ZE ŽIVOTA: POMÁHEJ POHYBEM


Před nedávnem jsem dávala na Instagram a Facebook fotku o aplikaci EPP (pomáhejme pohybem). Od té doby od vás dostávám desítky dotazů na to, co to je, jak se to používá, kde se to dá stáhnout a jaký je vlastně smysl.

Jelikož je to opravdu pěkný projekt, tak jsem si řekla, že sepíši článek, ve kterém vám to vše vysvětlím.
O této aplikaci už slýchám poměrně dlouhou dobu například z televize. Nikdy mě to ale "nedonutilo" si to stáhnout a do detailu prozkoumat. Nedávno mi ale napsala Sandra z Elite bloggers a MadeInPrague.cz :-), o projektu mi řekla víc a já se pro to ihned nadchla.

Nevím, zda to bylo tím, že mi to na přímo vysvětlil blízký člověk a nebo tím, že jsem byla pár dní po porodu a věděla, že se budu stejně téměř každý den procházet s kočárkem po okolních parcích. Vlastně, když nad tím tak přemýšlím, tak to byla ta druhá možnost. Co je lepšího, než činem, který byste stejně dělali pomoci a podpořit projekty, které to opravdu potřebují. A když říkám opravdu potřebují, tak je to vážně tak. Podporují se projekty jako například: Canisterapie pro děti a dospělé, Příspěvek na vzdělání tělesně postižených lidí, Onkologické centrum a podobně. Denně se tyto projekty uzavírají (a to z důvodu splnění cíle a tedy zaslání částky) a denně se otevírají nové projekty.
Aplikace se jmenuje EPP a je od firmy Nadace ČEZ, která zasílá projektům částku vyměněnou za nasbírané body. Lze ji stáhnout na Google play nebo iTunes. Podle toho, jestli máte android, windows phone nebo ios.

Je to aplikace, ve které si stačí na začátku každé aktivity vybrat právě danou aktivitu, jako například chůze s kočárkem, chůze samotná, běh, kolo, bruslení, lyžování, tanec, jízda na koni a další a další. Je tam opravdu obrovský výběr aktivit.

Můžete si tam nastavit i prioritu měření, jako vzdálenost, čas, spálené kalorie a nebo body, které poté přiřazujete vybranému projektu. Já si nastavuji vždy vzdálenost, protože ostatní informace stejně naleznu na displeji a ta vzdálenost je pro mě nejzajímavější. Kolikrát si vyšlápnu s kočárem, jdu si tak parkem a lesem a najednou zjistím, ze mám v nohou 10 km. A to je příjemné zjištění :-)

A pak stačí aplikaci jen zapnout. Na fotce výše ihned vidíte ušlé km, získané body a taky čas, za který pochodujete. Je dobré, že jde aplikaci jen stopnout. Já jí stopuji ve chvíli, kdy jdu třeba kojit (v parku) anebo si sednu na něco dobrého v kavárně. Prostě ve chvíli, kdy nechodím. Pak stačí aplikaci zase zapnout a vše se nadále počítá. Vypínám jí až ve chvíli, kdy dojdu domu. Sice jde tu aplikaci zapínat a vypínat několikrát denně (a ihned přiřazovat body), ale asi je to zbytečné. Takhle mohu na konci dne přiřadit pořádnou nálož bodů danému projektu. A samozřejmě si tím očistit karmu a vyvolat dobrý pocit na duši :-)
Na hlavním displeji mám vždy ikonku aplikace, aby byla po ruce. Ale bohužel často jí zapomenu zapnout.
K této aplikaci jsem se dostala v polovině června, kdy jsem ještě nemohla moc chodit. Byla jsem krátce po porodu a tak jsem se musela šetřit. Sice nám v porodnici říkali, že ven můžeme jít klidně druhý den, že už se na šestinedělí nehraje, ale venku byla obrovská vedra a tak to také nešlo každý den. Nakonec jsem to vychytala tak, že po prvním ranním kojení a vyprovození Artyho do práce vezmu kočár a jdu ven. Venku je ještě chladno, parky a ulice jsou prázdné a já si to naplno užívám. Většinou si dám nějaký cíl, jako farmářské trhy nebo nějaká kavárna, dám si něco dobrého a mažu zpět domů, kam dorazím dřív, než začnou ty pařáky.

A po stopnutí aplikace nás to dole vyzve k přiřazení bodů danému projektu. Jaký si kdo vybere, to už je na vás. Já vždy vyberu nějaký, který mi je něčím blízký či mě zaujme. A když se naplní cíl sběru bodů, tak vždy přijde upozornění, abychom věděli, že projekt je splněn a Nadace ČEZ zasílá slíbené peníze.

A tady jsou ukázky mého šlapání.




Není toho zatím moc, ale myslím si, že každý ušlý km je super. Jak pro moje tělo, které se pomalu potřebuje dostat do kondice, tak pro lidi, kteří to potřebují a Nadace ČEZ je vybral do tohoto projektu.

Jsem opravdu strašně moc ráda, že tak krásně na tuto aplikaci reagujete. Dostala jsem od vás desítky vzkazů, jak jste se do toho zapojili a dokonce mi posíláte i kopie displeje s vašimi výsledky. Každá tato zpráva mě opravdu zahřeje u srdce, protože pak vidím, jak se krásně dají blogy využívat. A to k dobré věci. Vím totiž, že mě sleduje poměrně dost lidí a tak tak je super o takovýchto projektech dát vědět světu.

Schválně mi pak napište, kolik km jste našlapali díky této aplikaci za měsíc červen. Napište to sem do komentáře, klidně do komentáře na FB nebo IG, já to pak sečtu a uvidíme, kolik jsme toho společně našlapali. Věřím, že to bude opravdu velké číslo.

A na červenec si můžeme dát další výzvu. To už budu šlapat celý měsíc a budu v lepší kondici. Tak toho bude mnohem víc.

Jestli máte ještě nějaké dotazy celkově k projektům, aplikaci či čemukoliv jinému, tak mi taky napište. Ráda vám odpovím, od toho tu jsem :-)


Mějte se krásně a šlapání s kočárkem zdar,
líbá vaše Kačí :-)
Elite bloggers - content marketing

8 komentářů:

  1. Ahoj Kačí, od doby, co jsi poprvé aplikaci zmínila, tak ji taky používám. Jak píšeš, chodím ven s kočárkem téměř každý den, takže jsem ráda, že mohu takle pomoct. Bohužel občas zapomenu aplikaci zapnout a občas mám prostě vybitou baterku, takže aplikaci nezapínám. K dnešku tam mám 25 km, snad bude červenec úspěšnější :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je úplně úžasné, to moc ráda slyším, jen tak dál :-)

      Vymazat
  2. Chtěla bych se zeptat jestli aplikace umi pocitat ofline a vysledky přiřadit az po připojení.
    Taky běhám s kočárkem hned ráno a do devíti už jsme i doma.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Kači, je to asi strašně dementní dotaz, ale i tak to zkusím . nepracuje to nějakým způsobem offline, že? Ráda bych pomohla, ale mám data zakázané, takže se připojuju vždycky jenom na veřejné wifi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vůbec není blbý dotaz, pracuje. Také chodím bez dat :-)

      Vymazat
  4. Shodou okolností jsem si tuhle aplikaci stáhla před pár dny kvůli běhání. Zatím nemám " držak" na mobil při běhání, ale hned jak mi přijde z ebay ji začnu používat.

    OdpovědětVymazat