sobota 24. června 2017

JAHODOVÝ PÁJ S MASCARPONE

Sezóna jahod bude pomalu končit a tak jsem se rozhodla udělat ještě jeden jahodový koláč. Na tento mě přivedla návštěva v nově otevřené kavárně na Náměstí Jiřího z Poděbrad a to CafeFin. Už po několikáté jsem si tam dávala jejich malinový koláč s mascarpone. A je to naprostá bomba. Asi je to tím, že já miluji vlhké buchty a koláče či dorty plněné krémem. Máte to tak také? Nejhorší je, když se vám něco sladkého zasekne v krku a nejde to polknout.

A tak jsem vzala těsto z tartaletek, což je úplně klasické křehké těsto a naplnila pořádnou dávkou krému z mascarpone. Kdo mu neholduje, tak se nebojte, úplně krásně jde mascarpone zaměnit za klasický tučný tvaroh nebo ricottu. Ovoce si zvolte také podle toho, co vám roste na zahradě nebo co potkáte u farmářů. Myslím, že bude skvělý s jahodami, malinami, borůvkami, ale třeba i rybízem, třešněmi a nebránila bych se angreštu.

Tak jdeme na něj...

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8 ks

INGREDIENCE: forma o velikosti 26 cm
Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g změklého másla
  • 125 g moučkového cukru
Krém:
  • 500 g mascarpone (zaměnit lze za tučný měkký tvaroh nebo ricottu)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce domácího vanilkového cukru
  • 1 citron
Ozdoba:
  • 250 g jahod nebo jiného ovoce
  • máta
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy vložíme máslo.
 Přidáme vejce.
 Dále přidáme mouku.
 A nakonec moučkový cukr.
 Zpracujeme do tuhého těsta. Pro lepší práci s těstem ho vložíme na chvíli do lednice.
 Připravíme si formu a do té vmačkáme těsto.
Ze zbylého těsta uděláme kuličky a vpíchneme do nich oříšek. Je to takový bonus :-)
A dáme péct na cca 20 minut na 170 stupňů. Těsto musí být zlatavé.
 Nyní si připravíme krém. Do mísy si nalijeme šlehačku a ušleháme do tuha.
Dále přidáme mascarpone a...
 ...vanilkový cukr a...
 ...a šťávu z jednoho citronu. A promícháme.
 Upečený korpus necháme vychladnout.
Krém rozprostřeme na korpus. Nejlépe tak, aby byl jakoby do kopečka. Tedy uprostřed nejtlustější vrstva.
 A nyní si očistíme ovoce.
 A rozprostřeme na koláči.


4 komentáře:

  1. PÁJ vypadají opravdu skvěle! Budu je muset vyzkoušet :)
    Měj se v lásce,

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Katko, už jsem upekla 4 a po všech se jen zaprášilo:)...do posledního jsem dala krém z mixu mascarpone a tvarohu. Jen mám trochu problém s pečením těsta. V troubě se mi vždy uprostřed formy udělá kopec a okraje z formy mi vždy spadnou. Naposledy jsem před pečením udělala do těsta pár dírek vidličkou a kopec se neudělal, ale okraje i tak spali. Nevíš jak tomu předejít?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo tak to nevím, to se mi nikdy nestalo. Na ten prostředek jsou dobré dát bud fazole a nebo ty dirky. Ale ty okraje bohužel nevím :-(

      Vymazat