BABIČČINY ŠKVARKOVÉ BOCHÁNKY

Před nedávnem jsem vám na Instagramu sdílela recept na babiččiny škvarkové bochánky. Natolik vás to zaujalo, že jste mi doslova zahltili direct. A tak jsem se rozhodla tento recept sepsat.

Babiččiny škvarkové bochánky jsou u ní vyhlášené. Sice její koblížky, na které tu máte už také recept jsou absolutní klasikou, bez kterých si nedokážu představit její návštěvu, ale bochánky, mno ty jsou také nebe v puse.

Jen si dejte pozor na jednu věc. Nejsou škvarky jako škvarky. Když je kupuji na farma trzích, tak jsou plné tuku a jakoby se ztratí v těstě. A tak není nad to si vyškvařit ty svoje. Stačí koupit sádlo ke škvaření, pokrájet na drobné kostičky a pomalu škvařit. Sádlo využijete do těsta nebo na vláčné rohlíky a škvarky opět do těsta nebo do pomazánky. 

Ještě je dobré koupit uzený bok a ten opět pokrájet a vyškvařit do křupavých škvarečků. Chutná to pak něco mezi škvarky a vypečenou slaninou.

Tak to pojďte zkusit.


Doba přípravy: 45 minut (30 minut kynutí, 15 minut pečení)
Náročnost: střrdní
Počet porcí: 16

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 500 g hladké mouky (pšeničné)
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 sáček sušeného droždí nebo 1/2 kostky droždí
  • 50 ml sádla
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 100 g škvarků
Ozdoba:
  • 1 vejce na potření
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Verze se sušeným droždím:
Do velké mísy si odvážíme mouku, přidáme vlažné mléko, rozpuštěné vlažné sádlo, sušené droždí, sůl, cukr, škvarky a důkladně prohněteme. Cca 5 minut. Poté si napustíme větší mísu teplou vodou a do této mísy vložíme mísu s uhněteným těstem a přikryjeme jí utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.

Verze s kostkou droždí:
Odlijeme si část odměřeného mléko, které lehce ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme do něj kostku droždí, kterou důkladně promícháme, dále přidáme lžičku z odměřené mouky, trochu cukru a trochu soli a necháme vzejít kvásek.
Do mísy vložíme zbytek mouky, soli, cukru, rozpuštěné sádlo, škvarky a zbytek mléka a nakonec vzešlý kvásek. Důkladně prohněteme, asi 5 minut. Poté si napustíme větší mísu teplou vodou a do této mísy vložíme mísu s uhněteným těstem a přikryjeme jí utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 10 bochánků. Necháme je ještě tak 10 minut vykynout.
Každý bochánek nařízneme do mřížky a potřeme rozkvrdlaným vajíčkem. Pečeme cca 10 minut na 180 stupňů.


Žádné komentáře:

Okomentovat