VANILKOVÝ CUKR + DIY DÁRKY NA VÁNOCE


Na výrobu domácí vanilkového cukru mě přivedla moje kamarádka. Jelikož si předplácí časopis Dtest, ve kterém každý měsíc testují kvalitu výrobků, tak se mi zmínila o článku na téma "Vanilkový cukr".

Jedna šokující zpráva byla ta, že většina vanilkových cukrů, které jsou na trhu neobsahují ani procento vanilky. Ajaj. Tahle zpráva nás ale v dnešní době asi moc nepřekvapí, že ne.
Další zpráva ale byla, že platíme neskutečné peníze za tuto chemii. Přepočet byl opravdu smutný. Proč to tedy děláme?

Tato informace mě vedla k zamyšlení, rozhlédla jsem se po receptech, které můžeme nalézt na internetu a v kuchařkách a snažila se najít ten správný poměr vanilky a cukru.
Po pár testech a zkouškách jsem došla k tomuto jednoduchému poměru. Mě vyhovuje, je krásně voňavý a pro mě perfektní. Snad budete souhlasit.

Domácí vanilkový cukr používám všude, kde se aspoň trochu hodí. Má svou jemnou, ale specifickou vůni a dezertu dodá tu správnou lahodnost.

Vánoce nejsou výjimkou. Vánoce bez vanilkového cukru nejsou Vánoce. V podstatě do téměř každého cukroví patří kousek vanilkového cukru. Proto si myslím, že základem příprav na Vánoce je tento jednoduchý recept, který vám bude sloužit po celý rok.

A víte jakou má ještě výhodu? Poslouží krásně jako vánoční dárek pro babičku, maminku nebo kamarádku. Ale na více se podívejte už do videa.

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: malá

INGREDIENCE:
  • 1/2 kg cukru (třtinový, bílý)
  • 1 vanilkový lusk
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme suroviny.
 Poté z vanilkového lusku odkrojíme prdelky, neboli konce. Jsou totiž tvrdé.
 Zbytek lusku si pokrájíme na cca 1 cm velké kousky.
 Připravíme si mixér s nástavcem nože, neboli sekáček.
 Do nádoby od mixéru nasypeme cukr.
 A přidáme pokrájený vanilkový lusk.
 A mixujeme, sekáme. Bude to trvat cca 10 minut. Opravdu to chce trpělivost.
Z krupicového cukru se stane spíše moučkový. Pro získání naprosté jemnosti cukru prosejte. Já tam ale ty větší kousky nechávám. V sušenkách působí krásně domácky.
A z cukru si můžete vyrobit krásné dárky pro své okolí. Inspiraci naleznete ve videu nebo na těchto fotkách.
 Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm  

16 komentářů:

  1. Díky moc za recept. Rozkrájet ten lusk a rozmixovat ho spolu s cukrem mě ještě nenapadlo. Vždycky jsem jen vydlabala semínka, smíchala s cukrem, promíchala a na ovonění ty lusky ještě dala dovnitř. Ale tohle zní lépe a je to rozhodně hezčí na pohled. Už vím čím obdaruju maminky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to také neznala, ale pak jsem se inspirovala J. Oliverem a od té doby to dělám celoročně takto.

      Vymazat
  2. Kači taky bych ho ráda letos udělala, ale slyšela jsem, že ty lusky z obchodu jsou často vyschlé a tvrdé, jakou s tím máš zkušenost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kupuji od Kotanyi a jsou v pohodě. Asi by se dalo sehnat něco na netu pří z nějaké firmy, která se tím zabývá. Tyto jsou z madagaskaru a nikdy jsem neměla problém. Občas mívají v Lidlu za 35 Kč, ale ta kvalita není tak dobrá.

      Vymazat
    2. Koukala jsem přímo na dva specializované obchody a ty ceny jsou někde jinde, ale věřím že i kvalita. Mrknu na ty Kotanyi ;)

      Vymazat
    3. Já jsem koukala, že se dají koupit i třeba na ebay 500 ks za super cenu a vím, že je tam hodně blogerek kupuje. Ale já tomu moc nevěřím. Ty od Kotanyi mají takový žlutý obal a vždy jsou měkké. Ale asi to chce ozkoušet. Jak říkám, i ten Lidl nebyl úplně špatný. Mají je v takových zkumavkách.

      Vymazat
  3. Moc děkuju za inspiraci na dárek, je to super nápad. :) Jinak já lusky kupuju ve Sklizeno, mají je ve sleněné skumavce a byl super, a hlavně bych řekla, že jsou větší než ty z obyč obchodu. Taky tomu ale odpovídá ta cena cca 90,-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zase pokud je kvalitní, tak to tak strašné není. Jako když děláš dvě skleničky creme brulee, tak ano. Ale pokud z toho uděláš kilo vanilkového cukru. Tak to je dobré :-)

      Vymazat
    2. Chtěla bych to taky zkusit.Mám jeden dotaz, jak dlouho to vydrží udělané? Nebo to musím udělat těsně před pečením?

      Vymazat
    3. Naopak čím déle tím lépe. Já to dělám většinou dva týdny před pečením. A vydrží to rok, dva :-)

      Vymazat
  4. Super...inak na slovensku je oznaceny chemicky pripraveny cukor s prichutou vanilky oznacovany ako "vanilinovy cukor" nie "vanilkovy" , zo strany vyrobcu je teda vsetko "vporiadku", je to tak aj v cechach?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš, že přesně nevím. Ale myslím, že ne. Že je napsáno vanilkový a až pak ve složení je napsáno vanilín. Protože s názvem vanilinový cukr jsem se nikdy nesetkala. Ale je fakt, že kupovaný cukr jsem už dlouho nekupovala, už několik let si dělám tento, takže se mohlo něco změnit :-)

      Vymazat
    2. Ano, je to tak i v Čechách. Prodává se (a vždy prodával) vanilinový cukr, s názvem vanilkový cukr jsem se nikdy nesetkala. :-)

      Vymazat
  5. Ahoj, nepodarilo se mo tim sekackem/mixerem rozmixovat ty lusky vsechny, asi yl vyschly, nechala bya to v tomto.pripade vevnitr pro provoneni?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně nech. Já to třeba dělala tak, že jsem to pak prosála přes cedník a ty velké hrudky jsem dala na dno a zasypala to tím jemným, který jsem používala. Ale třeba do máslových sušenek ráda používám ty hrudky, aspoň to v tom je vidět :-)

      Vymazat
  6. Tak přiznám se i já jen vkládala lusk celý do cukru ..je čas na změnu ,děkuji 💋

    OdpovědětVymazat