ZE ŽIVOTA: JE TO V PLENKÁCH

Včera, když jsme byli s Artym v obchodním centru a zabývali se tématem "plenky", tak mě napadl tento článek. Není to totiž vůbec snadné, abyste věděli :-D

Od chvíle, kdy vydávám jakýkoliv těhotenský článek či fotku na IG, tak mi pod to přistane komentář ve stylu "Moc to řešíš". Ale jak člověk nemá řešit věc, ve které se vůbec nevyzná. Když budete chtít začít dělat nějaký sport, který jste nikdy předtím nedělali, tak také bude shánět informace. A když už ho budete dělat několik let, tak budete naopak rozdávat rady.

Já osobně si myslím, že nic moc extra neřeším. Upřímně jsem čekala, že budu ten druh budoucí matky, která bude mít nakoupenou kde jakou kravinku už ve 4. měsíci těhotenství. A opak je pravdou. Hlava mi zůstává chladná a vždy se uklidňuji větou, že pokud bych rodila dříve, tak zrovna v Praze je vše hned po ruce, že věřím, že by Arty zvládl vše dokoupit.

Momentálně mám rodit za cca 6 týdnů, různé oblečení a vybavení mám rozstrkané po celém bytě a garáži a po sestaveném pokojíčku není ani stopy. Bohužel je to i tím, že mi vyprodali můj vyhlídnutý přebalovací pult a už několik týdnů čekám na jeho naskladnění. A než ho budu mít doma, tak nemá cenu cokoliv začít budovat. Pak bych stejně vše přestavovala a přerozmisťovala oblečení a jiné potřeby.

Jo a tašku do porodnice? Tu také ještě zabalenou nemám. Ale asi bych měla, co? :-)
LÁTKOVÉ PLENKY
Abych se vrátila k tématu a úplně neodskakovala k úplně jinému článku. Chtěla jsem se totiž svěřit a podělit o mé pocity se sháněním plenek. Protože mě osobně zajímá, zda tento pocit mám jen já nebo je to pravda pravdoucí.

Já osobně jsem zvyklá na látkové plenky takové ty měkké s hustým vláknem. Ty jsem používala od mala. Ze začátku mamka na přebalování, poté třeba když jsem byla nemocná a dělala jsem si obklady nebo zábaly. Ale co si pamatuji, že ta látka byla s vysokou gramáží a byla taková příjemná.

S tímto pocitem jsem se vydala nakoupit látkové plenky i pro naše mimčo. Jenže ihned přišlo zklamání. Každý plena je průhledná jak síťka na mouchy. Na omak je taková jakoby z umělého vlákna, i když píší, že je to 100% bavlna.

Možná je to tím naškrobením a časem změkne. Ale rozhodně bych řekla, že ta látka nezesílí. Leda, že by se plena srazila a dodala tím pocit hustšího vlákna nebo větší gramáže. Já nevím. Jsem z toho celá taková rozčarovaná a zmatená.

Od zkušených mamin jsem dostala doporučení kupovat látkové pleny v takových těch klasických galanteriích a domácích potřebách. Jedny jsou například v OD Kotva. Tak jsem se tam vydala. 1 ks pleny stál 43 Kč. Gramáž a omak byl asi nejlepší, který jsem zatím viděla. Tak jsem si zatím vzala 10 ks a řekla si, že zkusím ulovit ještě lepší materiál.

A teď je tu otázka na vás. Na maminky, které už mají své zkušenosti a ví, kam jít pro ty nejlepší pleny. Věřím, že je tu plno z vás, které se o tyto rady rády podělí a pomohou tím i dalším budoucím maminkách v plenkových rozpacích :-) Nejde o cenu, jde o materiál. Klidně si připlatím...
JEDNORÁZOVÉ PLENY
Vím, že je dnes moderní se opět vracet k látkovým plenám. Ale než si tohle sama v sobě urovnám a zjistím, co mně a miminku vyhovuje, tak chci nakoupit obě varianty. Zvlášť na první dny do porodnice.

Jak jsem se na začátku zmiňovala, tak jsme byli včera s Artym v obchodním centru na lovu plenek. Pro mě to byl už asi třetí lov, který jsem vždycky vzdala. Je totiž tak obrovská nabídka, že absolutně nechápu, jak se v tom má člověk vyznat. Proč neexistuje nějaký jednoduchý manuál na koupi plenek?

Je mi jasné, že každé miminko i maminka je individuál a každému vyhovuje něco jiného. Na to si přijdeme v průběhu prvních týdnu života. Ale spíše řeším druh a velikost.

Všude na balíku píší, že dvojkové plenky jsou od 3 kg. Je mi jasné, že moje miminko rozhodně menší nebude, když už na konci 32 týdne má 2100g. Ale i přes tohle mi všichni říkají, že mám koupit jedničkovou velikost.

Do toho jsou prý plenky, které mají otvor na pupík. Jak tohle poznám? Nikde jsem to na obalu nenašla. Nebo to je automaticky u všem pro novorozence?

A pak tu mám ještě jednu otázku a to na druh. Třeba Pemprsky mají oranžové, zelené a takové stříbrné. Jaký je v tom proboha rozdíl :-D Vážně jsem to studovala a prostě na nic nepřišla.

Takže teď čekám vaše rady, tipy a triky, jak na plenky...


ZÁVĚR
Závěrem bych chtěla říct, že kdyby nás s Artym někdo pozoroval, tak se vážně směje. Představte si totiž pár, manžel a těhotná manželka s pupkem jak hroch stojící před gigantickým regálem plným plenek. Manžel drží v ruce telefon s připojením na internet a manželka v rukou drží několik druhů plenek. Vzájemně debatují a hledají rozdíl a to nejlepší pro svého brzy novorozeného syna. Manžel ťuká názvy plenek do googlu a hledá, jaký je v tom rozdíl a jaký jsou nejlepší. Nakonec to zabalí, nekoupí nic a s hlavou jak pátrací balón odchází domů...

Ano, tak to přesně probíhalo. Upřímně se už těším na chvíli, až budu mistr plenek a budu moci poradit všem, který budou ve stejné situaci, jako byli my dva včera.


Děkuji všem za přečtení mého trochu rozpačitého článku a opravdu se těším na vaše komentáře a rady.

Líbá vaše Kačí

44 komentářů:

  1. Ahoj, my jsme ze začátku používali bella happy - ty jsou myslim i vhodný kvůli tomu pupíku, od trojek pak pampersky active baby, protože ty happy už to v noci nezvládali :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja jsem od zacatku zakotvila u plenek od DMka.. jsou neparfemovany, pidale pohodlny, maji je pak v multipacku a jako prijemnej bonus jsou levnejsi nez ostatni. Priznam se, ze na latkovy pleny jsem lina, nechci stravit cas jejich pranim a zehlenim, i kdyz ve finale asi vyjdou levneji. Ja jsem se rozhodla ten cas venovat necemu jinymu. Pampers jsem vyzkousela zelene (dostala jsem je parkrat od tety) a musim rict, ze velka nespokojenost. Jsou strasne naparfemovane, az mi to vylozene smrdi a pidala po nich mela vyrazku jak hrom. Jinou zkusenost nemam, ty DMkovy (babylove) mi od zacatku nesmirne vyhovuji, stejne jako jejich ubrousky na utirani.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím si, ze můžeš být úplně v pohodě;) ja mam termín za necelé 3týdny a rozhodně nemám vše nachystane:) Téma plenky jsem také dost řešila...na trhu je takových možností,že jsem nakonec využila cca 2hodinového kurzu o památkových plenkách (Brána k dětem),kde jsem dostala jasný přehled o možnostech a tak trochu zdraví pohled na věc. Určitě je to prvně o zkoušení, co komu bude vyhovovat. Nicméně tvrdosti plen jsem se také docela zalekla, ale po pár vypranich jsou opravdu měkké, jako za "starých" časů:) Rozhodně od všichni doporučuji klasickou značku Libstacke pleny nebo pleny od firmy Matějovský. V porodnici budu mít určitě jednorázové a teprve doma si v klidu najedu ne svůj systém a začnu s latkovanim. Určitě ale na cesty apod. budu využívat jednorázové :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jedničky bile pempersky do porodnice. Zkusit muzes i Dada pleny (pouzivame fialove premium) nebo Dm baby love.
    Kazdemu mimcu sedne neco jineho. Napr. Z oranzovych pemp.se mi mimi oprudi vzdy, jsou parfumovane a takove sustive, byla jsem proti uz po rozbaleni baliku .

    OdpovědětVymazat
  5. Na začátek jsem koupila Pampers (myslím bílé) Premium Care. Dá se koupit malé balení, do porodnice to stačí, netřeba tam tahat obrovské balení. Díru na pupík jsem neměla u žádného děťátka a nic se nedělo :-). Pak už jsem měla dvojky. Postupně jsem přešla ne ty zelené Pampers a Red kupují v Lidlu, nebo DM. Látkové mě nikdy nelákaly :-)

    Tašku si můžeš pomalu sbalit, doporučuji si tam rovnou dát nějakou vodu (takovou s tím ceníkem), kdyby jste třeba vyjeli v noci a bufet byl zavřený, ať nato nemusíš myslet :-).
    Opatruj se :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Kačí, za mě osobně co se týká papírových plen... nejlepsi jsou bílé pampersky (taky nejdrazsi), udrzi nejvic plenu suchou, dále jsou ty zelene a nejobyc.ty oranzove. Ja si kupovala i pleny eko, rozlozitelne a kompostovatelne, tech jsem vyzkousela hodne a neshledala zadne dramaticke rozdily...na netu se daji uz dohledat clanky blogerek, ktere je porovnavaji a clovek si vybere co mu sedi...cena je 2x vyssi oproti klas., nektere i pres 10 kc za ks. Hodne lidi z meho okoli chvali i smoulove z Alberta, mne vyhovovaly i ty zn. DM. Na ty prvni dny pro pidi mimco doporucuji koupit ty newborn Pampers nebo Huggies. CO se týká latkovek..to je kapitola sama o sobe. Pleny za nas a pleny dnes se nedaji srovnat...hodne lidem vydrzely az dodnes a pouzivaji je na vlastni miminko, funguji a saji lepe nez ty nove z obchodu...ja si nakoupila asi 30 ks tech Libstatskych v nejvysssi gramazi a kvalite a pak jsou jeste super ty Kikko LUX, ty jedine se dle me daji dnes koupit a pouzit... tak snad to aspon trochu pomuze, kdyby jeste cokoliv...klidne napis :). Hezky den. Vendula (BeBirdie)

    OdpovědětVymazat
  7. Zkušenosti s tímhle oborem zatím nemám, ale moje internetová kamarádka :-D už má celkem rozjetý obchod s látkovými plenkami, protože prostě nebyl ten sortiment a tak si je začala šít sama. Teď už na to má lidi. Šijí ve velkém teda na export a mají kouzelné vzory. http://www.petitlulu.cz/ A koukám, že mají být na veletrhu v Praze, tak tam určitě poradí víc. ;-)
    Hodně štěstí v hledání a energie a zdraví. ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahojky těhulko �� nechceš si třeba od těch jedniček a dvojek plenek koupit po jednom balíku a pak uvidíš, co mimcovi bude sedět? A přebytek můžeš třeba darovat....jinak některá miminka se osypou po kterýchkoli pamperskach, ale nejlepší by měly byt ty stříbrné...Premium myslím. S dirkou na pupík teda nevím, ale snad mívají měkčí ten přední lem. A dobrá je indikace vlhkosti, takový proužek, co zmodrá. A vůbec bych se nebála koupit plenky třeba v dm, privátní značku ;) s latkovkama neporadim, my je používáme místo bryndaku, když už se krmí sám, ale kvalita děsná. Super jsou ale bambusové! Na ty určitě mrkni. Tak hodně štěstí vybírání a hlavně si ty poslední dva měsíce užij! T.

    OdpovědětVymazat
  9. Ja som používala na prvé dni Pampers Premium Care (to je najvyššia rada, tie nižšie mi prišli hrozne naparfemované a chemické - ale zase podľa posledných recenzií sa dosť zhoršili :() a Bella Baby. Veľkosť 1, ale radšej len malé balenie. Môj syn mal po príchode z pôrodnice len 2700 g a Pampers 1 mu boli celkom veľké, tak sme prešli na Bella Baby, ktoré sú trochu menšie. Obe značky majú v najmenších veľkostiach to vykrojenie na pupík.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahojky Kačí, jak já ti rozumím! :) Opravdu není jednoduché se v tom všem vyznat. Řešila jsem to minulý rok a taky jsem z toho měla hlavu jako balón :) Co se týká velikosti plenek, tak sice na 2 je od 3kg, ale určitě si nakup i velikost 1, protože i tu 1 budeš miminku prvních pár týdnů ohrnovat. Je to stejné jako s oblečením.. plno lidí tvrdí, že velikosti 50 a 56 není potřeba kupovat, ale pokud nechceš, aby bylo miminko jako maličký vandrak a mělo vše na třikrát ohrnute, tak se to vyplatí :) O otvoru na pupík jsem neslyšela a ani na běžně dostupných plenkách neviděla, ale samozřejmě jsme neměli úplně všechny. A co se týká rozdílu mezi Pampers, tak pro začátek bych doporučila určitě ty bílé. Přišly mi takové nejvíce papírové, ne tolika plastové a tím pádem asi i příjemnější pro miminko. A výhoda je, že mají proužek, takový indikátor čurání :D Tim člověk může lépe kontrolovat, jestli miminko pravidelně čura, protože na omak to někdy poznat nejde. Zelené Pampers proužek nemají a oranžové jsem nezkoušela, někdo mi říkal, že jsou nejhorší, takové málo pružné. Potom mám ještě zkušenost s latkovymi kalhotkami od Petit Lulu. Doporučuji, zejména proto, že jsou vyráběné v ČR a mají naaadherny vzhled a samozřejmě jsou i super funkci. Kaci, přeji dobrý výběr :) Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí já se vším naprosto souhlasím se Zuzkou. Kubíkovi je 9m a tohle si ještě moc dobře pamatuju. Určitě si plenky vel.1 kup. Já je taky měla bez otvoru na pupík, plenka se je ohrne a je to. Než jsme odcházeli z porodnice tak Kubovi odstřihli pupeční pahýlek a bylo po problému :)

      Vymazat
  11. :D tak to jsem se hodne pobavila! Ale mas pravdu Kaci, je v tom desny maglajs a vyznat se v tom opravdu neni jednoduche. Cekam druhe mimco a do porodnice urcite vezmu pampers premium newborn. Proc? Proste proto, ze to tak dela vetsina a ja opravdu nenasla zadny rozdil. Jen mam vyzkouseno, ze se po nich mimco neoprudi a plenka neprotece (vetsinou). Navic jsem se v te divocine plenek taky nedokazala zprientovat a jednoznacne urcit to nej. Ani me to uz nebavilo:) Pozdeji sama uvidis, ktere plenky budou vyhovovat prave vam (i podle typu postavy mimca), my nakonec skoncili u Lidlovske znacky Tourjours. Ale az cca od 2-3 velikosti. Plenky s otvorem na pupik neznam:( Ale i bez otvoru sly normalne na mimco v pohode pouzit, zapne se to pod pupikem. Kaci, preji hodne stesti pri lovu latkovek, ja mam nejake podedene a musim rict, ze jsou uplne nej...sice stare a jen bile, ale material super. Mej se krasne.

    OdpovědětVymazat
  12. Latkove Libštátské a jednoraz pampers zelene a nebo babylove z DM. A i ty osusky co vypada ji jako pleny si kup mela jsem bambusovou z Dm a byla velmi prijemna..

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj. Neporadím Ti, protože jsem teď ve stejné fázi jako ty, akorát mi zbývá ještě více času na rozmyšlenou. Co se týká jednorázovek, zaujaly mne plenky Muumi - ekologické. Co se týká látkovek - všechny mé kámošky co zkoušely obyč čtvercovky to nakonec vzdaly (jsou málo savé). Naopak ty co začly s kalhotkovými nebo "sio" plenkami, tak u nich vydržely. Ještě nejsem ve stadiu, že bych chodila po obchodech, ale zaujaly mne tři české značky: Anavy, Bamboolik a nejvíce asi PetitLulu - které mají prostě nejhezčí dizajn :) První dny se nechci stresovat a začnu s jednorázovkami, ale jen co se vrátím domů z porodnice - chci zavést SIO/kalhotkové v novorozenecké velikosti, a pokud se mi osvědčí, tak si pak nakoupim plnou výbavu těchto nádherných plenek tzv. jednovelikostní - dají se upravovat dle velikosti miminka. Klasické čtvercovky si chci koupit jen 10-20ks, na koupání/pod děťátko/ na ubliknutí apod. Doufám, že jsem Ti hlávku ještě víc nezamotala a přeju ať jste s výběrem nakonec vrcholně spokkojení! Pusu :* Darma

    OdpovědětVymazat
  14. Úplně to chápu, zažívala jsem něco podobného, když jsme se chystali na příchod malé. Nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem na feedo.cz objednala "měsíční" (fakt to nevydrží na měsíc) balení Pampers Premium Care, ve kterém byly 1 a 2. Malá měla podle utzv ve 34.týdnu 2000g, narodila se 38+2 (plánovaným císařem, jinak myslím, že by si tam ještě pobyla) a měla 2750, z porodnice jsme odcházeli s 2490 a ještě jeli pro plenky velikosti 0, protože i ty 1, co měla v porodnici mi přišly pořád velké. Už jsme vyzkoušeli i Happy Mimi,ale zas jsme se vrátili k Pampers Premium Care. Malá nemá žádný kožní problémy, ani opruzeniny, ale mně přišly ty Hippy Mimi takové neforemné.
    A co se týče látkových plen, tak ty jsem naštěstí dostala schované ještě z éry minulé a dokoupila jsem si jen pár mušelínových, které jsou měkké, super na krytí oblečení při odbrkávání a tak a nemám pocit, že by byly úplně průhledné. Ty jsem taky koupila na feedo.cz.
    Ani jsem netušila, že je nějaká dírka na pupík, nás to v porodnici (U Apolináře, takže i ve Vaší plánované) naučili prostě ohrnout pod ten pupík.
    Přeji klidné dokončovací přípravné práce a Hezký den. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Velikosti 1 v malem balíčku nic nezkazis. Do porodnice jsem měla zabalené jak 1 tak 2. Jedničky se hodily, malá měla 2830g, narodila se na 37+0tt. Pampersky bílé premium care za mě byly super, mají výřez na pupik dále mají žlutý proužek který když se miminko pocura či pokadi tak změní barvu, sitku která odděluje pokožku od nasakle plinky. Akorát problem je teď v tom, ze pampersky změnily složení a stojí za prd. Hodně si maminky chválí Dada plenky, vyrábí se v CR, ale bohužel.ne pro český trh, ale dají se sehnat celkem dobře, Polsko, Německo a na FB skupinkách je též hodně nabízí. Na druhou stranu každé mimo snese něco jiného takže je lepší nekupovat moc velkou zásobu plenek.

    OdpovědětVymazat
  16. Možná Tomi pleny? Myslím že mají i v dm, balení po 3 ks? Ale mám pocit že co popisujete to se udává spíš za osušku....ty jsou silnější, takové větší plíny na koupání tak na první 3 měsíce. Taky jsem to studovala, četla na diskuzích, já zas chtěla české...mám z Vesny.

    Jednorázovky - nekupovat velké zásoby, kdyby náhodou mimi mělo nějaké alergické reakce...Taky jsem si koupila dvojky a už v porodnici viděla že musím manžela poslat pro jedničky, pro předčasnátka jsou i nulky. dvojky jsou proste velké, to se v tom topí, navíc zezačátku nemaj mimi špeky....

    Značky: no top jsou asi bílé pampers premium - hlavně první půl rok, kdy tam neustále budou "míchaná vajíčka". Po příkrmech, až budou bobky, už je to asi jedno. Pro větší mimi už používáme i lidlovské, rossmanovské a dmkovské - přece jen jsou levnější. Velikost bych uplne neurčovala dle kg, ale prostě to uvidíš u zapínání a že to bude třeba vytejkat....Osobně jsme 1 a 2 docela krátce měli a ted jsme už rok na trojkách, u první - končili jsme 4+, 5 jsme nikdy nepoužili.

    OdpovědětVymazat
  17. Ještě mě napadlo - tohle vše mi řekli na předporodním kurzu, nechodíte? Dostávali jsme i reklamní vzorky...

    OdpovědětVymazat
  18. Kačí, docela mě mrzí, že nejsi těhotná eště o kousek dýl, abys mi (a nejen mně ;) ) předat všechny ty rady. Já mám rodit za necelé tři týdny a nevim nic! :D látkový pleny mi přijdou všechny hrozně hrubý a jak píšeš, takový tenký. Nakonec mně zachránila moje mamka a vytáhla plenky, co používala, když jsme byli s bráchou malý :) (mně je 25, bráchovi 27, takže nějakej věk už maj :D). Co se týče plenek jednorázových, tak jsem prostě koupila troje různé a uvidíme, co nám oběma bude nejvíc vyhovovat :) oblečky pro malýho mám sice vypraný, ale eště to žehlení :D o pokojíčku ani nemluvim, malej má zatim jen postýlku, jeho budoucí pokojíček je plnej krabic, protože jsme se teď o víkendu stěhovali. Ale aspoň jsme ve vlastním a jak píšu-postýlku má, to je nejdůležitější :D :)

    OdpovědětVymazat
  19. Mila Kato,

    Posilam par tipu z vlastni zkusenosti:
    Latkove plenky,ty co byly za nas,uz se tezko shaneji,nemate treba v rodine?dnesni kvalita neni srovnatelna...ja jedu v plenkach po nas.Ale byvaji velmi chvalene Libstatske pleny extra,pokud se bavime o klasickych ctvercovkach...
    Mne osibne jeste vyhovuji bambusove osusky a uterecky kikko,jsou jemnejsi nez 100%bavlna...pouzivala jsem na koupani a omyvani zadecku,ublinkavani apod.
    Pokud bys zvazovala latkovat,doporucuju skupina na fb Poradna pro latkovacky.A nejlip navstivit nejaky obchod na to zamereny,vets.tam byvaji skolene latkovaci poradkyne,ktere si s tebou individualne sednou a vysvetli ruzne typy a zpusoby.Protoze vyznat se v tom sama je dost narocne...aspon ja to tak mela:-)
    U jednorazovek,mne osobne sedly Tesco,chvalene byvaji DM,polske plenky Dada,podobne tem tesco,jsoi takove mekci...Meli jsme i Papmers a ty mi vadily ze jsou hrozne navonene(myslim,ze oranzove,ale uz nevim)...pupikove byvaji na tom napsane,staci na prvnich deset dni,pak pahylek odpada.popravde nemela jsem,nic se nestalo.stejne je to schivane pod plenkou a prikryte gazou....
    Vse se pak da zarizvat prubezne,hl.v praze,jen tu tasku bych si pro klid fakt nachystala:-)
    Jo a ja omylem vzala trojky do porodnice,misto dvojek a zvladli je to s nima taky:D...

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Kaci, s latkovyma plenkama moc neporadim. Jednorazove - napr.Pampers rozdil mezi oranzovymi,zelenymi a bezovymi - oranz.nejlevnejsi - vydrzi nejkratsi dobu - savost plenky. Zelene jsou zlaty stred a bezove - premium je jejich top. Maji mimo jine na plence pasek, ktery zmeni barvu a vidis jak moc je plina pocurana. Vim, ze tam byval i vystrih na ten pupik, ale to mi prijde jako zbytecnost. Z ostatnich znacek mi vyhovovay Babylove z DM a taky Tojours z Lidlu/ale jen to jejich velke baleni od.vel.3/. Co se tyce vel.plinek do porodnice tak urcite vel.1 - male baleni a potom uvidis jestli budes pokracovat s vel.c 1 nebo 2. Jsou i ekologicke jednorazove plenky se kteryma by Ti urcite poradila Alice z blogu Mamou stylove. Natocila i vlog kde testovala vice druhu plinek. Jo jeste k prebalovani jsem byla spokojena s jednorazovymi prebalovacimi podlozkami zn.Linteo. daji se pouzivat vicekrat.Drzim palce at mas pohodove finale. A tu tasku bych doporucovala sbalit co nejdrive:-) Lenka

    OdpovědětVymazat
  21. P.s. ty Dada jsou ceske,z Turnova(nebo Trutnova?furt si to pletu),jen delane pro polsky vyvoz...mne vyhovuji materialem...ale tezko rict,nemela jsem potrebu prozkouset vsechny druhy plenek...

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj Katka,
    blahoželám k požehnanému stavu. My čakáme druhé bábätko. Pamätám si, že pri prvom som neriešila žiadne extra nákupy. Mala som to najpotrebnejšie čo som si našla aj v odporúčaní pôrodnice. A oplatilo. Pretože na odporúčaný krém a jednorázové plienky dostal malý vyrážku. Takže sme si so synčekom vytvárali vlastné "odporúčané veci". Momentálne som nastavená tak, že pri druhom to budem riešiť podobne. Izbičku sme mu dokončili, až keď mal dva mesiace, pretože spával v postieľke v spálni. Ja som sa vôbec nechcela stresovať hľadaním a nakupovaním. Väčšinu tehotenstva mi bývalo veľmi zle, tak som oddychovala, čítala, kecala s bábom a užívali si chvíle s manželom. Nenechala som sa veľmi ovplyvňovať inými skúsenosťami. Je to na tebe. Prajem Vám veľmi veľa radosti a pokoja. To potrebujete. Pekný deň prajem.

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj Kačí,
    naprosto chápu, co popisuješ.. :-D Před prvním porodem jsem byla rozhodnutá, že budu látkovat - sehnala jsem 120 ks libštátských plenek, byly super krásné, ale teda silné, tak přiměřeně (ani po 3 letech používání se nezdeformovaly a síla je také pořád stejná), do porodnice jsme měli balík Pampersek (tenkrát Sensitive, dnes asi ty stříbrné/zlaté).. A nakonec jsme u nich zůstaly, protože po tom, co v jednorázu byla Liduška suchá, v látce bylo mokré komplet vše i s oblečením.. :-D Těch 120 kousků používáme neustále, na koupání a jemnější sušení, na otírání, atd. Neztratily se.. Celkem jemňoučké jsou bambusové pleny, ale ty se nedají vyvařit a časem se zdeformují.. Takže Liduška své 2 roky zvládla na Pampers Sensitive. U Petíka jsem byla skálopevně rozhodnutá, že bude v látce (u chlapečků je to důležitější - všechna ta chemie z jednorázu, atd.), tak jsme pořídili AIO plenky Tots Bots - dodání až z Anglie - cca 21 kusů - novorozeneckých a 21 kusů pokračovacích, do toho fleecové vkládačky a přes to ještě separačku (na vyhazování bobenů), první asi 2 měsíce byl také v Pampers Sensitive a pak jsme najeli na jednoráz, jenže vyváření nešlo - pouze na 60°, prala jsem denně a stejně dostal nějaký zánět močáku či co, zvládli jsme to bez antibiotik, ale bylo to peklo - polovinu léta jsme běhali po nemocnicích.. Látkové jsem odložila a používala dál jednoráz, pak jsme se k nim ještě jednou vrátili, nebyla jsem si jistá, zda ten zánět byl z nich no a do týdne - to samé - málo čůral, hrozně plakal.. K tomu je ten vtip, jak se maminka ptá doktora: "A vážně se dnes pleny nemusí vyvářet?" a doktor na to: "No jistě, dnes jsou jiné bobeny než za nás!"... :-D Jenže nové složení Pampersek mě vedlo k tomu, že jsem hledala dál - protože uvolňují vlákna a síťka se lepí na prdelku... Našla jsem eko plenky Naty, ty teprve zkoušíme, ale zatím se mi zdají naprosto super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě poradím, že na klasické Pampersky je dobré počkat na akci - je dobré si je občas pohlídat, mívají různě v obchoďácích - Tesco, Kafuland, Globus (aplikace Akční ceny)... No a co se látkových týče, je fajn obchod Brána k dětem, kde je možné je omrknout a poradit se a tak.. :-)

      Vymazat
  24. Ze začátku si podle mě ušetříš spoustu času jednorázovými plenkami. Nekupovala bych jich nějak moc. Je lepší vyzkoušet, co komu vyhovuje. Synek mel 3,5 kg při narozeni a 2ky mu byly opravdu velké, takže doporučuji opravdu pořídit velikost 1. Jinak k těm Pamperskám: bílé balení je nejdražší a mělo by být nejkvalitnější, je na nich také proužek, který tuším označuje, jak moc je plenka pomočená, zelené jsou takové střední (ty používám už hodně dlouho a jsem spokojená) a oranžové jsou nejlevnější a také dost zapáchají nějakou parfemací. Ještě jsem zkoušela plenky z DMka, ale ta nebyla schopna udržet vše, co tam syn poslal, takže jsem zpátky u zelených Pampers. :-) Ještě poznám k odhadu váhy, ber ho s rezervou, počítají ho měřením délky kostí, ale může se lišit +- až 0,5 kg. :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Doporučuji tyto pleny z ikey, mají mnohem lepší strukturu než "libštátské pleny extra kvality", které jsou z těch silnějších na trhu a spousta maminek je doporučuje. http://m.ikea.com/cz/cs/catalog/products/art/60319528/

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj Kači,

    jak bych viděla sama sebe před třemi lety, kdy jsem problém jaké koupit plenky řešila skoro vědecky. Až jsem se divila, že mě z obchodu nevyhodili, že se moc dlouho postávám u regálu a donekočně čtu, co se píše na obalu o váze dítěte :-DD každopádně jsem nakonec systém plen pochopila a pochopí ho každý, kdo musí den co den několikrát za den plenku vyměňovat :-)
    Co se týká bavlněných plenek - můžu doporučit Libštátské - jsou bezkonkurenční. Sice jsem je sama nepoužila na dětský zadeček - přiznávám jsem příliš pohodlná a asi taky moc moderní na to,abych stihla vyklepat obsah a pak prát a ještě žehlit látkovou plenu. Ale nic proti tomu, kdo to dělá - naopak má můj obdiv, protože já bych to v minimálně v prvních týdnech po porodu nestíhala.
    Co se týká Pampersek - ty mohu doporučit. Zkusila jsem různé značky - Dm, Lidl. Bella, TEsco, Pampers apod. ale vždycky jsem se nakonec vrátila k pamperskam. A proč? No prostě fungují nejlépe - dobře sají, netrhají se, dítěti se nepotí zadeček, vydrží celou noc. Mají různé verze pravda. Ty premiové doporučuji (podle své zkušenosti) jen pro dobu dokud se kojí. Výborně sají, ale jakmile se dá miminku pevná strava, tento savý efekt již není nutný, protože v plence končí prostě tuhá strava, takže stačí "obyčejné" zelené pampersky. Jo ještě ty prémiové mají proužek, podle kterého se pozná jestli je třeba ji vyměnit :-) Zelené pampersky, ty jsou fajn a také jsem je používala nejvíce. Pak jsou ještě oranžové - active baby, ty jsou nejobyčejnější, ale v zásadě na běžný režim během dne úplně stačí, hlavně, když je miminko větší a neproleží celý den. Na noc pak zelené pampersky, které pěkně sají a zadeček se neoprudí.

    JInak velikost plen je vždy s rezervou, pěkně se natahují, takže rozhodně neškrtí. Jedničky určitě po porodu stačí. Pokud není miminko pětikilové :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Sice se nemůžu podělit o baby story, ale než jsem odjížděla do zahraničí, taky jsem všechno "moc řešila". Člověk jednoduše potřebuje poradit a vyventilovat to, když jde do neznáma :))
    Ejnets in Lisboa
    Zajímá tě cestování? Přidej se do naší skupiny pro Czech Travel Bloggers TADY :)

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj, já používám látkové pleny (papírové jen když jedem někam vejletit a to eko pleny natty) Jinak k těm látkovkám, doporučila bych ti je obědnat na stránkách, který se specializují na látkování např. latkovky.cz ale takovej eshopu bude spousta. Dobrá je značka xkko, myslím, že se dá koupit i v drogérce dm a rossmann :-) Tak přeji úspěšný lov na pleny :-) Bára D.

    OdpovědětVymazat
  29. Látkové pleny - Libštát extra, dobré jsou i IKEA. Co se týká látkování, tak v Bráně k dětem pořádají fajn kurzy - i tak jsem z toho měla v hlavě guláš :-)
    Jednorázové pleny - obě děti se narodily velké a přes 4 kg, do porodnice jim vel. 1 stačila a vydrželo jim to i doma chvíli - spotřebovali jsme asi 2 balení. Dobré za nás Bella happy (výřez na pupík, čurací proužek) nebo DM babylove. Jak hodně maminek uctívá Pampers, tak mě neoslovila žádná jejich řada a dost chemicky smrděly. Docela dobré jsou i šmoulí z Alberta nebo Lidl plenky. Co se týká nějaké eko-varianty, tak super jsou plenky Moltex, ale je to pálka (10 Kč/ks).
    Ještě tip na přebalovací podložky - ty dětské jsou zbytečně drahé, stejnou funkci splní za zlomek ceny běžné podložky při inkontinenci pro dospělé (třeba Tena).

    OdpovědětVymazat
  30. Jo pliny to je velka vyzva... latkuju a pliny mam po nas, takze v nakupu neporadim. Ale do porodnice jsme meli ty stribrny pampersky a ty maji ten vykroj na pupika. Neni to dira jako dira, ale takovy vykroj do obloucku, ktery konci pod pupikem. A ty byly dobry diky tomu prouzku, ktery ukazuje jestli je tam nacurano. A aby toho nebylo malo je jeste takova bezplinkova metoda. U me je clanek jak o plinach, tak i o tasce do porodnice a vybavicce.. Tak hezke studovani plin (a co teprv obsahu :D)
    http://kamenurazu.blogspot.cz/2016/06/plinky-nebo
    http://kamenurazu.blogspot.cz/2016/06/bez-plinky
    http://kamenurazu.blogspot.cz/2016/04/taska-do-porodnice.html
    http://kamenurazu.blogspot.cz/2016/08/vybavicka.html
    http://kamenurazu.blogspot.cz/2016/10/vybavicka-ii-oblecky.html

    OdpovědětVymazat
  31. Zdravím,
    plínky jsou větší věda než se nezasvěceným zdá :D
    Já jsem ještě jako těhotná četla kdeco o kdečem, protože informací není nikdy dost :) A mimo jiné jsem narazila na zmínku, že běžné jednorázové pleny se bělí chlorem a je to "žůžo" chemický koktejl, který jsem teda synovi na prdelku odmítla dát. Proto jsem používala eko jednorázovky, někdy hodně ekobio kompostovatelné (vyzkoušeli jsme Naty a Bambo nature, oboje skvělé), někdy jen nebělené chlorem z DM z řady Nature (taky dost fajn). A když byly synovi asi čtyři měsíce, přešla jsem na moderní látkovky, bambusové. Používám je doma, na cestování je to nepraktické, a je k nim podle mého dost zásadní mít sušičku. Ale nedám na ně dopustit, je to příjemnější, šetrnější pro dětské zadečky i pro přírodu, a technicky naprosto zvládnutelné (a ekonomičtější!). Jelikož se tyhle pleny ani nesmí žehlit, nepřipadám si nijak zahlcená prací, jednou za dva až tři dny pustím pračku, pak sušičku a je pokoj. Za sebe doporučuju. Výrobců je už dnes milion, já jsem bez dalšího většího průzkumu dala na doporučení kamarádky a vše jsem nakoupila od české firmy Anavy a byla to podle mě dobrá volba, nemůžu o jejich plenkách říct jediné křivé slovo.
    Klasické čtvercové pleny vlastním v rozsahu 15 kusů, většina je značky Xkko, jsou pěkné barevné a řekla bych že i kvalitní, koupila jsem je v DM, a v podstatě jsem je používala jen jako otírací nebo podkladový materiál, na miminčí blitíčko a tyhlety radosti :)
    Hodně štěstí při hledání těch správných plen.
    Alžběta
    P.S.Jednorázovky ve velikosti 1 jsem měla do porodnice, naivně jsem jich koupila dvě balení a přestože by měly být do 5 kg, nestihli jsme je využít, musela jsem je darovat kamarádce v očekávání :)) Z toho plyne rada s malými plenkami to nepřehánět, pár kusů stačí a pak hurá na velikost 2 (která by ostatně vyhovovala i novorozenci, kdyby nebyla jiná možnost).

    OdpovědětVymazat
  32. Co sa tyka latkivych plen tak ja som pouzivala tie s flanelovou upravou od t-tomi,maju krasne jemne vzory a Su prijemne na dotyk.a este z Ikea,predavaju ich v Ikea po 2ks ako osusku ale mne Sa na otieranie pusy a pokladanie miminka osvedcili.
    Jednorazove pleny som pouzivala na prve dni pampers premium care a potom sme preali na dm,obcas kupim tie z lidla.

    OdpovědětVymazat
  33. Zkusím taky přispět svou zkušeností... I když rad už je tady tolik, že spíš to výběr ještě víc zkomplikuje :-) U nás vedly jednorázové (neuměla jsem si představit, že bych se ještě stresovala staráním se o pleny...), neparfémované (některé jsou třeba s aloe vera, tea tree - což způsobovalo opruzeniny), nejvíc se nám osvědčily z DM. Pro začátek jsou dobré i ty fialové Happy vel. 1 (Newborn) - jsou (/bývaly) to širší plínky, které podporují dobrý vývoj nožiček (kyčlí)... Otvor na pupík bych neřešila, prostě (je-li potřeba) se jen přední část plínky trochu přehne. S látkovými moc neporadím, jako silné jsme používali ty Tetra pleny. Ať dobře vyberete (to stejně ukáže až praxe...), pohodový den, Pavlína.

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj Kačí a ostatní těhulky :-) syn má tři roky, v září mě opět čeká to samé jako tebe zachvilku. Ohledně jednorázových plen...něco více vím, jelikož jsem pracovala v drogerii a s maminkami jsem se taktéž prohodila pár slov :-) Do porodnice si kup zmiňované bílé pampers 1. Jsou super a není maminka, která by si stěžovala. Syn se narodil se čtyřmi kilečky a nebyl žádný problém plenky zapnout. Navíc mají proužek, který se zbarví pokud byla vykonána potřeba :-) není třeba miminko celé vyvlékat, stačí se podívat na proužek :-) balení plen č.1 stačilo jedno, doma už jsem měla nachystány 2. Jinak ty slavné rozdíly...oranžové jsou heřmánkové, ty radím nekupovat. Cena sice nižší, ale hrozí alergické reakce. Modré a stříbrné (myslím že care)jsou nejlepší pleny co jsem kdy vyzkoušela a že jich bylo hodně :-) rozdíl byl poznat hlavně jak byl syn větší. U ležících miminek se to moc nepozná. Opatrujte se, držím palečky :-)
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj Kačí, co se týče látkových plen, tak těch jsem měla obrovskou spotřebu. Davídek pořád ublinkával, takže 3 pleny za den padly do koše na prádlo. A popravdě mi pak už bylo úplně jedno, že jsou to poděděné pleny, často rozpárané, protože stejně sloužily jen na ublinknutí. Ale dokoupila jsem si i pár nových - bambusové XKKO, jsou sice dražší, ale mají krásné barvy, jsou větší a materiál se mi moc líbil.

    A co se týče jednorázovek. Jak všichni píšou, každému sedí něco jiného, každé dítě jinak snáší parfumaci a to, že některé pleny (za mě jednoznačně Pampers) jsou prostě suché a některé prostě mokré skoro hned. Bílé pampersky mi přijdou srovnatelné se zelenými, bílé mají navíc proužek, podle kterého poznáš, že je děťátko počůrané, ale to, podle mě, poznáš, jakmile na plínu sáhneš zvenku, protože je měkká. Zelené jsou super. Oranžové jsou sice suché zrovna tak, ale mají nižší savou plochu vzadu. Není až nad zadeček, ale zhruba do jeho poloviny, takže pojmou míň. Zkoušela jsem i plenky z lidla, DM, šmoulové z Alberta, Panda baby, Happy, ale za mě prostě Pampers. Všechny ostatní mi přišly srovnatelné, hlavně co se týče savosti. Když na ně sáhneš, jsou prostě mokré. Nechci se nikoho dotknout, ale mě prostě nevyhovovaly.

    K té velikosti a pupíku. Pupík jsem taky neřešila, prostě se plínka nahoře ohne...Myslím, že jsem i jedny s otvorem měla, asi to byly ty Pandy, nebo Happy, ale ten otvor byl stejně trochu jinde, než měl Davídek pupík :D. A velikost...Myslím, že ty dvojky nejsou o tolik větší, to už nevím, ale vím, že jsou širší u nožiček a jak je to mimčo z porodnice jak králíček, tak (konkrétně Davídkovi) ty větší plenky (dvojky) neobepínaly stehýnko a pročůral se. Ale zase, to může mít každý jiné.

    Myslím, že jedním balením jedniček nic nezkazíš :).

    Hodně zdaru a přeji krásných 6 týdnů <3.

    OdpovědětVymazat
  36. Já u obou svých dětí začínala u plenek číslo 2 a 1 ani nekupovala. Než upadl pupeční pahýl, tak stačí plenu ohrnout, aby pupíček dýchal. A z plenek mohu doporučit zelené Pampers (ty používáme většinou na noc) a DM pleny Babylove (ty např. také mají u č. 2 proužek, který když změní barvu, tak je dítko počurané) ��
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  37. Ahoj,
    Jako prvni jsme meli jednicky bile pampers se signalizaci pocurani, dalsi uz zelene, nevidela jsem v tom vetsi rozdil krome toho prouzku, ktery se obcas hodil. Az nejak po roce jsem zjistila ze zelene pampers a tesco se nelisi a tak ted kupujem co je levnejsi, takze vetsinou tesco. Hlavnejsi nez plina je myslim dobry krem na zadecek (mela jsem bepanthen a sudocream, sudocream dobry ale to davkovani by mohlo byt lepsi), diru na pupik jsem neresila, v porodnici nas naucili jak to desinfikovat a zabalit. Na latkove nedoslo, ono je to dost drahe. Bile pleny latkove jsem zdedila, koupila jen takove ty na okrasu hladke potistene, ltkovych jsme zase takovou spotrebu nemeli. Z ubrousku na zadecek mame nejdele linteo bez parfemu, jsou levne a akorat vlhke. Ze zacatku mi vadilo, ze nejsou tak pevne jako pampers, ale ted jsem si zvykla. Mela jsem jedno baleni hippovych a ty mi prisly mokre malo. Od nivei pekne voni.

    OdpovědětVymazat
  38. Na čerstvé miminko mi vyhovovaly plenky Bella Happy (měli je v porodnici a hlavně jsme potřebovali i velikost 0, kterou moc značek nemá). Nespokojená jsem byla s Pampers, strašně chemicky smrděly, jak byly parfémované, ale už nevím, který to byl přesně druh.
    Z látkových jsou fajn třeba kalhotkové Anavy (jen novorozenecké byly brzo malé i našemu nedonošenci, tak bych kupovala už rovnou větší), kalhotkové Unuo a vyhovují mi i Popolini (jedna rostoucí velikost) - jsou sice objemnější, ale hezky sají a v sadě vychází i za rozumnou cenu. Taky jsme používali české Haipa Daipa a taky fajn. Ale je fakt, že míň objemné a jednodušší na používání jsou spíš ty kalhotkové.
    Ale určitě doporučuju pratelné přebalovací podložky. Krásné a měkké má třeba Haipa Daipa. Stačí dvě na střídání. I když nebudete používat látkové plenky, tak ty podložky jsou fajn - krásné, ekologické a vyplatí se.
    Hodně štěstí s miminkem!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  39. Já jsem byla na kurzu plenkování od Brány k dětem a bylo to super. Už se vyznám v těch všech druzích látkových plen :) a co se týče papírových, všichni chválí dm Babylove

    OdpovědětVymazat
  40. NEUVĚŘITELNÝ POČET KOMENTÁŘŮ A RAD, VŠEM MOC DĚKUJI. NAKONEC JSEM NAŠLA I NA VAŠE DOPORUČENÍ TY NEJLEPŠÍ PLENKY, KTERÉ SE JMENUJÍ "STARÉ ČASY" A JSOU OD FIRMY "XKKO".
    PRODÁVAJÍ JE NAPŘÍKLAD V DM DROGERII, ALE I RŮZNĚ PO INTERNETU. GRAMÁŽ JE VYSOKÁ, JSOU PEVNÉ, PO VYPRÁNÍ I VYSUŠENÍ V SUŠIČCE SE NESCVRKÁVAJÍ, TAKŽE SE I DOBŘE ŽEHLÍ.

    TAKŽE JEDNÍM SLOVEM DOPORUČUJI!!! :-)

    OdpovědětVymazat