Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 10. června 2014

DOMÁCÍ NOKY - PRAVÉ ITALSKÉ BRAMBOROVÉ


Milujete noky a stále je ještě kupujete v obchodě?
Zde vám napíši recept, který vám dokáže, že to co jste jedli doposud a kupovali vlastně předražené, že to vůbec nejsou noky.

U těchto nočků cítíte dokonalou chuť brambor v doprovodu například lehké omáčky z čerstvých rajčat.


Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 500 g brambor
  • 2 ks vajec
  • 400 g polohrubé  mouky
  • 75 g strouhaného parmazánu
  • 20 g másla (na promaštění)
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, vaříme do poloměkka.
Necháme lehce brambory vychladnout a oloupeme.

Ještě vlažné brambory nastrouháme na struhadle najemno a přidáme vejce, parmazán a mouku.

Vše tvarujeme do tuhého těsta.
Pokud je těsto řídké, přidáme ještě trochu mouky. Záleží jaké máme brambory. Ale zase z nich neudělejte tvrdé tenisáky :) Těsto musí být stále vláčné a hravé.

Hotové těsto vyválíme na dlouhé válečky, ze kterých krájíme cca 2 cm dlouhé noky. Do každého noku dloubneme vidličkou, abychom dosáhli správného tvaru.


Noky nakonec vložíme do slané vroucí vody. Jakmile noky vyplavou na povrch, tak vaříme ještě tak 2-3 minuty a poté vyndáváme.


Zcedíme a promastíme máslem.



Rada na závěr:
V tomto stavu můžeme noky zamrazit. Poté se hodí například na zapékané noky.

S čím si je dát?
300 g pěkných zralých rajčat rozřízněte, odstraňte semínka a zbytek nasekejte najemno.
V pánvi na troše olivového oleje osmahněte hrst promnutých šalvějových lístků. Vyjměte děrovanou naběračkou. Na jednu porci počítejte asi dvacet nočků, posypte je rajčaty, šalvějí a přelijte trochou rozpuštěného másla. Osolte a opepřete, poprašte parmazánem, nejlépe čerstvě nastrouhaným, a můžete podávat.

Tipy a rady:
■ Otestujte správnou konzistenci
Abyste se přesvědčili, že má těsto opravdu správnou konzistenci, tak vytvarujte a uvařte pár zkušebních kousků. Když vyplavou na povrch, aniž se rozvaří nebo rozlomí, je těsto v pořádku.
Pokud jsou moc měkké, přidejte do něj trochu mouky; jestliže testovaný ,dobrovolník' naopak nedrží pohromadě a ve vodě se rozpadá, přidejte do těsta vajíčko.

■ Nenechte je vychladnout
Abyste už hotové noky udrželi teplé, zatímco vaříte další, dejte je do větší misky nebo talíře. Nádobu umístěte nad hrnec s horkou vodou a noky ještě přelijte trochou omáčky nebo rozpuštěného másla.


4 komentáře:

  1. Naprosto výborný recept. Mockrát děkuji:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluji tyto komentáře. Já děkuji moc :-)

      Vymazat
  2. Je tam nutný ten parmezán, nebo se povedou i bez něj ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě můžeš, ale ten sýr tomu dodá takovou specifickou chuť. Ale plno lidí je dělají bez :-)

      Vymazat