pondělí 3. dubna 2017

TUŇÁKOVÝ TATARÁK NA AVOKÁDOVÉM SALÁTKU

Začíná teplo a s ním mám spojené svěží, studené pokrmy. Takže saláty, jak jinak. Ale také ryby. Proč mi vlastně léto evokuje ryby? Asi, protože jezdíme stále někam do zahraničí, kde o ryby není nouze a voní to po nich na každém rohu.

Ryby samozřejmě ráda griluji, peču, ale také jím syrové. K tomu je ale důležité mít jednu zásadní věc a to dobrého dodavatele čerstvých a kvalitních ryb.

Pokud ho máte, tak už vám nestojí nic v cestě a můžete si se mnou připravit tento úžasný, rychlý recept.

Doba přípravy: 15 minut 
Náročnost: malá
Počet porcí: 2-3 porce

INGREDIENCE:

  • 200 g čerstvého tuňáka
  • 1/4 malé šalotky
  • půl lžičky strouhaného zázvoru
  • šťáva z citronu
  • sezam
  • sójová omáčka Kikoman
  • arašídový olej
  • koriandr

Na salátek:
  • avokádo
  • citron
  • sůl, pepř

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si na drobno pokrájíme čtvrtku šalotky. Čím více na jemno, tím lépe.
 Nastrouháme si zázvor.
Připravíme si tuňáka. Pokrájíme ho na menší kostičky. Vložíme do misky, přidáme trochu šalotky a trochu zázvoru. Vždy se řiďte dle chuti. Někdy může být chuť výraznější a tak je lepší dávat všeho méně, ať to nepřebije chuť tuňáka. To by byla škoda.
 Zakápneme šťávou z citronu.
 Přidáme lžičku sezamu.
 Lžičku sojovky.
 A lžičku oleje.
Nakonec přidáme trochu na jemno pokrájeného koriandru. Vše důkladně promícháme a ochutnáme. V případě potřeby ještě dochutíme.

SALÁTEK:
Vydlabeme si avokádo.
 Pokrájíme na kostičky a vložíme do misky.
 Zakápneme citronem. A osolíme a opepříme.

SERVÍROVÁNÍ:
Já použila tuto tvořičku, ale můžete použít i plechovku od rajčat nebo nandat salátek na talíř bez tvarování.
Dáme tedy vrstvu avokádového salátku. A na ní dáme vrstvu tuňáka.

V případě zájmu vrchu posypeme kousky chilli.


 Podáváme s kouskem pečiva.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.    

2 komentáře: