ZE ŽIVOTA: FOOD NEBO LIFESTYLYE BLOG?

Na toto téma jsem chtěla napsat článek už opravdu dlouho. Přes všechny články jsem to odkládala a odkládala. Ale možná to také bylo tím, že jsem jednoduše čekala, jak budete na mé životní články reagovat, jak vás budou bavit a celkově, jak to zapadne do mého blogu.

Dnes mi ale přišel jeden komentář, který jsem nemohla zveřejnit. Ne kvůli tomu, že bych nepřijala negativní komentář, ale kvůli tomu, že byl tak sprostý, že jsem se u toho normálně červenala :-) Já sprostě nemluvím a úplně to nesnáším. Většina mého okolí může potvrdit, že je vždy napomínám, když mluví sprostě. A když to nemám ráda ve svém osobním životě, proč to podporovat na blogu.

Každopádně o tom to dnes není a nebude. Jen mě to trošku nakoplo k tomu, abych ten článek konečně sepsala.
Dlouho totiž přemýšlím nad tím, co ovlivňuje nebo přesněji nás směřuje k tomu, o čem smíme psát a o čem ne. Můj osobní názor je takový, že blog je místo, kde by se měly shromažďovat myšlenky, názory a zkušenosti daného blogera. Ať je to, co je to a ať má daný bloger jakýkoliv název blogu.

Každý, kdo si blog zakládá, tak většinou v tu chvíli ví, o čem chce psát. Někoho to táhne více ke kosmetice, někoho více k oblékání, někdo se chce podělit o zkušenosti s miminkem, někdo miluje vaření a někdo jednoduše chce motivovat lidi k lepšímu životnímu stylu. Proto se zde vytvořily kategorie jako food, lifestyle, fashion a beauty.

Jenže, co když jsme si blog založili v určité chvíli, kdy nás třeba bavilo vařit a nyní nás baví více oblečení? Nutí nás tedy to prvotní rozhodnutí držet se stále food kategorie, bez nároku na to psát o móde? Nebo je nutností změnit název blogu? A tedy mít rovnou dva nebo tři?
(upřímně, kdybych si nyní zakládala blog znovu, dala bych mu hodně neutrální název, který člověka nikam nesměřuje. Třeba jen Smooth).

Já si myslím, že to je nesmysl. Proč by třeba blog "Spařený chřest" (vymyšleno) nemohl nejdříve psát o jídle a poté třeba o móde? Proč musí rovnou zakládat nový blog a na "Spařený chřest" psát o jídle a na "Stylový chřestík" (vymyšleno) psát o móde? Proč to prostě a jednoduše nemůže sjednotit a psát vše, co ho doprovází v životě na jednu webovou stránku?

Asi si teď říkáte, proč by proboha nemohl? Ano, samozřejmě může. Jenže pak přijdou rýpalové, kteří začnou říkat, proč daný bloger motá jídlo s módou. A což o to, kdyby někdo vyjádřil svůj názor a normálně se zeptal, tak je to v pořádku. Ale většinou to píši nějací zakomplexovaní a nevyrovnaní lidé pod jménem Anonym, kteří sprostě začnou urážet daného člověka a toho to třeba rozhodí a odradí od článků, který jiní čtenáři miluji. No není to škoda?

Já už jsem naštěstí ve věku, kdy se nad tím pousměji. Protože blog je pro mě něco, co mě doprovází každý den a opravdu baví. A raději budu mixovat daná témata a být spokojená s tím, co zveřejním, než být jak ve svěrací kazajce a být v křeči z toho, že musím zase vařit a přitom zrovna vařit nechci.
Jediné, kdo z toho může být zmatený je organizátor blogerské soutěže, který si v určitou chvíli může říct: "Tak kam jí zařadíme, do lifestylu nebo foodu?". Ale to je opravdu malichernost. Raději totiž budu spokojená se svojí tvorbou a vyřazená z těchto soutěží (ač mě opravdu baví a miluji tu úžasnou podporu z vaší strany), než v křeči a otrávená z tématu, který ode mě někdo čeká.
Hlavně si myslím, že vaření pro mě bude vždy to první. Jen jsou chvíle, kdy je na to méně času, či spíše energie (protože to zdraví nedovoluje) a tak člověk píše o tom, co ho doprovází. Ale jakmile se dám do kupy a budu ve své formě a třeba připravovat příkrmy pro našeho chlapečka, tak se zase moje vaření rozjede v plném proudu a vy nebudete vědět, co dříve zkoušet. A teď se vlastně u toho trochu pousmívám, protože si myslím, že i přes mojí fyzickou omezenost vás denně těmi recepty zásobuji. Nyní dostáváte 4 recepty týdně a 2 články ze života týdně a to si myslím, že je opravdu hodně. Tohle nedělá většina blogerů, ze kterých energie doslova stříká. A tak si myslím, že to je důkaz toho, že blogování opravdu miluji a totálně mě naplňuje. (kdyby vás zajímalo, kde ty recepty beru, tak je mám předpřipravené a v konceptech se ukrývá okolo 65ti receptů).

Na konci se nabízí zeptat se, zda máte problém s mícháním jídla a života u mě na blogu. Ale já vím, že nemáte. Za prvé jsem se vás na to ptala několik týdnů před tím, než jsem s rubrikou "Ze života" začala a za druhé to vidím na čtenosti blogu.

Každopádně tento článek asi ani nepíši kvůli tomu, abych se ujistila, že vás to stále baví, ale kvůli tomu, že vím, že zde je hodně blogerů, kteří tento problém řeší a připadají si jak ve svěrací kazajce a bojí se napsat o něčem, co je mimo jejich téma. Určitě na to kašlete a pište o tom, co máte v hlavě, co vás naplňuje nebo o tom, co vás zrovna trápí. Podpora čtenářů je totiž neuvěřitelný silák a dokáže člověku opravdu pomoci. Jak už jsem několikrát říkala, není nic lepšího, než zjistit, že v tom člověk není sám.


Tak se mějte krásně, myslete pozitivně. Život je pak stejně jednoduší :-) Jo a děkuji za přízeň. Jste vážně nejlepší.

Líbá vás vaše Kačí

38 komentářů:

  1. Psát si jistě můžeš absolutně co chceš! Žádnou nálepku nemáš a reagovat můžeš na co jen se ti líbí. Jen to teď vypadá, jako bys měla mléčný mozek a neuměla předat nic jiného než miminkovske zpravy a ještě jsi ani neporodila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tím pádem dělám přesně to, co píšeš a je to v naprostém pořádku :-) Mléčný mozek mám a vůbec se za to nestydím. Naopak. Tááák si to užívám :-)

      Vymazat
  2. Ahoj, sice to vypadá, že k tomu nechceš žádné komentáře, ale zase když nebudu sprostá, tak si říkám, že tě třeba povzbudím. Je to tak, život člověka zanese někam jinam, je to přirozené, myslím že až budeš maminka, bude to hodně o mimi, mimi stravě, hračkách, přístupech výchovy, pak o školkách, atd.
    Já osobě mám ráda tyto mixy jako https://lucieliving.blogspot.cz/ nebo http://kusanec.cz/ občasný recept, občas pocity, i třeba negativní zkušenosti, zmínění špatné nálady atd.
    Pravda je, že jsem v nějakých poučkách pro spisovatele a blogery psala, že název blogu je hodně důležitý a máme si dávat pozor, aby nebyl moc jednostranný. Tak jak píšeš nyní se mi líbí víc, než když to bylo jen vaření, protože to mě moc neba a když tak vařím pro děti. Nematky nebo dokonce ty plánované nematky, ty tě možná tolik nepochválí, nebo přestanou číst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím názvem naprosto souhlasím a vlastně jsem to i v článku psala. Bohužel, když jsem si blog zakládala, tak jsem ani nevěděla, co to blogování je a vlastně nikoho nesledovala. Teď na to koukám jinak, ale zase měnit název se mi nechce. Ač nad tím často přemýšlím. Zatím to takhle funguje a lidi to baví a asi pokud přijde někdo nový a bude se divit, proč píši o životě, když mám v názvu cooking, tak to buď pochopí nebo zase odejdou.

      Ale raději budu psát to, co mě baví a co mě dělá šťastnou, než být v křeči a honit se za něčím, co mě neuspokojí.

      Vymazat
  3. Kači, je dobře, že si z toho nic neděláš. Znáš to, kdo chce psa bít... Navíc mě irituje ta potřeba ostatních furt někam škatulkovat. Díky variabilitě jsou pro mě blogy zajímavější, než když ze sebe třeba nějaký fashion/beauty bloger/vloger tlačí příspěvky na sílu. Za mě je právě obohacení o lifestyle strašné plus, protože jsi mi sympatická jako člověk a takhle tě můžeme poznat víc. Takže nepřestávej psát.
    Měj se pěkně, Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, to moc ráda slyším. Je to přesně tak. Bohužel lidi mají potřebu neustále moralizovat a pak to kolikrát odradí opravdu šikovné lidi. Což je škoda.

      Vymazat
  4. Rýpat bude pořád někdo a do všeho. Tak to prostě je. :D Pro mě je tvůj blog teď úplně nejdokonalejší kombinace. Tolikrát jako u tebe jsem se ve vaření ještě neinspirovala. Nebo takhle, jestli jsem podle nějakého blogera zkusila vařit zveřejněné recepty, tak si to byla ty. A ne jednou! A vždycky to chutnalo skvostně. :) A jelikož jsem teď v 6. měsíci, jsem za tebou "trochu pozadu", ale tvoje články týkající se maminkovsko-miminkovského světa se mi úplně přesně hodí a jsem za ně moc ráda. :) To já jen tak, nutí mě to reagovat, protože si zasloužíš tu vlnu pozitivismu, kterou do nás leješ zase nalít zpátky. :)
    Měj se krásně a hezké velikonoce.
    Míša S.

    OdpovědětVymazat
  5. Řešila jsem po otěhotnění úplně to samé. A ač můj první blog má neutrální název Alenis.cz všichni tam chodí za kosmetikou a nehtama. Snažila jsem se rok ho dát do více lifestylu, ale čtenáři to nějak nedávali :-( TAkže nedávno přišlo rozhodnutí oddělit obě témata. Nehty a kosmetika zůstali, kde byli čtenáři zvyklí. A vše o dětech jsem přesunula na nový web. Kupodivu, si nový web po 3 týdnech existence začíná vést lépe, než když byly stejné články mezi kosmetikou.
    Ale u tebe si myslím, že vaření už takový lifestyle trochu je a že miminko tomu vlastně jen prospěje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale je zase super, že jsi to zkusila a vyhodnotila sama. Než to udělat jen kvůli nějakému rýpalovi :-)

      Vymazat
  6. Podle mně je fajn si občas "odpočinout" od receptů právě nějakým tím lifestylovým článkem. Koneckonců není nikde psáno, že food blog musí být jenom jeden recept za druhým. Já osobně mám tvoje recepty a stejně tak články ze života moc ráda, baví mně tvůj pozitivní přístup který z nich vyzařuje. A receptů jsem už vyzkoušela několik a všechny se povedly na výbornou. Takže jen tak dál! :) S pozdravem Tereza

    OdpovědětVymazat
  7. Mila Kaci, nemyslim si, ze ma cenu zabyvat se rypali, at si kazdy mysli co chce. Dle meho nazoru nam zivot do cesty prinasi spoustu novych veci a tak by preci bylo nudne, kdyby jsi nas zasobovala ,,pouze,, recepty a mi o Tobe nic nevedeli, kazdy bloger by se mel trochu otevrit, aby jeho ctenari pooznali i jeho osobni stranku! Ja Tvoje recepty zboznuju, kazdy si poctive prectu a pokud me zaujme hned zkousim, ale Tve nove clanky o tehotenstvi? Pane jo, tak na ty se vzdy tesim uplne nejvice! Je to zajimave kam az se clovek postupem casu dostane, moc me bavi to o Tobe vse pozorovat! Prosim hlavne neprestavej :) Kazdopadne Tobe a miminku preji hlavne zdravi a spokojenost, opatruj se a tesim se na dalsi clanky o tom jak se Tvuj zivot ted zmenil k tomu nejkrasnejsimu co zena muze zazit! Uzivej si to s pozdravem, D.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda slyším, opravdu děkuji. Jsem ráda, že si jdu za svým a čtenáři to chápu a ještě se jim to líbí a ocení to. To je přeci to největší dík :-)

      Vymazat
  8. Tvůj blog, tvé myšlenky, tvé témata. Sluší ti to :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Kači! Díky za tenhle článek, fakt mě to nakoplo Ti sem něco pěkného napsat a povzbudit Tě!
    Je naprosto pochopitelné, že když si jednou založíš blog, nebudeš psát "imrvére" jenom o jídle.
    Člověk přeci v životě prochází z jednoho období do druhého a konkrétně to, ve kterém se nyní Ty ocitáš se přeci muselo dostat až na blog a po pravdě mě to teď baví snad i víc než jídlo a to tvoje recepty naprosto zbožňuji :) Možná je to tím, že mám už sama doma 5ti měsíčního chlapečka tak to s tebou všechno jako maminka znovu prožívám a baví mě to. Takže já to naprosto chápu a navíc nejsi jediná z blogerek - můžu jmenovat třeba Baruš z BKBLOG, nebo Kamču ze SIKLS a další :)) Přeji hodně zdraví!! Nikča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Niky ty jsi mi úplně dodala další energii. Moc děkuji, opravdu :-)

      Vymazat
  10. Krásně napsané Kačí a naprosto souhlasím :) Já tvůj blog miluju ať píšeš o čemkoli :) Mám ráda tvůj styl psaní a vždy se nad ním pousměju! Jen tak dál :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo moc děkuji za podporu, jsem ráda, že se má tvorba líbí. Je to pro mě přirozené a tak chci, aby to zůstalo :-)

      Vymazat
  11. Kačí, myslím, že se nemusíš nijak obhajovat :). Určitě máš pravdu v tom, že se do podobné situace dostane skoro jakýkoliv bloger, který si založil blog na jedno konkrétní téma. Když jsem před lety poprvé napsala jiný článek, než o jídle, přišlo mi to docela divné a vlastně jsem z toho byla trochu zmatená. Ale v té době mě četlo opravdu malinko lidí, takže možná to přece jen bylo trošku jiné. Taky se ve mně mísilo to, že já sama jsem si vždycky "cenila" blogerů, kteří se drží jednoho tématu a dělají ho fakt precizně (třeba právě food blogeři), protože mi to nikdy moc nešlo :).

    Myslím, že je několik typů čtenářů. Někteří prostě jen hledají "content", chtějí si upéct dort nebo se inspirovat outfitem a samotný bloger je pro ně vedlejší. Ale zdá se, že je mnohem více těch, které zajímají názory, přístup, život někoho jiného... a o to víc, když autor takových článků je autentický, osobitý a píše s radostí... a to ty určitě jsi! :)

    Tak se měj krásně, držím palce a těším se na články. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, krásně jsi to napsala a máš naprostou pravdu. Samozřejmě, když někdy něco hledám konkrétního, tak mě to odkáže i na blogera, kterého vůbec neznám a možná i díky tomu poznám. Ale většinou dávám spíše přednost nějakému, kterého sleduji už delší dobu a beru ho tak nějak jako svého kamaráda a věřím mu. Takže třeba když pak sháním nějaký krém na obličej, tak napíšu dané blogerce a třeba už ani nehledám. Prostě jí věřím :-)

      Vymazat
  12. A co travel blogerky, ty nemaj žádnou kategorii :D
    Ejnets in Lisboa

    OdpovědětVymazat
  13. Hezky napsano. Osobne si myslim, ze je jen a jen tvoje vec o cem budes na svem blogu psat. Kdo nechce cist dane tema, at proste necte a nevyjadruje se k tomu! The end... Me tva pestrost moc bavi! A je logicke, ze je potreba o teto zivotni zmene psat, sdilet a zit tim! 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko přesně tak. Jenže jsou tu lidé, kteří hledají problém i tam, kde není. A bohužel to některé odradí. Mě ne. Já se nedám a půjdu si jen a jen za svým :-)

      Vymazat
  14. Jen nechápu, proč si honíš triko na úkor jiných blogů, jak si dobrá, že přidáváš 4 recepty týdne??? Panebože vždyť je většina z nich na blogu už x let (ono se stačí podívat ž kterého roku jsou komentáře pod nimi) a jen je falešně vydáváš za nové. Jak už dlouho nepracuješ máš opravdu strašný starosti!! Když už lžeš sobě, nelži aspoň ostatním, buď tak hodná. Tereza (myslím, že bys mohla zverejnit, kdyz neobsahuje sprostá slova)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terezko, samozřejmě to zveřejním, proč bych nemohla. Jen si myslím, že už by ses měla rozhodnout, jak se vlastně jmenuješ a za koho se vydáváš :-) Každopádně nikdy jsem nevydala recept, který bych pokládala za novinku a přitom nebyla. Tak hloupá nejsem a nemám k tomu důvod. Jen občas prostě nasdílím recept, který už je na blogu a ráda ho připomenu. Na tom však není nic špatného. Nebo ano? Ono totiž za ty tři roky přichází plno nových čtenářů, kteří ten recept třeba nezaregistrovali a prostě a jednoduše se k němu neproklikali. Tak proč jim ho nepřipomenout? Neviděla bych to tak černě. Zkus si někdy nasadit růžové brýle a být pozitivnější. Tahle negativita ti nesluší a myslím si, že tě nemůžu ani bavit. :-)

      Vymazat
  15. Já jsem rozhodně pro míchání témat.Vždyť v životě také jenom nevaříme nebo nezkoušíme kosmetiku.Už se mi několikrát stalo,že blog,který mi bavil pro různorodost témat se najednou stal takřka výhradně recenzentem kosmetiky.A tím mne přestal zajímat.A to kosmetiku používám denně.Hodně štěstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, každý si najde to své a je fakt, že nějaká osobitost na blogu je jenom plus :-)

      Vymazat
  16. Na tenhle článek už musím reagovat - občas jsem si to u některých posledních článků říkala, ale nikdy jsem se k tomu psaní nedokopala.

    Tvůj blog čtu už nějaký ten pátek, začala jsem kvůli receptům, které jsou opravdu úžasné (krásně popsané, nafocené, okomentované). Musím říct, že se mi vždy vše povede - hlavně díky tomu skvělému popisu. U sladkých receptů oceňuji mj. množství cukru, které je vždy tak akorát a tento blog je jedním z mála zdrojů u kterých vím, že ho nemusím ubírat, aby to nebylo příšerně přeslazené. Celkově mi tvé recepty přijdou skvěle vyvážené - myslím tím, že jsou zdravé a přitom chutné.

    Na recepty na příkrmy se také moc těším a doufám, že je i s péčí o vašeho chlapečka budeš zvládat, ale naprosto pochopím, když ne. Pokud budou určitě si je do budoucna uložím (budou se, doufám, hodit).

    Tím jsem chtěla moc poděkovat za všechny již zveřejněné a do budoucna i ty plánované recepty :)

    A teď k tématu (ano taky přeskočím :)). Ráda čtu i Tvoje články ze života (i když teď nestíhám všechny a vybírám si jen některé). Jsou moc hezky napsané a podle názvu člověk pozná o čem článek je, což je velké plus. Jsou navíc jasně označené, a pokud bych je nechtěla číst, tak hned vidím, že tady o vaření nepůjde.

    Možná jediná maličkatá věc, která mě trošku ruší (ale to je teda hodně hluboko zahrabané pod všemi pozitivy), tak je písmo. To už jsem si také párkrát říkala - přijde mi, že to, které máš zvolené neumí úplně dobře českou diakritiku (respektive ji bere z nějakého jiného) a nevypadá to až tak hezky. To, prosím, ber jako konstruktivní kritiku :).

    Na závěr bych chtěla říct, že ti to moc sluší a přeju co nejvíc zdraví pro vás všechny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nejprve bych ti chtěla moc poděkovat za krásná slova. Straně si toho vážím a to hlavně z důvodu, že jsi vypíchla to, čím se snažím být jiná. Ač už dnes to tak moc nejde, protože nějaká originalita se hledá těžko. Proto je důležité být sám sebou. Ale zrovna za tím fotopostupem si stojím. Protože i když já sama vařím dle svých receptů, tak mi to vyhovuje. Když je pouze text, tak se vždy ztrácím v tom, kde jsem skončila a takhle si jen posunu fotku :-)

      A k tomu písmu. Teď nevím, zda to není spíš počítačem, protože já tu mám úplně klasicka Arial. A teď nevím, čím to je, protože zatím jsi jediná, která mi to píše. Jestli to třeba není tím, že někdo má Apple nebo jiný druh Windowsů. Ale to by nemělo být. Každopádně děkuji za poznámku a zkusím to dohledat :-)

      Vymazat
  17. Skvělý článek. Rozhodně nevidím problém v tom, mít na jednom blogu recepty, kosmetiku, módu a třeba těhotenství. Já tedy třeba mám dva blogy, ale proto, že jsem jeden chtěla mít čistě knižní. A na druhém mám potom od všeho trochu... fotočlánky, sem tam recept, sem tam kosmetiku. Prostě jsou lidé, kteří už nevědí, jak si rýpnout, tak vymýšlejí hlouposti. Příště jim bude vadit něco jiného. Je fajn, že si z toho neděláš těžkou hlavu, nestojí to totiž za to.
    Přeji krásné velikonoční svátky, Šárka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, jak já říkám, je důležité být spokojen se svojí tvorbou a stát si za ní. Pak jedině bude člověka bavit to, co dělá :-)

      Vymazat
  18. No jistě, jak jinak než že nezveřejněný komentář. Je mi zle z pokrytectví a nechutného sluníčkářství za každou cenu. Opět si lžeš na fb do kapsy, že blog má 3 roky! Pamatuji si ještě s .blogspot. Tak si užij Velikonoce lhářko a nezapomeň udělat pipinkové sušenky. Jsou pojmenované po tobě?? Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, ale já tvůj komentář zveřejnila. Copak tě tak rozhořčilo? Není to zbytečné?

      Ps: Jen pro vysvětlení, pipinkové jsou dle toho obrázku a tvaru. Pipinka = malý ptáček. Už chápeš? :-)

      Vymazat
  19. Kačí, určitě je to fajn! Nenech se odradit od úzkoprsých Anonymů... Držím palce do dalšího psaní! ��
    Gábina

    OdpovědětVymazat