A jelikož já jsem chronický ochutnávač, tak mi tent styl servírování vyhovuje. Vlastně to dělám i s kuřetem. Koupím celé, naporcuji a z každé části vymyslím jiné jídlo.
To jsem ale odbočila, takže zpět k tuňákovi. Tento recept mě inspiroval u Jamieho Olivera. Kde jinde. Je to kuchařský bůh a jeho recepty miluji. Vše je raz dva a nad ničím nemusíte půl dne přemýšlet.
Tuňák je tedy dělaný podle něj a salátek k němu už podle mě. Tak jdeme na to.
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6
INGREDIENCE:
- 200 g tuňáka
- citronový olivový olej (lze nahradit olivovým olejem a citronem)
- bílý a černý sezam
- arašídový olej
Salátek:
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- hrstka koriandru
- 200 g čerstvého špenátu
- sůl, pepř, chilli
Připravíme si filet tuňáka. Nakrájíme ho na několik obdelníků. Z odřezků lze připravit tatarák. Recept ZDE.
Tuňáka potřeme olejem. Já použila citronový.Na talířek si vysypeme sezam.
A tuňáka v něm ze všech stran obalíme.
Pokrájíme si jarní cibulku na tenká kolečka.
Stroužky česneku si pokrájíme na tenké plátky.
A koriandr na drobno.
Nyní už se vrhneme na tepelnou úpravu.
Rozpálíme si pánev, poté na ní nalijeme arašídový nebo olivový olej.
A opečeme tuňáka z každé strany 10-20 vteřin. Tím zůstanou okraje opečené a vnitřek stále syrový.
Tuňáka přendáme na talíř a přesuneme se na přípravu salátku.
Na pánev kápneme ještě trochu oleje a orestujeme česnek. Stačí jednu minutu.
Poté k česneku přidáme cibulku a zase zarestujeme minutu.
Nakonec přidáme špenát a necháme lehce spařit.
Vypneme plotýnku a přidáme koriandr a promícháme.
Ososlíme, opepříme a přidáme chilli.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.
Chcem sa opytat kde kupujes cerstveho tuniaka.dakujem
OdpovědětVymazatJá na Svetbedynek.cz. A nebo na farma trzích :-)
Vymazat