středa 19. dubna 2017

SEARED TUNA / TUŇÁK V SEZAMU

Když už kupujeme kousek tuňáka, tak kupujeme větší kousek a vymyslíme z něj zhruba 3 jídla. Člověk se pak v jeden den nabaží božské chuti kvalitního tuňáka a přitom všechny recepty jsou tak snadné a rychlé, že to je raz dva a zabere vám to pouze pár minut v kuchyni.

A jelikož já jsem chronický ochutnávač, tak mi tent styl servírování vyhovuje. Vlastně to dělám i s kuřetem. Koupím celé, naporcuji a z každé části vymyslím jiné jídlo.

To jsem ale odbočila, takže zpět k tuňákovi. Tento recept mě inspiroval u Jamieho Olivera. Kde jinde. Je to kuchařský bůh a jeho recepty miluji. Vše je raz dva a nad ničím nemusíte půl dne přemýšlet.

Tuňák je tedy dělaný podle něj a salátek k němu už podle mě. Tak jdeme na to.

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 200 g tuňáka
  • citronový olivový olej (lze nahradit olivovým olejem a citronem)
  • bílý a černý sezam
  • arašídový olej

Salátek:
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • hrstka koriandru
  • 200 g čerstvého špenátu
  • sůl, pepř, chilli
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si filet tuňáka. Nakrájíme ho na několik obdelníků. Z odřezků lze připravit tatarák. Recept ZDE.
 Tuňáka potřeme olejem. Já použila citronový.
 Na talířek si vysypeme sezam.
 A tuňáka v něm ze všech stran obalíme.
 Pokrájíme si jarní cibulku na tenká kolečka.
 Stroužky česneku si pokrájíme na tenké plátky.
 A koriandr na drobno.
Nyní už se vrhneme na tepelnou úpravu.
Rozpálíme si pánev, poté na ní nalijeme arašídový nebo olivový olej.
 A opečeme tuňáka z každé strany 10-20 vteřin. Tím zůstanou okraje opečené a vnitřek stále syrový.
 Tuňáka přendáme na talíř a přesuneme se na přípravu salátku.
 Na pánev kápneme ještě trochu oleje a orestujeme česnek. Stačí jednu minutu.
 Poté k česneku přidáme cibulku a zase zarestujeme minutu.
 Nakonec přidáme špenát a necháme lehce spařit.
 Vypneme plotýnku a přidáme koriandr a promícháme.
Ososlíme, opepříme a přidáme chilli.
Tuňáka nakrájíme na tenké plátky a servírujeme na salátku.
 Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.    

2 komentáře:

  1. Chcem sa opytat kde kupujes cerstveho tuniaka.dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na Svetbedynek.cz. A nebo na farma trzích :-)

      Vymazat