ZE ŽIVOTA: VÝBĚR JMÉNA

Jestli jste v očekávání nebo jste již maminkou, anebo miminko plánujete, tak samy víte, jak je těžké vybrat jméno. Okolí na nás totiž vyvíjí určité tlaky, které naše rozhodnutí nebo názor hodně ovlivňuje. Tak by mě zajímalo, podle čeho jste se rozhodovali či rozhodujete vy?

NA CO JSME SE ZAMĚŘILI MY:
  • mělo by se líbit mně
  • mělo by se líbit manželovi
  • mělo by se hodit k příjmení (což je u nás oříšek)
  • mělo by být v českém kalendáři jmen
  • mělo by se dobře vyslovovat našim rodičům a prarodičům
  • mělo by mít více zdrobnělin
  • mělo by být mezinárodní (hodně cestujeme a nikdo neříká, že v ČR do budoucna zůstaneme)
  • mělo by se hezky psát (vždy si ho napíši na papír a zkouším podpis)
  • nemělo by být stejné, jako jméno dítěte někoho v našem blízkém okolí 
  • nemělo by být stejné, jako jméno někoho v naší rodině
  • nemělo by být stejné, jako jméno někoho, kdo se nám v minulosti zprotivil nebo nesedl
Ač je to všehovšudy hlavně rozhodnutí rodičů, tak se najdou v okolí lidi, kteří mají tendenci toto rozhodnutí kritizovat. Teď už je na daném člověku, zda ho to ovlivní nebo ne.

KRITIKA A TLAK OKOLÍ:
My se bohužel s podobnou situací setkali také. Vybrali jsme jméno, pro které jsme se oba nadchli, ale přišel člověk (dva, tři), kteří si neodpustili nepříjemné poznámky. Co poznámky. Silný tlak, vyděračné řeči, hraní na city a hlavně řeči stylem: "Díky tomu jste už teď svému dítěti zkazili život.". A to ne kvůli tomu, že by se naše dítě mělo jmenovat například Strachkvas (omlouvám se, jestli se tak někdo jmenuje) nebo podobně. 
Bohužel i tohle se děje. Já osobně jsem z toho byla hodně smutná. Tři dny jsem měla stáhnutý žaludek a určitou zlost z nepochopení, proč tohle má někdo zapotřebí. A ještě ke všemu jsem dva dny téměř nespala. Nejvíc mě na tom mrzelo to, že by se lidé měli radovat z toho malého (velkého) štěstí, které nosím pod srdcem a ne stresovat rodiče, natož matku. A ještě, když je na rizikovém těhotenství. Jsou prostě věci mezi nebem a zemí, které nikdy nepochopím a tohle patří mezi ně. 

Výběr jména určitě hodně ovlivňuje život člověka. Já se jmenuji Kateřina (ano, vím, že to víte) a když jsem byla malá, tak jsem to jméno doslova nesnášela. A to to bylo vysněné jméno mojí maminky. Jak sama říkala, nikdy neuvažovala nad okolnostmi a dala mi ho, protože se jí líbilo. A tak by to mělo být.
Jenže v té době se se mnou narodilo dalších tisíce Kateřin. Na základní škole jsme byly 4 Kateřiny ve třídě. Na táboře 5 Kateřin v oddíle a o kroužku ani nemluvím. Takže to byl jeden velký chaos. Ale co, vyrostla jsem z toho a nyní mi to vůbec nevadí. Ba naopak. Miluji tu rozmanitost jména, miluji ty variace zdrobnělin, miluji to, že i v zahraničí všichni vědí, jak to vyslovit a nesnáším, když mi někdo říká Káčo (až na bráchu, u něj mi to z podivného důvodu vůbec nepřijde divný).
Například takový Arty (správně Arťom, rusky "Артём") s tím má problém celý život. Má ruské jméno a jediné, kde vědí, jak to vyslovit je Rusko a Rusku blízké země. Všude jinde musí artikulovat a vysvětlovat, jak to vyslovit, či si vymyslet variantu, kterou pochopí daná národnost.

Ale co tímhle článkem chci vůbec říct? Nenechte se ovlivnit okolím. Myslete hlavně sami na sebe a na to, kde žijete a kde chcete do budoucna žít. Je to vaše dítě a hlavně vy ho tak budete oslovovat. Stejně se do budoucna vymyslí několik přezdívek a variant, které s daným jménem nemají vůbec nic společného. Jako třeba můj pes. Jmenuje se Amélie, říkám jí Amuna a nejčastěji to ještě zkrátím na Muna. To jméno musí být hlavně zvučné pro vás. 

I když samozřejmě chápu, že jsou určité tradice, které se dodržují (jako třeba, když se v rodině někdo jmenuje Jaroslav už přes x generací). Ale tohle jsou tradice, ve kterých daný člověk žije od mala a tak nějak mu je to přirozené a počítá s tím, že když bude mít syna, bude se jmenovat stejně. A ještě hrdě to napíše do kolonky "Jméno pro kluka".

NÁŠ VÝBĚR
A teď vás asi zajímá, co jsme vybrali my, že? Nebojte, není to nic extrémního, jak to asi vypadá. 

HOLKA:
  • Lilien (Tohle jméno jsme vymysleli asi před 7 lety a od té doby je to náš největší favorit. Miluji jeho zkratky a jak se měkce vyslovuje. Ještě ke všemu moje nejoblíbenější květina je Lilie a to je prostě osud.)
  • Elizabet (Líbí se mi jeho zkratky, jako Ela, Líza nebo třeba Bety. Dokonce se mi líbí i česká varianta Alžběta. Z historického hlediska pochází ze jména Lilien.)
  • Evelína (Asi jsem se zamilovala do jmen z historických filmů)
  • Rozálie (Kdyby nebylo Rozálek v poslední době tolik, byl by to velký favorit.)
  • Teodora (Miluji i variantu pro kluka Teodor. A pro holku oslovení Tea.)
  • Zoe (Upřímně jsem byla překvapená, že toto jméno je v českém kalendáři. Je krátké, zvučné a rozhodně originální.)
  • Miriam (Tohle jméno původně vybíral brácha pro své dítě a já si ho zamilovala.)
  • Anežka (Anežka je jméno, které se mi v poslední době opravdu líbí.)
  • Matylda (Tohle jméno mi přijde také úplně úchvatné.)
  • Izabela (Ani nevím, co se mi přesně na tomto jménu líbí. Asi to, že žádnou neznám.)
  • Klaudie (S tímto jménem jsem přišla už poměrně dávno. Straně moc se mi líbilo. A nejvíc se mi na tom líbilo to, že mi na to Arty řekl, že tak se jmenovala jeho babička, která už bohužel nežije. Takže by to bylo moc pěkné i z tohoto důvodu.)
KLUK:
  • Tobias (U této varianty bychom dali pryč diakritiku, aby si lépe rozumělo s příjmením.)
  • Maxmilián (Tohle jméno se mi líbilo už asi od patnácti. Má hodně zkratek, jako Max, Maxim nebo Mili. A hodně se líbí mé mamince.)
  • Adrian (Tohle jméno je naším oblíbencem už také dlouho. Hlavně z toho důvodu, že všichni od Artyho z rodiny mají jméno na "A" (Alexandr, Alla, Andrei, Artem a Arina). Miluji tradice a ráda je dodržuji. Jen stále váháme, jestli chceme mít malého Áďu.)
  • Kristián (Bohužel se tak jmenuje přítel mé švagrové a tak spadl na spodní hranici výběru.)
  • Samuel (Už ho mají přátelé a tak je také spíše na spodní hranici vybraných jmen.)
  • Teodor (Více mi sedí varianta pro holku)
  • Sebastian (Tohle byl původně favorit, ale bohužel Sebíků je momentálně v okolí tolik, že od něj postupně opouštíme.)
A to je všechno. Jaké jméno by se vám líbilo nejvíce z tohoto výběru pro příjmení Kuranov/a? Nebo máte úplně jiný tip? Určitě si ho rádi vyslechneme a třeba ho nakonec vybereme.
A také mi napište, zda souhlasíte s tím, co jsem psala na začátku. A jestli máte podobnou zkušenost s tlakem z okolí.

Mějte se krásně
Vaše Kačí


185 komentářů:

  1. Mě zní nejlíp Elizabet Kuranova. Má i nejvíce zdrobnělin/přezdívek. Pohlaví dítěte jste znát nechtěli? Jinak Artyho příjmení se mi líbí, není obvyklé a nemá ho každý druhý. A z klučičích jmen se mi líbí Tobiáš, Jonáš, Kryštof a Šimon. Janů a Jiřích je všude plno. Podívala bych se i na významy jednotlivých jmen, přeci jen to ty nositele trochu ovlivní. Nebo také na datum svátku, protože mít narozeniny i svátek v jednom měsíci asi není tak skvělé. Přeji hodně štěstí s výběrem a už se těším na články s malým/malou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu. Ty významy také ještě prozkoumám :-) Pohlaví už víme a bude prozrazeno v dalším článku, kde o tom sepíši více ❤

      Vymazat
  2. Z těch jmen se mi líbí Anežka, která i v oficiální verzi je zdrobnělá,a Elizabet ,synovec má Elizabeth s h na konci.A s klučičích Adrian, Sebastián jinak líbí se mi jméno po tatínkovi.Preju ať vyberete jakékoliv ať se vám líbí a je pro vás i miminecko to nejhezčí na světě.

    OdpovědětVymazat
  3. Mi se moc líbí i Emma..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emička je nádherné jméno, ale Emiček momentálně běhá po světě strašně moc, tak jsme od něj upustili ❤

      Vymazat
  4. Kačí, ač nejsem těhotná a ještě chvíli nebudu, tak nad jmény uvažuji už delší dobu. Je mi jasné, že se to změní až budu těhotná, ale proč ne. Já určitě nechci pojmenovat děti, po někom v rodině. Sama jsem dostala jméno po mamce a je to občas na hlavu. Dříve se nám stávalo, že mi mamka otevřela poštu, protože si myslela, že je pro mě. A to ještě máme v rodině 4x jméno Eva, šílený co :D tohle prostě ne.
    Přítel má trochu polské příjmení, tak budeme asi pak vybírat takové jméno, aby se to k němu hodilo. Líbí se mi moc Šimon, Matěj, Vojtěch (to jsem měla být já kdybych byla kluk a měl to být bráška, kdyby o něj mamka nepřišla). Z holek bych chtěla Emu nebo Justinku, ale to asi neprojde :D
    Ať se Ti Kačí daří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou moc krásná jména. Hlavně Vojta a Justína se mi líbí ❤

      Vymazat
  5. Ahoj Kačí, musím říct že všechna jména zní moc hezky, ale favorit u holčičího jména je určitě Zoe, nádherné jméno! :) A i mi pasuje k vašemu příjmení. A u klučičího jména se nemůžu rozhodnou mezi Adrianem a Maxmiliánem, obě jsou skvělá.
    Každopádně určitě vybírejte podle toho, co se líbí vám a nenechte se ovlivnit okolím, vy dva znáte to malé nejvíc ze všech, takže vy jistě nejlépe víte jaké jméno je to pravé! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko děkujeme moc ❤ a máš pravdu Zoe je opravdu úžasné. Až jsem v šoku, že je v kalendáři a přitom nikoho takového neznám :-)

      Vymazat
  6. Naprosto chápu, vybírat jméno pro dítě není sranda. Ségra je teď těhotná a s manželem se dlouho nemohli na jméně dohodnout. Jemu se líbí taková ta staročeská jména jako František a ségře zas moderní Matyáš, Tadeáš atd. Nakonec to bude holčička Natálka, což bylo jediné holčičí jméno, na kterém se shodli :-D
    Ze zmíněných jmen se mi moc líbí Zoe :-) Sebíků a Tobiášů je už opravdu přehršel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem moc ráda, že jsme s Artym na stejné vlně. Občas on nadhodil něco a já na to řekla, že je to moc americké a pak zase já a on že zná někoho kdo je blb :-D, ale jinak to bylo poměrně jasné.
      Jo a natálku jsem chtěla, když jsem byla malá. Koukala jsem totiž na Divokého anděla :-D

      Vymazat
  7. Klaudie je moc hezké jméno já se také jmenuji Klaudie a všem se líbí moje jméno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klaudi to se nedivím. Vážně super volba od rodičů :-)❤

      Vymazat
  8. Líbí se mi Anežka a Alžběta, i ta Lilien je super :) Z klučičích se mi moc líbí ten Tobias, jinak mám trochu jiný vkus na jména opačného pohlaví :D Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
  9. Zoe ❤❤ To se mi Libi �� ma kolegyně pojmenovala svou holčičku Ester.. do děťátka mám ještě daleko, ale u me vede už dlouho toto jméno ��
    Nicméně lidi jsou hloupý a jelikož jsem si to už taky uvědomila, nikomu nic neříkám. Vybírám si momentálně vysokou skolu, a když jsem řekla, ze by me bavila například žurnalistika, tak jsem slyšela jen názory ze oni by na takovou skolu nesli ze je to na nic .. tak teď volný čas trapim hledáním vysoké školy, a jsem zticha �� můj cíl si nechám pro sebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemám nic proti tomu, aby lidé říkali svůj názor, ale jde o to, jak to říct. Naopak nemám ráda, když lidé své pocity v sobě dusí. Ale jde to říct stylem hele mně se líbí tohle, popřemýšlej jestli by to nebylo lepší. A ne rovnou říct, že jsme dítěti zkazili život a další mnoho nepublikovatelných vět :-)

      Ale asi to děláš dobře. Jen si to prober ty sama se sebou. Beztak to musí bavit hlavně tebe. Jinak studium brzy vzdáš a to by byla škoda :-)

      Vymazat
  10. Elizabeth se mi take moc libi, dokonce sem ji mela i na svem seznamu. U nas nakonec zvitezila Barborka, ktere rikame i Babu,Babunek (ono to sedi, v aj je baboon pavian a tak je obcas hlasita i nase cacorka). 🙈😁
    Nestresuj se okolim, vy jste rodice, vy mate to vysadni pravo tomu malemu clovickovi vybrat jmeno. A melo by se libit hlavne vam. At uz vyberete jakekoli jmeno, urcite vyberete krasne jmeno.
    My nikomu nerekli nas vyber, ani okoli ani rodine. Proto jsme se s zadnymi komentari nad vyberem nesetkali, meli to vsichni jako prekvapko 😊

    Opatruj sebe i vase male velke stesti 💗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to raději oznámit chtěla. Vím, jak to bylo u bráchy. Ty pořád nevěděli a pokaždé se jich tisíce lidí ptalo, tak co už víte? A co máte teď za tip? I já byla taková. Ač jsem je nechtěla otravovat, tak jsem byla zvědavá a stejně to vyslovila. Ale máš pravdu. Je to hlavně na nás.
      Jo a Barborka je super. Sice jich znám také hodně, ale stále je to jméno, které má krásné varianty a určitě je to dobrá volba ❤

      Vymazat
  11. Z tvých předvybraných bych volila Lilien a Adriana. Je fajn, že Lilian už rovnou nechcete zkrátit na Lily, delší varianta působí tak nějak víc vznešeně a i dospěle. A Adrian je moje oblíbené jméno už od základní školy, kde jsem měla spolužáka s tímto jménem, už tehdy mi přišlo něčím jiné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Lilian je úplně úžasné jméno. Až se divím, že moc lidí ho nepoužívá, Nebo spíš neznám žádnou. A Adrian se mi také líbí už strašně moc let. Děkuji moc za názor :-)❤

      Vymazat
  12. Mně se nejvíc líbí Lilien a Klaudie pro holčičku a pro chlapečka jednoznačně Samuel. S tím začátkem souhlasím, přijde mi, že okolí často řeší to, do čeho jim zas to moc není, je to vaše rozhodnutí a žádné z jmen mi nepřijde jméno, za které by dítě nebylo rádo. Já děti nemám, ani zatím neplánuji, ale třeba i od mamky vím, že to byl boj, shodnout se na jménu, její rodiče měli dost nápadů, proč moje jméno nedat atd. Asi je nejdůležitější dle mě řídit se intuicí a srdcem. Mějte se hezky :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Kačí, s tím haněním jmen okolí bych to být tebou tak neřešila :) Chápu, že jsi teď v citlivém období, ale já bych se na ty lidi vyprdla a šla si za svým, je to totiž váš život, vaše dítě! A když to jméno pro něj bude tak strašný, může si ho pozdějc změnit, ne? :) V ČR žijou lidi se jménem Xena nebo Vinnetou, tak na to jen tak nějaký jméno z kalendáře nemá :D Ber to s nadhledem ;) Jinak za mě Zoe a Teodor nebo Tobias, Andrian je za mě hrozně takový... no, jsme zticha! :D A ROzálii znám a jak píšeš poslední bod- ta osoba mi tim to jméno úplně zkazila...
    Měj se hezky a ať jste s malým zdraví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hrozný, když ti někdo i poměrně pěkné jméno zkazí tím, že je prostě blbej :-D
      A máš pravdu, jen člověk je přesně takový citlivý a pak když mu to někdo vpálí agresivně do obličeje, tak je to smutné. Vše jde říct normálně a naopak by si z toho člověk něco vzal a třeba se zamyslel, než takhle jsme se akorát sekli a já byla smutná ❤

      Vymazat
  14. Ahoj :) Ja bych jeste pridala, zvlast u divcich jmen, aby se hodilo i na dospelou zenu. U male je mozna mile,kdyz se jmenuje Ellie, ale predstavovat se obchodnimu klientovi Elí Novakova uz se mi zda mirne zvlastni. Nam do vyberu jmena pro nase cervencove miminko nikdo nastesti nezasahuje, ale kdyz reknu ze pro chlapce mame vybrane Josef spousta lidi protoci ocima ze Hmm Pepik.. Ale ja mam s timto jmenem jen krasne asociace a budeme mu rikat Josifek, Józa, Jůzek, Žozef ... Pro holku vybrane nemame V uzsim vyberu je Lydie, Ida, Pavlina.. Ale jak vybereme, pokud bude divka, to vazne jeste nevim :) Hezky den Darma

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám moc ráda klasická česká jména. Jen ke každému se hodí něco jiného. Třeba brácha má měsíční miminko a když vybírali jméno, tak jsem vše navrhovala právě takové klasické, protože moderní by se k nim úplně nehodilo. My zase více cestujeme a ještě jsme mix dvou národů s cizím příjmením, tak jsem chtěla něco víc neutrálního. Ale Eli bych asi nechtěla. Elizabet mi přijde taková vznešená i pro dospělou dámu. Takže s tou úplnou zdrobnělinou máš pravdu ❤❤❤

      Vymazat
  15. Kačí, krásná jména vybíráte. Mně se nejvíce líbí Elizabet/Evelína Kuranová a pro chlapce Tobias Kuranov, tak hezky to k sobě ladí. :) Ať jste oba/ě zdraví a plní života! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme moc. Je vidět, že jsi na naprosto stejné vlně, jako já :-)❤

      Vymazat
  16. Je strasne mile videt ze ty a Arty mate stejny styl pri vybirani jmen jako ja :-) Jmena, ktera jste vybrali jsou krasna, neobvykla a svym zpusobem originalni. Urcite se ridte svym srdcem a neposlouchejte co vam rikaji ostatni, prece jenom to bude vase mimi a ne jejich :-) Doufam ze nakonec ( at uz to bude holka nebo kluk) vybereze to prave jmeno se kterym budete spokojeni. Tesim se na dalsi clanky :-) Eliska

    OdpovědětVymazat
  17. Líbí se mi Klaudie a Adrian. Jinak já mám syna Adama, takže taky Áďu :))

    OdpovědětVymazat
  18. Mne se nejvíce líbí Lilien. Ja se jmenuji Klaudie a miluju svoje jméno az na to,ze je trosku dlouhé a nejde z nej udělat tolik přezdívek�� A pro kluka určitě Tobias����

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A musím uznat, že tvé jméno je vážně krásné. A Lilien je také moje srdcovka a Tobias také :-)❤

      Vymazat
  19. Vybrali jste krásná jména... mně se z dívčích líbí nejvíc asi Zoe, protože je krátké, jednoduché, origiální, připomíná mi takovou víc moderní Zuzanu a je hodně mezinárodní :) a pak Klaudie, asi taky proto, že se tak jmenuje jedna z mých nejleších kamarádek a to jméno ma spoustu variant (i přesto, že to tak je jsme se uchýlili k jednoduchému "Ká")... U kluků se mi líbí nejvíc asi Tobias nebo Max a ani nevím proč... :) nenechte si do toho kecat, je to jen vaše dítě a jen vy víte nejlíp, co je pro něj nejlepší :) a super, že jste vybrali jména bez r... můj táta chtěl strašně moc karolínu, ale mamka mu to vymluvila kvuli r ve jméně i příjmení a měla pravdu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anet ty jsi úplně na stejné vlně jako já ❤ A přesně, dvě r jsou blbá, i když u jediného Kristiána mi to asi úplně nevadí. Ale co třeba takový Karel Kuranov. To by bylo straně takové hrubé :-)

      Vymazat
  20. Ahoj Kači, jelikož jsem taky těhotná a za měsíc čekáme holčičku, tak mně to nedá a musím napsat, jak to máme se jménem my��.
    Jméno na naší holčičku máme vybráno už od začátku a i když jsme se ze strany našich rodičů taky dočkali poznámek, že máme dát " normální" jméno, tak si za naším výběrem stojíme. Ono vždycky se najde někdo, komu se výběr jména nelíbí, ale je to jen na nás, na rodičích��. A abych tedy přešla k našemu výběru, tak naše holčička se bude jmenovat Odeta, Odetka��. Z vašeho výběru se mi nejvíc líbí Lilien a Kristián (toho jsme zvažovali u prvního dítka, ale nakonec máme Kryštůfka��). Užívej si Kači zbytek těhotenství (ikdyz je to nekdy náročný ��) a nestresuj se poznámkama ostatních. Jinak ještě odbočím k předešlému článku o knihách, já teď čtu Koncept kontinua a doporucuji. Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odeta, no to je nádherné jméno ����❤️

      Vymazat
    2. Zuzko děkuji moc. Náhodou Odetka je úplně super. Já tak miluji neobvyklá jména. A to je i v kalendáři? Vůbec si nepamatuji, že bych na něj narazila :-)

      Vymazat
    3. Kači v jednom kalendáři jsem Odetu našla. Hodně hraje roli i to příjmení, my jsme Stříbrní, tak si myslím,, že se to hodí��, v kdybych byla třeba Nováková , tak bych to zvážila. Každopádně jsme poslední rozhodnutí o jménu udělali vždy po 3d ultrazvuku��. Vždycky když vidím jak bude prcek zhruba vypadat, tak mam jasno��.

      Vymazat
    4. Na ten jdeme za dva týdny, tak jsem zvědavá :-)

      Vymazat
  21. Mám neteř Alžbětku, je to krásné české jméno. Jinak je důležité, že se jméno líbí vám dvěma a shodnete se na něm. :-) My máme Viktorku a Františka a kdyby ti byla druhá holčička, bude Anastazie - Anička, Stázinka, krásné jméno :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad Anastázií jsme také přemýšleli. Už kvůli tomu, že máme ruské příjmení. Ale zavrhli jsem to, protože by jí všichni ze strany od Artyho říkali Nasťo. A přitom má tolik nádherných variant. To je jako Alexandra. To se mi také líbí. Ale varianta Saša už tolik ne.

      Vymazat
    2. Přesně kolikrát ty varianty jsou hrozný pro hezký jméno. Třeba takovej Richard zní vznešeně jak jméno pro krále, ale kdyby mu říkali Ríšo, tak to je hrůza :D

      Vymazat
  22. Miluju jména Kristina a Tadeáš. Jinak co se týče té Izabely, zkuste popřemýšlet o tom, jak byste jí říkali, jednou jsme měli takovou holčičku na táboře a přišlo nám, že na ni voláme jak na psa. Výběr je ale samozřejmě na vás, tak hodně štěstí a nenechte si do toho moc kecat, jen myslete na to, že žijete v Čechách :)

    Miška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu Izinka je trochu jak na psal. Ale tohle je asi poslední varianta, která nás zaujala, takže na poslední příčce. Také hodně dávám na varianty a různé zkratky ❤

      Vymazat
  23. My pak proste citili,ktere je to prave,ze tak nejak se mimi v brisku libi a sedi mu:-)...bez ohledu na nazory ostatnich:-)...a.fakt mi to jmeno k nemu uplne sedi,ikdyz je to strasne frekventovanej Jakub,ale tak nejak si ho vybral:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakub je nádherné jméno. I když je už přes 30 let na prvních příčkách obsazenosti, tak bych tak svého syna klidně také pojmenovala. Jen mám bráchu Jakuba. Ale má spoustu variant a zdrobnělin a je i hodně mezinárodní. Takže za mě palec nahoru :-)❤

      Vymazat
  24. Ahoj, mě se moc líbí pro holčičku Lilian. Je to neobvyklé, ale krásné a změkčuje to Vaše příjmení. Pro chlapečka jednoznačně Adrian. Mám ráda jména od A. Ještě třeba Andrej. Nám se k příjmení nehodilo ani jedno, ale u Vás si myslím, že sedí a nebude problém je vyslovit ani v zahraničí. Hlavně ať je miminko zdravé, ve výsledku si okolí vždy zvykne i na neobvyklá jména a nakonec se jim zalíbí. Když jsem byla malá, měli jsme taky ve třídě čtyři Pavly a teď se miminkům toto jméno nedává vůbec. Takže se řiďte tím, co se líbí hlavně Vám a manželovi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme moc. Je fakt, že vlastně na jménu ve skutečnosti nezáleží. Jediné, co je důležité je zdraví ❤
      Jinak Andrej je Artyho brácha a taky se mi to jméno vždy líbilo. A Adrian je moje srdcovka také už od dětství :-)

      Vymazat
  25. Dávám hlas Miriam a Teodorovi.
    Nenechte si ale do této věci vůbec mluvit!
    Pro inspiraci... Já brala jako aspekt ještě to, aby nebyly narozeniny a jmeniny hodně blízko u sebe (u nás v rodině je to snad tradice �� a je to pakárna).
    Každopádně každé jméno je krásné, když se řekne s láskou! Klišé ale svatá pravda!!!
    Mám kolem spousty dětí, když jsem slyšela jejich jméno prvně, tak jsem obrátila oči v sloup. A dneska ... už jsem si bezproblému zvykla a už mi přijdou ta jména nádherná jako ty děti.
    A my naší Aničce říkáme stejně nejvíc Méďa ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko to máš pravdu. Na to rozložení svátek vs. narozeniny také koukám. Třeba kamarádka má teď syna a narozeniny a svátek má od sebe 5 dní. Já zase 20 dní a hned na to Vánoce. Takže vím, že je to pro to dítě trošku pakárna. Takže se tomu snažím vyhnout :-)

      Vymazat
  26. Katuško, co třeba varianty jména Ondřej. A pro holčičku Julie? �� Ať vše probíhá v pořádku. Zdraví je nejdůležitější, ale tuším, že to moc dobře víš...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ondrášek by asi neprošel u Artyho. Je to pro něj takové až moc české, ač moc krásné jméno :-) A Julinka je také super, jen mám takovou kamarádku a tak už to mám asi trošku oposlouchané. Ale je vážně moc pěkné ❤

      Vymazat
  27. Máte krásná jména! Pro nás bylo jméno pro kluka opravdu problém, který jsme vyřešili až na porodním sále. 😁 Já tedy měla jasno hned a on pak už rezignoval. Do té doby jsme říkali, že se bude jmenovat Pikachu, takže nám nikdo do jména neměl šanci zasahovat. Dcera se měla jmenovat Laura a po pár poznámkách okolí jsme taky znejisteli...Nakonec jsme spokojení s Ellou, ale napodruhé už jsme si radši řešili vše sami mezi sebou.
    Dej na svou intuici a zkus se miminka zeptat, jak by se chtělo jmenovat ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Pikachu mě hodně pobavil :-D A Ella je úžasné jméno. Myslím, že jste zvolili moc dobře ❤

      Vymazat
  28. Ahoj Kači, měli jsme stejný problém s ovlivňováním výběru jména rodinnými příslušníky jako vy. Nakonec jsme se s manželem rozhodli s nikým jméno naši dcerky neřešit a narodila se nám Emilka. Bylo to pro všechny milé překvapení. Až tedy na dvě babičky (Emilčiny prababičky), které toto jméno nepřekously. Jedna jí říká holčičko a druhá Emičko. Z manželem jsme moc rádi, že jsme jim naše rozhodnutí pojmenovat naší dceru Emílie neřekli, pač by nám to babičky svou urputností určitě rozmluvily a nám se to jméno moc líbí. Teď čekáme druhou holčičku a strategii máme stejnou a tlak okolí (hlavně teda babiček) je urputnější :), ať si je. My jsme rodiče a my jsme za svá rozhodnutí ohledně děti plně zodpovědní. Výběrem jména počínaje, očkováním a ostatním nekonče ;)
    Díky za novou senzační rubriku! A přeji krásné a pohodové těhotenství.
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je smutné, že jí nedokáží přijít na jméno. A přitom Emilka je naprosto nádherné jméno. Takové jakoby starší a proto mě udivuje, že zrovna babičkám nesedlo. A udělali jste moc dobře. Je to opravdu krásné jméno a rozhodně originální ❤

      Vymazat
  29. Řeči okolí taky znám, je to nepříjemné a mrzí to. Mytuldu jsem taky hrozně chtěla, ale řeči mě odradili. Tak jsme měli napsanou Amélii, ale věděli jsme, že to bude Pavlík po tatínkovi. Je už čtvrtý, ale i tak se mi to jméno moc líbilo. S příjmením jsme na tom nebyli o moc lépe. Štěřkář je docela hitparáda :-D vždycky to někdo někde napíše blbě :-D Holčičí jména máte krásné a klučičí se mi líbí Max, Sebík, Tobias a Adrian. Těším se na další článek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno jako musím říct, že příjmení je pěkný oříšek :-) A náhodou Matylda je úplně úžasné jméno. A Amélie je moje srdcovka. Arty mi tehdy řekl, že v žádném případě by Amélii dceru nechtěl a tak jsem tak pojmenovala pejska. A pak se mu to proleželo a po x letech říkal, že to je škoda, že by to bylo krásné jméno pro dceru :-)

      Vymazat
  30. Okolím se nesmíte nechat rozházet, to si najde něco na každém jméně. A jak říkáš skoro každá jsme své jméno v dětství nesnášela a nakonec ho máme rády. Váš výběr je moc pěkný. My čekáme Magdalénu, myslela jsem že jsme vybrali spíš neobyvyklé jméno ale ted ho vidám všude :-D Kluk by byl Kristián, tak snad za pár let :-) Denisa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdalénka je moc krásné jméno. Mám kamarádku Majdu a ač je to hodně dlouhé, tak má spoustu zkratek. Super výběr ❤

      Vymazat
  31. Máte krásná jména! Moje jména jsou Emilie, Sofie, Tobiáš :)

    OdpovědětVymazat
  32. My se u kluka shodli na Štěpánovi. Máme holku. Já chtěla Lucii nebo violu, ale muž ne. Koukali jsem na pohádku Peklo s princeznou a ta se jmenovala Aneta. Máme princeznu Anetu, je jí 17m, říká si À :-D říkáme ji Anett, Anýzku, Anouši, Anetko, Špagetko :-D Určitě vyberete dobře :-) uživejté si to a jsem ráda za další část blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anetka je také moc krásné jméno. A Violka? Úplně super. Tak třeba si jí prosadíš, když přijde druhá holčička :-)

      Vymazat
  33. Ahoj, vzhledem k tomu, že se jmenuji Adéla rozumím tomu, že se všechny holky okolo tebe jmenovaly stejně, já to mám taky tak. Proto bych svému dítěti asi nedala nějaké často dávané jméno, aby se nemuselo setkávat s tím že někdo na něj volá jeho jménem, ale vlastně na někoho jiného :)
    Moji favoriti jsou:
    Adina
    Agáta
    Anastázie
    Bibiana
    Žofie
    Rosálie
    Mariana
    Albína
    Apolena
    Viola
    Leontýna
    Jasmína
    Luisa
    Dorothea
    Anabela
    Gabriel nebo třeba
    Albert
    Třeba vám tyto jména pomohou.
    S pozdravem, Adéla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adél, děkuji moc za jména. Máš opravdu krásný vkus. Žofinka mě ještě zaujala. Také neobvyklé jméno a přitom tak krásné české. ❤

      Vymazat
  34. My vybirali pred rokem... je pravda ze okoli ma ruzne nazory, proto jsme jmeno nechteli rikat, aby nam ho nekdo nerozmlouval. Ale stejne jsme se definitivne rozhodli az pri ceste do porodnice :D my jsme meli vyber jmen doma vypsane na tabulce, rikali jsme si, ze se treba snez rozhodneme, kdyz na ne budeme denne koukat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle jsem přesně radila bráchovi, když pořád nevěděli. Ať si to prostě napíši a pak přesouvají a škrtají a přepisují.
      Spíš mě udivuje, kolik lidí tu píše, že kvůli okolí to raději neříkali. To je přeci tak smutné. Ale bohužel, je to tak ❤

      Vymazat
  35. Určitě si nenechte zasahovat do výběru jména. U první dcery jsme právě dali na připomínky ostatních a máme Terezku, přičemž se nám líbila Ester. U druhé dcery jsme se rozhodli, že jméno nikomu neřekneme a vybrali podle sebe a máme Emmu. Chlapeček by byl Adam.
    Jinak se mi z Vašeho výběru moc líbí Zoe a jen Lili.
    Užívejte si těhulkování, tak rychle to uteče a už budete chovat ten uzlíček štěstí.
    Anet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anet, Terezka je krásné jméno. Kdyby nebylo, tak není na prvních příčkách četnosti snad 30 let. Jen záleží, kolik jich pak třeba potkáte ve školce. Ale Ester je tedy úplně super. Tak třeba ještě nějaká Esterka přijde :-)❤

      Vymazat
  36. Kačenko, souhlasím s tebou! Výběr jména je jen na Vás a Vy sami si rozhodnete co se nejvíce hodí atd... Nenechte se nikým ovlivnit, ať později nelitujete! My když jsme před 2 lety vybírali jméno, tak jsem si teprve uvědomila jak je to zodpovědné rozhodnutí! Pro holčičku jsem měli vybranou Rozálii, takže bych ve Vašem případě za sebe vybrala toto nádherné jmého (pravdou je, že se s nimi teď roztrhl pytel) no a chlapečka jsme měli od samého začátku vybráno a MÁME Tobiáše! A do dnes jsem z jména hrozně nadšená a jsem ráda, že jsme takto vybrali. Je hrozně tvárné, zvučné a není jich kolem nás tolik. V našem městě celkem asi 3. Přeji tedy šťastný výběr! Rozálie nebo Tobias :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, krásný vkus a koukám, že ho máme stejný. Z klučičích je Tobias můj favorit :-)

      Vymazat
  37. Kaci, hlavne se vykasli na vsechny okolo. Je to vase miminko, vy budete rodice, vas to jmeno musi zaujmout. My vybrali Elen. Nikdo z rodiny a okoli nic nenamital a to hlavne, protoze jsem jim to ohlasila jako hotovou vec 😂🙈. Bylo to me vysnene jmeno pro holcicku a manzelovi se nastesti taky libilo. Kamaradi z tohoto duvodu rikali jen ponlavi miminka a jmena si nechali pokazde jako prekvapko. To pak uz totiz nema nikdo sanci nic rict! 😂 Drzim palce at vsechno dobre dopadne. PS: cetla jsem i predchozi clanek a to paleni zahy, des. Jeste ted si to pamatuju, jak me to v noci budilo, hlavne ke konci. Ae po porodu to okamzite ustalo 😊😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě tu teď odpovídám asi na 200 komentářů a žáha mě pálí teda šíleným způsobem. Dnes je to děs běs :-D
      A musím pochválit výběr, Elen je úžasné jméno. Fakt krásné.

      Je smutné, kolik lidí tu píše, že si raději nechává jméno pro sebe, než aby mu do toho lidi kecali. To vážně mají všichni takovou potřebu řešit rozhodnutí jiných? Šílený ❤

      Vymazat
    2. Kacko, priprav se na to, ze tim jmenem to teprve vsechno zacina. 😂😂 fakt, az se miminko narodi budou mit vsichni potrebu neco poradit, komentovat... vety typu a proc nekojis a nebo nekojis uz moc dlouho? A nas Kubicek papal svickovou uz v pul roce a jak mu chutnala... a ty pouzivas vlhke ubrousky? A je ten kocarek bezpecny.... no bude toho tuna. Lepsi se na to pripravit uz ted a pak to poustet jednim uchem tam a druhym ven 🙉

      Vymazat
    3. Nééé to mi ani neříkej, já se chci radovat a ne pořád řešit dokola bláboly :-D Ale máš pravdu, s kočárkem už jsem si to také vyslechla :-)

      Vymazat
  38. Já tedy taky přispěji svou troškou do mlýna. U první dcery jsme jméno říkali a viděla jsem pár zkřivených obličejů a tak jsem se při druhém těhotenství zařekla, že to nikomu neřekneme, dáme co se nám líbí a komu se to nelíbí, ať si .....Když se naše druhá dcerka narodila, někteří nám jméno pochválili, ostatní to už nekomentovali. A nejvíc za pravdu dávám mojí mamince, která říká, že každé jméno se dá říct pěkně a s tím já naprosto souhlasim, hlavně když ho vyslosvuje máma a táta s tou největší láskou. Tak Vám přeji štastný výběr a opatrujte se. Hlavně ať jste s miminkem zdraví 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc krásně řečeno a tvoje maminka má naprostou pravdu.
      My to máme také tak. Plno přátel neřeklo nic a tam mi bylo jasné, že jsme neuspěli a pak další naopak se totálně nadchli. Pak přišla vlna z velmi blízkých lidí, kteří se do nás pustili až nevybíravě. To mě hodně mrzelo. Ale už jsem to nějak přešla a jdu si za svým. Jen bohužel už jsem opatrná komu co řeknu ❤

      Vymazat
  39. Klaudie a Tobias :-)
    S manželem jsme postupovali podle obdobných kritérií jako vy. :-) I když jsme si zpočátku mysleli, že se bude jmenovat po manželovi, vůbec to "nefungovalo", raději jsme mu dál říkali "Mimísku", a tak jsme podle zmíněných kritérií vymysleli jméno, do kterého jsme se hned oba zamilovali, a pak už to šlo jak po masle. :-) A hůře stravitelné tlaky okolí se vyskytly taky, ale už jsme se jim tolika nevěnovali. Brali jsme do party jen ty, co sdíleli naše nadšení, a nelitujem. :-) Náš syn se jmenuje HYNEK...
    Přeju Vám hodně zdraví a těším se na Váš výběr!
    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, ale beztak je to smutná. Snad 90% lidí mi tu píše zkušenost s tím, že to raději neoznamovali, jen aby se vyhnuli řečem. To je přeci tak smutné. Ale asi normální :-(

      Vymazat
  40. Alzbeta se mi libi hodne. Nebo treba Linda je hezke jmeno. Za kluky asi Tobias, Samuel (neni jich hodne), z dalsich se mi libi treba Mikuláš (Nicholas) nebo Eliáš (da se pouzit i bez diakritiky, připadně zkraceniny jako Elík a tak :). No a pak u me vzdy vedlo a asi povede jmeno Lukáš. I kdyz těch je taky dost.
    Pracuji s dětmi a poslední dobou mám pocit, ze lidi musi byt za kazdou cenu originalni, tak znam Elizaru, Fridricha, Noa (to je 1.pad, nemam tuseni, jak se to spravne sklonuje), Azize, Angeliku, Noriku, Bereniku a tak. A teda Matyasu a Mateju je spousta. A malemu Arťomovi jsme rikali normalne Artíku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já i velkému Artomovi říkám Artíku :-D Ono je to asi tím, že lidé hodně cestují a tak přičichávají k exotickým jménům a nebo také jsou namixované národnosti a pak je těžké zůstat u klasického českého, když má třeba manžela rusa, američana či nora :-)

      Vymazat
  41. Není to tak dávno, co jsem řešila přesně stejny problém. Byl to docela boj, nemohli jsme se s partnerem stále schodnout a jméno jsme vybrali az měsíc před termínem porodu(jen tak tak, protože mala se narodila o tři týdny dřív) Věděli jsme, že čekáme holčičku a já stále spekulovala nad jménem,a musím říct, ze tlak okolí me částečně určitě ovlivnil..vždy jsem přišla nadšeně s nějakým typem a nadšení mi vydrželo tak dlouho dokud jsem svůj nápad nezačala šířit do okolí. Nakonec ale zvítězilo jméno který me v kalendáři "praštilo" do oka úplně první, ještě na začátku těhotenství. Už dva měsíce máme doma Malvinku a i když se to na některých frontách nesetkalo s úspěchem, nám se moc líbí a nedovedou si už ani představit ze bych Malvince říkala jinak. Proto dejte pri vyberu hlavne na svůj cit a vkus ne na to co říká okolí..♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé Malvína je nádherné jméno. To jste vybrali opravdu úžasně :-)

      Vymazat
  42. Moje kamarádka všem řekla pohlaví dítěte, ale nikomu vybraná jména. Právě proto....Můj favorit je Elizabeth, nejen proto, že jde krásně k příjmění, ale i proto, že sama mám doma Alžbětku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluji jméno Alžběta. Jo bohužel je to tak, asi je to nejlepší. Jenže já se vždy prokecnu a tak mi bylo jasný, že s tím musím jít ven :-D

      Vymazat
    2. I dcera je s ním spokojená. Jen Bětka se ji nesmí říkat :-)

      Vymazat
  43. Kačí jsou to nádherná jména. Nejvíc se mi líbí ta Lillien a nebo Elizabeth. Které jméno se mi ale ještě líbí je Laura. Má ho moje sestřenice. Máš můj styl pro vybírání jmen. Jo a jinak obrovska gratulace

    OdpovědětVymazat
  44. O jmenu mi povidej! Zatim jeste tedy nezmane pohlavi, ale jmena uz vybrane mame a udelali jsme tu chybu, ze jsme se jimi pochlubili! Jelikoz Odeta ani Krystof nevyvolali moc nadseni! Ale rikam si co na tom, je to nase miminko a nenecham si do toho kecat 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že výběr je to úžasný. Takže jen do toho a nenechte se ovlivnit ❤

      Vymazat
  45. Ještě jednou gratuluji :) my máme doma sedmitýdenní Emu a ačkoliv je teď toto jméno populární, nám splňovalo veškerá kritéria a hodí se dobře k příjmení. Horší to bylo se jménem pro kluka, to jsme se nemohli shodnout :D ale je vidět, že příroda to věděla, tak nám raději nadělila holčičku:) přeji mnoho zdraví

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D A i ty máš nádherné jméno ❤

      Vymazat
    2. no to je moje srdcovka, tak ho mám alespoň jako přezdívku :) a asi vteřinu jsem o něm přemýšlela, ale to bych dcerce k tomu příjmení nemohla udělat, znělo to směsně

      Vymazat
  46. Krásná jména! :) Mě osobně se nejvíc líbí z holčičích Zoe a Klaudie a z klučičích Tobias :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, u kluka mám téměř jasno, ale u holky je to strašně těžké ❤

      Vymazat
  47. Máte hezký cit pro jména. Absolutně nechápu, jak se lidi musí kvůli jménu hádat a hašteřit, každé jméno je přece pěkné, když je vysloveno s láskou. Jedine s čím nesouhlasím je tvrzení, že když je jméno v rodině, tak už ho nemůže mít moje dítě. Proč? Když se mi to jméno líbí, tak se přece nebudu omezovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkám, že nemůže, jen my jsme to tak nechtěli. Máme to tak v rodině už několikrát a vždy se pak na někoho zavolá a tak se neví, na koho se volá. Tak se musí vymýšlet přezdívky nebo každý dostat jinou variantu. A tak nějak jsme cítili, že tomuhle se chceme vyhnout ❤ :-)

      Vymazat
  48. Lilien a Izabela pro holčičku, podle mého názoru sedí k vašemu příjmení pěkně. Pro chlapečka Maxmilián, ale výběr je jen a jen na vás a věřím, že to není jednoduché�� Ale je to příjemná povinnost. My s manželem už taky plánujeme děti, jsme spolu 10 let a za tu dobu jsem vymyslela a vystřídala asi 10 potencionálních jmen�� Nyní u nás vede Vendulka a Richard, ale to se za pár měsíců opět změní. Kamarádka byla tak dlouho erozhodná až si napsala jména po jednom na papírek a losovala z klobouku, tak i tak to může dopadnout��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak k losování jsme se ještě nedostali, to je dobrý :-D Každopádně 10 let to je krásná doba, tak gratuluji a přeji, ať brzy máte také miminko na cestě. Ale máš pravdu, vybírání jména je krásná záležitost. A i ve chvíli, kdy daný pár miminko nečeká, je to takové příjemné spekulování ❤

      Vymazat
  49. Ahoj kači,
    Musím povedať že máte nádherný vyber mien :) my síce ešte drobca neplánujeme, tož, najprv musí prísť svadba, ale nad menami uvažujem už dlho. U mna momentálne pre dievčatko víťazí Eliška, Amálka, Matylda a Alžbetka.. no a teraz po novom zjavne aj Lilien - nikdy som nad tým nepremýšľala ale znie nádherne. No a chlapčenské sú u mna horšie, musím priznať, ale zatiaľ je v topke Frederik, Matyáš alebo Mateas, Hugo (ale tak sa vola papagáj môjho priateľa aj môjho ocina - hold oni sa zhodli už pred rokmi keď sme sa ani nepoznali :D) a opäť raz inšpirovaná vami, Maximilián, zamilovala som sa do Milíka ako zdrobneninky ❤️ Každopádne držím palčeky a neviem sa dočkať dalších blogov, mimčo je požehnanie a ja sa neviem dočkať kedy tieto 'strasti' budem riešiť aj ja s tým mojim :)
    No ale, hlavne veľa zdravia, pre všetkých troch :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani děkujeme moc. Máš pravdu, miminko je velké požehnání. Každý den děkuji, že jsme se toho dočkali a můžeme prožívat tyto nádherné chvíle ❤

      Vymazat
  50. Kačí,

    máte opravdu hezký výběr jmen. Z holčičích je nádherná Lilien a Elizabeth se mi taky líbí :-). A u kluka je moc příjemný Tobias nebo Maxmilián :-).

    Jinak s výběrem jmen souhlasím. Rodina do toho má někdy dost tendence "kecat" a to až mevhodně či nepříjemně. Vždycky by si měli vybrat hlavně rodiče co se jim líbí bez ohledu na názor okolí. Byť vím,že někdy je to boj.

    Nám se třeba s přiltelem strašně zalíbilo jméno pro holčičku Louisa. Nějak jsme se na ně shodli v jedné větě a to mimčo ještě zdaleka neplánujem. Ale až na to přijde tal se oba moc těšíme. A tak nějak tušíme, že holčička bude prostě Louisa :-). Jediný co je trochu blbý, že není v českém kalendáři. Každopádně už teď si umím představit ty reakce okolí, zvlášť rodiny. Ale je to jak píšeš. Je to především o rozhodnutí rodičů a tak by to mělo být.

    Mějte se všichni tři moc hezky a užívejte si tohoto období. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, tak to bude kdyžtak slavit s Lojzou :-) Luisa je moc krásné jméno a určitě se ho držte. A zvláš´t, když jste se na něm takhle jednohlasně shodli :-)

      Vymazat
  51. Náš syn se jmenuje Theobald a to bylo ,,keců" kolem:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ještě nikdy neslyšela. A přitom je moc pěkné. Je dobře, že jste si to nenechali rozmluvit ❤

      Vymazat
  52. Kači nevím jak to máš v OP ty, ale jelikoz máte cizí příjemní, tak bych, ani holčičce nedávala ová.
    Pokud nedáte vyloženě české jmeno jako je Anežka. Tak si myslím, ze
    Elizabeth, Lilian, Zoe Kuranov. Zní lépe jako Kuranová.
    Na okolí kaslete. Vy jste rodiče, vy ho budete denně oslovovat, tak ať se líbí hlavně Vám�� Denisa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem se vdávala, tak mi to říkalo hodně lidí, ať si nechám jen Kuranov. Ale já se rozhodla dle tradic v dané zemi odkud to jméno pochází. Všechny ženy od Artyho strany jsou Kuranova a tak jsem si to nechala dát stejně. Ale je to s krátkým "a" na konci, stejně jako se to dělá v Rusku :-)

      Vymazat
  53. Ahoj Kačí, máte vybraná krásná jména. Líbí se mi skoro všechna, hlavně vybirejte srdcem. Kamarádka se nemohla rozhodnout mezi dvěma jmény, tak zkoušela říkat obě nahlas a pomohlo jí to v rozhodnutí. Hodně lidí ji odrazovalo až si sama nebyla jistá, ale nenechala se a má krásnou holčičku Bibianu. U nás jsme se s manželem shodli na Zuzance. Když jsme to včera oznámili mé rodině, tak se zhrozili a dokonce i sedli ke kalendáři a napsali nám svoje návrhy. Mrzí mě, že nám Zuzanku hned zkritizovali, ale mají smůlu, navíc já jsem beran a nenechám si do ničeho mluvit 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On asi má každý potřebu, aby bylo po jeho. Myslím si, že kritika není na místě, ale říct svou variantu ano. Mamka mi také řekla, že by se jí více líbil Maxmilián. Tak jsem to hned zvážila. Ale řekla to přátelskou formou a nemusela hned kritizovat. Njn ne každý to umí ❤

      Vymazat
  54. Káčí, mam synka Theodorka a reakce na jeho jméno nás bavily :)
    - Jak se jmenuje?
    -Theodor
    -A jak mu říkáte? ????
    -Theodor :)
    - ahaaaa

    OdpovědětVymazat
  55. Ahoj Káčí, u nás proběhl výběr relativně rychle. Zavrhli jsme všechny jména v podstatě od prosince do února, kvůli dárkům (vánoce, vs. porod/narozeniny) a listovali tedy kalendářem od března do listopadu. Chtěli jsme české jméno a ve jménu R, aby to sedělo s příjmením, u holky to vyšlo na první shodu a tou je Markétka u kluka se nám líbil Kryštof, ale s těmi se též roztrhl pytel, tak jsme měli v rezervě Dominika. Vím, že Markétka nemá moc zdrobnělin a zkratek, ale sama mám na svém jméně ráda základní variantu Veronika, a když mi někdo říká Verčo, tak se mi to moc nelíbí. Takže za mě je moc hezká volba Miriam a Adrian :-) Lilian se mi též líbí, ale vzhledem k tomu, že doma máme psí holky Mia a Lily, tak už to vnímám také jinak :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosto chápu :-) Když jsem řekla přátelům, že bych chtěla Lily, tak spousta lidí koukala a já nechápala a pak jsem pochopila. Asi 4 přátelé mají kočku Lily :-D

      Vymazat
  56. Docela se mi líbí Lilien nebo Theodora (a Theodor), ale psané s tím H. :) Jinak by se mi k příjmení hodilo ještě třeba Mia, případně Lia, Ella, já mám třeba vybranou Apolenu. :) A ke klukovi by se mi hodilo třeba Alex, Oliver.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Apolenka je moc krásné jméno. Lia je také. Dokonce jsem potkala jeden pár a ty právě Liu měli. Je to takové krásné, zvučné a jednoduché ❤

      Vymazat
  57. Tak nejsriv moc gratuluju k brisku, Kaci :-)
    A co se tyce jmen tak za holcicku Elizabeth A kluk Tobias.
    Moje holky maji jmena po babickach- po ceske Ivanka, po recke Marieta. A kluky jsem si vybrala a prosadila sama- Tobias a mladsi je Jakub- psany po recku Iakovos.
    At uz vyberete jakkoliv, tak at jste s vyberem spokojeni a miminku se dobre nosi.
    Mavam od more Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terez, ty máš 4 děti? Wow, to moc gratuluji, to se dnes moc nevidí a moc tomu fandím, také bych chtěla jednou obrovskou rodinu. Ale v Řecku je to asi normální, že? A musím říct, že Marieta se mi opravdu líbí. Moc krásné...❤

      Vymazat
  58. Krásný výběr jmen. Nám se před 14 dny narodil chlapeček, a pojmenovali jsme ho Sebastian :) a s tím tlakem okolí naprosto souhlasím, také se našli tací,kteří náš výběr jmen kritizovali. Docelo mě to mrzelo, a trošku mě to i nahlodalo, že jsem i zapřemýšlela nad jinými jmény, nakonec jsem ale vydržela a jsem šťastná, že je to Sebastianek. Mám z toho alespoň poučení pro příště, tajit jméno až do narození miminka :) a moc gratuluji k miminku, a přeji vám co nejvíce zdravíčka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucí, ale ono je to strašně těžké. Třeba brácha nevěděl pohlaví, protože si to nenechali říct a tak to měli ještě těžší, že museli řešit dvě jména a do toho to pořád měnili, protože jim to vždy někdo zkritizoval. Ale o to víc se jich lidí stále ptali, tak co už máte jméno? Já samozřejmě také, i když jsem se krotila, ale zvědavost je zvědavost. Ale třeba nemyslím si, že bych jim něco kritizovala. Jen jsem třeba řekla, že tahle varianta se mi líbí víc. Protože právě k nim se strašně moc hodí taková ta klasická možná lehce starší jména. A tak jsem hlasovala pro Miriam a Jáchyma. Nakonec mají Jáchymka a hodí se k ni dokonale. :-) Takže se nevzdat a bojovat. A teď si uvědomuji, že jsem zamotala několik myšlenek do jedno vzkazu a nevím, zda to dává smysl :-D Njn to je to těhotenství :-D ❤❤❤

      Vymazat
  59. Opravdu krásné tipy na jméno pro dítě. Ať už pro holku nebo pro kluka, některé co jsem si přečetla se mi moc líbi :-) Až se jednou rozhodneme s přítelem chtít dítě, u holky to bude těžší :-D Pro kluka už jméno máme vymyšlené :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to zase těžší pro kluka. Ale zase možná ne, protože u holek máme víc variant na stejné úrovni, takže by bylo asi těžší vybrat tu jednu :-)

      Vymazat
  60. Ahoj Kačí, váš výběr je opravdu super. Z holčiček se mi nejvíce líbí Zoe. Tak bych určitě jednou chtěla pojmenovat svou dceru. Myslím, že se i k vašemu příjmení hodí. Moje sestra je Klaudie, pomáhala jsem rodičům toto jméno vybrat, tak je asi jasné, že se mi taky moc líbí. Pro kluka se mi líbí Max nebo Samuel, to se k vašemu příjmení taky velice hodí. ❤️ Hodně štěstí 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. No koukám, že máš super vkus. Klaudie je vážně nádherné jméno ❤

      Vymazat
  61. Kačí nikdy se člověk nemůže zavděčit všem a každý má jiný vkus. Co ti přijde jako nejkrásnější jméno může někomu přijít úplně nesympatický, protože zná třeba někoho s tímto jménem a nemá k němu dobrý vztah. Nenechte se ovlivnit okolím. Já jsem se svým jménem byla všude vždycky jediná a i když jsem se setkala s kritikou, tak mám to jméno moc ráda. Mamka mi stejně celej život říká beruško a taťka sluníčko. Mám taky hodně variant zdrobnělin a když jsem žila v Německu, tak mi říkali Karline a ve Španělsku Karlita, což by mě ani taková varianta dřív nenapadla. Tvůj výběr se mi moc líbí. Nejvíc asi Lilien a Izabela se mi líbí víc mezinárodně jako Isabel. Pro kluka je moc hezký Adrian - ve Španělsku jsem se s ním už setkala. Přeji vám hlavně klid a nenechte se rozhodit a už vůbec ne stresovat! Moc se mi líbí tenhle styl článků jen tak dál. Pusu z Mallorky Karla <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to máš naprostou pravdu. Zavděčit se všem určitě nechci. Jen mi spíš zamrzelo styl, jakým ta kritika přišla. Prostor na názor má každý, ba naopak nemám ráda lidi, co si něco myslí a neřeknou to. Ale v tomto stavu mě prostě rozhodil styl toho a tlak a ty řeči. Prostě si myslím, že vše jde říct v klidu a že si nakonec z toho odnese daný člověk víc a třeba se nad tím zamyslí, než když na něj někdo začne agresivně útočit a říkat, že dítěti už teď zkazil život. Ale bohužel i tohle se děje. A jak vidím u všech komentářů, je to bohužel úplně normální. Děkuji moc a užívejte počasí, za chvíli tam budete mít zase ráj. No ten tam je vlastně pořád :-)

      Vymazat
  62. Ahoj Kačí, z výběru jednoznačně Zoe! :) ale mě samotné se líbí Diana :) což by šlo i k vašemu příjmení :)

    OdpovědětVymazat
  63. My jsme vybírali mimo jiné taky tak, aby jméno bylo stejné česky i polsky a po pravdě to je dost limitující, na to jak podobné jsou to jazyky. Máme nakonec Doru a před pár dny se nám narodila Ella :)

    Ještě k té Elizabet(h) - nechci se hádat, ale jsem si docela jistý, že Lily může možná být variantou Elizabet, ale určitě ne obráceně. Původní tvar je hebrejské jméno Elíšéwah (Eliševa), které se významově překládá jako „Bůh je má přísaha“. Byla to podle Bible matka Jana Křtitele. Zajímal jsem se o to, protože od toho jména pochází právě nejen Alžběta, ale i Eliška a Ella :)

    Eliška bylo moje dávno vymyšlené jméno, ale teď je jich tolik - a totéž se mi stalo se Sofií ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu, jsem to celé pomotala. Svádím to na to těhotenství :-D

      Vymazat
  64. jasně nejde o vás,ale myslete na to dítě,až bude ve školce, škole.. jak se to bude sklonovat. Je bezva že jste nadšení ze jména. Hezké je Zoe Kuránová / Adrian Kuranov.
    Gratuluji k těhotenství, kdy máš termín.
    Nechápu,když tě sleduji,jak mi ta novinka mohla uniknout. Pa Tery

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasný, proto ho nepojmenuji třeba Arnošt Kuranov, I když Arnie by byl dobrej :-D Každopádně proto nejsem pro nějaké extrémy, ale pro to, co je v kalendáři a pro to, co se normálně dává. Jinak mám termín v květnu :-)

      Vymazat
  65. Ahoj, pod tvůj článek bych se mohla podepsat.. :) Měli jsme stejná kritéria (jen navíc, aby nebyl svátek moc blízko narozeninám) dokonce i stejné favority.. pro holku Lily nebo Ela, kluk Tobias, Sebastian..nakonec to ale vypadá, že se syn bude jmenovat Oliver. Je v českém kalendáři, ale současně mezinárodní. Do toho jména jsme se s manželem zamilovali, ale jak jsi psala - reakce okolí byly ruzné. Od nadsení až po ťukání si na čelo. Naštěstí si do toho nenecháme mluvit, jen ať si zvyknou. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super. Olivera má kamarádka. To jméno je super. Jen jsem říkala, že si musí zvyknout, že mu i v padesáti budou asi říkat Olíku :-) Ale co, můj otčím je Karel a od mala mu říkáme Kájo a taky mu to nevadí. To jméno je moc pěkné a Oliver rozhodně nebude každý druhý, takže když zavoláte na hřišti, tak se neotočí 10 kluků :-)

      Vymazat
  66. Ahoj Kači, máš naprostou pravdu s tím jak nám okolí dokáže pokazit jakoukoliv radost natož něco tak krásného jako je výběr jména pro vaše dítko. Jste skvělí, že si jdete za svým a nenecháte si to pokazit. Jinak výběr jmen máte super! A Elizabeth je super a na kluka Tobias, to je jméno i na mém seznamu. Rosalie je můj velký favorit, ale jak říkáš, je jich teď všude hodně... Mě se ještě líbí Julie a Jonáš. Jelikož jsme doma oba od J, tak koukám po jménech od J. ☺ Přeji šťastnou ruku při výběru a ať vyberete jakékoliv, tak vyberete správně! Měj se krásně a děkuji, že to s námi tak všechno sdílíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že Jonáš je taky super. Pro naše příjmení bych ho asi nevybrala, ale samotné jméno se mi líbí opravdu hodně. A znám dva Jonáše a oba jsou super sympatáci :-)

      Vymazat
  67. Ahoj Kači :) mne rodicia dali meno Melania ale volaju ma Mell, je to naozaj nezvycajne meno a nepoznam nikoho z rodiny alebo priatelov ktori by sa tak volali.
    Ale z tvojich mien sa mi najviac pači Lilien. Urcite by som tiez raz svoju dcerku chxela takto pomenovat ❤️❤️❤️

    OdpovědětVymazat
  68. Z uvedených je určite naj Miriam Kuranova. Znie to úplne prirodzene. No a klučičí... Čo tak Igor Kuranov? Znie tak exoticky ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Igor jako samotné jméno se moc líbí. Má i spoustu zkratek. Jen mi k našemu příjmení přijde dost tvrdé :-)

      Vymazat
  69. Skúsenosť z nátlakom okolia som tušila vopred a tak meno doteraz nevie nikto. :-D Povieme ho, až sa malý narodí. Pre dievča sme mali vybraných niekoľko mien, všetci si totiž mysleli, vrátane mňa, že to bude dievčatko. Keď mi doktorka povedala, že to bude chlapček, zhrozila som sa, že meno pre chlapca nevyberieme nikdy. Ale vybrali sme pomerne rýchlo, je krásne, krátke, medzinárodné i naše, hodí sa k priezvisku, má peknú zdrobneninu. S manželom ho tak už oslovujeme, je to jasný favorit, ale pre ostatných čakáme bábätko alebo malého. A tak nám ho nikto nevyhovorí ani nesprotivý. :)
    Zoe je úžasné meno, tiež bolo u nás na pláne. A skvelo sa hodí aj k tvojmu priezvisku!
    Ak by sme mali my dievča, bola by to Emily alebo Mia (alebo Mia Emily, len manžel nechcel dve mená).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je stejně smutné, že je vážně takový tlak, že si to lidé raději nechávají pro sebe. Jak to tady čtu u každé druhé, tak mi je z toho smutno. Ale udělali jste dobře. A jak píšeš, je super k bříšku mluvit rovnou jménem. Hned mi je tak nějak lépe, než když jsme nevěděli pohlaví a já pořád o něm musela mluvit jako o onom :-)❤️

      Vymazat
  70. My čekáme teď druhé miminko a máme příjmení Veselí, tudíž se držíme především klasicky českých jmen....prvorozena dcerka je Štěpánka (manžel Štěpán), druhé bude nejspis Johanka (takhle zdrobnele) nebo chlapeček Matouš :-) vaše jména jsou krásná a držím palecky at dobře vyberete ;-) Eliška Veselá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, jak Eliška, Štěpánka, tak i Johanaka jsou úplně super jména. Já tak miluji tyhle klasiky.

      Vymazat
  71. AHoj, občas na tvůj blog zajdu, ale komentuji poprvé :)

    OD doby, co jsi přidala novou rubriku, mi jsi mnohem víc sympatická, i když píšeš zatím o těhotenství, což je téma, ke kterému nemám moc co říct.. každopádně být tebou se vůbec nenechám ovlivnit tím, co kdo říká na jaké jméno :) Záleží to přeci hlavně na tobě (a jasně, i na otci dítěte:D), pokud by měl někdo řeči k tomu, jak chci dítě pojmenovat, prostě bych to neříkala dopředu... až by se dítě narodilo.. jen bych řekla "Seznam se s ..." :) Každý určitě bude nadšený z miminka, že nebude mít blbé řeči na jméno :)

    Já ještě pár let mimčo neplánuji, ale pokud budu mít holčičku, tak už ted vím, ja kse bude jmenovat.. u chlapečka to bude horší :D:)

    Přeji klidné vybírání jména a určitě vyberete to nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že to není naopak :-) Ono nechat vstoupit lidi do osobního života má své pro a proti. Pro je, že člověk vlastně ukáže, že je úplně obyčejný člověk, který si na nic nehraje a vlastně je vděčný za každý komentář a popovídání, ale zase mi je jasný, že na tomto světě je spousta lidí, kteří toho umí využít a znepříjemnit život. Proto jsem to tak dlouho odkládala a o to více jsem vděčná za takovýto vzkaz :-)

      Vymazat
  72. Ahoj, sice dítě nemám a ani dlouho mít ještě nebudu, ale rozhodně souhlasím se vším, co jsi psala na začátku článku. Myslím si, že je důležité se zamyslet při výběru jména na věci, jako jestli se jméno hodí k příjmení a jestli má třeba zdrobněliny a tak dál jak píšeš. A hloupou kritiku by podle mě měl každý hodit za hlavu a neřešit ji. Ať jde o výběr jména pro dítě nebo cokoliv jiného. Ne každému se dá zavděčit a důležité je to, aby hlavně sám člověk byl spokojený a popřípadě blízké okolí. No a k jménu. Pro holčičku určitě hlasuji pro jméno Alžběta. Já, jako jeho nositelka, ho můžu vřele doporučit. :-D :-) Nikdy jsem s ním problém neměla. Pamatuji si, že skoro všechny holky ve škole své jméno neměly rády. No já své jméno vždy milovala. Je neobvyklé, ale zatím jsem za 19 let mého života nepotkala nikoho, kdo by mi jméno kritizoval. Vždy dostávám pouze pochvaly, jak krásné jméno mám. Tak to jen jak se s tímto jménem žije. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda slyším, máš pravdu, jméno Alžběta je nádherné. Jak z historického hlediska, tak z toho důvodu, že je zvučné, má spoustu variant a je prostě originální i když se používá tolik let.
      Děkuji moc. Ono je akorát těžké v tomhle stavu hodit ty emoce za hlavu a hlavně člověk má už i takové pečovatelské pudy a tak chce to malé chránit. A když někdo používá taková nevybíravá slova, tak se to člověk vždy dotkne. Ale už jsem si to srovnala a jdu si za svým :-)

      Vymazat
  73. Taky nad jmény hodně přemýšlím, miminko neplánujeme, ale kdyby náhodou... :) moc se mi líbí pro holku Zoe- z tvého výběru je top! pak Zora (původní Lora je prý "jméno pro papouška), Melánie, Sofie, Ida...v komentářích mě zaujala Odeta a Apolena. Chlapečka bych dala z tvého výběru Teodor nebo Tobias, my máme Olivera :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olík je super. I kamarádka ho má. A Melánie i Ida je super. Takové neobvyklé ❤️

      Vymazat
  74. Váš blog a instagram mám moc ráda a líbí se mi i Vaše nová rubrika, život přinesl změnu a tak se to odráží i v psaní blogu��... Téma výběr jmen moc dobře znám... mám dva syny Theodora a Kristiana. Na to první jméno jsem měla dost negativních ohlasů, a dnes si všichni zvykli a dokonce už mám i ohlasy pozitivní. Holčičí jména máte vybrána taky moc vkusně a je vidět,že nad tím poctivě přemýšlíte ��. Ještě typ, koukněte i na statistiku jmen v ČR, pomůže v rozhodování, aby Mimi pak ve třídě jednou bylo originál,co se počtu týče. Ještě typ na holčičí jméno..."Dorothea" "Dorothy" Dorotka".... Přesmyčka Theodora a latinský význam totožný. Mějte se krásně a přeji mnoho zdraví Vám i miminku. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dorotka je také moc krásné jméno. A koukám, že máme stejný vkus. Když někdy řeknu Teodor, tak všichni kroutí hlavou, ale když se řekne Theo, tak hned všichni no to zní moc pěkně :-)❤️

      Vymazat
    2. Tak znám rodinu, kde mají Theodora a Dorotheu...A taky se mi to moc líbí i když můj výběr by to nebyl��

      Vymazat
  75. Nemůžu si pomoct, ale úplně mi sedi jméno Elizabet :) když si ho spojim i s příjmením tak je krásně zvučné a proste jako stvořené!:) ale hlavně ať jste zdraví:) Eliška

    OdpovědětVymazat
  76. Já, pokud budu mít někdy holčičku, tak se mi líbí jméno Nina :) pro kluka asi Jakub :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakub se mi líbí strašně moc a kdybych neměla bráchu Jakub, tak o něm aktivně přemýšlím :-)

      Vymazat
  77. Krásný článek. Naprosto s Tebou souhlasím. Od dětství vím si vyloženě přeji děti. A tím pádem nad tím i dlouze rozmyšlim. máš strašně podobný vkus na jména. Osobně se mě nudí klasická Česká jména. Sama jsem Martina a v mojí době jsme zase byly 4 ve třídě. Byť to celkem upadlo, tak prostě mám ráda něco netradičního než jsou Jany, Veroniky, Moniky, Honzové, Lukášové, Michalové...
    A pro mě je nejdůležitější, aby jmeno mělo million variant a dalo se opravdu říct všelijak. Jako Tvůj pejsek Amélie :-) Já mám zase kočičku "Mia", ale nikdy ji tam neříkám. Oslovuji jí Miu, Miunek, Mioun a asi nejčastěji Miun [mijun] :-D

    Jinak na jména máš opravdu podobný vkus. Už tak 15let je moje vysněné jméno Elizabeth nebo Isabella. Bohužel to u mě poslední dobou upadá, neboť se mi narodila malá sestřička Eliška a říkají jí Elino. A to mi Elizabeth ve zkratce přijde podobné. Takže hledám varianty a právě, že mi tam taky přibyla Klaudie nebo i česká varianta Alžběta :-)

    U kluka jsem chtěla celý život Tadeáše. ale mezitím ho stihl dávat každý druhý vč. Moji nejlepší kamarádky a to mi diary zhatilo plány. Ale teď už mi to nevadí, nemá tolik mých pro. Momentálně u mě vede Alexandr (Alexander) líbí se mi podoby Alex, Lexa, Lexík, ale i česká varianta Saša,Sašenka :-)

    Přeji Ti hodně zdravíčka a energie při vybírání. Já než se toho dočkám, tak se vše ještě může stokrát změnit. A hlavně příjmení dělá divy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za krásný vzkaz. Máme opravdu podobný vkus. Je také zajímavé, jak se určitá nadšení pro jména mění. Pamatuji si, že jsem měla vysněnou Natálku, ale teď jich je tolik, že už bych jí nechtěla. Ale zase, když někdo řekne, že má natálku, tak stejně vždy řeknu jééé to je krásné jméno :-)

      Vymazat
  78. Ahojky , keď sme sa my doyzvedeli, že budeme mať miminko moj manžel mať hneď jasno , že ak to bude dievča , bude to Veronika ( po mne a po jeho babičke ) a cez to vlak nejde. Takže dievčenské meno by som si nepresadila. Iba v prípade , ak by sme mali dievčat viac :) No nakoniec sa nám narodil Matúško. :)
    čo sa týka mien moji favoriti sú :
    dievča : Lujza , Adela , Kvetoslava
    chlapec : Matej ,Tomaš
    Podobne ako ty som v detstve nemala rada svoje meno a to pritom som bola jediná v školke aj v škole, ale ako si napísala vyrástla som z toho.
    O tom tlaku okolia tiež vieme svoje, manžel keď povedal, že ak bude dievča tak bude Veronika ako ja, tak sme len počuli, nie ste vobec originálny, veď Veronika už v rodine a pod. Na nás rodičoch záleží, a len my vyberieme to meno. I keď sa dieťatku nemusí neskôr vôbec páčiť, ale všetci sme sa s tým naučili žiť a kto nie, tak vždy je možnosť si meno zmeniť :)
    Tak prajem šťastný výber..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verů ale to je super, že jste si do toho nenechali mluvit. Sice také moc nemám v oblibě dávat stejná jména po rodičích, ale zase když to má tradici, tak proč ne. Důležité je, že se to jméno líbí rodičům a dítě to pak nějak bere přirozeně. A Matouš je krásné jméno. Opravdu.

      Vymazat
  79. Maxmilián je naprosto nejkrásnější klučičí jméno (taky bych tak jednou chtela pojmenovat svoje dítě-už jen proto že já mám skoro dva metry,přítel dva metry pět,takze pokud by jsme měli kluka nebude to žádný drobek ale Max😁).
    Jinak Elizabeth je krasny vzneseny jmeno!Mě se strašně moc líbí Nina😊.Já sama jsem Marie a s tím jak se jmenuju se smiřuju teprve teď,vždy mi to prišlo jako jmeno pro padesatiletou pani s pěti kočkama😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je úžasný vysvětlení. A máš pravdu, totálně se k vám hodí :-D

      Vymazat
    2. Adrian je boží :-)
      A samozřejmě ještě jména mých synáčků (Vít a Daniel) :-D Mimochodem, Daniel by se k vašemu příjmení hodil ;-) :-D
      Nenech se rozhodit řečma ostatních, vy jste rodiče, vy si rozhodnete nejlíp jak to půjde!!! Držte se, jste skvělí ;-)

      Vymazat
  80. Kačí určitě Elizabet nebo Adrian :) jména sama o sobě hezká, hodí se k přijmení a celkově asi splňují vaše kritéria ;)

    OdpovědětVymazat
  81. Chápu to rozčarování, když někdo hodnotí jméno dítěte. Máme Alexeje a taky jsme si vyslechli dost. Váš výběr je super - nejvíc se mi líbí Isabelka (to byla naše varianta pro holku) a Max :)

    OdpovědětVymazat
  82. :) jsem šťastná i za vás :) uplně se mi chce plakat, že se vám to podařilo :)
    Líbí se mi Zoe :) a pro kluka Adrian. ♥
    Já chci pro holčičku Lily, už strááášně dlouho, nebo Violu :) a pro chlapečka se mi moc líbí jmeno Roland, ale mám obavu, že by mu říkali Rolíku a to už zní jako rohlík :D a pak taky William :) ...kdybychom měly Willyho a Lily :)
    Hodně štěstí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prý to zní jak rohlík :-D A wiliam je nádherné, takové vznešené.
      Děkujeme moc :-)

      Vymazat
  83. Jsem za Klaudii :D :) s pozdravem Claudia :))

    OdpovědětVymazat
  84. Ahojky, tak mě se z tvých top jmen líbí nejvíc Alžběta pro holku a Adrian pro kluka. Dodržíte i tu hezkou tradici s A. Alžbětu a ještě Annu bych si vybrala já, ale obě vypadli, protože se tak jmenuji naše babičky. U klika se mi nejvíc líbí Kryštof a Štěpán. Ale dost se obávám, že manžel si přesadí už vzpomenuto Jaroslava, protože se tak jmenuje on, jeho otec a byl to i jeho deda. A je to i jeho bratranec a můj otec a můj kolega/šéf v praxi. Takže ja mám prejardováno a strašně moc nechci Jaroslava. Mám jich kolem sebe moc, ještě víc než jsem vzpomněla. Bohužel ještě nejsem těhotná i když se o to skoro rok snažíme a už začínám být z toho trochu nešťastná. Ale pořád doufám 😉. Co se týká tlaku okolí, to zatím nic posoudit neumím.Ale u mého jediného nejmilovanejsiho synovecka nám jeho rodiče nechtěli říct jméno až do porodu. Přesně z toho důvodu, o kterém píšeš. Pak došla jenom SMS, že se narodil Timotej. Což se nám nikomu moc nelíbilo, ale říkat to nebudu. Teď by se k tomu malému pokladu nehodilo nic jiného než Timuško😉. No a v dubnu se narodí druhý synovcek a jsme v očekávání, že zase vyberou nějaké zvláštní jméno, které pak budeme milovat úplně nejvíc, stejně jako jeho nositele.😉 Tak vyburejte hlavně podle sebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mně se naopak Timotej moc líbí, ale asi je to tím, že mám ráda takovýto druh jmen.
      Moc ti držím palce, abych brzy našla na těhotenském testu dvě čárky. To čekání je nekonečně, ale věřím, že se jednou poštěstí každému. Musí. O tom přeci život je. Tak si užívejte společných chvil a třeba z toho brzy vykoukne malá Anička :-)

      Vymazat
  85. Adrian Kuranov je top. Taky by se mi k vašemu příjmení líbilo Theo, Bruno nebo Viktor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Theo je srdcovka. A bruno nezní teda vůbec špatně také :-)

      Vymazat
  86. AHoj Kačí,

    jak tak koukám, tak víceméně jména máte předvybrána :) Pokud bys chtěla znát můj tip na jména (i přesto, že ještě těhotná nejsem) jsou to:

    Richard - přítej je slovák a slovensky se Richardovi často říká Riško a je to hrozně roztomilý, navíc Richard v plném znění zní hrozně tvrdě a tak zvnešeně :)
    Oliver - moc se mi líbilo ale dala to jméno teď kamarádka, takže nevím nevím

    Sára - to jméno se mi šíleně líbí :)
    Sofie :)
    Melanie - to si ale bohužel dala zase jiná kamarádka :/

    Ať vyberete jakékoli jméno, je to jen a jen na vás! Nenech si tím kazit náladu a rozhodně neměj své rozhodnutí! Je to součást jen vás dvou s manželem - a když se jméno bude líbit hlavně vám, budete mu říkat nejkrásněji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Výběr jména není snadná věc, ale věřím, že naše rozhodnutí bude správné :-)

      Vymazat