ZE ŽIVOTA: MOJE DESATERO NEZBYTNOSTI

Když jsem jednoho dne našla 2 čárky na těhotenském testu, tak jsem si říkala, co teď. Měla jsem spoustu otázek, jako "Kdy si mám koupit těhu oblečení", "Jaká literatura mi odpoví na všechny moje otázky" (a že jich bylo), "Co jíst, když mám nevolnosti, abych aspoň něco snědla" a podobně. Otázek bylo opravdu hodně a tak jsem si řekla, že vám sepíši takové moje desatero, které třeba některé z vás pomůže. Nebo třeba některá z vás (zkušená matka) pomůže nám a doporučí něco dalšího.
Od toho tu jsme a od toho tyhle články budou vznikat 💜
1. TĚHOTENSKÝ TEST
Můj první nákup týkající se těhotenství vedl do lékárny. Překvapivě. Ano, abych si tuto radostnou zprávu potvrdila, tak to byla doslova nezbytnost.

Jenže teď nastála otázka, jaký test si vybrat. Na trhu jich je strašně moc. Čemu má vlastně člověk věřit? Je vše stejně spolehlivé? Je nezbytné si kupovat ten, který mi ukáže v jakém týdnu (možná dni) jsem? Potřebuji vlastně ten drahý test, který je digitální, či v tom velké plastovém obalu?

Já jsem člověk praktik. A tak jsem si koupila ten nejlevnější. Stál 35 Kč a obsahoval 2 ks. Ani ne tak kvůli ceně, ale kvůli tomu, že pokud tam budou 2 čárky, tak bude pro mě také důležitou součástí další životní etapy, protože si ho budu chtít uchovat. A tak se také stalo.

2. TĚHOTENSKÉ OBLEČENÍ
Kalhoty
Nevím jak vy, ale já jsem ihned po potvrzení těhotenství běžela do obchodu a koupila si těhotenské kalhoty. Rozhodně to nebylo z toho důvodu, že bych byla nedočkavá a chtěla si ihned užívat ten pocit, kdy na sebe navléknu těhotenské kalhoty a budu si připadat "opravdu těhotná". Ale hlavně proto, že mě všechny kalhoty tlačily v podbřišku. Když jsem stála, ještě to šlo. Ale jakmile jsem si sedla, tak se pas zařízl do břicha a opravdu to bylo nepříjemné. Doteď si pamatuji, kdy jsem si ty kalhoty oblékla, vytáhla až pod prsa a spokojeně odešla. Nejlepší pocit! A je mi jasné, že bude hodně těžké se tohoto pohodlí po porodu zbavit a vrátit se k těm klasickým kalhotům.
A kdybyste chtěly tip kam na ně, tak doporučuji H&M. Mají spoustu i moderních střihů, barev a materiálů. Kus za 799 Kč. Jen jedna nevýhoda. Jelikož vědí, že když je žena těhotná, tak si ty kalhoty prostě musí koupit, tak je nezlevňují. Na vše tedy bylo až 70% výprodej a na těhotenské věci nic. Tohle rozhodnutí bych zakázala :-)

Spodní prádlo
Ono se to nezdá, ale i tohle je velmi zapeklité. Snad od druhého měsíce jsem na sobě absolutně nesnesla klasickou podprsenku s kosticemi. Bylo mi to šíleně nepříjemné, tlačilo do žeber a připadala jsem si jako ve svěrací kazajce. Dokonce to bylo tak nepříjemné, že jsem si občas připadala, že tu podprsenku ze sebe servu (Ať jsem, kde jsem. Klidně na schůzce. Ano přísahám.) a půjdu bez ní. Běžela jsem tedy opět do obchodu a zakoupila úplně klasickou sportovní podprsenku bez kostic. Takovou tu jakoby lambádu. A to pohodlí? Dokonalost!
Další zjištění bylo ve chvíli, kdy jsem už trochu přibrala, břicho se začalo vyboulovat a já si připadala v mém dosavadním prádle opět jako ve svěrací kazajce. Samozřejmě to nebylo tak rychle a tak dramatické, ale každým dalším týdnem jsem zjišťovala, že mi je méně a méně spodního prádla pohodlné. Takže jsem neváhala a běžela opět do obchodu a nakoupila si spodní prádlo. Nekupovala jsem si ale vyloženě těhotenské, protože to mi přijde opravdu drahé na to, že ho budu nosit pár měsíců. Ale nakonec jsem si ve výprodeji v M&S koupila bavlněné spodní prádlo mnohonásobně větší velikosti, které nakonec v podstatě vypadalo stejně, jako kdybych si koupila to těhotenské. A to pohodlí? K nezaplacení!

Punčocháče
Jestli patříte mezi ty, které milují nošení sukní a šatů stejně jako já, tak doporučuji utíkat do obchodu a koupit si pár těhotenských punčoch. Ono sice ze začátku lze bez problémů nosit úplně klasické a také jsem to tak dělala, ale pak jsem v Lindexu objevila těhotenské a koupila si je (249 Kč/100DEN). Když jsem si je oblékla, tak jsem to ihned pochopila. Ono to vážně má smysl. To pohodlí? Zase dokonalé. A stejně je asi jedno, kdy si je koupíte, protože jednou to přijde. Tedy jestli nejste těhotná od jara do začátku podzimu. A za to pohodlí utratit těch pár korun to rozhodně stojí.

Trička
Poslední, pro co jsem šla do obchodu byla trička. Protože svetry, mikiny, košile a vlastně i saka nosím "oversize", tak mi to je i v těhotenství. I s narůstajícím břichem. Jen u triček jsem měla trochu problém. Jelikož je v dnešní době moderní nosit kalhoty s vysokým pasem a právě ty těhotenské končí v podbřišku a zbytek doplňuje takový bavlněný popruh, tak právě ten má tendenci ze všech triček vykukovat. Asi to není úplná tragédie, ale mě to rozčilovalo. Takže jsem šla opět do H&M a koupila si pár pohodlných těhotenských triček. Mají je za 249 Kč a jsou opravdu super. Mají různé délky rukávů, barvy, vzory a délka je přímo ideální. Nikde netáhne a to bříško to krásně obepíná.

3. JAK BOJOVAT PROTI PÁLENÍ ŽÁHY
Tohle je celkově oříšek. Já mám problém s pálením žáhy celý život. Nemám totiž žaludeční záklopku a žaludeční šťávy mi volně unikají do krku. Takže mi bylo jasné, že tomuhle problému se ani v těhotenství nevyhnu. Ba naopak, bude to masakr. A také je.

A tak jsem začala zjišťovat, co pomáhá. Vždy pomáhal citron. Ano, když vás pálí žáha, zkuste si vykousnout čtvrtku citronu a ono to přestane. Mně to vždy pomohlo. V těhotenství samozřejmě ne.

Tak jsem hledala dál. Někdo mi říkal, že pomáhají mandle. Normálně možná, teď ani náhodou. Stále jsem to ale nevzdávala a hledala dál. Ono to vlastně ani nejde, protože s pálením žáhy přichází nechutenství a to není dobře. Jíst se musí.

Tak jsem zkusila Anacid. Jsou to takové pytlíčky s tekutinou která se to vlije do úst a žáha má v ten moment přestat pálit. Tohle celkem pomáhalo. Mělo to ale jeden háček. Po pár týdnech jsem to nemohla ani cítit. Raději jsem trpěla, než abych pozřela další sáček.

Nakonec Arty zjistil, že všechny těhotné doporučují Rennie. V podstatě je to to stejné jako Anacid, ale v tabletě. Chvíli jsem to zvládala a byla za ně vděčná. Ale po pár týdnech mi i tohle lezlo doslova krkem.

Na úplný konec se Arty poradil s lékárnicí a ta mu doporučila Gastro fruit od Dr. Max. Smí se jen 4 tablety denně, ale nyní to už stačí. Kolikrát nevycucám ani to. V balení je 5 platíček a každé má jinou příchuť (Je tam malina, jahoda, citron, černý rybíz a pomeranč. Myslím.) Strukturou je to takové lehce šumivé a vážně dobré. Prostě takový dobrý bonbon, který opravdu funguje. Takže za mě je to momentálně objev roku a jsem za to vděčná. Doufám, že mi to bude dále pomáhat a už nic jiného nebudu muset hledat.

A teď jsem si vzpomněla ještě na jeden tip. Mléko. Plnotučné. Ač jsem x let nepila klasické mléko (kakao ano, v kávě ano, ale samotné ne), tak jsem si vyčetla, že i pár loků mléka pomůže od pálení žáhy. A opravdu to funguje. Nejlepší je si před spaním připravit deci mléka, vypít a ihned zalehnout a usnout. Za tento tip jsem opravdu vděčná.

4. JÍDLO V PRVNÍM TRIMESTRU (PŘI NEVOLNOSTECH)
Asi znáte tu chvíli, kdy vám je zle a nemůžete nic pozřít. Pokud je to mimo těhotenství, tak si člověk dá pár piškotů, suchý rohlík, čaj a za chvíli je dobře. Pokud jste si prošly nebo právě procházíte těhotenskou nevolností, tak určitě víte, že to není jen tak.

Mně osobně bylo strašně. A když říkám strašně, tak myslím strašně. Sice jsem měla to štěstí, že jsem ani jednou nezvracela. Ale na druhou stranu, když mi bylo stále nevolno, pálila žáha a nemohla jsem díky tomu nic pozřít, tak jsem si říkala, že možná zvracení by mi aspoň vyčistilo žaludek a (možná!!!) bylo líp.

V tyto chvíle jsem měla obrovský problém s příjmem potravy. Arty to viděl jednoduše. "Nejedla jsi? Jakože zase? Jíst musíš!". Ale ono se to lehce řekne a těžko dělá. Postupem času jsem vychytala nějaké potraviny a zásady, které mi pomohly.

Suché piškoty a čaj k posteli
Každý večer jsme si uvařila půl litr čaje a připravila pytlík piškot k posteli. Ráno jsem vstala, pomalu se protáhla, napila se a pomalu ujídala piškoty. Tento rituál mi trval klidně i hodinu. Pak jsem teprve mohla vstát a dojít si na toaletu. Bez toho bych asi po prvním kroku omdlela a rozhodila natolik žaludek, že bych ho dávala do kupy celý den.

Banán
Banán je jeden velký zázrak. Je to sladký, takže dodá energii. Je hutný, takže zasytí. Má dobrou strukturu, takže není nepříjemný při polykání a celkově v ústech. A chuť také poměrně příjemná. Takže já jsem banány snídala, svačila, obědvala i večeřela. Takže jestli nebudeme mít malou opičku, budu se vážně divit :-)

Šťavnaté ovoce
Jelikož celkově v těhotenství mám větší žízeň (asi to bylo i tou nevolností a pálením žáhy), tak mi vyhovovalo šťavnaté ovoce. Jediné bohužel je, že jsem těhotná přes zimu. Ale když je chuť a zvlášť v těhotenství (určitě mi dáte za pravdu), tak si člověk rád připlatí. Takže Arty běhal ke 12ti měsíčkům a kupoval mi takové ty mini červené melouny, žluté melouny, šťavnaté pomeranče, šťavnaté mango, kiwi, pomelo, mandarinky nebo třeba kaki kurmu.

Polévky
Ještě jsem měla chuť na polévky, jako vývary, bramboračka a nějaké nevýrazné. Výraznou myslím například dýňová, která se mi v těhotenství zprotivila (ač jsem jí normálně jedla po litrech) a doteď jsem jí nepřišla opět na chuť. Polévka pro mě měla tu výhodu, že se nemusela složitě kousat, jen proklouzla krkem a v žaludku nedělala neplechu.

5. JAK SI ZPOHODLNIT SPÁNEK
Už kolem 4. měsíce jsem začala nepravidelně spát. Ani ne tak kvůli velikosti břicha, to jsem měla minimální, ale kvůli zádům. Strašně mě bolí kostrč (nevím proč) a celkově záda. A tak jsem se vždy vzbudila ve 3 ráno a nemohla usnout. Pak jsem počítala ovečky do 6ti, než Arty vstal a nakonec byla celý den strašně unavená.
Naštěstí Ježíšek byl všímavý a přinesl mi těhotenský polštář. Je několik variant. Buď rovný, do fajfky nebo do céčka. Já dostala ten do céčka a je úplně božský. Vrchní část si dám pod hlavu, tu rovnou vložím mezi kolena a spodní část mezi kotníky. Nebo, vrchní část pod hlavu, zadní mi obepíná záda a spodní mezi kotníky. Člověk by nikdy nevěřil, jak je to pohodlné a jak to pomáhá.

Vlastně hlavním důkazem je to, že hned po prvním vyspání mi ho chtěl Arty zabavit a prohlásil, že si koupí vlastní. A dalším důkaz je ten, že brácha ho své přítelkyni ihned zabavil a koupil jí nový. Takže není jen pro těhotné, ale vlastně pro kohokoliv. No a do budoucna se dá využít jako kojící polštář nebo jako mantinel, aby se miminko třeba z postele nepřekulilo.

6. PREVENCE PROTI STRIÍM
Tohle je kapitola, která by se opravdu neměla podcenit. Na jednu stranu je to celkem otrava (aspoň pro člověka, jako jsem já. Běžně se nemažu a vždy na to zapomínám). Ale od všech kamarádek vím, že je to potřeba.

Hned na začátku těhotenství nastala otázka, jaký krém nebo olejíček používat. Od někoho jsem slyšela, že je úžasný Bi-Oil, od druhých zase, že je úžasný Bepanthen (ten lze využít potom i na mazání miminka).

Arty šel do lékárny (ano opravdu tam chodí jen on a já tam nebyla ani nepamatuji) a chtěl koupit na mou žádost tyto dva prostředky. Ani jeden bohužel neměli a tak mu paní lékárnice doporučila Elasti-Q. Prý je to nejprodávanější produkt. Ihned, jakmile jsem slyšela tuto větu, tak jsem prohlásila: "Sice nejprodávanější, ale určitě z toho důvodu, že je nejlevnější" a také tomu tak je. Stojí kolem 150 Kč. Každopádně jsem mu dala šanci (i když moje kamarádka ho používala a má břicho plné strií), ale říkala jsem si, že je to v začátku a kůže se ještě tolik nenapíná. Nakonec jsem zjistila, že mi vůbec nevyhovuje struktura. Ihned se vpil a kůže byla taková nepružná. A tak jsem ho vlastně vypotřebovala snad za 3 týdny.

Další návštěva lékárny byla už úspěšnější a Arty mi donesl velké balení Bi-Oil. To sice stojí kolem 450 Kč, ale opravdu vydrží dlouho. Už ho používám asi 2 měsíce a to mi ubyla tak maximálně jedna třetina. Takže když se to propočte, je to i levnější. Mně osobně vyhovuje hlavně proto, že je zima a tak mám sušší pokožku a ten olejíček jí hezky promaže, ale zároveň se krásně vstřebá a nejsem mastná, jak pánev po smažení řízků.

Doporučuji mazat raději ráno a večer a v tom lepším případě si ještě z toho udělat rituál s manželem. Přeci jenom je potřeba mazat si i prsa a to ty naše chlapy baví. Takže žena je namazaná a manžel spokojen. Jestli budu mít strie do budoucna nezáleží jenom na produktu, ale také ne genech. Někdo k tomu prostě tíhne více a může se mazat 10x denně a někdo se nemaže skoro vůbec a nemá žádnou. Každopádně bych to nepodceňovala.
7. LITERATURA
Já jsem tvor zvědavý a tak jsem měla milion otázek. Když říkám milion, tak úplně moc nepřeháním. Nechtěla jsem nic podcenit, ale zase nic hrotit. Přeci jenom volat každý den doktorovi, že mě píchlo v podbřišku není úplně zdravé, ale řídit se radami, jako jsou na modrém koni ve stylu: "To je dobrý, mně se to také dělo a jsme v pořádku.", také dobré není. Je dobré si přečíst nějakou odbornou literaturu, v případě pocitu, že se něco děje zavolat lékaři a také se řídit selským rozumem.

Já vám mohu doporučit knihu Co čekat v radostném očekávání od H. Murkoffová, A. Eisenbergová a S. Hathawayová. Tato kniha je sice bez obrázků, ale najdete v ní absolutně vše od příprav na početí, těhotenství a porod. Fáze těhotenství je rozdělena po jednotlivých měsíců. Na vše je odpovězeno formou otázky ve stylu: "Mám kamarádku, které se stalo/která říkala, že...Je to pravda?" A tak podobně. V podstatě je to takovou hravou metodou. Do toho jsou vložené články shrnující dané období. Také jsou vypsané potřebné návštěvy doktorů a vyšetření. Jak říkám, je tam úplně vše. Od chvíle, co mám tuhle knihu byla má zvědavost uspokojena a jsem o mnoho klidnější. A co jsem tam nenašla nebo si nejsem jistá, tak vždy proberu se svým lékařem v poradně.

8. BEZPEČNOST V AUTĚ
Upřímně nemám kolem sebe žádnou kamarádku, která by řešila poutání v těhotenství v autě. Já jsem na tohle hodně opatrná a vždy vidím ty nejčernější příběhy. Arty je naštěstí v tomhle stejný a tak si (nejen) v tom rozumíme a jsme na stejné vlně.

A tak už v době, kdy jsem ještě těhotná nebyla, jsem řešila otázku, co poutání v autě. Nikdo z mého okolí to neřešil a buď mi řekl, že to neřeší a nebo že si třeba pás přidržuje. Což je vlastně blbost, protože přeci když se vybouráte, tak s tělem se dějí takové věci, že to poslední na co myslíte/děláte je držení pásu.

A tak jsme to s Artym "progooglili" a našli řešení - bezpečnostní pás pro těhotné. Je to vlastně taková podložka, na kterou se sedne a mezi nohama z ní trčí takový popruh. Pak se stačí klasicky připoutat a ten dolní popruh připevnit k té části, kterou máme mezi nohama.
Má to dvě výhody. Jelikož už od cca 3. měsíce mě tlačila spodní část pásu do podbřišku a bylo mi to nepříjemné, tak tohle to eliminuje. V podstatě tu spodní část táhne níže a ještě to jakoby odstává. Takže je to pohodlné. Druhá výhoda je, že kdyby se nedejbože něco stalo a my se vybourali, tak jelikož je spodní část pásu tlačena do úplného podbřišku, tak by ten náraz nešel do části, kde je miminko.

Jestli to na sto procent funguje nebo ne, nevím. Recenze na to jsou dobré, ale pochybuji, že vzali 10 těhotných žen, ty se vybouraly a řekly, zda jim přežilo miminko. Avšak i kdyby to pomohlo o 1%, tak si myslím, že to je dobré. A také je to dobré pro dobrý pocit a klid maminky. Takže já těch 700 Kč za to dala a opravdu jezdím s lepším pocitem. Jenom je trochu otrava, že občas řídím a občas jsem spolujezdec a tak to musím stále přehazovat. Ale zase mohu prohlásit, že ta minuta mého času mi za to stojí.

9. ANGEL SOUNDS - DETEKTOR PLODU
Slyšely jste o tom už? Já jsem to viděla v minulosti u jedné slečny na Instagramu. Ježíšek asi také a tak mi to přinesl.

Je to přístroj k poslechu srdíčka miminka. Je to úžasné na období, kdy miminko ještě nekope a tak jsem s ním mohla navázat kontakt a ověřit si, že je v pořádku. Pro někoho to je zbytečná věc, mě to hodně uklidňovalo.

I když v manuálu píší, že je to neškodné a že se to může používat kdykoliv, tak bych to asi úplně nepřeháněla. Já to použila všehovšudy 4x. Super je, že to jde propojit s pc a stáhnout si zvuk. Třeba na památku.

Určitě to mohu doporučit všem, které chtějí mít trochu větší kontrolu nad svým miminkem nebo se s ním díky tomu přístroji propojit. Sice se to volně prodává, ale určitě není na škodu to když tak probrat se svým lékařem :-)

10. DENÍK
Tohle je pro mě naprostá nezbytnost. Nikdy jsem si deník nepsala a vždy jsem obdivovala ty, kteří si ho psali. Musí to být skvělá památka. Já se o to vždy pokusila, ale skončilo to prvním zápisem. Až do teď.

Jednoho dne jsem si řekla, že si budu zapisovat veškeré momenty, které se dějí. Samozřejmě ve spojitosti s miminkem. Přijde mi to skvělá památka a také si člověk může srovnávat stav či zásadní momenty s druhým těhotenstvím.

Já si to píši do klasického diáře. Je tam vždy jeden sloupec na jeden den. A tak je zápis stručný a nezabere mi víc jak pár minut. Píši si tam vše, co jsem dělala, ale hlavně se zaměřuji na novinky a pokroky v těhotenství. Jako míru přes břicho, první kopání, dané vyšetření, nevolnosti, chutě, vtipné hlášky/přeřeky (a těch je) a takové ty divnosti, které celé těhotenství doprovází. Věřím, že jednou si to otevřu a budu do toho nahlížet, jako do průvodce začátku života našeho drobečka.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A to by bylo vše. Vím, že tento článek je nesmírně dlouhý. Chtěla jsem ho udělat stručně a jasně, ale ono to prostě nejde. Arty říkal, ať to rozložím do více článků. To jsem zase nechtěla, protože jsem chtěla, aby toto desatero bylo pohromadě.
Doufám, že si v tom každá něco našla. Buď stejné zkušenosti nebo naopak třeba nějakou radu.
Pokud máte ještě nějaké poznatky, hlavně z toho, co vám v určité fázi těhotenství pomohlo, tak to napište do komentáře. Sice každé těhotenství je jiné a každý ho prožívá jinak, ale myslím si, že za tip a inspiraci to stojí.

Mějte se krásně a napište mi prosím, zda vás to baví, zda to mám psát kratší, nebo zda to jednou za čas uvítáte a začtete se.

S láskou vaše Kačí

52 komentářů:

  1. Práve som dočítala tvoj članok . Je uchvatný. :) ako prvé gratulujem k tomu malému človiečiku ktorí bude mať tých najmilších rodičov na svete. Z celeho článku,z každej vety , cítiť ako sa na drobčeka tešíš a ako ho ľúbiš. Pre mňa by si mohla písať aj dlhšie články, ja ich prečítam vždy na jeden dych. :) želam ti veľa zdravia a nech si len a len šťastná. Aj Arty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme moc, opravdu ❤❤❤ Hlavně moc ráda slyším, že v dnešní době lidé čtou a rádi :-)

      Vymazat
  2. Milá Kačí, článek jsem přečetla na jeden nádech...a byť se tobě zdál dlouhý,já jsem ten pocit neměla,ba naopak...na konci jsem si posteskla že už je článku konec😞a i když zatím těhotná nejsem, tak jsem moc ráda za takové články.Protože až jednou těhotná budu a snad to bude už brzy, budu určitě vděčná za každou dobrou radu😉takže určitě dál pokračuj s touto skvělou rubrikou a už se těším na další článek... hezký den tobě,Artymu i miminku😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verů děkuji moc. Jsem ráda, že tě to bavilo. Pro mě je to něco nového a tak nějak ještě nevím, co čtenáři "snesou". A proto jsem moc ráda, že píšeš, že ti to dlouhé nepřišlo. Já jsem strašně ukecaná a každou část bych nejraději rozvedla ještě minimálně trojnásobně. Ale díky těmto vzkazům vím, že se příště nemusím hlídat a prostě psát a psát :)❤

      Vymazat
  3. Jo v prvním jsem to viděla podobně, teď za pár dní snad vykoukne druhé a priority SOU trochu jiné, třeba kurz hypnoporodu, nejvíc jsem investovala do soukromé porodní asistentky, protože to co dělali v porodnici u první dcery už zažít nechci, plus ještě knihy třeba Rozhovory s porodní bábou, Přirozený porod. Jo a mazala jsem si břicho o sto šest a strie stejně vylezly. Myslím že hodně žen se v těhotenství zaměřujena to těhotenství, ale porod nechávají být.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš asi i pravdu. Já se momentálně zaměřuji na těhotenství, ale od 26 týdne začnu chodit na kurzy do porodnice a více se připravovat. Dříve to u nás ani nedělají a hlavně mi to přijde zbytečné. Člověk v tuto chvíli hlavně řeší spoustu otázek okolo toho těhotenství, stravy a celkové pohody. Sice úplně nepodporuji přeinformovanost rodičky, ale informovanost určitě ano. Děkuji moc za doporučení literatury. Určitě se na to podívám ❤❤❤

      Vymazat
  4. O těhotenství, porodech a dětech se čte krásně :) přeju vám, ať si to krásné první těhotenství užíváte! A jdu s tipem na jednu knihu... Ingeborg Stadelmann: Zdravé těhotenství, přirozený porod. Skvělá je v tom, že nekončí porodem, ale jsou tam velmi cenné rady a tipy na šestinedělí. Ono to totiž porodem jen začíná 😉👨‍👨‍👦

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí děkuji moc za tip. Určitě se na to podívám. Ta moje kniha také nekončí porodem, ale určitě je dobré se začíst i do více knih. ❤

      Vymazat
    2. Tuhle knížku musím taky pochválit. Mě moc pomohla, hlavně psychicky se na vše připravit- rozdělená je po trimestrech, porod a šestinedělí a pěkně se čte. Hlavní myšlenkou je ale pohoda maminky i miminka a tu Ti Kaci přeji i do dalších dnů 😘❤ A článek super!

      Vymazat
  5. Ahoj Kačí :) krásně jsi to sepsala! Mám pár tipů, které jsem na sobě vyzkoušela a nedám na ně dopustit. Možná se Tobě nebo ostatním těhulinkám budou hodit.
    Kosmetiku jsem měla tuto: na strie, prsa, popř. příprava na porod a hlavně pro miminko - jsou to čisté oleje a žádná chemie. Cena možná vyšší, ale vydrží to neskutečně dlouho, protože potřebuješ opravdu malé množství. Mají i sadu na zkoušku pro mimiminko a taky články o tom, co a jak použít. Třeba fenyklový olejíček na bříško mimi se dá použít i na bradavky a já mám to nejmenší balení již 5 měsíc.
    https://eshop.karelhadek.eu/muttisoft-masazni-olej
    https://eshop.karelhadek.eu/fenyklovy-masazni-olej

    Pak bych ještě jednou běžela do H & M a koupila jejich dvou set tílek a kojících podprsenek. Jsou boží hlavně při kojení a na spaní. Krásně sedí a nikde nic netlačí!! Jsou jako ty sportovní, ale dají se pak nosit po porodu, spokojenost největší.

    A jen tip od mojí maminky - když tlačí kalhoty, stačí vzít obyčejnou gumičku a protáthnout jí dírkou a dát na knoflík. Prostě kalhoty budou jako zapnuté, ale pérují na tu gumičku. Mě to ušetřilo pár korun za kalhoty.

    Kojící polštář se bude hodit i později, ježíšek je šikulka!
    A proti bolení zad je fajn kočička - joga, prostě na všechny čtyři a udělat třeba 20x, hezky to prodýchat a když to zvládneš každé ráno, bude ti hned líp.

    Držím palečky a těším se na další "ze života".
    Luci



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucí, děkuji moc. Na kosmetiku se určitě podívám. Na ceně mi tolik nezáleží, hlavně, aby to fungovalo. Jak se říká, jen bohatý člověk může kupovat levné věci. Sama vím, že tím, že se investuje do levného člověk vlastně spíše prodělá :-)

      Na ty tílka se určitě podívám. Tílka miluji i jako košilky pod tričko, ale i jako normálně. Takže určitě super tip :-)

      Já už kalhoty mám troje. Jedny jsem si koupila a vlastně jedny legíny a řekla jsem si, že s tím těch 9 měsíců prostě odchodím. Ale teď mi dala ještě dvoje kamarádka, tak mám radost. Ale tip se určitě bude hodit jiným devčatům ❤

      Kočičku zkusím, je to totiž čím dál horší. Už se i kvůli tomu budím v noci. Je fakt, že pupek začal růst rychlostí světla a tak je to i víc znát. Takže moc ráda vyzkouším a děkuji moc za všechny rady ❤❤❤

      Vymazat
  6. Kačí, jak jsem se v tom našla! Rodila jsem loni v květnu, takže mám teď 8.mesicni holčičku a tvůj článek mi všechno připomněl! Hlavně piškoty v posteli :) Jinak strie na bříšku jsou podle mého názoru více genetikou, protože já se na to úplně vykaslala a nemám nedinou. Přeju pohodové těhotenství, je to krásné období a tobě bříško moc sluší! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi máš pravdu. Ale nechci to podcenit, tak se raději mažu. Myslím si, že k tomu mám hodně sklony, ale uvidíme. O tom bude určitě článek za pár měsíců :-)

      Vymazat
  7. Dobrý den Kači, moc gratuluji!!! :-) Já jsem v těhotenství měla také problémy s pálením žáhy. Pomohlo mi, když jsem si lokla smetany. Já vím, že je to tučné, ale nic mi nezabíralo, navíc jsem byla kost a kůže, takže jsem to neřešila. A mazala jsem se dětským olejíčkem Aviril. No, přiznám, je to už pěknou řádku let :-) Těhotenství a narození mimi patří k těm nejkrásnějším zážitkům na světě. Mějte se hezky a držím palečky :-) Miluše

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že to není vůbec špatné. Když si vezme kolik je tam tuku a pak si člověk dá chleba s máslem nebo máslo na restování pod cibuli, tak je to zlomek. A zvlášť v těhotenství by se člověk neměl úplně omezovat a ještě když mu po tom je lépe. Neříkám, že se má jíst za dva, ale zase úplně hlídat také ne :-)

      Vymazat
  8. Ahoj na strie Weleda, dražší ale lepší i pro mimčo. Před porodem masáž hráze - taky weleda. Oblečení na bazarech bud online, nebo bazary v materskych centrech, maj i pro deti. Dle chutí na ovoce tipuju na holku. na spanek a uvolneni je dobre tzv. míčkování, Artík jistě zvládne. Nebo nějaká těhotenská cvičení, např. a centrum. přrd porodem hlavně zpevnit pánevní dno. taky na to potřeba připravit pejsky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s tím bazarem úplně dobrou zkušenost nemám, hlavně proto, že jsem si koupila jedny kalhoty 38 vel. v HM a ty mi jsou i lehce větší. A pak jsem tam šla znovu a už si je nezkoušela a vzala ten stejný druh, jen ne černé, ale modré, přišla jsem domů a nemohla je skoro navlíknout. A tak jsem je šla vrátit a toho se u toho bazaru trochu bojím. Ale určitě je to dobrá varianta, jak ušetřit.

      Míčkování už arty zkoumal a děkujeme za tip. Záda bolí víc a víc.

      Pejsky testujeme na synovci, kterému je měsíc a reagují nádherně. Jsou zvědavé a u té větší se probudil nějaký pečovatelský pud. Tak snad to nebude přehánět a nenajdeme jí ráno vždy spát v postýlce. Budeme to muset nějak vyřešit ❤

      Vymazat
  9. babská rada, na pálení žáhy, ležet na levém boku, z fyziologického hlediska prej to jde. když ležet nejde tak nejíst sladké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to super a opravdu to pomáhá. Vždy když ležím na pravém je mi hůř. Jakmile se otočím na druhý, je to hned lepší. Ale tím, že nemám tu žaludeční záklopku, tak to stále nestačí. Ale na to jsem se připravovala dlouho. Bylo mi jasné, že to nebude jen tak. Naštěstí mléko a ten prášek tak nějak pomůžou :-)

      Vymazat
  10. Ahoj, taky čekáme v květnu. Do části o literatuře bych přidala ještě tip na knihu pro pány, jmenuje se Ahoj, tati. Koupila jsem ji manželovi k narozeninám a je nadšený, je tam spousta cenných rad, vysvětleno ryze po chlapsku a místy je to fakt zábavné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to moc gratuluji. A na knihu se určitě podíváme. I když mně přijde, že Arty to má více načtené než já :-D

      Vymazat
  11. Ahoj, taky čekáme v květnu. Do části o literatuře bych přidala ještě tip na knihu pro pány, jmenuje se Ahoj, tati. Koupila jsem ji manželovi k narozeninám a je nadšený, je tam spousta cenných rad, vysvětleno ryze po chlapsku a místy je to fakt zábavné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to moc gratuluji. A na knihu se určitě podíváme. I když mně přijde, že Arty to má více načtené než já :-D

      Vymazat
  12. Ja mam od vcerejska potvrzene tehotenstvi, dneska 8+0...jsem z toho trosku paf a hlavne se strasne bojim, aby bylo vsechno v pohode... :) Clanek je krasny a s tou nevolnosti ted sama bojuju...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc gratuluji a přeji, aby vše bylo v naprostém pořádku. Nevolnosti jsou strašná věc, ale dá se to přežít. Když máme zvládnout porod, tohle zvládneme také. Hlavně, ať ti to brzy odezní a přijde brzy kopání. To je ta nejkrásnější fáze. Jo a nezapomeň myslet pozitivně ❤❤❤

      Vymazat
  13. U každého bodu jsem musela přikyvovat :-)! Od oblečení - podprsenku jsem nemohla od začátku, jelikož já mám prsa po tatínkovi a najednou je ze mě Pamela, ty sportovní jsem začala nosit hned :-)!! Nevolnosti jsem měla docela fest, zhubla jsem 6 kilo, ale to po těch 3 prvních měsících to přešlo.
    Přeju krásné těhotenství a těším se na další článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ač to zní ošklivě, tak je krásné, že v tom člověk není sám :-) Děkujeme moc ❤❤❤

      Vymazat
  14. Článek jsem přečetla, i když mám už doma téměř tříletého ďábla. Každé těhotenstív je jiné a originální. Měla jsem na těhotenství a porod hrozné štěstí. Nevím, co jsou ranní nevolnosti, pálení žáhy. Těhotenské kalhoty jsem začala nosit v 8. měsíci. Porod trval dvě hoďky a domů jsme si odnesli mimino, které spalo 5-6 hodin v kuse :) Těším se na další články!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Věrčo, je tohle možné? :-D Tak to jsi opravdu děvče štěstěny ❤❤❤

      Vymazat
  15. Jsi dobra s denikem! Ja si porad rikala kak to zpetne dopisu... a nic... Roze bude rok.. neco jsem mela podobne, neco vubec, hlavni je kdyz si na to kazda projde a nejak se s tim popasuje. Tehotenske obleceni jsem treba neresila skoro vubec, kalhoty jsem si koupila v sestem mesici, podprdu jsem potrebovala naopak s poradnou oporou pac se mi prsa zvetsila o tri velikosti. Kojici polstar mi nepomahal a chut jsem mela na same prasarny, smazene, pomerence a polomacene chlebicky. Bylo to jedno, zle mi bylo skoro ze vseho. O cem jsem neslysela je ten monitor plodu, usetrilo by mi to asi dost nervu a mozna i vyletu na pohotovost... az budes hledat seznamy co do vybavicky, do porodnice a tak, muzes mrknout ke mne, taky jsem sepisovala... jo a doporucila bych na trenovani anyball nebo neco podobneho. Uzivej ;)

    OdpovědětVymazat
  16. ahoj Kaci, my cekame mimco v cervnu takze spoustu tebou popsanych věci ted sama uplne presne prozivam. Pres nevolnosti, nakup tricek v HM, angelsounds atd. Jim kopy zeleniny a ovoce tak ted akorát vybiram smoothie maker a uvazuju o tvoji knizce. Mej se hezky a užívej si pohodove tehotenstvi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pájo tak to moc gratuluji. ❤❤❤ Snad se ti kniha zalíbí :-)

      Vymazat
  17. Přeji pohodové těhotenství! Letos chystáme svatbu, tak mimi možná někdy potom :)) ale kamarádky rodí jak o závod, tak doporučuji na trénování k porodu Aniball, všechny z něj byly nadšené :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom jsem také slyšela i když jsem slyšela nějaké negace. Ale určitě to za vyzkoušení stojí :-) A gratuluji moc ke svatbě ❤

      Vymazat
  18. Krásný článek! Myslím, že hodně budoucím maminkam pomůže, vse resite postupně, žádné nesmyslné nákupy... U druhého mimca jsem zjistila, jak málo toho je potřeba 😊 Ale tehu kalhoty jsou nutností. Jak už tu psal někdo přede mnou, nejdůležitější pro mě teď byla psychická pohoda a připravenost, protože to pro mě byl vlastně první porod (po předchozí sekci) a přítomnost porodní asistentky byla k nezaplacení. Díky tomu byl porod nádherným zážitkem...
    Jsem lenoch, takže mazání kvůli striím i trénink s Anibalem jsem vynechala...
    Snad už se tvé nevolnosti zlepsily a užiješ si zbytek těhotenství v pohodě. ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se upřímně na porod těším. Hodně holek to vnímá negativně a já naopak to beru jako krásné propojení s miminkem. Každopádně ještě nevím, do čeho jdu. S první kontrakcí asi změním názor :-D Ale určitě připravenost je na místě. Zanedlouho se vydám na první kurzy a uvidím, jaké to bude.❤

      Vymazat
  19. Ahoj Kači, krásný článek, jako všechny! :) Chtěla jsem se zeptat na to pálení žáhy, taky s tím mám problém, ale když piješ každé ráno smoothie, jak jsem se dočetla v jiném článku nepálí tě i z toho žáha?
    Měj se hezky a užívej těhotenství :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, teď v těhu každý den smoothie nepiji. Ale určitě to i z toho je. Ovoce a zelenina zvlášť v syrovém stavu se tráví déle a tak z toho vzniká překyselení. Ale zase asi je lepší přežít pálení žáhy a mít vyživené tělo a miminko, než jíst jen bílé pečivo a být nevyživená. :-)

      Vymazat
  20. Ahoj Kačí..velká gratulace k mimi. Je to opravdový zázrak. Já sama mám ty zázraky dva (25m a 3m). Článek je super,tyhle věci mám už sice za sebou,ale vždy se k tomu ráda vracím. Pálení žáhy mě taky dost trápilo a taky jsem papala ty stejné tabletky, byly super. Bez nich jsem nešla pomalu ani s košem:-D..Ráda bych ti poradila jednu knížku, co se týče porodu. Je to Znovuzrozený porod od Michela Odenta. Je opravdu důležité vědět, že tělo ženy je na to připravené a ví co má dělat, stačí jen naslouchat.:-) Co se týká Prahy byla bych velmi obezřetná z výběrem porodnice. Určitě ti doporučuji najít si předporodní kurz, který vede zkušená dula. Nebo můžu doporučit kurz hypnoporodu. Do porodnice na kurz bych nechodila, vedou tě tam k řízeným porodům. Rozhodně si to vše dobře prostuduj a rozmysli. Porod má být pro ženu zážitek a ne hrůza, kterou žena musí přetrpět. Vím o čem mluvím. Popřemýšlej i nad doprovodem k porodu, myslím dulu. Je to skvělá věc. Snad nevadí, že se tady rozepisuji. Sleduji tě už dlouho a nejsem ten typ, co vše komentuje. Ale vše, co se týká dětí mě nenechává chladnou. Jsi mi moc sympatická a přeji ti, aby vše dopadlo,jak má..:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verů děkuji moc. K tomuhle tématu si rozhodně nechám něco doporučit. Sama k tomu zatím nic moc nevím, ale vím, že už je na čase to začít řešit. Já osobně se porodu zatím nebojím. Je jasné, že si to asi rozmyslím, až začne první kontrakce, ale nechci to brát od začátku negativně. Myslím si, že když k tomu člověk bude přistupovat trochu jinak a pozitivně, tak to musí jít lépe, tak jako v celém životě. A tak se ráda podívám na tu knihu a něco si nastuduji. Děkuji moc :-)

      Vymazat
  21. Úplne sa v tom vidím. Telo mažem od začiatku (strie doteraz nemám), striedam telové mlieko na veľmi suchú pokožku od Yves Rocher a olej DM Babylove mama. Tehotenské oblečenie som kvôli pohodliu mala od prelomu 1. a 2. trimestra, a to všetko, od podprseniek bez kostíc, cez trička, nohavice, šaty i pančuchy. On je to naozaj rozdiel a tehotenské nohavice sú dokonalosť. :-D
    Tehotenský pás do áut bola tiež jedna z prvých vecí, ktoré sme kupovali a bez tehotenskej podušky už ani nezaspím. Pozitívny test máme doma doteraz. Dva, jeden ja a druhý manžel.
    A tých kníh o tehotenstve, čo som už prečítala. Za mňa odporúčam Zdravé těhotenství, přirozený porod a Znovuzrozený porod.
    Našťastie problémy so žáhou sa mi doteraz vyhýbajú (a to už som v 8. mesiaci), AngelSounds som odolala, vydržala som, aj keď malý začal poriadne kopať a v 22tt. A denník začnem písať až bábätku (máme To je moje od Rosa Mitnik, je dokonalý!).
    Krásne tehotenstvo prajem, je to úžasné obdobie, najmä keď bábätko v brušku kope alebo si "opiera" nožičku o bruško a ja ho tak môžem "hladkať". To milujem najviac aj napriek únave, vyčerpaniu a neobratnosti spojenej s tretím trimestrom. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co je nádherné. Vždy, když píši články do této rubriky nebo čtu krásné vzkazy od vás, tak malý krásně kope. Teď už tak hodně, že to je i vidět přes mikinu :-)
      Musím říct, že jsi to krásně napsala, na ty doporučené knihy už koukám, hlavně na tu Znovuzrozený porod. Má to moc pěkné recenze a určitě je dobré se na porod podívat z trochu jiné stránky. Přecijenom je to obrovský zážitek, který spojí ženu a dítě.
      A jak říkáš, není nic hezčího, než když to malé začne kopat a já mohu hladit břicho a ona na to reaguje. Tohle mi do budoucna bude moc chybět :-)

      Vymazat
  22. Ahoj, před chvílí jsem dočetla Tvůj článek. Je mi sice 19 a miminko v blízké době ještě opravdu neplánuji, ale celý tento článěk mě moc bavil a také se mi líbil. Je to moc krásně napsané a vyzařuje z toho Tvá radost z blížící se radostné události. Přeji Ti, miminku i Artymu, ať jste zdraví a šťastní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, děkuji moc. Jsem moc ráda, že zaujme čtenáře, který mají momentálně úplně jiné starosti a plány.
      Děkujeme moc, vážíme s i toho :-)

      Vymazat
  23. Super článek, přecetla jsem ho s očekáváním, co bude v další větě. Tímto tedy i blahopřeji k očekávanému miminku. Doufám, že nám se už konečně taky zadaří (snažíme se už skoro rok), abych tyhle starosti mohla taky prožívat. Ještě jednou gratuluji. Ať je miminko zdravé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo držím moc palečky, aby to brzy vyšlo a tyto články byli pro tebe ještě přínosnější :-)

      Vymazat
  24. Kaci moc krásně napsané a dlouhé mi to vůbec nepřišlo. Já sama jsem na začátku těhotenství a každou radu vítám, určitě si zajdu do HM na věci a tip na knížku taky paráda. Přeji ti krásné a pohodové dny v těhotenství ��

    OdpovědětVymazat
  25. Článek moc pěkný, vůbec mi nepřišel dlouhý spíše naopak :) už se moc těším až to všechno budu taky prožívat.

    OdpovědětVymazat