JAK NA ZASTŘENÉ VEJCE

Tohle bylo vždy pro mě tabu. V každém receptu se musela dát vařit voda, ale zase ne moc, pak do ní dát ocet, vyklepnout vejce do misky, ale pozor, nesměl prasknout žloutek, roztočit vodou a vložit vejce do ní. V tu chvíli mělo zůstat celé a vzniknout z toho zastřené vejce. Jenže většinou to spíše vypadalo, jak kdybych si připravila vodu s rozšlehaným vejce.

A tak jsem přešla na tento osvědčený a jednoduchý způsob, který usnadní život každému vás. Toto vejce je výborné na toust s avokádem, do kulajdy či jiných pokrmů.

Doba přípravy: 5 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 1

INGREDIENCE:
  • 1 vejce
  • potravinářská fólie
Postup, aneb jak jsem postupovala já: 
Připravíme si malou misku, kterou vysteleme potravinářskou fólií a také jedno šťastné vejce.


Do misky vyklepneme vajíčko, ale pozor, žloutek musí být celý.
 Fólii zavážeme pevně provázkem. Důležité, aby tam nezůstal vzduch.
Dáme si vařit vodu na střední plamen a když se vaří, tak do ní vložíme zavázané vejce a vaříme 5 minut.
 Poté rozvážeme fólii a před finálním servírováním nakrojíme vejce, aby vytekl žloutek.



8 komentářů:

  1. Ahoj .) miluju vejce benedikt, ale přijít na nějaký postup je děs. Jen párkrát se mi povedla ve víru, ale byla to spíš taková vaječná kometa a většinou tak neudělám víc jak jedno najednou. Tento trik s fólií jsem už také zkoušela, ale přišlo mi že se vajíčko jakovy vlilo do "vrásek" té fólie a pak to bylo spíš na vyjedení lžičkou, takže to jsem ho mohla udělat klidně ve skořápce na hniličku :( tento víkend můj partner zkusil inovaci v podobě formičky na mufin, kterou vložil do hrnce s vodou, tak aby plavala na povrchu a vajíčko tam vyklepl. Byla z toho taková vajíčková bábovička, ale skoro nejjednodušší co jsme zatím zkusili :D:D vajíčko mělo krásně tekavý žloutek a na toust bylo skvělé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem také jedno udělala a už na to úplně zapomněla. Máš pravdu, že se to lehce vryje do vrásek, ale jde mi to z toho krásně vyndat. Asi možná i záleží na folii nebo nevím.

      Vymazat
  2. Jéé, díky za báječný návod, určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tomu říká super finta :) Dá se uvařit víc vajíček najednou. Po několika pokusech s vodními víry v hrnci a bizarními tvary vajec jsem ztracená vejce moc nedělala... Takže děkuju za inspiraci!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo, tak to jsem ještě neslyšela, zastřené vejce si mi moc líbí, tak možná vyzkouším, díky za tip, vypadá to fakt jednoduše :)

    Miška

    OdpovědětVymazat