úterý 7. února 2017

JAK NA ZASTŘENÉ VEJCE

Tohle bylo vždy pro mě tabu. V každém receptu se musela dát vařit voda, ale zase ne moc, pak do ní dát ocet, vyklepnout vejce do misky, ale pozor, nesměl prasknout žloutek, roztočit vodou a vložit vejce do ní. V tu chvíli mělo zůstat celé a vzniknout z toho zastřené vejce. Jenže většinou to spíše vypadalo, jak kdybych si připravila vodu s rozšlehaným vejce.

A tak jsem přešla na tento osvědčený a jednoduchý způsob, který usnadní život každému vás. Toto vejce je výborné na toust s avokádem, do kulajdy či jiných pokrmů.

Doba přípravy: 5 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 1

INGREDIENCE:
  • 1 vejce
  • potravinářská fólie
Postup, aneb jak jsem postupovala já: 
Připravíme si malou misku, kterou vysteleme potravinářskou fólií a také jedno šťastné vejce.


Do misky vyklepneme vajíčko, ale pozor, žloutek musí být celý.
 Fólii zavážeme pevně provázkem. Důležité, aby tam nezůstal vzduch.
Dáme si vařit vodu na střední plamen a když se vaří, tak do ní vložíme zavázané vejce a vaříme 5 minut.
 Poté rozvážeme fólii a před finálním servírováním nakrojíme vejce, aby vytekl žloutek.



8 komentářů:

  1. Ahoj .) miluju vejce benedikt, ale přijít na nějaký postup je děs. Jen párkrát se mi povedla ve víru, ale byla to spíš taková vaječná kometa a většinou tak neudělám víc jak jedno najednou. Tento trik s fólií jsem už také zkoušela, ale přišlo mi že se vajíčko jakovy vlilo do "vrásek" té fólie a pak to bylo spíš na vyjedení lžičkou, takže to jsem ho mohla udělat klidně ve skořápce na hniličku :( tento víkend můj partner zkusil inovaci v podobě formičky na mufin, kterou vložil do hrnce s vodou, tak aby plavala na povrchu a vajíčko tam vyklepl. Byla z toho taková vajíčková bábovička, ale skoro nejjednodušší co jsme zatím zkusili :D:D vajíčko mělo krásně tekavý žloutek a na toust bylo skvělé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem také jedno udělala a už na to úplně zapomněla. Máš pravdu, že se to lehce vryje do vrásek, ale jde mi to z toho krásně vyndat. Asi možná i záleží na folii nebo nevím.

      Vymazat
  2. Jéé, díky za báječný návod, určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tomu říká super finta :) Dá se uvařit víc vajíček najednou. Po několika pokusech s vodními víry v hrnci a bizarními tvary vajec jsem ztracená vejce moc nedělala... Takže děkuju za inspiraci!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Je to raz dva a bez stresu :-)

      Vymazat
  4. Ty jo, tak to jsem ještě neslyšela, zastřené vejce si mi moc líbí, tak možná vyzkouším, díky za tip, vypadá to fakt jednoduše :)

    Miška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miško, tak ať se povede a hlavně chutná :-)

      Vymazat