Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pátek 4. listopadu 2016

TVAROŽNÍK SE SKOŘICÍ A KARAMELIZOVANÝMI JABLKY

Podobný recept byl původně sepsán přesně den po založení tohoto blogu. Je to tedy taková blogová stálice.
Každý den na něj klikne několik desítek lidí a to mluví o tom, že jste si ten recept prostě a jednoduše zamilovali. A já se ani nedivím. Jedná se o Banánový rádoby cheesecake.

Je to totiž taková tvarohová varianta cheesecaku, který měl před několika lety obrovský boom v ČR.

No a není nic lepšího, než tuto variantu upravit a předělat jí do podzimní skořicové varianty. A ta se myslím více než povedla. Takže ho určitě zkuste. Určitě vám za něj návštěva nebo drahá polovička zulíbá ruce :-)

Tak krásné pečení přeji.

Doba přípravy: 20 minut (+ 45 min. pečení)
Náročnost: malá
Počet porcí: 10

INGREDIENCE: Pečící forma průměr 22 - 24 cm (forma IKEA)
Na korpus:
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g mouky na křehké těsto od Babiččina volba nebo hladké mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • šťáva z 1/4 citrónu
Na krém:
  • 50 g másla, roztátého
  • 200 ml mléka
  • 250 g nízkotučného tvarohu z vaničky
  • 2 vejce
  • 1/2 sáček vanilkového pudinku
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
Ozdoba:
  • 2 jablka a lžíce cukru
Postup aneb jak jsem postupovala já:


Odvážíme si cukr a vložíme do mísy.
 Dále si odvážíme mouku.
 Přidáme kypřící prášek.
 Ještě vajíčka.
 Také máslo.
 Trochu citronu.
 A důkladně zpracujeme. Těsto dáme do ledničky lehce zatuhnout.

PŘÍPRAVA KRÉMU:
Rozehřejeme si máslo a nalijeme do mísy.
 Přidáme vlažné mléko.
 Přidáme tvaroh.
 Celá vajíčka.
 Ještě cukr.
 Půl sáčku pudinku.
Ještě přidáme lžičku skořice.
A důkladně promícháme.
 Těsto vmačkáme do formy.
 A zalijeme krémem.
Rozpálíme trochu na 150 stupňů a pomalu pečeme cca 30-45 minut. Poté důkladně vychladneme.
Mezitím si připravíme zkaramelizovaná jablka. Pokrájíme si jablka na kostičky.
Do kastrůlku vložíme lžíci cukru a na pomalu ho necháme roztavit. Hlavně nespěchat. Ať se nepřipálí.
 Když je takto rozteklý a zlatavý, tak...
 Tak přidáme jablka.
 V tuto chvíli karamel ztvrdne a tak je důležité k nim nalít trošku vody. Karamel se rozpustí. Jablka vaříme tak dlouho, až se voda vypaří.
Jablka položíme na koláč.
Tento recept byl vytvořen pro firmu Babiččina volba.


12 komentářů:

  1. To vypadá naprosto božsky. :O ♥ a na podzim se tohle opravdu hodí, určitě vyzkouším. :) Zbožnuji tvoje recepty, jsou skvělé. :) ♥ www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Mám tady zbylá jablka a přemýšlím co a jak .... tohle je ideální kombinace :) Jdu hned na to :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je ideální načasování. Tak ať se povede :-)

      Vymazat
  3. Milá Kačko,
    sleduji tě od doby, kdy tě LU "objevila", jestli to tak můžu říct.. :-)
    Tento recept jsem tu ale nenašla a tak jsem moc ráda, že jsi ho aktualizovala. Včera jsem ho upekla a sklidila velkou pochvalu! Všichni 3 synové i manžel si ho pochvalovali - to je co říct, každý má jiné chutě! :-D
    Nelze tu vložit fotku, ale kdybys chtěla, pošlu, jak se mi povedl.
    Moc děkuji a jen tak dál.
    Kamča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamčo, to je úžasné, děkuji moc za krásný vzkaz, to mi vždy udělá obrovskou radost :-)
      Zkus ještě podobnou variantu a to Banánový rádoby cheesecake, je s banánem a ten miluje také úplně každý :-)

      Vymazat
  4. Kačí, o víkendu jsem zkoušela a jenom se po něm zaprášilo :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle koláč jsem pekla v neděli u rodičů a dnes, když jsem přijela a těšila se na kousek týhle sladký dobroty, tak jsem mela smůlu :/ jednoduchý a tak dobrý koláč, super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně řečeno, přesně, v jednoduchosti je krása :-)

      Vymazat
  6. Ha! Ten je boží! Udělala jsem ho teď ve čtvrtek o státním svátku. Bodejť když se 6 lidí celý den motá po kuchyni/obýváku a jen mastí karty nebo Člověče... a furt je honí mlsná. Povedl se a dneska dělám druhé kolo. Dcera mi četla recept a pak ti tu surfovala až se zasekla u horké čokolády s maršmelounama. A kde je teď? Na cestě do obchodu pro smetanu :-D Tak jo, dnes ve znamení smoothcooking, yahooo Pěkný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak krásný, už to jak si dokážete užít společný čas, tak to, že vás těší moje recepty. Děkuji moc :-)

      Vymazat