HUMMUS - ZÁKLADNÍ RECEPT

A je to tady. Konečně se dostalo i na mě. Tedy spíš konečně jsem se já odhodlala k přípravě hummusu.
Musím se vám přiznat. Doteď jsem ho kupovala. A chodila na něj do restaurací. Jenže, když si člověk uvědomí, kolik to stojí, tak by si tu výrobu hummusu měl aspoň jednou zkusit.

Nevím, jak vy, ale já miluji takový ten vláčný hummus. Ne ten suchý, který jsem na různých stránkách zahlédla. A miluji k němu čerstvou šťavnatou mrkev.

Pokud jste na stejné vlně, tak si zkuste připravit mojí variantu a sami uvidíte, jestli vám zachutná.
Jdeme na to...

Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: malá

INGREDIENCE:
  • 800 g cizrny i se šťávou (2 plechovky)
  • 2 polévkové lžíce tahini pasty
  • 2-3 stroužky česneku
  • šťáva z citronu
  • olivový olej
  • sůl, pepř
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Plechovky hummusu (bez šťávy) nasypeme do foodprocesoru-sekáčku.
 Přidáme tahini pastu a část šťávy z hummusu.
 Také česnek.
 Také trochu soli.
 A přidáme tak 4 lžíce olivového oleje.
 A zakápneme citronem.
 A vše rozmixujeme do hladkého krému.
Poté hummus ochutnáme. Pokud bude hummus moc suchý, tak přidáme ještě trochu olivového oleje. Ale aby hummus nebyl moc mastný, tak já vždy přidám i další trošku šťávy z cizrny nebo čisté vody.
Hummus je důležité dochutit dle svého, já miluji trochu více česnekový.

Nakonec hummus zasypeme uzenou paprikou a čerstvou petrželkou.


16 komentářů:

  1. Hummus zbožňuju! Já si ho momentálně nedovedu představit bez špetky chili, špetky uzené sladké papriky a pořádné nálože obyčejné sladké papriky. Moc doporučuji, ne to Mňamka ;) i když základní recept, a vlastně i všechny ostatní obměny, jsou prostě topovka :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jdu namočit cizrnu! Já miluju hummus a teď tu slintám a do oběda daleko :/ Hezký den:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Kači, chtěla bych se zeptat, jaký máš přesně typ food procesoru? Hummus vypadá úžasně hladce a krémově :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám od značky Catler. Nikdy jsem lepší mašinu neměla. Kvalitní materiál a výborné výkony.

      Vymazat
  4. mňam mňam, čas si znovu pořídit mixér /který jsem rozbila při poslední přípravě humumsu :D/

    OdpovědětVymazat
  5. Zkoušela jsem dělat hummus podle Tvého receptu, koupila jsem si na něj tahini pastu a přišla mi strašně hořká. Má to tak být? Jinak byl výborný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako hořká by neměla být, jsou to vlastně rozmixovaná sezamová semínka s olejem

      Vymazat
  6. Podle mě si pleteš pojem cizrna (surovina) a hummus (pokrm).

    OdpovědětVymazat
  7. tak zrovna dneska si v obchode rikam, hm nam chut na hummus dlouho hsrm neměla, drive jsem bydlela v UK s tak se da sehnat v kazdem obchodaku fakt vyborny. no dam do kosiku ciurnu, bohuzel nemají tahini pastu no nic doma aspon kouknu na recept a kam? no jasne ze zkusim vas blog a super náhoda:-) recept nemusim ani hledat je tam rovnou nachystanej! super super. ja tedy jeste pridam cerstvy koriandr a skoda ze uz nemam nas domaci česnek...ale uz se tesim ted az si ho udrlam :-))(

    OdpovědětVymazat
  8. Hummus v poslední době úplně miluju, takže mám zásobě několik plechovek cizrny:) Akorát teda nedávám tahini,ale trošku římskýho kmínu a pak stejně:) a taky mám radši ten mokrý, nakrájet zeleninu a je to bezva sváča :) zaujala mě ta uzená paprika, budu muset ozkoušet :)

    OdpovědětVymazat