Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pátek 1. července 2016

VIŠŇOVÝ ČOKO KOLÁČ

Bublaninu v tuhle dobu dělá snad každý. Je to klasika. A každá rodinu má tu nejlepší. Já nevím čím to je, ale mně se bublanina nikdy nepovede tak, jak bych sama chtěla. Prostě maminka a babička jí umí asi nejlíp.

Takže tuhle misi přenechávám s radostí jim a já se vrhám na čoko variantu plnou kusů višní nebo třešní, kusy čokolády a ořechů. Je to něco jakoby na způsob brownie, ale není.

Já jí peču vždy v tomto pekáčku a nandaváme ho lžící. Nejlepší je, když je lehce vlažný. Čokoláda se v něm totiž rozteče. Mňam...

Poprvé jsem na těsto zkusila mouku Babiččina volba dortová a opět super. Já tu mouku miluji.

Jo a takový upgreat je, když koláč ještě pokapete rozpuštěnou čokoládou a nasypete na něj kusy čerstvých višní nebo třešní. Inspirovala jsem se u koho jiného, než u samotného boha receptů Jamieho Olivera.

Jo a když nemáte třeště, zkuste to z malin, rybízu, jahod, borůvek či čehokoliv, co máte rádi. Však to znáte. Když nemáte limetku, dejte citron.

Doba přípravy: 40 minut (pečení cca 30 minut)
Náročnost:    malá
Počet porcí:  8 (forma 25x15 cm)

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g změklého másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 100 g mouky Babiččina volba dortová nebo hladké mouky
  • 1 pytlík kypřícího prášku
  • 100 ml mléka
Ozdoba:
  • 2 hrsti vypeckovaných višní nebo třešní
  • hrst lískových ořechů
  • 50 g mléčné čokolády

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 160 stupňů.
Připravíme si mísu, ve které budeme zpracovávat těsto a vložíme do ní kakao.
 Dále máslo.
 Ještě cukr.
 Také 1 celé vejce.
 Také mouku.
 Také kypřící prášek.
 A nakonec mléko. A těsto zpracujeme.
 Vypeckujeme si třešně nebo višně.
Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Já použila pekáček o rozměrech 20x15 cm.
Těsto vylijeme do formy.
 Na vrch nasypeme třeště nebo višně.
 Dále kusy ořechů.
 A nakonec kusy mléčné čokolády.
 A je hotovo. Celou formu vložíme do předehřáté trouby.
 A můžeme podávat. Klidně ještě teplé.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm. 
Tento recept byl sepsán pro firmu Babiččina volba. 

14 komentářů:

  1. Krásné fotky, mňam! Hned bych si dala.

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj, a jak dlouho přibližně péct prosím :)?

    OdpovědětVymazat
  3. Tak už jsem ho upekla..cca 30min..ale řeknu ti to množství..to je tak jen pro mě jak je to dobrý :D, takže příště 2x-3x tolik určitě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo aha, ty už jsi to zkusila. Promiň, nějak jsem teď nestíhala odepisovat. Máš pravdu, je to na menší plech, takže jelikož je to tak dokonalé, tak je to lepší dát minimálně dvojnásobné :-D

      Vymazat
  4. Musím tento recept okomentovat. Je to DOKONALOST! Opravdu. Měla jsem doma čerstvé maliny, které jsem potřebovala zlikvidovat, tak jsem je tam dala místo třešní a výborné :)
    Dělala jsem tedy rovnou dvojitou dávku do dortové formy a pekla jsem to teda cca 50 minut.
    Hned o víkendu plánuji znovu zopakovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucy tímto stylem mi komentuj klidně každý recept :-) Děkuji moc, zvedla jsi mi náladu. :-)

      Vymazat
  5. No tak to je úplně epickej recept :-D vzhledem k tomu, že mám strom plný černých višní, už vím, co dnes budu dělat. Česat. V dešti. A péct. A pořád dokola. Díky!

    OdpovědětVymazat
  6. naprostá dokonalost, dávám nahoru maliny a boruvky a neznám nic lepšího :) děkuji za recept!!!

    OdpovědětVymazat