JAK NECHAT DOZRÁT MANGO

Mango. Pro někoho zapeklitá surovina, pro někoho závislost a pro někoho beznaděj. Proč? Protože český trh není většinou stavěn na to prodávat chutné, šťavnaté a sladké mango.

Většinou, když už ho objevíme v obchodě, tak je tvrdé. Tím pádem není vhodné ke konzumaci.


Máme dvě možnosti.
Jedna varianta je, že si koupíme R. T. E. (ready to eat = připraven k snědení). Toto mango je většinou dražší, ale mělo by nám zaručit kvalitu, sladkost, šťavnatost a být ve stavu k přímému snědení.
Já kupuji pouze tohle a to na Světu bedýnek. Nikdy se mi nestalo, že by nebylo dobré. Ba naopak, je tak dokonalé, že když si ho připravím, tak mám problém se podělit :-D. Stojí od 50 Kč výše. Dle sezóny.
Druhá varianta je ta, že si koupíme tvrdé mango a budeme doufat, že nám v domácích podmínkách změkne a dozraje.
A právě z tohoto důvodu vám sepisuji tento článek plný 3 rad, jak na mango, aby nám v domácích podmínkách dozrálo.


O MANGU
Mango je tropické ovoce, plod Mangovníku pocházející původem z Asie. Není to jen výborné ovoce, ale také výborná příloha například k masu.
Pomáhá při zrakové únavě a šerosleposti, dodává barvu kůži a vlasům, působí preventivně proti infekcím a nachlazení, uklidňuje a dodává sílu při stresových situacích. Obsahuje enzymy, které pomáhají při trávení.
Mango může mít různé barvy, zelené, žluté nebo červené.


JAK NECHAT MANGO DOZRÁT
1. Zabalte mango do papírového sáčku nebo novin.
Nechte ho pár dní (1-2 dny) při pokojové teplotě a každý den zkontrolujte jeho měkkost.
Mango obalené v papíru uvolňuje ethylen, plyn bez zápachu urychlující zraní.
Neuzavírejte papírový obal úplně. Je potřeba, aby mango mohlo dýchat. Jinak by se začala tvořit plíseň. A to rozhodně nechceme.
Určitě ale znáte tu situací, kdy potřebujete, aby mango dozrálo super rychle. V tom případě do pytlíku přidejte ještě jablko nebo banán. Uvolňují také ethylen a to celý proces ještě urychlí.

2. Ponořte mango do rýže
Tento trik pochází s Indie, kde hospodyně uchovávaly manga do papírových pytlů s rýží a nechávala je tam dozrát.
V Indii ho zase dávali do kukuřice. Tento trik urychlí zrání z tří na jeden den.
A proč tomu tak je? Rýže i kukuřice udržuje ethylen kolem manga a tím mu pomáhá k zrání.
Dejte si ale pozor, aby mango nepřezrálo. Proto ho vždy po 12ti hodinách zkontrolujte.

3. Nechte mango dozrát při pokojové teplotě
Tento tip je trvá nejdéle, ale je to přirozená rada. Prostě nespěchejte a cca za 3 dny by mělo být mango voňavé a měkké. V tu chvíli je připravené ke konzumaci. Tak si ho užijte. Je výborné jen tak, v salátu nebo také ve smoothie.


Děkuji za přečtení článku a pokud máte další rady, určitě mi napište a já mohu svůj článek aktualizovat.

Více tipů naleznete ZDE.

Krásný den všem.
Vaše Kačí


Inspirace je načerpaná ze stránky wikihow.com

7 komentářů:

  1. Super tipy! Zabalení do papíru pomáhá i avokádu, ale to s rýží slyším prvně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono zase i to jablko funguje u všeho, co potřebuješ dozrát. Třeba ořechy. Mamka to tak dělá každý rok, když je musí očesat předčasně :-)

      Vymazat
  2. Nejvic ethylenu uvolnuji banany 😊 Proto tak rychle hnednou 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za poznámku, dopíši to tam :-)

      Vymazat
    2. tak v tom vám musím oponovat, nejvíce ethylenu uvolňují jablka. Banán jen rychle a dobře zraje. Umí velmi dobře přetvářet škrob na cukr. :)

      Vymazat
  3. Super! Díky moc! Já vždy mango nechávala přirozeně dozrát, nejvíce ho miluji ve smoothie, se sójovým vanilkovým mlékem a banánem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnam to zní skvěle. Když je dobré tak ho nejvíce miluji jen tak :-D

      Vymazat