BANÁNOVÁ BÁBOVKA

A je to tady, konečně. Konečně po dlouhém napínání na Instagramu vám sepisuji můj výtečný a dá se říct nejlepší recept na bábovku. Tahle je totiž bezkonkurenční.

Díky banánu a speciální mouce zůstává bábovka i několik dní čerstvá. Druhý den stoprocentně nepoznáte, že byla pečená den předem. Až tedy na ty křupavé okraje. Ty tam nejsou a co si budeme povídat, právě tohle na bábovce je nejlepší. Tedy aspoň já to tak mám.

Když mě a další blogerky před pár měsíci zvala Janča popečeníčková na představení BV mouky a v průvodním dopise psala, že upekla bábovku na vyzkoušení a další den byla jak čerstvá, musela jsem to zkusit. A je to tak. Ať si říká, kdo chce, co chce. Tohle funguje.

K tomu všemu jsem dostala k Valentýnovi tuhle krásnou bábovkovou formu. Musím se přiznat. I když v minulosti byla bábovka jediná věc, která  mě donutila v kuchyni strávit více jak 3 minuty, tak jí moc nedělám. Jsem jednoduše na ty vlhký buchty.

Ale spojení úžasné vysněné bábovkové formy od Nordicware. která nechává křupavé okraje a tohoto vláčného banánového těsta, je sázka na jistotu. Zkuste to a napište mi, co na ní říkáte :-)


Doba přípravy: 25 minut
Pečení: 45 minut
Náročnost: střední

INGREDIENCE:
  • 100-150 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 3 velké zralé banány
  • 100 ml mléka
  • 300 g hladké mouky 
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • 50 g nahrubo pokrájené mléčné čokolády

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Před tím, než se pustíme do pečení, tak si vyndáme všechny suroviny cca 30 minut před pečením na stůl, aby nebyly studené.
----------------------------------------------
Zapneme si troubu na 160 stupňů.

Připravíme si 2 šťastná vejce (šťastná vejce = vejce od šťastných slepiček) a oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky zatím odložíme stranou.
A bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Po vyšlehání odložíme stranou.
Nyní si odvážíme 150 g másla pokojové teploty a vložíme ho do mísy.

Dále si odvážíme 100-150 g cukru a přidáme k máslu. Vyšleháme do nadýchané pěny. K tomu je důležité mít máslo pokojové teploty a hlavně trpělivost. Tuto část nepodceňte.
K vyšlehané pěně přidáme žloutky a opět vyšleháme.
Odměříme si mléko a opět zašleháme.
Nyní si oloupeme a důkladně rozmačkáme banány a přidáme do mísy. 
Opět zašleháme.
Nyní si odvážíme 300 g hladké mouky. Postupně ji zašleháváme k dalším surovinám.
Nakonec přidáme kypřící prášek a ušleháme těsto do hladkého krému.

Do ušlehaného těsta přidáme tuhý sníh. Ale opatrně a po částech. Těsto už nešleháme, ale pomalu metličkou zapracováváme, aby neslehlo.

A nakonec nakrájíme kousky čokolády a nasypeme je do těsta a opět jemně promícháme.
Doporučuji krájet na větší kousky, drť se v chuti ztratí. 
Formu na bábovku si vymažeme máslem. Důkladně. A vysypeme hrubou moukou.
Těsto nalijeme do formy a dáme péct na cca 40 minut.

Každá trouba peče jinak, tak to kontrolujte a popřípadě zkuste špejlový fígl.


33 komentářů:

  1. To bude slast! A ta forma je fakt krásná! ;-) Děkujeme za další skvělý recept :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta je!! :O Hned o víkendu bude moje :D Myslíš, že můžu přidat trochu oříšku místo čokolády?
    Jinak recept v pěkne nevhodnou dobu, ráno jsem měla seminář, nechala jsem si tu špaldový koláč s tím, že až mi seminář skončí, tak přijedu domu a vychutnám si svačinku s kafíčkem... No a? Přijedu domu a koláč nikde! :D Přítel se divil, že jsem ho nesnědla a nechala "tak povalovat"... No nic :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to znám až moc dobře. A to vážně naštve. Nesnáším, když se na něco těším a někdo mi to sní :-)

      Určitě můžeš občas dávám i oříšky i čokoládu. Ale s tou čokoládou je to naprosto dokonalé. Protože, když je bábovka ještě lehce vlažná, tak ty kousky se krásně rozpouští v ústech a je to nebe v papulce :-)

      Vymazat
  3. Oki...hned zítra peču na sobotu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Už jenom kvůli té formě bych pekla bábovky :D Jinak vypadá luxusně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím naprosto souhlasím. Přála jsem si jí opravdu dlouho, ale přišla mi moc drahá. Ale po vyzkoušení bych si od té značky koupila klidně další. Je opravdu z těžkého kvalitního materiálu, bábovka z ní vypadla raz dva a ještě ty kraje jsou tak dokonale křupavé. Už jen kvůli těm krajům nepeču v silikonové formě, i když jí mám doma. Silikonová forma je prostě neudělá :-)

      Vymazat
  5. Je výborná, práve som si dala prvý kúsok, mňam, a ešte lepšie že bude celá pre mna, kedže môj muž také nemá rád :-D..no čo, línia mi veru nepodakuje :-D..ale chcela som sa spýtať ako ju skladuješ prosím ťa? aby vydržala dobrá, kedže sú tam aj vajíčka a za 2 dni ju určite nezjem..dakujem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě do pytlíku a do lednice. A pochutnáš si na ní i za pár dní :-)

      Vymazat
  6. Ahoj Kačenko, mám dotaz. Je možné použít i čokoládu na vaření? Žádnou jinou po ruce totiž nemám a strašně ji chci vyzkoušet! :) Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
  7. Kati, bábovka je skvelá <3 Pečiem ju už druhý víkend po sebe, je to závislosť. Ďakujem za recept :)

    OdpovědětVymazat
  8. AHOJ!Tak konečně jsem vyzkoušela :) Zrovna se mi peče a doufám, že jsem ji nějak nepokazila, no nikdy nevíme co se stane. Akorát jsem přidala o jedno šťastné vajíčko více a trochu víme mléka, aby bylo těsto tekutější. Tak uvidíme hezký den :)

    OdpovědětVymazat
  9. AHOJ! Včera jsem ji upekla, akorát jsem bábovku přeměnila na buchtu, ale i tak chutná všem ( a to doslova). Pokaždé, když něco upeču hned si pár kousků dám do krabičky a příští den dám ochutnat kamarádkám. Hrozně chválily a dokonce chutnala i bratrovi, který banány nemá rád. Takže moc děkuji za recept a nedělala jsem ji naposled. Hezký den :)

    OdpovědětVymazat
  10. Bábovka má skvělou konzistenci, ale 200g cukru je straaašně moc!

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý recept. Moje dcera Anna byl potěšen.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, jde nejak nahradit to mnozstvi masla, prosim? Potrebovala bych nizsi mnozstvi tuku :/ diky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nevím, můžeš zkusit ubrat množství, ale neručím za chuť a strukturu. Sama to vyzkoušené nemám.

      Vymazat
  13. Musím říct,že je výborná.Upekla jsem z bezlepkové mouky a měla jsem jen dva banány, a i přesto byla opravdu moc moc dobrá.Dokonce ji pochválil manžel,který moc ty moje bezlepkové výtvory nemusí (on je zdravý,já celiak). Takže DĚKUJI za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Přeslazené, tučné, moučné. Klasická česká nuda. Zdravotně nevyvážené, jednostranné, přímo škodlivé:-(

    OdpovědětVymazat
  15. Mohu nahradit máslo koko olejem? Předem děkuji za odpověď. Mimochodem, moc krásná forma.:D

    OdpovědětVymazat
  16. Vyborna! Jen dam priste mene cukru. Konecne vim, co dobreho delat s cernajicimi banany. :)

    OdpovědětVymazat