ZE ŽIVOTA: RITUÁLY

Tento článek byl sepsán ve spolupráci s firmou Nutricie.


Asi jako každé dítě, tak i náš Tobínek funguje na rituálech. V něčem se zacyklí a když to chci udělat jen o chlup jinak, je zle. Sekne se a přes to nejede vlak. A tak jsem si řekla, že bych vám pár situací mohla sepsat. Třeba si u toho řeknete, že uff, nejste v tom samy.

RANNÍ RITUÁL
První rituál začíná hned ráno. Jelikož Tobínek nemá už večerní mléko, tak si asi řekl, že se ho musí nabažit do syta hned po ránu. Večerní mléko jsme mu zrušili před 9 měsíci a to z toho důvodu, že přestal nosit plenku na noc a zbytečně se tím budil.
V 6 ráno zazvoní manželovi budík a ten se doslova vyplíží z ložnice. První kroky vedou do kuchyně a připraví 2 lahve o velikosti 330 ml. A vzápětí se vplíží zpět do ložnice a položí mi tyto lahvičky vedle postele. Je to z toho důvodu, že když se Tobínek vzbudil a nedostal ihned mléko, tak bylo zle. Ráno začínalo brekem a rozmrzelým dítětem a to nechce žádná máma, že jo. Za nějakou dobu se jak dle budíku budí Tobínek a i když ještě ani neotevřel očka, tak už řve své slavné "aptíííí". V tu chvíli rychlostí blesku sahám po lahvi a podávám mu jí. On se zvedne, překulí se ke mně do postele, přitulí se, přikryje dekou a dudá si své mléko. Jakmile ale dopije první lahev, tak jí odhodí, jak kdyby byl na Olympiádě a soutěžil o hod diskem a opět řve "aptíííí". Opět rychlostí blesku sahám po druhé lahvi a podávám mu jí. Uff. Ticho. Dudá si svou lahev a kolikrát ho znovu rozhodí, že mléko došlo. Byl by schopen vypít i třetí lahev. Ale to už mu vysvětluji, že mlíčko došlo a že bude zase později. Ještě více se přitulí, zachumlá se a mumlá si něco pod vousy, které ještě nemá.  Tahle chvíle je opravdu naprosto úžasná. Vydrží se totiž takhle tulit i hodinu. Takže se pelešíme a užíváme si poklidné ráno.

Asi vám někomu přijde, že těch mlék je na ráno vážně hodně. Ale zkusila jsem párkrát zmenšit lahev a hned bylo zle. Zkusila jsem dát menší porci mléka, bylo zle. Zkusila jsem dát jen jednu lahev a vysvětlovat, že mléko není a také to neprošlo. Co bych ale neudělala pro spokojené dítě se spokojeným bříškem, že? Takže jak už jsem několikrát opakovala, jsem opravdu vděčná, že ten Nutrilon máme. Máme totiž doma mlékového závisláka :-).

BEZ BRYNDÁKU NEJÍM

Další situace, kdy se Tobínek zacyklí a sekne je u jídla. Prostě i jídlo má svůj postup a prostření je základ. 

Jídlo servíruji tak, že mu na jeho rostoucí židličku, přesněji pult položím misku s jídlem, lžíci a poté ho usadím. Jelikož už je fakt šikula, tak nemám potřebu mu dávat bryndák tak, jak to bylo ještě do nedávna. Jenže to se mému synovi nelíbí. Na bryndák byl zvyklý a tak ho vyžaduje. A tak, i když se snažím vše zakamuflovat a odreagovat ho, aby si na něj nevzpomněl, tak si vzpomene. Pokaždé. Vždy začne křičet, že chce bryndák a já pro něj musím. Na jednu stranu si říkám, že je vážně šikula, ale na druhou stranu jsou tyhle jeho rituály občas dost vyčerpávající. Ale víte, co? Já je mám také a jsem úplně stejná. Třeba pokaždé, než se jdu najíst, tak musím utřít stůl a srovnat ho. Nikdy bych se nenajedla u stolu, kde by byl nepořádek, natož drobky.

AUTA DO SPRCHY
To, že Tobínek miluje auta od green toys, to asi víte. Tedy pokud sledujete můj instagram. Byla to láska a nevím, čím to je, ale nejradši by s nimi i spal. Vlastně s nimi spí :-D. A tak, když jde do sprchy, tak si je vždy musí posbírat a nanosit do sprchy. Jenže ono nejde o jeden nebo dva kusy. Ale nanosí si tam tahač, loď, traktor i s valníkem, mašinu i s vagony. Prostě tyhle hračky musí mít ve sprše, v posteli, ale i v obýváku. Ale aspoň se pořádně využijí a plní účel.

JÁ PAPÁM
Tohle je už spíš legrace. Ač ono vše je legrace. Věta "já papám" se zapsala do historie. Jednoho dne jsem se Tobínka zeptala, co dělá a on se na mě podíval a odpověděl "já papám". Od té doby takhle odpovídá snad na vše. Když papá, tak nám to u jídla řekne tak 20x. Když nejí, tak nám to říká také. Je to prostě neutrální odpověď na vše. Připomíná mi to větu od Dva tátové, kdy jejich dcera na vše odpovídala "mám kabelku". Takže u nás se tohle vžilo a teď to říkáme všichni na vše. Máte také nějakou takovou větu, která se vžila do historie vaší rodiny?

ŤUKNI SI
Tento rituál jsme zavedli s manželem ještě před narozením Tobínka. Vždy, než začneme jíst, tak si ťukneme příborem a popřejeme si dobrou chuť. Zavedli jsme to i u jídla s Tobínkem a ten si na to tak zvykl, že když si s ním neťukneme a zapomeneme, tak nám vynadá a donutí si ťuknout. Rozkošné.

NENÍ PŘÍBOR JAKO PŘÍBOR

Tohle bych nenazvala rituálem, ale je to také rozkošný. Doma máme x příborů pro dítě, ale jen jeden je správný. Jenže ne vždy je to ten stejný. Takže, když si vzpomenu a řeknu si, jo minule chtěl tento, tak zrovna chce jiný. A když si další den řeknu, že minule chtěl tamten, tak zase špatně. Prostě si musí vybrat sám dle toho, na jaký příbor má zrovna náladu. Dělá to také vaše díte?

KDYŽ DOJÍŠ, TAK JSI JEŠTĚ NEDOJEDL

Je to tak. Tobínek nesnáší jíst a pít sám. Takže jakmile si nalijeme pití a třeba dopiji dříve, než Tobínek, tak mi řekne, ne ne ne mami a dolije mi z jeho skleničky. A když jíme a opět já nebo manžel dojíme dřív, tak k nám přijde a ze svého talíře nám opět nandá, abychom měli co jíst. Nebo si sedne vedle mě a krmí mě z jeho talíře :-).

POFOUKEJ
Důvěřuj, ale prověřuj. Tobínek se naučil, že než si dá sousto do úst, tak si ho přiloží na rty a když pálí, tak si ho pofouká. Přesněji většinou s tím soustem přijde k jednomu z nás a poprosí, abychom mu ho pofoukali. Pak si vezme další sousto, opět přiloží na rty, řekne pálí a donese na pofoukání. Přeci si nespálí tu jeho rozkošnou pusinku, že jo!

A to je asi vše, co mě teď napadlo. Našli jste se v něčem z toho? A co dělá ten váš poklad? Má nějaký svůj rituál nebo něco, co dodržuje před nějakou aktivitou? Napište mi, ať se pobavím :-).

Jinak těchto pár bodů jsem sepsala hlavně, abychom se pousmáli nad tím, co ty naše dětičky dokáží vymyslet a že nás denně učí. Protože každý den s nimi je úplně jiný.

A také bych se tímto článkem chtěla rozloučit s touto spoluprací, která trvala 3 roky. Ukončuji ji z jediného důvodu a to, že si myslím, že jsem vám už předala to, co jsem předat chtěla. Tobínek své mléko bude pít stále a bude jen na něm, kdy řekne dost. 
Během 3 let jsem zažila x úžasných přednášek na různá témata. Nebylo to jen o mléku. Ale i o celkovém stravování a zdravém vývoji dítěte. Za firmou Nutricie stojí perfektní tým, který má obrovské srdce a touhu pomáhat. Proto i na jejich webu Nutriklub.cz nebo v jejich aplikaci Nutrimimi najdete mnoho informací a možnost spojit se s odbornicemi, které se vám pokusí poradit s jakýmkoliv tématem. Jsou opravdu srdečné a mají obrovský přehled. Mně pomohly mnohokrát. 
Jak už jsem psala na Instagramu, ještě před navázáním této spolupráce jsem používala jejich aplikaci Nutrimimi a používám jí doteď. Provázela mě přípravou na mateřství, ale také celým mateřstvím. Byla jsem díky této spolupráci v Nizozemsku v laboratoři a mohla se bavit s těmi největšími odborníky, kteří stojí za výzkumem a výrobou mléka Nutrilon

Vím, že téma kojenecké a batolecí mléko je horkým tématem. Já bych si ale přála, abychom k sobě byly ohleduplné a braly naše rozhodnutí s respektem. Je na každé ženě, kdy se rozhodně ukončit kojení. Je jen na každém dítěti, kdy se odstaví a je na každé z nás, zda se rozhodneme dávat svému pokladu jakékoliv kojenecké nebo batolecí mléko. Každá žena žije svůj život a ač říkám, že je důležité se vzdělávat a vstřebávat důležité informace, tak je i důležité poslouchat náš mateřský instinkt. Na který bohužel v dnešní době plné informaci trochu zapomínáme.

Respektujme se a buďme rády, že máte tolik možností, které nám dnešní doba nabízí. Vždy to nebylo samozřejmostí a také vždy to nemusí být samozřejmostí. Hlavně buďme spokojené a veďme k té spokojenosti i naše rodiny.


Mějte se krásně,
s láskou vaše Kačí



Pamatujte: 
Kojení je pro vaše dítě to nejlepší. Batolecí mléko může být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Způsob použití a další informace na obalech. Potravina pro zvláštní výživu.


Žádné komentáře:

Okomentovat