JAK SI UŽÍT VÁNOCE A NEZBLÁZNIT SE (MÝM POHLEDEM)



Ano, je již prvního prosince a všichni blázní. Stále dokola slyším od všech otázky: "Už jsi pekla?", "Kolik druhů pečeš?", "Už máš vánoční dárky?", "Budeš uklízet?" a mohla bych pokračovat dalšími desítky a desítky otázek.

Já vždy ráda odpovím a s úsměvem. Protože vždy říkám: Na všem negativním najdi něco pozitivního.

Proto se snažím z úklidu si udělat příjemnou chvilku, z pečení ještě přijemnější a z nakupování dárků tu nejpříjemnější. Jelikož tohle kolem mě nikdo moc nechápe, tak jsem si řekla, že vám sepíši pár bodů Jak si užít Vánoce a nezbláznit se u toho.
ATMOSFÉRA
První, čím vždy začínám je navození atmosféry. Začíná to prvním adventem a výroby či zakoupení adventního svícnu. Člověk by nikdy neřekl, co dokáže udělat jedna zapálená svíčka v období, kdy za okny je pochmurno, fouká a je tma už kolem 16 hodiny.

Já samozřejmě nezůstávám u jedné svíčky. V podstatě mám svíčky rozmístěné po celém bytě. Miluji tu chvíli, kdy přijdu domů z práce, místo světla zapálím svíčky, sedím v bytě, kde je ticho a užívám si ten klid.

VÝZDOBA BYTU
Prvním adventem už mnozí z nás vyzdobí i byt. Někdo to nechává až na později. S mamčou jsme třeba zdobily stromek až den před Vánoci. Což mě přišlo vždy škoda. Druhý den byl Štědrý večer a pak už se za týden dva stromek odstrojoval.

Já si stromek kupuji již kolem prvního adventu a s prvním adventem ho zdobím. A kdy neseženu stromek tak brzy, tak si aspoň ozdobím byt. Miluji zapálené svíčky. Vánoční světýlka a odrážející se ozdobičky házející odlesky po celém bytě.

Tohle ve mě vyvolává vždy dobrou a takovou něžnou vánoční atmosféru. Kolikrát se mi ani nechce chodit ven, sedím doma v gauči zabalená do teplé deky, v ruce držím hrnek horkého čaje a rozhlížím se po bytě. Tento pohled se mi nikdy neokouká a užívám si ho na maximum.

 CUKROVÍ
Jak já říkám, bez cukroví nejsou Vánoce. Jenže dnešní doba je bohužel jiná. Plno lidí ho nepeče, protože nechce být tlustý, další protože je to pracný a vlastně jim to daruje maminka či babička, další protože to neumí. Ale o tom to přeci není.

Když jsem byla malá, tak jsem milovala ten pohled na miminku, jak byla zamotaná do zástěry ušmudlané od čokolády a oprášené moukou. Milovala jsem tu vůni linoucí se z trouby, která provoněla celý byt. Milovala jsem tu chvíli, kdy jsme to s maminkou lepily a skládaly do krabice. A hlavně, milovala jsem tu chvíli, kdy to mamka úhledně naskládala do krabice a zakazovala nám to ujídat. Vždy nám dala do mističky takové ty odřezky a tím jsme se  měli spokojit.

Jenže asi každé dítě je nedočkavé a mlsné. A tak jsme s bráchou na tajňáka chodívali na balkon a tam si uloupili vždy kousek, dva, tři cukroví. Nenápadně jsme to zamaskovali a další den šli zase. Jenže, když jsme byli starší, tak jsme zjistili, že to dělá i otčím. Takže jsme měli tři loupežníky v rodině a mamku, která si naivně myslela, že jsme to opravdu vydrželi do Vánoc.

Nyní jsem na místě hlídače já a na místě loupežníka můj manžel. Už nyní se těšíme, až budeme mít děti a tohle vše budeme prožívat s malými skřítky, které loupí cukroví, lepí ho se mnou, pomáhají mi patlat těsto a vykrajovat hvězdičky. A i když je ještě nemáme, tak spojíme síly a vykrajujeme s manželem či přáteli. Je to super společná aktivita.
STOP DIETÁM A ODŘÍKÁNÍ
Ano, tohle slyším čím dál častěji. Mnoho lidí drží stále diety. Nebo se o to aspoň snaží. Ale Vánoce jsou od toho, aby byla rodina spolu a spolu si vše užívala, tak jak to bylo dříve. Vadilo vám snad někdy, že vaše maminka přes Vánoce přibrala tři kila navíc? Upřímně jsem si toho nikdy nevšimla. Ani jsem nikdy nepostřehla, že by mamka říkávala, že nebude péct, protože by byla tlustá.

Dnešní doba nám ale udává trendy a přijde mi, že je trendy péct "dietní" cukroví. Už jen ten název. Jak může být cukroví dietní nebo dokonce cukroví bez cukru? To už je pak jen oví, ne? Nebo to rovnou můžeme nazvat Bezcukroví. Hih, to je celkem originální.

Každopádně chci říct, že nikdo neříká, že máte doma sedět a každý den sníst, 40 ks rohlíčků, 20 ks úlů, 25 kusů pracen a 15 ks lineckého. Nemusíte ani péct, 40 druhů po 2 kg od každého. Já vždy udělám tak 5 druhů, aby to provonělo byt a hlavně, abych pak nemusela říkat, že až to dojím, tak budu hubnout. Prostě toho udělám tolik, abych si pochutnala a zase tolik nepřibrala. A když holt přiberu, tak si v lednu zasportuji, nastartuji ozdravný režim, vypiji hektolitry smoothie a ona ta kila zase odejdou.

DIY S DĚTMI I BEZ NICH
Pojem DIY je momentálně populární. Kdo to ještě nezná, znamená to "do it yourself", neboli udělej to sám. V podstatě jde o cokoliv, co si vyrobíte sami. Proč třeba kupovat adventní kalendář, když ho můžete pro své děti či manžela vyrobit sama? Zabere to pár hodin práce, ale výsledek je dokonalý.

A takhle je to i s dárky. Kdo kdy řekl, že dárky musí být pouze kupované? Já sama sem tam dárky vyrobím a když se pak dívám na reakce, přijde mi to lepší. Mnoho lidí to ocení mnohem více, než třeba sošku slona na poličku.

A jelikož mnozí z vás mají děti, tak přeci není nic hezčího, než ve vánoční čas pustit koledy, usednout ke stolu, nastříhat papírky, čtvrtky, mašle, přinést lepidlo a něco společně vyrobit. Pak to můžete darovat třeba babičce a ta bude mít určitě radost.

Já jsem například vyráběla dárek pro kamarádku a ta měla z něho slzy v očích.
(Video se připravuje)

A také jsem vyráběla vanilový cukr, který jsem zabalila do pěkných skleniček a mám připravené dárky pro část rodiny. Zkuste to také.

NÁKUPY DÁRKŮ
Nákupy dárků to je kapitola sama o sobě. Bohužel všechny ty reklamy a plakáty a upoutávky z Vánoc dělají jeden velký byznys. Proto většina lidí říká, že Vánoce nesnáší, protože nás okolí tlačí k tomu kupovat dražší a dražší dárky a vlastně z toho nakonec nikdo nemám radost.

Tomu nevěřím. Vždy říkám, že to má každý takový, jaký si to udělá sám. Protože u nás v rodině to tak nikdy nebylo. Vždy jsme si psali Ježíškovi, vždy jsme dostali to, co jsme si přáli, ale samozřejmě ne vše. Vždy jsme z toho měli radost a také vždy jsme se na to rozbalování těšili. Nikdy jsem pod stromečkem nenašla věci za desetitisíce, jako to je v jiných rodinách a nikdy mi to nechybělo, ba naopak.

Pokud vás rozčiluje to, že musíte do obchodu, kde už od října hrají koledy, kde se mačkají lidé, kde jsou vystresované prodavačky, tak zajděte na vánoční trhy, zajděte na vánoční akce, jako byl nyní Prague fashion market či Dyzajn market. Tam prodávají mladí čeští začínající dyzanéři a můžete je ještě tím podpořit, k tomu si koupíte svařák a načerpáte atmosféru.
Nebo usedněte k internetu. I když tohle moc nepodporuji, protože mi přijde, že pak člověk s tím dárkem nemá takový vztah, ale zase takový ZOOT, Bonami, Freshlabels, Answear a podobně to dělají celé jinak, než klasický eshop.

Většina těchto obchodů má výdejnu a tak si dárek můžete osahat. A hlavně, najdete tam mnoho originalit, na které v klasickém obchodě jen tak nenarazíte. A co je nejdůležitější? Nenarazíte tam na protivnou prodavačku, strkající se vozíky a návaly protivných lidí.


DOVOLENÁ
Je mi jasné, že dovolenou si většinou vyčerpáte přes letní dny. Ale pokud vám pár dní zbyde, určitě si je ušetřete na vánoční čas. Já to tak dělám každoročně. V podstatě mi zatím vždy vyšlo, že jsem kolem Vánoc nemusela do práce. Proto jsem se ani nehnala do pečení cukroví. Jelikož se většina nemusí rozležet a tak jsem to nechávala na chvíli, kdy jsem na pečení měla opravdu náladu.

A pokud máte děti, tak o to víc. Vím, že to není snadné a zvlášť s dětmi si dovolenou vyčerpáte dříve, než dojde na Vánoce, ale jak jsem už psala, pak vám zbyde čas na DIY dárky, na pohádky a na chvíle strávené po boku lidí, které milujete ze všeho nejvíce.


ZÁSOBY JÍDLA
Další důležitou věcí jsou zásoby jídla. Já poslední dobou do klasického obchodu téměř nechodím. Nakupuji na www.svetbedynek.cz a když mi něco dojde, tak si zajdu na farmářské trhy. Tam je to krásná atmosféra sama o sobě a lidé tam jsou usměvaví.

Proto si zkuste udělat zásobu jídla před Vánoci, ať pak do toho obchodu plného stovek lidí a protivných prodavaček nemusíte. Uvidíte, že budete spokojenější a nebude vám to drásat nervy.

TRADICE
Tradice na Vánocích miluji snad ze všeho nejvíce. Proto na ně určitě nezapomínejte. Dělají tu celkovou atmosféru. Tradic je hodně a pokud žádné nedodržujete, tak si nějaké vymyslete a nebo se nechte inspirovat těmi, které jsou už zažité v jiných rodinách.

My jsme tradičně drželi vánoční půst. Od rána jsme 24. prosince nejedli, abychom viděli zlaté prasátko.
Také jsme se vždy líbali pod jmelím.
U štědrovečerní večeře nikdy nesmíme odcházet od stolu, protože to znamená, že už se nesejdeme ve stejném počtu.
A s manželem dodržujeme pyžamovou tradici. Tu jsme si vymysleli sami. 24. prosince vstaneme, ještě v pyžamu si uvaříme horkou čokoládu, pustíme pohádky a koukáme se z poddeky na ně.
Také dodržujeme pyžamovou tradici a to takovou, že každý rok dostáváme pyžama. A tak se s bráchou a manželem v nich vyfotíme u stromečku.
Opravdu se mi líbila tradice, kterou mi vyprávěla TerezaInOslo. Prý vždy kupovali zelené jmelí a když se ráno vzbudila na štědrý den, tak bylo zlaté. Každý rok v ten den ráno její rodiče to jmelí vyměnili a tvrdili jí, že zezlátlo. Říkala, že do 13ti let tomu věřila. To mi přijde opravdu krásné.
My jako malé třeba psali Ježíškovi. Vždy jsme to sepsali na papír a poté pokládali za okno.

ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘE
Když jsem se včera dívala na video Terezy z Mamalifestyle, tak jsem se opravdu musela oklepat. Ona tam totiž říkala, že jí vaření na Vánoce nebaví a tak její manžel jí řekl, že  mu to vlastně stejně ani nechutná a tak uvaří on. Jenže prý on vařit neumí, tak nakonec objednají třeba sushi a jelikož její malý syn ho jí, tak mu je to jedno a ona a manžel ho milují, takže vlastně budou spokojení. STOP!!!

Tohle přeci ne. Takhle to přeci nejde. Jsou nějaké tradice a zvyky a to vzniklo za nějakým smyslem. Hlavně nad tím, že se každý rok můžete těšit na tu štědrovečerní večeři, kde se všichni krásně obléknou, byt voní zapálenými svíčky či františkem (myslím tím ten uhlík, ne že zapálíte nějakého Františka), pustí se koledy a celá rodina usedne ke stolu. Každý rok víte, na co se těšíte, co se bude podávat, ale právě o tom to je.

Nikdo neříká, že máte dělat desetichodové menu. My třeba do předloňska nikdy nejedli polévku. Tak jsme vždy měli jen kapra a bramborový salát a nikomu to nevadilo. Pak jsem tedy zavedla servírování polévky. Připravuji lososovo zeleninový krém, který nezatíží žaludek, není pracný a navnadí chuťové buňky.

Takže určitě se nehoňte za nějakou neobvyklou večeří. Naopak zvolte klasiku a pokud nejíte rybu, tak si udělejte řízek. Ten je přeci také super.

BÝT S RODINOU
Nakonec vlastně celé Vánoce jsou o tom, že budeme s rodinou. Celý rok je celá rodina rozlétaná, nikdo se moc nezastaví a málo kdy se sejde u jednoho stolu. O to více bychom si měli užívat Vánoce, kdy ta rodina je stmelená a drží při sobě.

I když je to chvílemi náročné, protože jsme spolu s manželem, pak s mamkou, otčímem a bráchou, pak s manžela rodinou, pak jedeme k jedné babičce a nakonec k druhé a mezitím ještě navštívíme táty manželku a její rodinu a do toho se vídám ještě s kamarádkami, abychom si daly dárky. Takže je toho hodně a je to náročné, ale i tak, právě tohle dělá tu atmosféru a já se snažím z toho vymačkat maximum.

Myslete na to, že není nic lepšího, než mít rodinu po boku. Mít ty, kteří vás nejvíce milují a dali by za vás ruku do ohně (obrazně řečeno).



FILMY
A vracíme se opět k filmům. Na disku s manželem máme složku, kde máme uložené vánoční firmy. Ale nejsou to čistě jen vánoční filmy, ale i takové ty oddechovky, na které je prostě přes Vánoce nálada a čas.

Chcete nějaké doporučení? Vždy koukám na Prázdniny, Láska nebeská, Drž hubu, Pelíšky, Ps. I love you, Pretty woman, Přes noc třicítkou, Hříšný tanec a další. Podívám se na disk a určitě vám to sem dopíši.

Grinch
Jak se budi princezny
S certy nejsou zerty
Sam doma
Laska nebeska
The holiday
Pelisky
Tri bratri
Vanocni skritek

Ostatní:
Navždy spolu - The vow
Zakletý v čase - Time traveler´s wife
Pokání
PS: I love you
My sister´s keeper
Zápisník jedné lásky - The notebook
Juno
Hvězdy nám nepřály
Boys don´t cry
Dům u jezera - Lake house
Drž hubu
Nevinnost
Román pro ženy
Román pro muže
Ženy v pokušení
Muži v naději
Julie Julia
Nějak se to komplikuje - It´s complicated
Whiplash
Hudbu složil, slova napsal


RELAX A ODPOČINEK
Vánoce mají být chvíli, kdy načerpáte energii. Ať tu ze společně tráveného času se svými nejbližšími, ale také, že si opravdu fyzicky odpočinete.
Takže pokud to čte nějaký chlap, tak zkuste partnerce udělat snídani do postele nebo vy ženy, zkuste jí připravit pro vás oba, zachumlejte se ještě do peřin a uzobávejte nějaké dobroty a k tomu si pusťte právě nějakou tu pohádku.

Také si zkuste zarezervovat nějakou privátní vířivku se saunou. Výbornou mají v Holmes place. Budete tam sami, připraví vám sekt, zapálí svíčky a vytvoří atmosféru, kterou si určitě užijete.

Nebo si zkuste zajít na masáž, prostě vymyslete nějakou aktivitu, u které si odpočinete a přitom to bude přesně taková, na jakou nemáte v průběhu roka čas.


PROCHÁZKY A VÝLETY
Jděte se projít, vezměte děti nebo nějakého domácího mazlíčka a projděte se parkem, lesem, prostě místem, kam nechodí zase tolik lidí. Pokud bude sníh, tak neváhejte se zkoulovat. Jéé jak já bych si dala koulovačku.

Nebo jeďte na nějaký výlet. Zabalte kufr a odleťte. My jsme to také vloni tak udělali. Jeden den jsme si řekli, že pojedeme do Paříže a za pár dní jsme letěli. Bylo to přes Silvestra a bylo to snad to nejlepší rozhodnutí, které jsem mohla udělat. Načerpalo mě to tolik energií, kterou jsem opravdu potřebovala.


ZÁVĚR
Vlastně ani nevím, zda tento článek někomu něco dá. Ale byla bych ráda, když mi napíšete, kdo se s ním ztotožnil, kdo to cítí stejně jako já.
Také mi napište vaše tradice, moc ráda si poslechnu, co dodržujete vy v rodině.
Co jíte na Štědrý večer či co pečete za cukroví.

A když to tak shrnu. Za ničím se nehoňte. Ono, když upečete místo pěti druhů tři druhy cukroví, nic se nestane. Když neumyjete okna, ale přesto si hezky nazdobíte byt, tak se také nic nestane. Když koupíte méně dárků, tak se také nic nestane. Ba naopak. V dnešní době jsou děti tolik zavalené dárky, že jim to spíše prospěje.


Děkuji za přečtení a přeji krásnou, příjemnou a hlavně pohodovou vánoční atmosféru.

Vaše Kačí


36 komentářů:

  1. Nádhera. Zrovna jsem dodělala těsto na perníčky a v tom na mně ´"vyskočil" tento článek. My Vánoce milujem, s dárky to nepřeháníme, jen klučík aby byl spokojen a já mám vždycky slzy v očích, když to rozbaluje a skáče štěstím bezsebe. Jinak film za mně jednoznačně Láska nebeská, řvu a směju se současně a pak Griswoldovi - Veselé Vánoce. No a co vaříme? Protože já jsem ze Slovenska a u nás se vždy vařila kapustnica, takže pokračujeme v této tradici a pak salát a kapr a řízky. Už se těším. Na vše. I na to mytí oken:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajo Griswoldovi, ty také miluji. Já se také těším, až budeme mít v rodině děti a budeme stále chodit k našim a prckové tam budou lítat. Bude to mít úplně jiné kouzlo :-)

      Vymazat
  2. To je tak nádherně napsané, naprosto s tebou souhlasím. U nás jsou Vánoce vždycky trochu hektické, studuji v Brně a domů dojíždím a tak už pár let mamce tolik nepomáhám. Ale když přijedu, tak vždycky peču svůj jeden druh cukroví. Od mala máme taky takovou tradici, že 23. nazdobíme večer stromeček a pak obývák zamkneme a čekáme až přijde Ježíšek, abysme ho nerušili a to mně je 22 a ségrám 16 :D A celého 24 ležíme u našich v posteli a koukáme na pohádky. A co se týká štědrovečerní večeře, tak od té doby, co mamka peče kapra v troubě, tak nám ani doma nesmrdí olej a není ten kapr ani tak "tučný" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tak miluji, když se tyto tradice dodržují i v dospělosti :-) A kapr v troubě zní vážně skvěle :-)

      Vymazat
  3. Kačí, to je tak krásně napsané. Mluvíš mi z duše. Vánoce miluju, to teplo domova, vůni vánočního cukroví a jehličí, svit svíček...těším se na to každý rok. Trošku to kazí ta "masáž" co nám každý rok už pomalu od konce prázdnin připravují obchody, ale co, stačí se těmto obchodům vyhýbat a tak jako ty nakupovat na farmářských trzích, kde si člověk s prodejci i hezky popovídá ;)
    Cukroví u nás vždy pekla maminka, já jí pomáhala, ale od doby co mám vlastního synka (letos už je mu 6), peču cukroví sama a našla jsem v tom velikou zálibu ;) pečeme klasické druhy cukroví, které nesmí chybět, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké, ořechy, vosí úly, ale ráda si každý rok najdu nějakou pro mě novinku a vyzkouším jí, i letos mě pár novinek čeká a už teď se těším (jednou z nich jsou i Tvoje perníčky ;)
    K večeři míváme rybí polévku, smaženého kapra nebo řízek a salát (pro syna bramborovou kaši), děláme slavnostní večeři i pro naše dva bíglíky - uvaříme jim masíčko jen tak ve vodě, a uděláme pro ně přijatelnější verzi bramborového salátu (vařené brambory, zeleninku, pokrájenou šunku).
    A jaké dodržujeme zvyky? Především to, že neodcházíme od stolu, pod talíř si dáváme kapří šupinky, posloucháme koledy...
    Syn samozřejmě stále věří na Ježíška, ale protože vidí, že nakupujeme dárky, tak než abysme mu pokazili tu radost z Ježíška, říkáme mu, že Ježíšek nosí dárky jen dětem, a aby to dospělákům nebylo líto, že nedostanou dárky, kupují si je sobě navzájem ;)
    Pohádky a oddechové filmy nesmí chybět, takže Pyšná princezna, Láska nebeská, Notting Hill, Pretty woman, Shrek, apod. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je krásné číst, jak ty děti mění tradice, nebo spíš je utvrzují. Není nic hezčího, než vidět jiskru v dětských očích. Na šupinky jsem zapomněla. Ty si dáváme do peněženky, abychom měli následující rok peníze :-) A na Shreka a Nothing Hill jsem absolutně zapomněla :-)

      Vymazat
  4. tak tento článek jsem si neskutečně užila! Uplně jsi mi mluvila z duše :) Vánoce naprosto zbožňuju a vždy se těším už půl roku předem. A také je to pro mě hlavně o té atmosféře, dobrém jídlu a rodině než o dárcích.
    Mé nejoblíbenější tradice začínají už začátkem prosince. Pamatuji si, že odmalička pečeme cukroví společně s babičkou u ní doma. Každičký prosincoví víkend trávím u babičky a pečeme. dokonce mě rodiče vždy omluvili na den nebo dva ze školy (dříve ze školky) a celí den jsem byla u ní a pekla. Každý rok děláme asi 11 druhů, takže je to na dlouho :D
    Další má oblíbená tradice je, že od 1. do 24. prosince nám s bráchou mamka vždy schovávala po obýváku čokoládové figurky. Každé rano jsme vstali a hledali čokoládku, o které jsme si mysleli, že nám ji tu nechal Ježíšek. Teď je mi 15 a tuto tradici po mamce vyžaduji doteď.
    A štědrovečerní vačeře? Na tu se těším každý rok! Sice se snažím jíst zdravě a řízky jindy moc nemusím, ale na Štědrý večer je to to nejlepší jídlo pod sluncem! A jsem ráda, že nejsem jediná, koho pobouřilo video od Mamalifestyle :D
    Prostě a jednoduše.... Naprosto s tebou souhlasím ve všech bodech, takhle mají vypadat Vánoce :) Šťasné a veselé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To s těmi figurkami je pěkné.
      Jsem opravdu ráda, že se mi ozvalo tolik lidí a utvrdilo mě, že si nenecháme zkazit Vánoce. Je mi jasné, že se vždy narazí na někoho, kdo je bude z nějakého důvodu nenávidět.
      Ale jelikož jsem vážně vánoční fanatik, tak o tom tak mluvím, že jsem několika lidem ty vánoce zpříjemnila a nyní je miluji :-)

      Vymazat
  5. Kačí,tohle je snad nejhezčí článek o Vánocích, jaký jsem kdy četla 😊 na mě letos vánoční atmosféra přišla už minulou středu (den před myma narozeninama) a tak jsem si pustila vánoční písničky a pověsila si světýlka do okna a do ložnice nad postel,zaběhla jsem si pro vánoční hvězdu (kytku) a už mi chyběl opravdu jen ten stromek :) s našima jsme stromek zdobili vždycky 23. nebo 24.ráno a někdy nám vydržel i do února :) cukroví pekla celá rodina - obě babičky i my s mamkou a bylo ho vždycky šíleně moc a strasne radi jsme si ho navzájem vymenovali a vybírali to co nám nejvic chutna :) na štědrý den vzdy kapra a salat a predtim rybi polevka z kapra. Dodržovali jsme,ze se nesmi vstavat od stolu a vzdy se nejdřív umylo nádobí (kdyz jsme byly děti,tak nas tim schvalne tata provokoval :-D ) a pak zazvonil Jezisek :) poustime lodicky a krajime jablicka :) sice bydlime s přítelem spolu,ale už pět let to děláme tak,ze dopoledne navštívíme jeho babicku a dame na hrbitov "darecky" moji babi a dedovi a pak on jede ke svoji rodine a ja k te sve a kolem desate se sejdeme u naseho stromku doma a rozbalime si dárky :) letos mam pocit,že si tu atmosféru opravdu uzivam nějak brzy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nádobí mě vážně pobavilo. Asi je to ve všech rodinách stejné. Můj brácha zase byl neskutečný žrout. A vždy si dal kapra a salát, ale vážně horu. A pak když už jsem měla snědeno, tak jsem na něj musela čekat. A když už to konečně dojedl, tak si ještě další hordu přidal. To bylo nekonečně než z toho vyndal ty kůstky. No a jelikož jsem nemohla vstát u stolu, tak jsem na něj třeba hodinu čekala :-D

      Vymazat
  6. článek krásný...:-)) ale já se Terezy z Mamalifestyle musím zastat.. ona nikde neřekla, že si to sushi neužije u krásně prostřeného stolu, slavnostně oblečení atd.. jen prostě řekla, že vařit nebude, nakonec proč ne? jistě si tu atmosféru udělají krásnou, už kvůli dětem.. a pokud bychom se měli držet menu, tak když ne suhsu, tak za mě ne i řízek..:-)) u nás to teda bude losos..:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evčo, ale to nebylo myšleno zle na Terku. Ona sama má v popisku videa napsáno, že to je s nadsázkou. Takže si sama myslím, že ona stejně bude mít ten salát a rybu či řízek. Jen jsem tím chtěla říct, že jsou v Čechách určité zvyky a mělo by se to dodržovat a ne hatit sushi. To patří k úplně jiné kultuře.
      Ale vlastně vcelku je to na každém. Já Vánoce miluji takové, na jakých jsem vyrostla a rozhodně chci, aby moje dítě jednou mohlo prožívat stejné kouzlo, jako jsem prožívala já, jako malá. I když se vše modernizuje, tak tohle rozhodně modernizovat ve své rodině nechci :-)
      A proti lososovi nic nemám, myslím, že stejně původně šlo o to, aby byla ryba. Ale v tom se raději nebudu rýpat, protože toho nejsem znalec :-)

      Vymazat
  7. Jee takovy pekny clanek. Uplne me nabil vanocni naladou a atmosferou. Je moc krasne ze s manzelem dodrzujete takhle tradice a mate moc hezke-treba to s pyzamem filmy a cokoladou. My vzdy cela rodina jdeme na vylet a vesime lojove koule pro ptaky. Kazdy ma vzdy jednu a soutezi se kdo najde lepsi misto. Zaroven ale taky kazdy stedry den zdobime rano stromecek jeste v pyzamu. Jinak byt mame nazdobeny uz od adventu. A taky si myslim ze je skoda ze lide prestavaji dodrzovat tradice a vlastne skoro vanoce neslavi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé procházky miluji. Strašně moc bych si přála, aby byl sníh a my se šli také projít a křupal nám pod nohama :-)

      Vymazat
  8. Ámen.....Kačí, pod tohle se podepisuji. Všechno cos napsala, jako bych psala já. No, jedno s Tebou nesdílím- zdobím stromeček 23. večer, halt tradice :-) Ale jinak 3x super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Já jsem vždy tak strašně nedočkavá. Letos pro něj jedeme až na druhý advent v neděli. Tak uvidím, zda ho ozdobím hned nebo to ještě chvilku vydržím :-)

      Vymazat
  9. Krásný (a dlouhý) článek! Třeba u toho cukroví naprosto souhlasím! Kdo opravdu sportuje a stravuje se zdravě, tak i když v období Vánoc do sebe naháže spoustu nezdravýho, tak když najede na svůj režim, tak to má za chvíly zpět :) Já naprosto miluju Vánoce - světýlka, cukroví, svíčky, čokoláda....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano dlouhý. Není to u mě zvykem. Ale nějak jsem se rozepsala :-)

      Vymazat
  10. Krásny článok :o) Milujem vianoce, aj keď sú niekedy náročné (ale to si robíme sami ;-)). Svetlá sviečok, vianočných ozdôb a vôňa do pečených koláčikov je jednoducho magická. Aj keď sa každý rok zastrájam, že už nebudem piecť, začiatkom adventu už aj spisujem zoznam, čo mi ešte doma doma chýba a aké sladkosti to tento rok budú. Manžel povie nepeč, ale potom frfle že čo sú to za koláče, keď on ešte ani neokoštoval a určite sú preto také dobré, lebo on ich miesil a to je predsa na pečení to najdôležitejšie! A keď sa preje, povie: ....pozri čo si urobila, zhumpľovala si mi postavu. Keď syn povie: .... mami a tento .... si piekla??? Na ten som už tak tešil..... Povinné Tri oriešky pre popolušku, Grinch a moja milovaná Vianočná koleda od Dickensa. Papučová kultúra, vaječný koňak a pocit pohody s rodinou. Sú skoro každý rok rovnaké, ale aj napriek tomu krásne. Moc príjemné čítanie. Prajem pohodový advent :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu, že si to děláme sami. Každý chce mít vygruntováno, napečíno milion druhů, ale proč. Uklízíme celoročně. Jasně, že na Vánoce to chceme mít nádherné a nejhezčí, ale myslím, že když se nevygruntuje určitá čas, když to zrovna nestíhám, tak se nic nestane:-) A jak jsem psala s tím cukrovím. Když nezvládneme jeden dva druhy, taky se nic nestane :-)

      Vymazat
  11. My to máme hodně podobně, k tradicím ještě přihodím každoroční Rybovu mši vánoční u nás v kostele, která bývá už před vánoci a pak taky na štědrý den vyrážíme na hřbitov pozdravit dědečka a zapálit svíčku. Je to nádhera, když je sníh a všude svítí světýlka, jen si u toho každý rok trochu popláču, že tady někteří s námi už nemůžou být. JInak vánoční čas a advent pro mě absolutně začíná, když poprvé v rádiu slyším písničku Last Christmas od Wham a nedovedu si to představit bez filu Krakonoš a lyžníci ;o)


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem to četla, tak mi naskočila husí kůže. Krásně jsi to napsala a naprosto ti rozumím. Proto říkám, že Vánoce jsou čas, kdy by měla být rodina opravdu pohromadě a vzpomínat na ty, kteří s námi už být nemohou...

      Vymazat
  12. Kači, tímhle článkem mi mluvíš z duše. Taky mě štve, že lidi říkají, že o Vánocích se musí to a to. O Vánocích se nemusí nic a lidi by měli dělat jen to co chtějí. Já si myslím, že neumytý okna jsou všem ostatním ukradený, uklízet by se stejně mělo průběžně, tak nějak celý rok, aby člověk doma neshnil :)) A ty ostatní věci. Pro mě je shánění dárků, pečení cukroví a dělání výzdoby radost. Každou adventní neděli si sedneme k zapálené svíčce na adventním věnci, dáme si k tomu něco dobrýho a pomalu se těšíme na svátky. A musím říct, že Štědrý den si poslední tak 3 roky fakt užívám. Co jsme s manželem jen sami ve dvou je to skvělý. I když byly Vánoce s našima ve výsledku vždycky fajn, byl to stres. Teď? Salát uděláme spolu večer, ozdobíme stromeček a ráno už si jen užíváme pohádky, válení, pak jdeme na procházku a těšíme se až si uvaříme večerní rybí menu a koukneme co je pod stromečkem :) No a mezi svátky objíždíme rodinné návštěvy, kde se beztak jen jí, povídá a rozdávají se dárky :-) Závěrem bych jen řekla, že jaký si to uděláš, takový to máš a každý by si měl Vánoce udělat podle svých představ a neohlížet se na to jak by to mělo být!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta poslední věta vlastně vystihuje celý můj článek. Nadávat na to, že to je takové, nebo mít radost z toho, jaké to je? Oboje jde :-)

      Vymazat
  13. Katuš nádherně napsaný článek, klaním se :):)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůů děkuji moc, to mě těší. Tak nějak jsem se snažila napsat své pocity na papír :-)

      Vymazat
  14. Ahoj, krásný článek. Nakoplo mně to natolik, že už mám v lednici těsto na linecký podle tebe :) Jako hezkou vzpomínku mám to, že jako malá jsem vždy byla s tátou v pokojíčku (než ježíšek v podobě maminky nachystá dárky pod stromek) a vyhlížela ježíška. Táta měl takové štěstí, že vždy letělo letadlo a já věřila, že je to ježíšek. Pár let mi to vydrželo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůů to je krásné, to měl táta vážně štígro. Tak zkus i nový recept, který jsem přidala dnes na máslové sušenky. Dělám je celoročně, někdy i máčené v čokoládě, někdy plněné čokokrémem a někdy jen tak :-)

      Vymazat
    2. Jo to měl :D dnes jsem udělala vanilkový cukr a jak jinak než podle tebe :D dala jsem je do hezkých skleniček, obvázala mašlí a obdarovala mamku a sousedku. Taková maličkost a jakej to mělo úspěch :) sušenky rozhodně zkusím taky :))

      Vymazat
  15. Krásný článek ,Vánoce zbožňuji :) !

    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-) To je dobře. Však je to asi nejkrásnější rodinná chvíle v roce :-)

      Vymazat
  16. Jeden z nejkrásnějších článků :) ve všem s tebou souhlasím. Miluju tu domácí pohodu, kdy je krásně nazdobený byteček, vůni cukroví a svařáku a hlavně pohádky. A i když kapra nejím, bez bramborového salátu a řízku by to nebyly ani Vánoce :D. Strašně ráda vymýšlím, co lidem nakoupím za dárky a letos je snad i budu obdarovávat něčím vlastnoručním.
    Jinak tradice jsou určitě koledy, šupinka pod talíř a Popelka :D. A od té doby, co jsem s přítelem, tak jeho rodiče organizují na Štědrý den setkání v kostele s přáteli a rodinou a tam jsou ty tradice už znát více-krájení jablíčka, lití olova, skořápkové lodičky, svařáček (v kostele je ještě větší zima než venku) a s divadelní kapelou se zpívají koledy (ovšem zpívají i své vlastní a ty jsou opravdu nádherné).
    Takže já se na Vánoce těším každý rok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Návštěvy kostela na Vánoce také miluji. I když jednou jsem omdlela kvůli silné vůni kadidla a jak bylo na jednom místě hodně lidí, tak jsem to neustála. Ale je tam taková ta pravá vánoční atmosféra.

      Vymazat
  17. Přesně takové Vánoce se snažíme mít s manželem. Dárky nakoupíme do prvního adventu, adventní víkendy trávíme výzdobou a procházkama po trzích. Cukroví peču společně s mamkou za zvuku koled a při svařáčku.Navštévujeme celou rodinu a koukáme na pohádky. Letos budou Vánoce ješté o něco krásnější, protože máme doma tříměsíční holčičku.

    OdpovědětVymazat
  18. Jůůůů děkuju za tenhle článek! Vánoce miluji a dneska mě už vánoční atmosféra chytla na 100%. :D Takže kombinace koled a Tvého článku ideál! :)

    OdpovědětVymazat