VÁNOČNÍ LOSOSOVÝ KRÉM

Naše rodina v jídle byla a vždy asi bude konzervativní. Celý život jsme měli zažitá určitá jídla a málo kdy se povedlo, aby do tohoto repertoáru vstoupila nějaká novinka.

Proto, když se mě někdo kolem Vánoc zeptal, zda připravujeme rybí polévku, vždy jsem bohužel sdělila ne. Proč bohužel? Protože ryby miluji a rybí polévky také.

Chápu, že pohled na vařící se rybí hlavy může být por někoho morbidní, ale proč nezkusit jinou verzi? A tak mi to nedalo a pustila jsem se před x lety do přípravy lososového krému. Je krásně jemný a nadýchaný a když se doplní o rybí kroketu nebo třeba jen krutóny, tak je téměř bezkonkurenční.

Proto jsem se jednoho dne zeptala našich, zda by byli proti, kdybych připravila rybí polévku. Nikdo nejásal, ale důležité bylo, že nikdo neřekl ne. Výzva se stala výzvou a já jí připravila.

Pamatuji si tu chvíli, jak se servíroval a nikdo do ní nevkládal moc nadšení. Spíše se servírovala stylem, aby mě nikdo neurazil. Já své nadšení neskrývala, protože ta polévka je jednoduše skvělá. A tak mě potěšilo, že všem chutnala. Ještě vím mě potěšil brácha, který nesnáší řapíkatý celer a tak hlavně kvůli tomu na ní koukal skrz prsty a ten po snědení talíře řekl, že je vážně dokonalá a že si přidá. To už byla výhra. Ale ta opravdová výhra byla tehdy, když se všem chuť rozležela v ústech a všichni se shodli, že odteď to bude naše tradiční vánoční polévka.

A tak jí od té doby vaříme pouze na Vánoce. A proč jen na Vánoce? Aby nám neznevšedněla a byla pro nás stále výjimečná.

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 6-8

INGREDIENCE:
Polévka:
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 200 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 150 g lososa
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • muškátový oříšek, pepř a sůl
  • ozdoba: rybí kroketa nebo krutony, plátky opečeného lososa
Rybí kroketa:
Vezměte jednu ricottu, rozmíchejte jí se sekanými bylinkami, 50g nasekaného lososa a solí. Z hmoty vyválejte kuličky a ty nechte v lednici ztuhnout. Poté kuličky obalte ve strouhance, ve vajíčku a opět ve strouhance. Celé osmažíme do zlatova. Podáváme nakrojené v polévce.

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme na drobno cibuli, mrkev, řapíkatý celer, dále na kousky lososa a oloupeme česnek.
 Rozpálím si hrnec a vložíme do něj máslo...
 ...cibuli...
 ...mrkev...
 ...a řapíkatý celer a restujeme. Restujeme tak dlouho, až bude cibulka a zelenina krásně zlatavá.
Poté do zeleniny nasypeme polévkovou lžíci hladké mouky a lehce orestujeme. Vytvoří se nám zeleninová jíška.
Jakmile je jíška zlato hnědá, tak do ní nalijeme zeleninový vývar nebo vodu.
 Dále česnek.
Pak ihned přidáme lososa a vaříme tak dlouho, až bude zelenina měkká. Tj. cca 15 minut.
Vezmeme tyčový mixér a polévku rozmixujeme do hladkého krému.
 Zalijeme smetanou.
Přidáme muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Povaříme cca 5 minut a je hotovo.
Servírujeme s rybí kroketou nebo krutony a plátkem opečeného lososa.


13 komentářů:

  1. Wow, tak to vypadá víc než luxusně! :) My teda na Vánoce děláme tradiční "morbidní" polévku z kapřích hlav, protože miluju její jemnou konsistenci a chuť, ale myslím, že tuto lososovou taky rozhodně někdy vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem kapří nikdy ještě nejedla, jelikož jí doma neděláme, tak jsem zatím neměla kde :(

      Vymazat
  2. Teeeeeda vypadá to vážně luxusně, špica :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jí zkus. Je opravdu rychlá a přitom úžasná. Nejvíc práce dá ten knedlíček :-D

      Vymazat
  3. Nikdy jsem neviděla polévku z lososa. Vypadá to moc dobře !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když vynecháš knedlíček, je hotová za 15-20 minut. Takže jí určitě zkus. A knedlíček můžeš nahradit třeba krutonky :-) U nás se stala favoritem a během týdne jsem jí dělala dvakrát :-D

      Vymazat
  4. Polévka vypadá lákavě, určitě vyzkouším :) Třeba se z ní stane taky naše oblíbené sváteční jídlo.. ;)
    Nedávno jsem objevila Tvůj blog a chystám se zkusit víc receptů...díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  5. Polévka vypadá lákavě, určitě vyzkouším :) třeba se z ní taky stane naše oblíbené sváteční jídlo ;)
    Nedávno jsem objevila Tvůj blog a chystám se zkusit víc receptů... díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda slyším. Já do toho na Vánoce ještě dělám takový ricotový noček, tak to zkusím letos nafotit a přidat :-)

      Vymazat
  6. Jsem trochu zmatena. Kolik vody? 0,5 vyvaru a litr vody (1,5 l) nebo 0,5 vyvaru ci litr vody? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vždy kupuji ten zeleninový Konečně vývar, který je opravdu intenzivní a naředím ho litrem vody. Takže vznikne litr a půl tekutiny.
      Pokud máš domácí svůj, tak dej klidně litr a půl vývaru a neřeď vůbec vodou, ale také záleží, jak moc je intenzivní.
      Nakonec jsem to zkoušela i bez vývaru, jen s vodou a také to bylo skvělé :-)

      Vymazat
  7. Tento recept jsme si před 3 roky tady našli před Vánoci, když jsme hledali náhradu za kapří polévku. A stala se naší novou tradicí. Děkujeme

    OdpovědětVymazat