Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

středa 7. ledna 2015

LOSOSOVÝ KRÉM PLNÝ ZELENINY


Na úvod se chci všem, kteří čekali na tento recept omluvit, že se ho nedočkali před Vánoci. Vlastně k nimi byl určen. Vánoce jsou chvíli klidu a pohody a já jsem se rozhodla si je letos opravdu užít. V tu chvíli jsem musela dát blog stranou a soustředit se na svojí rodinu a přátelé.
I když blog je nyní také členem rodiny, tak bohužel v tyto dva týdny byl ze všech členů na posledním místě. Omlouvám se, ale pokud si tuto polévku nyní uděláte, určitě mi hned odpustíte :-)

 Na Instagramu a Facebooku jsem položila otázku, co byste chtěli ode mě uvařit, vyzkoušet, doporučit a na co vytvořit recept. Ozvala se mi Janča (Kamiska10) a řekla, že by chtěla recept na rybí polévku.

Musím se přiznat, že rybí polévku jsme u nás v rodině nikdy nedělali. Ani nevím proč. Mamka říká, že se jí nikdy nelíbil pohled na vařící se hlavy. Ano, je to morbidní. Ale když se mě někdo zeptal jestli jí na Vánoce jíme a já řekla, že ne, tak všichni kroutili hlavou. Prý bez toho nejsou Vánoce, Vánoce.

Takže, když si Janča řekla o rybí polévkou, byla to výzva a také snaha zavést polévku na štědrovečerní večeři.

Jenže jakou. To byla ta otázka. Ráda bych udělala bujabézu, protože jí naprosto miluji, ale ta se ke kaprovi a salátu moc nehodí. Tak jsem si řekla, že zkusím udělat lososovou. Navedl mě na to článek od jednoho blogu, který byl na lososí party s Kluky v akci. Ti dělali lososový krém s ricottovou kroketou.
Receptem jsem se inspirovala a pustila se do toho.

Na Vánoce polévka velmi zachutnala všem členům rodiny i mému bratrovi, který  nesnáší řapíkatý celer. A myslím, že se stane naší tradicí. Rodiče budou dělat kapra a salát a já polévku. Nádhera...

Tuto polévku můžete udělat i ve variantě se sójovou smetanou. Recept ZDE.

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8

INGREDIENCE:
Polévka:

  • 0,5 l zeleninový Konečně vývar nebo domácí vývar
  • 1 litr vody
  • 200 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 200 g lososa
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 80 ml smetany ke šlehání / varianta se sójovou smetanou ZDE
  • 80 g másla
  • muškátový oříšek, pepř a sůl


  • ozdoba: čerstvá rukola, plátek lososa, špenát, plátky mandlí (viz. foto úplně dole)
Pokud chcete polévku zpestřit, tak Kluci v akci mají super tip.
Vezměte jednu ricottu, rozmíchejte jí se sekanými bylinkami a solí. V hmoty vyválejte kuličky a ty nechte v lednici ztuhnout. Poté kuličky obalte ve strouhance, ve vajíčku a opět ve strouhance. Celé osmažíme do zlatova. Podáváme nakrojené v polévce.

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si všechny ingredience, pak už to bude jen orchestr chutí a vše půjde jako po másle.
 Rozpálíme si hrnec, poté do něj vložíme máslo...
 ...cibuli...
 ...mrkev...
 ...a řapíkatý celer a restujeme. Restujeme tak dlouho, až bude cibulka a zelenina krásně zlatavá.
Poté do zeleniny nasypeme polévkovou lžíci hladké mouky a lehce orestujeme. Vytvoří se nám zeleninová jíška.
Jakmile je jíška zlato hnědá, tak do ní nalijeme vodu (já zde použila domácí zeleninový vývar, ale podruhé vodu a rozdíl nebyl poznat).
Pokud chcete zeleninový vývar bez práce, doporučuji Konečně vývar.
 Pak ihned přidáme lososa a vaříme tak dlouho, až bude zelenina měkká. Tj. cca 15 minut.
Vezmeme tyčový mixér a polévku rozmixujeme do hladkého krému.
 Poté do polévky přidáme prolisovaný česnek.
 Zalijeme smetanou.
Osolíme a opepříme. Povaříme cca 5 minut a je hotovo. Polévku stáhneme z plotýnky, aby se smetana nesrazila.
1. VARIANTA
Nyní si rozpálíme pánev. Když je horká, tak na ní kápneme olivový olej a položíme plátky lososa na ozdobu.
Opepříme a opečeme z obou stran.
Poté nabereme polévku do talíře, přidáme rukolu a plátek lososa a podáváme.
2. VARIANTA
Spaříme si čerstvý špenát v horké vodě. Rozpálíme pánev a nasypeme na ní plátky mandlí. Ty opražíme do zlatova.
Nabereme polévku do talíře, přidáme špenát a posypeme mandlemi.


9 komentářů:

  1. Wow, tak to vypadá víc než luxusně! :) My teda na Vánoce děláme tradiční "morbidní" polévku z kapřích hlav, protože miluju její jemnou konsistenci a chuť, ale myslím, že tuto lososovou taky rozhodně někdy vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem kapří nikdy ještě nejedla, jelikož jí doma neděláme, tak jsem zatím neměla kde :(

      Vymazat
  2. Teeeeeda vypadá to vážně luxusně, špica :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jí zkus. Je opravdu rychlá a přitom úžasná. Nejvíc práce dá ten knedlíček :-D

      Vymazat
  3. Nikdy jsem neviděla polévku z lososa. Vypadá to moc dobře !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když vynecháš knedlíček, je hotová za 15-20 minut. Takže jí určitě zkus. A knedlíček můžeš nahradit třeba krutonky :-) U nás se stala favoritem a během týdne jsem jí dělala dvakrát :-D

      Vymazat
  4. Polévka vypadá lákavě, určitě vyzkouším :) Třeba se z ní stane taky naše oblíbené sváteční jídlo.. ;)
    Nedávno jsem objevila Tvůj blog a chystám se zkusit víc receptů...díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  5. Polévka vypadá lákavě, určitě vyzkouším :) třeba se z ní taky stane naše oblíbené sváteční jídlo ;)
    Nedávno jsem objevila Tvůj blog a chystám se zkusit víc receptů... díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat