SVĚŽÍ ČOKOLÁDOVÉ POHLAZENÍ V JAHODOVÉ OMÁČCE

Doba přípravy: 15 minut + chlazení
Náročnost: malá
Počet porcí: 10 porce
INGREDIENCE:
  • 250 g 50% čokolády 
  • 10 ks máslových sušenek
  • 500 g jahod
  • 20 lístků máty
  • 250 ml smetany ke šlehání / sojové smetany
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si vodní lázeň. Tedy dva kastrůlky. Do spodního natočíme vodu a vložíme do něj další.
Do vrchního nalámeme kousky čokolády a přivedeme k varu. Postupně se začne rozpouštět. V tu chvíli přilijeme celý kelímek smetany ke šlehání a prohřejeme. Čokoláda se začne rozpouštět a v tu chvíli musíme míchat. Mícháme tak dlouho, až se smetana s čokoládou spojí.

V tu chvíli vypneme plotýnku a vrhneme se na krájení. 100 g jahod si pokrájíme na malé kousíčky, opravdu malé. Cca 0,5cm veliké kostičky. Stejně tak pokrájíme mátu a také sušenky.

Veškeré pokrájené ingredience nasypeme do čokoládové směsi a promícháme. Ihned necháme zachladit a to nejlépe přes noc.

Jahodová omáčka:
Většina receptů je taková, že jahody rozvaříme a ocukrujeme. Já ale myslím na živiny a tak to uděláme jednodušeji.
Vložíme jahody do mixéru na smoothie a rozmixujeme do hladka. Nepřidáváme vodu, ani cukr. Já měla české farmářské jahody a tam to potřeba nebylo.
Pokud nemáte mixér na smoothie, tak použijte ponorný.

A nyní jdeme servírovat.

Já miluji nejvíce "skleničkové dezerty". A tak u mě vyhrála tato varianta. Pokusů jsem měla ale více. Asi nejsem dostatečně kreativní a poměrně snadno jsem se u toho dostala do rozpaků a celé to chtěla vzdát. Čas do odevzdání receptu ještě je. A tak se ho pokusím přivést k dokonalosti. Vám ho ale přináším již nyní, abyste mohli ochutnat do dokonalé spojení čerstvých jahod a čokoládové tečky, která vás pohladí nejen na jazyku, ale i v žaludku.
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


6 komentářů:

  1. To je hezké, takové lidské, že nám přiznáš ty nepovedené pokusy :) Já taky vždycky představu mám, ale výsledek je od ní vzdálen na míle daleko :D Dát to do vinné skleničky byl super nápad, vypadá to fakt dobře. Držím palce, ať výzvu vyhraješ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. I když vím, že výhru určitě nevyhraji, na to tam jsou adepti, jako Kitchenette, Kitchen story atd. kteří ten food styling mají opravdu v merku, ale mě tyhle výzvy opravdu baví.

      Donutí mě to něco vytvořit, co bych třeba normálně nevytvořila. A tohle je vážně skvělé. Chystám se to dnes opět připravit. Je to taková ta lahodná tečka. Třeba, když je velký oběd a člověk je doslova přežraný, tak toto se mu do žaludku zaručeně vejde :-)

      Vymazat
  2. Šikovná. To musím zkusit vypadá to báječně a moc se mi to líbí na všech fotkách a v té skleničce to vypadá dokonale :-) držím palce i snaha zúčastnit se, se cení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Zkus to, je to hotové za pár minut, ale je to vážně výborné. Dnes jsem vymyslela alternativu, kterou zkusím vytvořit tento týden.

      Vymazat
  3. Krásné v té sklenice:)) vypada to jak lodicka co pluje...drzim palecky:) michaelaurbi:)

    OdpovědětVymazat