Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 8. června 2015

SVĚŽÍ ČOKOLÁDOVÉ POHLAZENÍ V JAHODOVÉ OMÁČCE

Tak, jak tomu bylo v loňském roce, tak i letos Lidl vyhlásil soutěž pro food blogery.

Já bych si toho asi sama nevšimla, ani nevím, kdy naposledy jsem otevřela leták. Ale vy jste naprosto úžasní a mnoho z vás mi napsalo, že tato výzva je, ať jí zkusím, že to je dělané na míru mě atd. Byla jsem vážně moc potěšená, že jste si na mě vzpomněli.

Zadání bylo prosté. Použít 3 ingredience, které můžeme koupit v Lidl. Byla to FinCarré Čokoláda na vaření, Tastino Petit Beurre Sušenky vanilkové a sezónní ovoce. Čokoládu znám moc dobře. Když se podíváte do jakéhokoliv mého čokoládového receptu, tak právě tuto používám. Můžete jí znát nejvíce z Smooth chocolate cake. A ten jsem také do soutěže chtěla zaslat.

Pak jsem si ale řekla, co bych to byla za food blogerku, kdybych výzvu pojala tak, že akorát pošlu fotku již hotového receptu. Ne ne. Taková já nejsem. Když se do toho pustit, tak naplno.

Asi týden jsem přemýšlela, co vytvořit. Nápad byl, ale chtěla jsem něco lehkého, svěžího, pro tyto teplé dny. Něco, co nás nezaplácne na půl odpoledne a po čem nebudeme doslova funět!

Jediné na čem jsem poté ztroskotala byl food styling. Já jsem na tohle nemehlo. Možná je to kvůli tomu, že nemám tolik prostředků, jako talíře atd. a nebo spíše tu představivost. Nebo ta by vlastně byla, ale asi přenést jí do reálu je pro mě vážně těžké. Takže se na konci článků můžete pokochat mojí neschopností. Ve výsledku to ale bylo tak dobré, že jsem si z toho sedla na zadek. Jednoduše, kde je čokoláda, to je moje.

Doba přípravy: 15 minut + chlazení
Náročnost: malá
Počet porcí: 10 porce
 
INGREDIENCE:
  • 250 g FinCarré Čokoláda na vaření
  • 10 ks Tastino Petit Beurre Sušenky vanilkové
  • 500 g jahod
  • 20 lístků máty
  • 250 ml smetany ke šlehání / sojové smetany
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si vodní lázeň. Tedy dva kastrůlky. Do spodního natočíme vodu a vložíme do něj další.
Do vrchního nalámeme kousky čokolády a přivedeme k varu. Postupně se začne rozpouštět. V tu chvíli přilijeme celý kelímek smetany ke šlehání a prohřejeme. Čokoláda se začne rozpouštět a v tu chvíli musíme míchat. Mícháme tak dlouho, až se smetana s čokoládou spojí.

V tu chvíli vypneme plotýnku a vrhneme se na krájení. 100 g jahod si pokrájíme na malé kousíčky, opravdu malé. Cca 0,5cm veliké kostičky. Stejně tak pokrájíme mátu a také sušenky.

Veškeré pokrájené ingredience nasypeme do čokoládové směsi a promícháme. Ihned necháme zachladit a to nejlépe přes noc.

Jahodová omáčka:
Většina receptů je taková, že jahody rozvaříme a ocukrujeme. Já ale myslím na živiny a tak to uděláme jednodušeji.
Vložíme jahody do mixéru na smoothie a rozmixujeme do hladka. Nepřidáváme vodu, ani cukr. Já měla české farmářské jahody a tam to potřeba nebylo.
Pokud nemáte mixér na smoothie, tak použijte ponorný.

A nyní jdeme servírovat.

Já miluji nejvíce "skleničkové dezerty". A tak u mě vyhrála tato varianta. Pokusů jsem měla ale více. Asi nejsem dostatečně kreativní a poměrně snadno jsem se u toho dostala do rozpaků a celé to chtěla vzdát. Čas do odevzdání receptu ještě je. A tak se ho pokusím přivést k dokonalosti. Vám ho ale přináším již nyní, abyste mohli ochutnat do dokonalé spojení čerstvých jahod a čokoládové tečky, která vás pohladí nejen na jazyku, ale i v žaludku.
Tak tato verze se vůbec nepovedla. Malování na talíř jídlem je krásná věc, jen to musíte umět. K tomuto bych nejraději natočila představa vs. realita.
Zde jsem byla více kreativní, ale stejně mě výsledek neuspokojil.
Tohle měla být asi plachetnice v jahodové slze. Nic jiného v tom nevidím.
Tohle byla čokoládová kostka na jahodovém lůžku z vanilkových sušenek. Ale zase ta realita byla o milion procent horší, jak představa.
Tento styl vyhrál. Jahodové omáčky zde bylo hodně. Krásně doplňovala čokoládové pohlazení a vypadalo to moc pěkně.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
čokoláda - Lidl

sušenky - lidl
jahody - SvětBedýnek.cz + ze zahrady
máta - ze zahrady
smetana - Alpro sojová smetana

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:


PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


6 komentářů:

  1. To je hezké, takové lidské, že nám přiznáš ty nepovedené pokusy :) Já taky vždycky představu mám, ale výsledek je od ní vzdálen na míle daleko :D Dát to do vinné skleničky byl super nápad, vypadá to fakt dobře. Držím palce, ať výzvu vyhraješ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. I když vím, že výhru určitě nevyhraji, na to tam jsou adepti, jako Kitchenette, Kitchen story atd. kteří ten food styling mají opravdu v merku, ale mě tyhle výzvy opravdu baví.

      Donutí mě to něco vytvořit, co bych třeba normálně nevytvořila. A tohle je vážně skvělé. Chystám se to dnes opět připravit. Je to taková ta lahodná tečka. Třeba, když je velký oběd a člověk je doslova přežraný, tak toto se mu do žaludku zaručeně vejde :-)

      Vymazat
  2. Šikovná. To musím zkusit vypadá to báječně a moc se mi to líbí na všech fotkách a v té skleničce to vypadá dokonale :-) držím palce i snaha zúčastnit se, se cení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Zkus to, je to hotové za pár minut, ale je to vážně výborné. Dnes jsem vymyslela alternativu, kterou zkusím vytvořit tento týden.

      Vymazat
  3. Krásné v té sklenice:)) vypada to jak lodicka co pluje...drzim palecky:) michaelaurbi:)

    OdpovědětVymazat