Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 14. června 2016

KARAMELOVO ČOKOLÁDOVÝ DORT SE ŠLEHAČKOU A KUPOU JAHOD

Krém z dortu Smooth Chocolate cake jsem si velmi oblíbila, to jste si mohli všimnout. Dělám z něj spoustu dezertů. A proč také ne. Je velmi snadný a přitom naprosto výborný.

Jednou jsem ho chtěla dělat, ale neměla jsem doma máslové sušenky, tak jsem je nahradila Lotus sušenkami. Dále jsem ho chtěla zjemnit, tak jsem ubrala másla a přidala kupu šlehačky a jahod. A výsledek. Och bože. Slast!

Jdeme na něj...


Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 porce
INGREDIENCE: dortová forma průměr 22cm
Krém:
  • 250 g 52% čokolády
  • 30 g másla
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového burbonu/extraktu
Korpus:
  • 200 g Lotus sušenek
  • 90 g másla
Zdobení:
  • 200 g jahod
  • 1 smetana ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • 5 lístků máty
  • krémové balsamiko
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve ukáži dvě základní ingredience, protože se na mě stále ptáte. Používám tuto čokoládu z Lidlu, kterou prodávají mezi kypřícími prášky.
A tento vanilkový burbon. Je to pasta obsahující 25 lusků a 1 kávová lžička se rovná 1 lusk. Koupíte jí v Chef shop. Jinde zatím ne.
A jdeme na postup.
Do mixéru si vložíme sušenky s máslem a rozmixujeme do hladké hmoty. Vysteleme si dortovou formu pečícím papírem a na tu nahňácáme sušenkovou hmotu.

A jdeme na krém:
Vytvoříme si vodní lázeň ze dvou hrnců. Do vrchního hrnce nalijeme smetanu, vložíme máslo a čokoládu a necháme rozhřát.

Když se čokoláda začne rozpouštět, tají pomůžeme aktivním mícháním. Mícháme tak dlouho, až se ingredience spojí do hladké hmoty.

Po té vložíme lusk a opět pořádně promícháme a je hotovo.
Směs nalijeme na uhňácaný korpus a dáme do lednice na 3 hod., avšak nejlépe přes noc.


Když nám dort ztuhl, tak si ušleháme šlehačku se ztužovačem.
Nožem podélně odkrojíme dort od dortové formy a přendáme ho na talíř.
Šlehačku nerovnoměrně rozprostřeme po dortu.

Pokrájíme si jahody na kousky a zlehka je poházíme na šlehačku. Posypeme potrhanou mátou a zakápneme balsamikovým krémem.

A můžeme podávat :-)
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


Žádné komentáře:

Okomentovat