Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

čtvrtek 16. června 2016

DOMÁCÍ MAJONÉZA

Receptů na domácí majonézu je nespočet, každý má tu svojí techniku a také každý si tu svou techniku musí osvojit.

Základem majonézy jsou dvě suroviny a to žloutek a slunečnicový olej. Na olivový rovnou zapomeňte. Kamarád to zkoušel jednou a je to strašný. Hrozně moc aromatický, takže i když je momentálně "oliváč" velmi "in", tak dejte přednost klasickému slunečnicovému oleji.

Poté se na dochucení může dát trochu hořčice, soli a citrónové šťávy, ale samozřejmě je xxx dalších surovin, které do majonézy můžete přidat, ale to už je jen a pouze specifické dochucení k danému receptu nebo pro daný účel.

Majonézu vždy musíte dělat "od oka", nikdo by Vám neměl nikdy říct, přesné množství surovin. Co neměl, vlastně může, ale nevěřte mu. Základním množstvím je 1 žloutek a cca 100 ml slunečnicového oleje, ale sami to uvidíte, zda to potřebuje méně či více oleje.

Můj osvědčený recept je 1 žloutek, půl lžičky hořčice, špetka soli a postupné přidávání oleje. Tak jdeme na to...

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost:    střední
Počet porcí:  1/2 mističky
INGREDIENCE:
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky hořčice
  • špetka soli
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • citronová šťáva
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Vždy jsem dělávala majonézu ručně metličkou. Funguje to naprosto stejně, ale co si budeme povídat, tohle je pohodlnější. Přivedla mě na to Janča ze Zásadně zdravě a musím říct, že to je opravdu vychytávka roku.

Pokud budete používat metličku, postup je úplně stejný, jen mícháte ručně.

Takže do mixéru nebo misky vložte žloutek.
 Přidejte půl lžičky hořčice.
 Ještě špetku soli.
 Přidejte trošičku oleje a zapněte na nejnižší stupeň mixér nebo začněte míchat metličkou.
 A nyní opravdu po čůrku přilévejte olej, až bude mít majonéza perfektní konzistenci.
 Nakonec ještě majonézu zakápněte citronem, ochutnejte a dochuťte hořčicí a solí.
Myslete na to, že majonéza je ze syrových vajec a tak používejte nejlépe šťastná, domácí a hlavně čerstvá.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.  

6 komentářů:

  1. Skvělý tip, vůbec nevím, proč mě to nenapadlo :-D hned ji otestuju...

    OdpovědětVymazat
  2. Dělám jí skoro stejně. Nepřidávám citronovou šťávu. Příště ji zkusím i s tou šťávou 👌

    OdpovědětVymazat
  3. A jak dlouho taková domácí majonéza vydrží?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jelikož v tom jsou syrová vajíčka, tak bych tomu moc dlouho nedávala. Nejlépe k okamžité spotřebě :-)

      Vymazat