DRŮBEŽ PEČENÁ NA KONEČNĚ VÝVAR



Minulý týden na stránce www.bavimevarit.cz byla akce na tento naprosto úžasný pekáč od Emile Henry. Já už od nich mám nádobu na pečení chleba a nemůžu si jí vynachválit. Kdo se někdy potkal se značkou Emile Henry, tak ví, co to je.
 
Jen pro nováčky. Je to sada pečících a jiných potřeb vyráběná z burgundské keramiky. Je vyráběná ve Francii a některé z nich mají záruku i třeba 10 let. To ručí za kvalitu.
 
Tento pekáč stojí normálně přes dva tisíce a nyní byl za 1 399 Kč. Tak to jsem tam nemohla nechat. Dokonce mě potěšilo, že když jsem tuto zprávu vyhodila na Instagram, tak některé holky si ho na moje doporučení koupily. Myslím, že ta akce stále běží, tak se podívejte :-) a teď k receptu...
Tento pekáč mě motivoval k upečení nějakého kusu masa. A jelikož se blíží Velikonoce, tak jsem upekla drůbež a doplnila jí o pečenou nádivku. Recept ZDE.

Doba přípravy: 25 minut + 25 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 8
 
INGREDIENCE:
  • 1 kuře nebo 2-4 stehna krůty
  • 10 g másla
  • 4 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 sklenice kuřecího Konečně vývar nebo svého domácího
  • čerstvé bylinky (já  měla kombinaci majoránky, tymiánu a rozmarýnu)
  • sůl, pepř
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme, očistíme a pokrájíme si suroviny. Cibuli si pokrájíme na jemné kostičky, pokud použijeme kuře, tak si ho naporcujeme na stehna, prsa a křídla. Skeletu si nechte na vývar. Česnek pokrájíme na tenké plátky.
 
Rozpálíme si troubu na 160 stupňů.

Rozpálíme si pánev a na tu vložíme kousek másla a přidáme cibuli. Tu chvíli restujeme. Ve chvíli, kdy začne krásně vonět a zlátnout, tak...
 Tak přidáme plátky česneku.
 Celé to tak další 2 minuty restujeme a poté vložíme do pekáče, ve kterém budeme péct drůbež.
 Na cibuli položíme drůbež.
 A zalijeme vývarem.
 Opepříme.
 Osolíme.
 Přidáme snítky bylinek.
 A přiklopíme.
A dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme minimálně hodinu. Během pečení drůbež kontrolujeme, přeléváme výpečkem.
Po hodině pečení jí odkryjeme a dáme péct na dalších 20 minut. Opět přeléváme výpekem. Po 20ti minutách by masem měla snadno projet vidlička. Pokud tomu tak je, tak maso vytáhneme. Pokud ne dáme ještě na dalších 10 minut. pak už musí zaručeně být.
 Z pekáče vyndáme maso na talíř a zbytek přecedíme přes jemný cedník.
Vymačkáme veškerou šťávu a tím nám zbyde krásně čistý výpek. Kdy vystydne, tak je z něj spíše želatina. Je to to nejlepší, co z toho můžeme mít. Já si kolikrát dám jen brambory s tím výpekem :-)
 A servírujeme. K masu servírujeme nádivku a jako přílohu brambory.
Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
 
Recept na nádivku naleznete ZDE.


Žádné komentáře:

Okomentovat