MUNGO POLÉVKA Z MUNGO FAZOLE + co je to mungo

Nejprve na začátek Vám sepíši pár základních informací o zelených mungo fazolích. Sama jsem je jedla pouze párkrát a to, když jsem si je koupila již naklíčené (na tácku v obchodě).

Nedávno jsem ale procházela regály v Country life a narazila jsem na pytlík suchých mungo fazolí. Tak jsem je koupila, i když jsem nevěděla, jak je připravovat. Občas to tak dělám a pak najdu naprosto úžasnou surovinu.

Začala jsem tedy brouzdat českým i zahraničním Google-m a zjišťovala jsem jakékoliv informace o těchto fazolkách. Byla jsem více než překvapená. Hlavně tím, kde všude se dají využít. Nikdy by mě nenapadlo, že je mohu jíst na sladko, ale i na slano a třeba v pikantní podobě.

Byla jsem ale naprosto unešená účinky fazolí. Je to naprostý zázrak, který se na tomto světě konzumuje již několik set let a já na ně přijdu až teď. Fuj ostuda jsem.
O MUNGO FAZOLÍCH
Zelené mungo fazole pochází z Asie, kde je obyvatelé po staletí jedli s vědomím jejich nutričních výhod. Je to přírodní rostlina obsahující málo kalorií, málo tuku, hodně vlákniny a bílkovin.

Mungo fazole můžeme jíst vařené nebo naklíčené.
Pokud jsou naklíčené, tak se stávají tzv. živým jídlem a obsahují hodně enzymů, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Můžeme je přidávat do smoothie, salátů, omáček, dipů, palačinek. Prostě všude, kde nás to napadne. Třeba je můžeme zobat "jen tak" nebo jíst s bílým jogurtem k svačině.
Pokud jsou uvařené, tak jsou velmi vydatné a vhodné do polévek, gulášů, jako kaše, ale také do dezertů.

Mungo fazole jsou dostupné po celý rok. Můžeme je koupit již naklíčené nebo v suché podobě. Avšak ty suché si můžeme snadno a levně sami naklíčit.

ZELENÉ MUNGO FAZOLE
  1. Jsou lehce stravitelné.
  2. Snižují zánětlivost.
  3. Obsahují oligosacharidy, tudíž nenadýmají.
  4. Obsahují hodně vlákniny, takže jsou velmi vhodné pro lidi trpící na zácpu a mající problém se zažíváním.
  5. Jsou známé pro svoji snadnou stravitelnost.
5 DŮVODŮ PROČ JÍST NAKLÍČENÉ MUNGO FAZOLE
  1. Když je mungo fazole naklíčená, tak se aktivuje. Je živá a čerstvá. V tomto stavu je plná antioxidantů, vitamínů, minerálu a enzymů.
  2. Klíčky pomáhají při trávení, detoxikaci organismu, podporují imunitní systém, posilňují srdce a zpomalují proces stárnutí.
  3. Obsahují vysoký obsah živin, bílkovin, vlákniny a fytoestrogenů (zpomaluje stárnutí).
  4. Naklíčené fazole jsou nízkokalorické, nízkotučné a obsahují nízký obsah sodíku, cholesterolu, mají nízký glykemický index a když si je sami vyklíčíte, tak jsou za nízkou cenu.
  5. Klíčení fazolí je snadné. Potřebujete pouze vodu, nádobu a za tři dny budete mít výživnou stravu.
KDE KOUPIT MUNGO FAZOLE?
Dnes už je koupíme téměř všude. Na mnoha e-shopech, v obchodech se zdravou výživou, ale také například v Globusu ve regálu se zdravou stravou.


Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 6 porcí


INGREDIENCE:
  • 200 g suchých zelených mungo fazolí
  • 150 g mrkve
  • 200 g cibule
  • 1 sklenice domácího Zeleninového vývaru od Konečně vývar nebo vlastní domácí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 6 ks sušených rajčat
  • sůl, pepř, snítek tymiánu, chilli
  • 1 cm proužek  másla
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme ingredience. Cibuli si pokrájíme na hrubo. Mrkev tak na 1cm kostičky. Sušená rajčata taktéž. Odvážíme si mungo fazole.
Nejprve si vložíme fazole do hrnce a zalijeme vodou. Nesolíme. Buď je necháme namočené 4 hodiny nebo přes noc, poté slijeme vodu a nalijeme novou. Nebo dáme rovnou vařit, ale budou se vařit déle cca 20 minut. A vaříme do změknutí. Ale pozor, ať nejsou rozvařené.
 Mezitím si rozpálíme pánev. Když je rozpálená tak si na ní vložíme cca 1cm proužek másla.
 Ihned přidáme pokrájenou cibuli a...
 ...mrkev.
 Celé promícháme a restujeme.
Mezitím by měly být mungo fazole měkké. Slijeme vodu z fazolí. Když je cibulka s mrkví zlatavá, tak je přidáme k fazolím.
 Celé to promícháme.
 A odebereme 1/3 na talíř.
Do zbytku směsi nalijeme vývar + 0,8 l vody.
Já použila vývar Konečně vývar, který je opravdu silný. Takže pokud máte svůj vlastní slabší, tak zvyšte poměr vývaru ku vodě.
 Přidáme čerstvý nebo sušený tymián.
 A povaříme.
 Přidáme prolisovaný česnek.
 Sůl.
 Pepř.
 A zalijeme rajčaty.
Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Když je do hladka rozmixovaná, tak do ní přidáme odebranou směs.
 Dále přidáme pokrájená sušená rajčata.
 Nakonec zájemci přidají trochu čili.
 Servírujeme a podáváme s láskou :-)


8 komentářů:

  1. Vyborna👌. Dnes jsem ji zkusila! Dekuji za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to více než ráda slyším. Děkuji za vyzkoušení :-)

      Vymazat
  2. Vyborna polevka, zrovna jsem ji dovarila! Dekuju za tvy uzasny recepty! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já dělám dost podobnou polévku z červené čočky a dávám tam navíc řapíkatý celer a ta je taky úžasná :-) Miluji luštěniny na mnoho způsobů :-) Je škoda, že lidé se jim dost často vyhýbají :-( Jednou jsem udělala kamarádce pomazánku z červených fazolí na topinku a nechtěla mi věřit, že je to z fazolí... A teď je jí normálně :-) Heký den, Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já třeba luštěniny naprosto miluji. Dělám je na xy způsobů. A jsem vždy ráda, když vymyslím nějaký recept, který si prostě zamiluji. A to byla přesně tahle polévka :-)

      Vymazat
  4. Moc děkuji za prima typ na polévku z mungo fazolí. Mám je doma už 3 měsíce a včera konečně na ně došlo. Použila jsem domácí vývar z hovězího masa a kostí, z vlastní zahrádky rajčata (v sezoně pečená v troubě s česnekem a bazalkou) a použila jsem místo čili kurkumu. Polévka chutná mne i 2 letému synovi :) Večer snad ocení i manžel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě opravdu těší. Tak držím palečky, ať manželovi chutná. Mému rozhodně chutná a je to naše jedna z nej.

      Vymazat