LÉK NA SPOKOJENOST? EXISTUJE?

Tento článek byl sepsán ve spolupráci s firmou Oslo Skin Lab.

Pamatujete si na článek, kdy jsem vám sepisovala článek o tom, jak je na čase něco dělat? A také o tom, co vše jsem tedy dělat začala? Ihned po něm jsem navázala na svou pleť a svěřila se s tím, jaký problém s ní řeším zrovna já. Od té doby uběhlo několik měsíců a já si řekla, že se k tomuto tématu vrátím. Myslím si totiž, že vám tak trochu dlužím pár řádků o tom, jak to s mojí pletí vypadá po celé té výživové kúře, kterou jsem prodělala, a ve které i nadále pokračuji.



PSYCHICKÁ POHODA NADEVŠE
Před nějakou dobou jsem se zamyslela nad momentálním rozpoložením a zjistila jsem jedno, jsem spokojená, ale. Bylo tam ale. Začala jsem vnímat tlak okolí, každý totiž cvičil, pečoval o sebe, chodil na kosmetiku, vlasy, nehty, masáže a ač to bylo cokoliv, tak pro sebe něco dělal. Já jsem tak trochu zacyklila v roli mámy, kterou jsem si naplno užívala, ale také se díky tomu odbývala. Dlouho mě tohle hlodalo, až jsem se vyhecovala. Jednoho dne to přišlo. Jedno ráno to přišlo. Prostě jsem se probudila a řekla jsem si, že dnes by to šlo. Tohle odhodlání je nejdůležitější. Protože, když to děláme, že musíme nebo že to někdo chce po nás, tak to nikdy fungovat nebude. Přesněji jo, ale asi ne moc dlouho. A tak jsem si uvědomila, že nejsem jen máma, ale i manželka a tak by bylo dobré trochu času investovat i sama do sebe.

Hlavním cílem bylo se dát do psychické pohody. Dát věcem priority. Jak jsem si je seřadila já vám teď vypisovat nebudu. Každý máme priority někde jinde a každého dělají šťastným jiné věci. Já tomu dala řád a hned mi bylo lépe. Dokonce jsem se díky tomu dokopala i do aktivit, které jsem stále odkládala se slovy "někdy příště". Třeba taková keramika. Mluvila jsem o ní snad 10 let a teď na ní chodím každou středu a je to absolutní relax pro ruce i mysl. A přitom je to taková blbost.:-)

PŘÁTELÉ
K tomuto řádu patřilo i zamyšlení se nad tím, kým se obklopuji. Protože někdy láska a dlouhodobý vztah k někomu vede k tomu, že se toho člověka nedokážeme vzdát, ač víme, že nás doslova vysává. Tohle mi pomohlo možná nejvíc. Neříkám, že jsem někoho odstřihla, ale třeba jsem s ním omezila kontakt a díky tomu je náš společný čas vzácnější nebo se třeba bavíme jen okrajově a to někdy také pomůže. Znáte to, prostě od někoho nechcete slyšet jeho názor na určité věci nebo naopak. Někdo nechce slyšet váš názor a z toho pak vznikají nepříjemné situace.


PRAVIDELNÉ KONTROLY
Zároveň jsem odstranila jeden vykřičník, který mi stále blikal v hlavě. A to pravidelné kontroly určitých lékařů. Dokonce i nalezení si nových, jakožto náhradu těch, se kterými jsem nebyla spokojená. Protože proč svěřovat své zdraví někomu, komu nevěříme. Například to byla gynekologie. Chodila jsem do nemocnice na Homolce, protože tam mám většinu lékařů, ale nikdy jsem tam vlastně nebyla spokojena. Pokaždé jsem tam čekala hodinu i dvě. Lékařky nebyly šetrné a občas i dost hrubé s nemístnými poznámkami. Ale stále jsem si říkala, že je o mě postaráno, tak proč si stěžovat. Pak jsem přešla na kliniku reprodukční medicíny a x let jsem nic neřešila. Veškeré prohlídky a testy mi dělali tam. Jenže po šestinedělí a opětovnému čekání v čekárně s mikro miminkem jsem si uvědomila, že tohle ne. Našla jsem si super lékaře přímo v centru Prahy. Proč vám to ale píši. Při příjmu a vyplňování karty se mě zeptal, proč jsem jakožto takhle mladá a žijící v Praze chodila do nemocnice. Že chápe lidi žijící na maloměstě, či vesnici, kde výběr není, ale proč v Praze? Vlastně jsem mu na to nedokázala odpovědět. Na jednu stranu jsem si asi myslela, že když je to nemocnice, tak je tam nejlepší péče. Na druhou mi ale nedocházelo, že právě zde mají mnoho operací, porodů a je zde výskyt lidí s mnoha nemocemi, že to vůbec nedává smysl. Takže pokud tohle téma také řešíte, tak vřele doporučuji to konečně udělat.

PÉČE O SEBE!
Poslední krok a vlastně ten nejodkládanější byl ohledně péče o sebe. Tohle jsem totiž úplně zazdila v době těhotenství, kdy mi bylo tak strašně zle, že jsem neměla ani pomyšlení se o sebe extra starat. Poté přišla fáze péče o díte a absolutně nemyslitelná situace, že bych ho někomu svěřila. Byla jsem na Tobínkovi tak závislá, že jsem tohle nedokázala udělat celé dva roky. Přijde vám to pošahané? Asi je. Ale díky ztrátě jednoho miminka a celkově dlouhé cestě k němu jsem si na něj vytvořila takovou vazbu, že to jinak nešlo. Jsem ale ráda, že jsem nedala na rady okolí a poslouchala svůj vnitřní hlas, který mi říkal, ať se ho nabažím tak, jak jen potřebuji.

Před nějakou dobou jsem se tedy odhodlala a opět začala chodit pravidelně na vlasy, zvolila mnohem přirozenější barvu, vlastně téměř mojí přírodní, začala jsem o ně pečovat i v rámci domácí péče a hlavně si je více upravovat.

Abych pravdu řekla, tak na nehty jsem si ten čas stále nenašla. Ač na pedikúru chodím pravidelně, tak ruce, které dostávají v rámci vaření nejvíce zabrat, ty stále odbývám. Takže mám stále co napravovat.

Hlavním krokem byla ale péče o pleť. Ono se to nezdá, ale na vlasech, nehtech a pleti se nejvíce pozná, jak žijeme. Sport je skvělá aktivita, ale pokud nebudeme dostatečně pít a vyváženě jíst, tak stejně budeme seschlé jako rozinky. A to nechceme, že jo. A tak jsem se zamyslela nad svým jídelníčkem. Spouštěč tohoto celého bylo započetí spolupráce s Oslo skin Lab, což je přírodní kolagen získávaný z hovězí kůže. Proč zrovna tohle pomohlo? Oslo skin Lab je tak čistá značka s tak čistým dyzajnem a propagací, že ihned máte chuť žít minimalisticky, čistě, zdravě a hlavně si to celé užívat.


MŮJ RITUÁL 
Jak tedy vypadá můj rituál?

Začněme večerem, kdy je pleť znečištěná jak make upem, či nečistotou z běžného dne.

Ve sprše si umyji obličej speciálním kartáčkem na obličej s použitím gelu na pleť. Tím odstraním z pleti běžné nečistoty.

Když vylezu ze sprchy, tak si pleť dočistím odličovadlem a následně setřu tónikem.

Nakonec nanesu olejíček nebo noční krém na pleť. Jednou za čas noční masku.

Ráno v čištění pokračuji. Opláchnu si obličej vodou, následně setřu tónikem a opět nanesu olejíček nebo denní krém.

Během toho upíjím vodu smíchanou s kolagenem The Solution od Oslo skin Lab. Sklenici vždy 2x doliji vodou. Za prvé se tím vypláchne sklenička do posledního zrníčka kolagenu a nic nepřijde nazmar. A za druhé díky tomu hydratuji tělo po dlouhé noci, kdy bylo dehydratováno. Doporučuji někdy kolagen smíchat s perlivou vodou. Chutná to vážně skvěle.

Během dne si přestříkám obličej speciální refreshující vodičkou, kterou lze stříkat i přes make up. Vždy mi přijde, jak když se pleť napije.


MŮJ POCIT Z UŽÍVÁNÍ KOLAGENU
Tento článek má být o shrnutí všeho, co jsem před x měsíci započala a to je i užívání kolagenu. Někdo je na tento produkt, který doslova ovládl trh skeptický a píše mi, že je to placebo. Já vždy odpovídám, že tomu vážně věřím, ale že i kdyby to bylo fungující placebo, tak to účinek plní a to je hlavní :-). Znám ale i mnoho lidí, kteří jsou z užívání kolagenu opravdu nadšení. Mám tu ale jedno ale. Nic se nemá přehánět.

Zde mate srovnani bez uprav. Na levo je fotka tak, jak byla vyfocena, tedy bez uprav. Na pravo je fotka upravena v Light roomu. 


VLNA NA INSTAGRAMU
Kolagen doslova pohltil celý Instagram. Nevím, čím to je, ale je to tak. Nemluvím jen o Oslo skin Lab, ale o dalších variantách. Jak kdyby tady nikdy nebyl a najednou tu je všude. Stále si kladu otázku, zda je to tím, že ho i já užívám, tak se na to více soustředím a vnímám to nebo to přišlo na český trh a všichni jsou z toho unešeni. Nedivila bych se.

Jenže nedávno jsem se bavila s kamarádkou, která si Oslo skin Lab také předplatila a říkala mi, že ho používá týden a výsledek nevidí. Tak jsem jí psala, že první výsledek má být vidět po měsíci, ale spíše dvou a kde slyšela, že by měl být vidět už po týdnu. Ona mi řekla, že to na Instagramu pár lidí tvrdilo.

Asi je na místě trochu umírnit tvrzení lidí. Já chápu, že když se člověk pro něco nadchne, tak má pocit, že to musí vykřičet do světa. Což je skvělé, tak by to prostě mělo být. Sama mám vždy ten pocit. Na druhou stranu je také potřeba myslet na to, že co funguje mně skvěle, nemusí skvěle fungovat ostatním. A také, že  když se vše vynese do výšin a přetransformuje na nápoj mládí, tak lidé mají pak zbytečně velké očekávání, díky kterému také může přijít velké zklamání. Proto tohle píši.

Jak už jsem mnohokrát psala a říkala, já kolagenu věřím. Sama ty změny vnímám. Jestli jsou jen díky užívání kolagenu nebo díky celému kruhu věcí, které jsem nyní do života zařadila, to nevím. Já si ale říkám, že vše jde ruku v ruce se vším. Když budu pít kolagen, ale denně vypiji jen 2 dcl vody a nebudu jíst nebo se naopak přejídat nezdravou stravou, tak se to na pleti podepíše a kolagen nás nespasí. Naopak, když ke kolagenu přidáme zdravý životní styl, dostatek tekutin a psychické pohody, tak nám může dopomoci k mnohem lepšímu výsledku. Nemluvě o genetice, kterou neovlivníme. Důležité je si uvědomovat, že kolagen je zázrak, ale stále je to doplněk stravy a ne botox. Také je potřeba si uvědomit, že tomu všemu, co v životě děláme je důležité věřit. Pak jde vše snáz.


ZÁVĚR
Závěrem bych chtěla sepsat, jaké výsledky vidím já.

Po cca 1 měsíci užívání kolagenu jsem cítila, že moje pokožka je taková jemnější, jakoby byla pokrytá filtrem. A to bez toho, že bych jí musela mazat. Do té doby jsem měla pokožku suchou a šupinatou. Mluvím nejen o obličeji, ale o celém těle. Takže jsem téměř celé léto přežila bez používání tělového mléka. Asi to zrovna není k chlubení, ale jelikož mě k tomu nic nenutilo, tak jsem to vynechala. A upřímně? Nechybělo mi to. Nejsem totiž ten typ člověka, který by se s radostí rochnil v krémech.

Po cca 2 měsících užívání jsem viděla obrovský rozdíl na nehtech a nehtovém lůžku. Jsem člověk trpící na záděry a polámané nehty. Nejen z tohoto důvodu je nenosím dlouhé, ale naopak stříhám na kluka a vlastně i nelakuji. Ač někdy chytnu záchvat a laku propadnu. To už tu ale asi tak rok nebylo. K nehtům se přidal pocit pěstěnější pokožky na obličeji. Nemůžu říct, že by byla bez vrásek, ale byla najednou taková pěstěná, pružná, hydratovaná, šťavnatá.

Po 4 měsících se tento stav udržel. On by člověk asi stále měl tendenci čekat víc a víc. Ale jak jsem už psala, je to doplněk stravy. Není to mezoterapie, není to botox, není to nic invazivního. Je to neinvazivní metoda péče o pokožku. A tak k tomu musíme přistupovat. Ač by si člověk řekl, že je to málo, tak ono pak stačí tak na měsíc, dva kolagen vypustit a hned uvidí rozdíl. Ale ten negativní. Takže já jsem ráda za vzhled, který mám. Co ráda, já jsem přímo nadšená.

Po 5 měsících užívání. Nehty stále rostou rychlostí blesku, že mám pocit, že je jen a jen stříhám. Jedna slečna psala, že jí rostou tak rychle, že musí chodit o 2 týdny na manikúru dříve. Nedivím se. Na nalakovaných nehtech to musí být šíleně vidět. Nehty se netřepí, nelámou, okolí nehtů je vyživené a bez záděr. Uvidíme, jak zapůsobí zima a vysušenost z nízkých teplot. Pokožku na celém těle mám stále bez šupin a stále si jí nemusím mazat. Pleť na obličeji mám stále pěstěnou, šťavnatou a vypnutější. Určitě tomu pomáhá i navýšení příjmu tekutin, takže i na to myslete. Kolagen má prý působit i na celulitidu. Dává to smysl, když je to zaměřené na výživu pokožky. Já si celulitidu raději předtím nezkoumala, takže soudit nemohu. Nakonec někomu pomáhá i na vlasy. Hlavně v růstu. Jako je pravdou, že takhle dlouhé vlasy jsem nikdy v životě neměla. Ale nevím, zda je to opravdu dokonalou péčí mé kadeřnice Barunky, která se mi o vlasy stará každých 6 týdnů nebo je to opravdu tím kolagenem. To by zase mohl posoudit někdo, kdo o své vlasy pečuje úplně stejně, jako o ně pečovat před užíváním kolagenu. Takže, abych to uzavřela. Já nadšená jsem. Ač mi kamarádka řekla, že mi to vážně sluší a já jí na to řekla, že to je tím kolagenem a ona odvětila, že tomu nevěří, tak já ano. Jak si jinak vysvětlit, že v posledních x měsících jsem dostala tolik poklon, jako za poslední x let ne?


ZAMĚŘENÍ NA KRÁSU
Chtěla bych se ale také zaměřit na krásu. Krása je totiž relativní pojem. Každý totiž krásu vnímáme jinak. Mně osobně se líbí ženy přirozené, ze kterých vyzařuje šmrnc, umí se nosit a umí se prodat. Někdo ale miluje takovou tu dokonalou krásu s dokonalými mírami. Co je správně? Nic. Nejdůležitější je se cítit ve svém těle přímo skvěle. Nedávno mi pod fotku napsalo několik žen, že jsem ošklivá, že vypadám nemocně, že vypadám staře, dokonce jedna si rýpla do toho, že manžel, ač je o 2 roky starší, tak vypadá o 5 let mladší. Na druhou stranu mi napsalo plno žen, že jsem krásná, že vyzařuji něco speciálního, díky čemu mě moc rády sledují. Je jasný, že 1 negativní komentář kolikrát přebije 100 kladných. Já se nad tím ale zamyslela a uvědomila si další věc. Krása nemá pravidla. A nikdy se nezavděčím všem. Důležité je pro sebe něco dělat, mít se rád a umět nosit to, co nám bylo tam ze shora naděleno. Ač každý asi někdy máme ten lepší a někdy ten horší den.

VAŠE OTÁZKY
Slyšela jsem na Instagramu, že pleť je po užívání kolagenu tak dokonalá, že už není potřeba používat make up. Je to tak?

Tohle je strašně individuální. To je stejné, jako plno žen nepotřebuje korektor a mají pleť bez skvrn a nedostatků. Pokud to tak daný člověk cítí a jemu to fungovalo, tak je to tak. Já bych bez makeupu, která sjednotí tóny pleti ven nevyšla. Mám mnoho pigmentových skvrn po akné a také velké kruhy pod očima, které nezmizí ani po dokonalém vyspání. Ale zase když make up nanesu, tak vidím, že stačí mnohem méně a také, že ta pleť září.

Z čeho se vyrábí kolagen? Je veganský?

Kolagen se vyrábí z kůže volně pasoucího se dobytka. Proto není veganský.



Pomůže mi tento kolagen i na klouby?

Kolagen The Solution obsahuje kolagen typu I a ten pomáhá na výživu pokožky, nehtů a vlasů. Proto nepomáhá při problémech s klouby, to je kolagen typu II. Některé firmy tvrdí, že jejich kolagen je tak neutrální, že samo tělo si řekne, kam kolagen potřebuje umístit a tak ho vloží do vrásek nebo kloubů. Mě tohle nepřesvědčilo a nepřijde mi to pravdivé. Možná se ale pletu.



Kdy ho začít užívat? Myslím věkově. Je mi 25, mám ho zkusit? Nebo je pro starší?

Po 25 roku věku začíná kolagen z pleti ubývat a tak je dobré ho zařadit. Čím je člověk mladší a začne s prevencí, určitě to ocení za pár let. Prevence je vždy lepší, než pak něco zachraňovat. To už nám bylo řečeno mnohokrát (v různých souvislostech). Takže určitě ho užívat začít můžeš, pokud cítíš, že je na čase s pletí začít něco dělat.



Má to smysl? Stále o tom uvažuji.

Celkové shrnutí jsem psala výše v článku, takže je na každém, co si z toho odnese a zda ho to přesvědčí nebo odradí :-).



Má nějakou pachuť? Mám zkušenost, že většina kvalitních přírodních kolagenů chutná po rybě.

Nemá. Je opravdu bez chuti a vůně. I když se dá do čisté vody. Nejradši bych každému poslala 1 sáček, aby to zkusil. Na tohle se vás ptá opravdu hodně a nikdo si nedovede představit, že to nijak nechutná. Ale vážně nijak :-D.



Je vhodné ho užívat v těhotenství?

Těhotenství a kojení není kontraindikace, avšak je to doplněk stravy a tak je vše lepší konzultovat se svým lékařem. Kolagen je ale čistě přírodní doplněk stravy a tak by to mělo být naprosto v pořádku.



Cítíš změnu i u kvality vlasů? Pomáhá, když vlasy padají?

O vlasech jsem také mluvila výše v článku. Já měla pocit, že mi skoro nepadají a teď bylo období pár týdnu, kdy mi padaly hodně. Ale jak lusknutím prstu zase přestaly padat. Mohlo to být i přicházejícím podzimem, který má na padání vlasů vliv.



Jak dlouho se doporučuje ho užívat? Užívám ho od tvé první zmínky a jako je to pecka!

Jelikož kolagen (po 25. roku věku) pomalu a stále ubývá, tak je potřeba ho stále doplňovat. Když ho někdy vysadíš, tak zprvu se nestane nic, ale pomalu začne z těla mizet a za nějakou dobu poznáš, že se nevyplatilo přestat :-). Vše je ale o pocitu.



Jak se objednává více balení?

Založíš si členství. S kódem KACI60 budeš mít na první objednávku 60 % slevu. Poté ti začne chodit každý měsíc balení bez toho, aby někam musela psát a myslet na to. Je to takové předplatné, které můžeš kdykoliv bez udání důvodu zrušit a ihned se zruší. Žádné nesmyslné podmínky tam nejsou. Je to celé fér a vyplývá to z norského konceptu.


Žádné komentáře:

Okomentovat