ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE - CHOCOLATE TRUFFLES (CUKROVÍ)

A je to tady. Favorit těchto Vánoc. Aspoň pro mě. Já totiž miluji čokoládu a mohla bych jí jíst v neomezeném množství a ve všech možných variantách.

Truffles neboli lanýže jsou dokonalou tečkou mezi pečeným cukrovím. Můžete si do nich nastrouhat pomerančovou kůru, sušené ovoce máčené v alkoholu, kousky oříšků, kousky karamelu a nebo je obalit ve skořici či mletých oříškách. Variant je nespočet. Teď jde o to, co Vy máte nejradši.

Já je osobně miluji bez ničeho, pouze obalené ve skořici či hořkém kakau. Je to totiž tak sametová chuť, že jakýkoliv hrbolek mi v cumlání lanýže vadí.

Můžete je také darovat, jako domácí bonboniéru. V tom případě doporučuji jedny obalit v pistáciích, druhý v kakau a třetí třeba v kokosu a máte je krásně barevné.

Tak jdeme na to. Tohle zvládne opravdu každý a je to hotové za pár minut.

Doba přípravy: 30 minut + chladnutí přes noc
Náročnost: malá
Počet porcí: 40
INGREDIENCE:
  • 440 g čokolády 
  • 240 ml smetany ke šlehání
  • 60 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Ozdoba:
  • hořké kakao, skořice, kokos nebo drcené ořechy či cokoli Vás napadne
Postup aneb jak jsem postupovala já:
První den si připravíme vodní lázeň. Do většího hrnce nalijeme vodu a vložíme do něj další menší hrnec. Dáme vařit.

Když se vaří voda, tak do vrchního hrnce nalijeme smetanu a pořádně ohřejeme.

Jakmile se z ní kouří, tak do ní přidáme máslo a pořádně promícháme.

Jestli je smetana a máslo smíchané, nasypeme do ní čokoládu a necháme rozpustit. Pomalu mícháme a snažíme se spojit čokoládu a smetanu v jednu hladkou hmotu.

Přidáme lžičku extraktu a dále mícháme. Mícháme tak dlouho, až hmota bude důkladně spojená a hladká. Bez hrudek z čokolády.

Pokud jsme toho dosáhli, tak vyjmeme hrnec se směsí a vložíme do lednice, za okno prostě dáme zachladit přes noc.


Druhý den si do hlubokého talíře připravíme kakao, skořici nebo ořechy.

Vyndáme hrnec z ledničky, vezmeme si kávovou lžičku a tou vydlábneme kousek čokolády. V rukou uválíme nepravidelnou hrudku. Nepravidelná je proto, protože je to á la lanýž a ne je taková černá hrudka. Proto se jim i tak říká. Takže zapomeňte na krásně kulaté kuličky.

Hrudku obalíme v kakau, skořici nebo oříšcích a vložíme do nějaké dózy. Takhle připravíme všechny lanýže a vložíme do lednice zachladit.


Skladujte v chladu a pokud budete mít štěstí, vydrží Vám do Vánoc :-)
Já je ale dělám jako dárek nebo jen tak pro radost...


5 komentářů:

  1. kde se dá prosím sehnat ten vanilkový extrakt? dá se to případně něčím nahradit?

    OdpovědětVymazat
  2. Já ho koupila na www.kitchenette.cz ale v podstatě jde ho i vynechat :-) každopádně určitě nedoporučuji takový ten levný z obchodu za 25 Kč. To s vanilkou nemá nic společného a mě to osobně smrdí :-)

    OdpovědětVymazat
  3. A nebo si ho vyrobit, je to jednoduché :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jediné s čím mám s výrobou problém je, že nevlastním alkohol a nechce se mi kupovat celá lahev :-D Tak si ho raději koupím. Ale při mé spotřebě k tomu stejně jednou dojdu. Ale vyrábím si vanilkový cukr a na ten nedám dopustit :-)

      Vymazat
  4. Tak tyhle lahůdky děláváme s babčou každoročně a zmizí vždy jako první :) My ještě přidáváme sekané ořechy nebo mandle, to je ještě lepší ;)

    OdpovědětVymazat