úterý 12. prosince 2017

SKOŘICÁKY

Když člověka honí mlsná, tak vznikají ty nejlepší recepty. Letos na Vánoce jsem si řekla, že upeču jen pár neobvyklých kousků. Má to dva důvody, jeden je, že moje maminka naše klasiky má již napečené a tak nemá smysl dělat to stejné dvakrát (hlavně ona to bude stejně lepčejší, že jo) a druhý je, že můj manžel miluje právě tyhle neobvyklosti. Sice se mu snažím vždycky vysvětlit, že ty klasiky k Vánocům prostě patří, tak stejně dám na jeho spokojenost a udělám pár kousků, na které naše rodina není zvyklá.

Jelikož jsem člověk praktický a moc mě nebaví takový to tvoření pidi věcí, u kterých člověk stráví hodiny a hodiny, tak dělám spíš takové sušenky. Letos jsem dostala chuť na něco skořicového, to v mém sušenkovém a cukroví-ovém repertoáru ještě chybí. Vyndala jsem pár surovin, spojila dohromady a ejhle. Ono je to naprosto dokonalé.

Testováno na přátelích, kteří chtěli ihned recept :-)

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet kusů: 2 plechy

INGREDIENCE:
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 160 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 3 lžičky skořice
  • 8 namletých hřebíčků
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • cukr na obalení
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si odvážíme mouku a nasypeme do mísy.
 Přidáme vlašské ořechy.
 Dále cukr a
 máslo.
 Ještě přidáme skořici a také
 hřebíček.
 Zakápneme rumem.
 A nakonec přidáme kypřící prášek.
Zpracujeme těsto, dáme na cca 30 minut až hodinu vychladit, aby se nelepilo a vykoulíme z nich kuličky, které v dlani rozplácneme a z jedné strany obtiskneme do krupicového cukru. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů cca na 10 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat