SMOOTHIE - proč pít čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny?

V tomto článku bych se s Vámi chtěla podělit o radost, kterou poslední dobou prožívám. Radost mi nezpůsobila žádná velká věc, či čin, jak by asi většina čekala, ba maličkost. A to pro někoho obyčejné smoothie.
Když jsem začala před několika lety pravidelně snídat a občas i svačit smoothie, tak by mě nikdy nenapadlo, že tím inspiruji tolik lidí.

Postupem času jsem si začala fotit ranní rituál v podobě sklenice plné rozmixovaného ovoce a zeleniny, až se z toho stalo pravidlo. Pravidlo, ke kterému se častěji a častěji připojoval komentář "Z čeho je?". Tak jsem ke každé fotce ranního smoothie začala sepisovat i ingredience, ze kterých se skládá.

Jednoho dne mě ale napadlo (a to z důvodu nynější obliby) založit a přidat hashtag (#). Ani ne proto, aby ho používali i ostatní lidi, ale proto, aby se v těch mých "smůtýčkách" lépe orientovalo a filtrovalo.

Vraťme se k první větě. Obrovskou radost mi nyní dělá to, že když si každé ráno kliknu na #rannismoothie, tak vidím, že každý den přibývá více a více lidí, kteří tento hashtag používají. Ale hlavně, kteří smoothie pijí a nejsou líní ho připravovat. Nehledají výmluvy proč ne, ale hledají důvody, proč ano.

Mohu říci, že denně přibyde alespoň jeden člověk, který nahraje na Instagram fotku smoothie a připíše k němu "Tohle je moje první smoothie." a kolikrát i "Inspirovala mě @smoothcooking.cz.". Och bože to je tak úžasné to číst. A hlavně denně přibývá stále více a více lidí, kteří #rannismoothie připravuji.
Pokaždé se u toho usměju a mám tak příjemný pocit. Inspirovat někoho v něčem(čemkoliv) byl můj sen, jen jsem nikdy nevěděla v čem. Nikdy by mě ale nenapadlo, že to bude právě #rannismoothie :).

Tímto článkem Vám všem "smooterům" chci poděkovat za to, že vyrábíte ranní smoothie(i když ne vždy je ráno), že používáte můj hashtag, kterým přípravu smoothie šíříte dál.
A hlavně Vás chci podpořit ve výrobě ranního smoothie. Už proto jsem sepsala hlavní otázky, které mi stále kladete. Nyní budete mít otázky a odpovědi na jednom místě.

A teď ještě, co připravuji.
V nejbližší době vyjde časopis od Chef parade, kde budou vyfoceny a sepsány recepty na moje nejoblíbenější ranní smoothie. Takže ihned, jakmile budu mít bližší informace, tak Vám je napíši.
Kolem Velikonoc vyjdou v Blesk pro ženy dva recepty na velikonoční smoothie.
A k tomu všemu Vám připravuji soutěž s firmou www.bavimevarit.cz a Efko. Mno máte se na co těším a doufám, že se Vás smooterů připojí, co nejvíce. Úspěch a aktivita z první soutěže mluví za vše.
HLAVNÍ DŮVODY, PROČ PÍT SMOOTHIE

1. RYCHLÁ SNÍDANĚ ČI SVAČINA PLNÁ ŽIVIN
I když to tak nevypadá, tak příprava smoothie je velmi rychlá. Zkuste si rozdělit úkoly. Řekněte partnerovi, kamarádce či spolubydlící, aby připravila snídani ve stylu - Chleba, namazat, položit na to sýr, šunku prostě to, co snídáte obvykle. A Vy zkuste vzít mixér, naházet do něco vše, co máte rádi a zmáčknout tlačítko. Kdo myslíte, že bude rychlejší? :-)

A to nemluvím o tom, komu bude lépe. Tomu, kdo sní chleba nebo tomu, kdo vypije smoothie plný živin?


2. PRAKTICKÝ ZPŮSOB KONZUMACE OVOCE A ZELENINY
Přesně polovina toho, co zkonzumujeme za 1 den, by měla být syrová zelenina. Kdo z nás to dodržuje? Řekla bych, že téměř nikdo. Jednou sklenicí smoothie navýšíme přísun zeleniny v syrovém stavu. S tím i přísun vitamínů, minerálních látek, enzymů a vlákniny.

Hodně lidí kolem mě říká, že nemá čas si připravovat salát (ať ovocný či zeleninový). Nebo že mu nechutná a nebo také, že než ho donese do práce, tak mu uvadne.
Není jednodušší způsob, než vyndat klidně už předpřipravené ovoce či zeleninu z lednice nebo mrazáku, vše strčit do mixéru a během minuty mít velký salát v 1 sklenici. Tuto sklenici si můžete vzít s sebou i na pracovní cestu místo svačiny, či ji pít po cestě na autobus do práce.


3. ZELENINA JE VÝŽIVNÁ A PŘITOM MÁLO KALORICKÁ
V dnešní době, kdy většina z nás má sedavé zaměstnání nepotřebujeme jíst vysokoenergetická jídla. Protože tím, že hýbeme myší nebo ťukáme do klávesnice moc energie nespálíme (nemluvím o sportovcích). A pokud konzumujeme jídla, která mají větší energetickou hodnotu, než jsme schopni spálit, tak se nám to ukládá do tuků a vede to k nadváze. Nebo k velkému břichu a bokošpekům :-).

Když vím, že budu běhat po městě a nebudu  mít čas něco zakousnout, tak si připravím zeleninové smoothie. Je to rozhodně lepší a vlastně i levnější varianta, než si koupit někde všemi oblíbený fast food.


4. ŽIVINY ZE SMOOTHIE JSOU DOBŘE VSTŘEBATELNÉ
Pití smoothie je jedna z metod, jak dovyživit organismus. Jelikož ve smoothie je vše do hladka rozmixované, tak se živiny až 4x rychleji vstřebávají, než u pevné stravy. A je to hlavně proto, že vláknina je oddělena od vyživujících látek a organismus může trávit 10x rychleji s menším zatížením.

Jak všem popisuji. Když jdeme večer spát, tak je tělo v čistícím režimu. Když ráno vstaneme, tak je žaludek stáhnutý a ospalý. Proto, když vypijeme do hladka rozmixované smoothie, tak ho pomaličku roztáhneme, rychle do sebe dostane živiny a to nás probere a žaludek připraví na svačinku (v pevné formě).
Zato, když si ráno dáte chleba se salámem, tak ho ucpete, on chudák ospalý musí rychle začít pracovat a prát se s chlebem a mastným salámem. A živiny? Nikde.

PS: Tam kde to jde, tak nechte slupku. Je v ní nejvíce živin a vlákniny.


5. SYROVÉ OVOCE A ZELENINA OBSAHUJÍ ENZYMY NAPOMÁHAJÍCÍ  PŘI TRÁVENÍ
Já nevím, jak to máte Vy, ale já jsem vždy měla obrovský problém s trávení. Když jsem si dala ve 12 k obědu kachnu, bylo mi těžko ještě v 19h večer.
Z tohoto důvodu jsem se začala zajímat o potraviny, které obsahují více enzymů, které pomáhají trávit potravu. A to je právě ovoce a zeleniny v syrovém stavu.

Výživová poradkyně nám popisovala, že když si dáme napůl syrový steak, tak než ho vyloučíme, trvá cca 12 dní. Proto se důležité si jako přílohu dát syrovou zeleninu, která nám pomůže stravu rychleji rozložit. Hlavně ne brambory apod. Proto se ke steakům začali servírovat fazolky, ale bohužel na slanině a stejně uvařené. Zkuste čistý salát.


6. ČERSTVÉ ŠŤÁVY POMÁHAJÍ PŘI OČISTĚ
Čerstvé ovocné šťávy mají na organismus velký detoxikační vliv, což přispívá ke zlepšení zdravotního stavu a jako prevence vážných onemocnění.


7. SMOOTHIE PRO DĚTI
I my jako malé děti jsme měly dojem, že co je zelené, to je špatné (i když je to naopak). Jak ale "donutit" děti konzumovat syrovou zeleninu? Na scénu nastupuje opět smoothie. Do jedné sklenice můžete namixovat potřebnou zeleninu a zakamuflovat ji mezi chutě sladkého ovoce.
Zkuste to pomalu a přidávat větší a větší množství zeleniny.


8. ČERSTVÉ SMOOTHIE Z OVOCE A ZELENINY PODPORUJE A POMÁHÁ
Zařazení čerstvých potravin do každodenního jídelníčku
  • napomáhá zvýšení energie,
  • podporuje imunitní systém,
  • rozzáří pleť,
  • vyživuje buňky celého těla,
  • pomáhá při redukci hmotnosti,
  • pomáhá při snižování hladiny cholesterolu,
  • pomáhá pročistit trávicí systém,
  • optimalizuje pH organismu,
  • pozitivně působí při lupénce, ekzémech a dalších kožních problémech,
  • snižuje zahlenění organismu, snižuje problémy při astma, senné rýmě, apod.,
  • má vliv na fyzickou a duševní pohodu,
  • je významným zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů, fytonutrientů, antioxidantů, polyfenolů, enzymů, stopových prvků.

INSPIRAČNÍ RECEPTY
Zelený džus:
1 salátová okurka, 4 stonky řapíkatého celeru, 2 jablka, 6-8 listů kapusty, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce zázvoru
nebo
hrst špenátových listů, pár lístků petržele, 2 stonky řapíkatého celeru, půlka salátové okurky, 1 zelené jablko, 1 kávová lžička čerstvého zázvoru , šťáva z 1 citronu, špetka kajanského pepře

Citronovo-zázvorový džus:
2 mrkve, 2 jablka, šťáva z 1 citronu, kousek čerstvého zázvoru

Tréninkový a regenerační džus:
1/4 okurky, 1 stonek řapíkatého celeru, 2 jablka

Dr. Džus:
1 velká mrkev, 2 jablka, 1/2 stonku řapíkatého celeru, 1 červená řepa, šťáva z 1 citronu, kousek zázvoru

Pro očistu krve:
3 stonky řapíkatého celeru, 1 jablko, 1 menší řepa

Brokolice a hruška:
4 velké řůžičky brokolice, 2 okurky, šťáva ze 2 citronů, 1 velká hruška

Já vím, bylo to zase dlouhé, ale snad jsem Vás opět a hlavně více inspirovala v tom, proč snídat ranní smoothie.
Takže, pokud máte Instagram, budu ráda, když ke své fotce připojíte hashtag #rannismoothie a tím pomůžete rozšířit do podvědomí dalších lidí, že je to dobrá a chutná věc a hlavně, že pomáhá být krásní, pozitivní, hubení a cítit se celkově dobře :-)
 
Děkuji
K.
 
 
Informace a recepty jsem čerpala z návštěv u výživové poradkyně z Wellnessia.


27 komentářů:

  1. Super článek! Už přesně budu vědět jak na ranní start :-) Máš skvělý blog a inspirativní profil na instagramu. Jen tak dál!!!��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak krásný balzám na duši čist tyto řádky. Ted jsem tu ten článek dělala několik hodin a pořád se koukala, zda to má hlavu a patu a přepisovala ho dokola. Číst pár minut po zveřejnění je úžasný impuls psát další. Děkuji moc.

      Vymazat
  2. Moc krásný článek! :) Sice tyto dlouhé moc nemusím, ale tento mě tak zaujal, že jsem ho měla přečtený během chvilinky :) Děkuji moc za inspiraci :)Jen bych se chtěla zeptat, zda je lepší tyto recepty na smoothie dělat v odšťavňovači, ponorným mixérem či v mixéru, kde jsou ty nože dole (nevím přesně, jak se mu říká :D ). Ještě jednou děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hi hi tak to jsme na tom stejně. Já je nerada čtu a i nerada píši. Ne proto, že by mě to nebavilo, to já se zase ráda rozpovídám, ale proto, že vím, že ostatní to nemusí :-)
      U tohodle to ale nešlo jinak :-)

      Jinak záleží jak které smoothie. Všeobecně je dobré to dělat v mixéru (ten se sekáčkem dole), protože se rozmixují i slupky, ve kterých je nejvíce živin a vlákniny.
      To já dělám třeba místo svačiny snídaně atd.

      Pokud štávy, tak se dají udělat v odštavňovači a třeba naředit vodou a pít to celý den.

      Někdo dělá smoothie i ponorným mixérem a jde to, já to osobně nezkoušela.

      Kdybych měla mluvit za sebe, je to nejlepší mixérem klasickým na koktejly a pokud je to na snídani přidat i vločky, psyllium a třeba jogurt :-)

      Vymazat
  3. Parada!! A jdu si vyrobit Dr.Dzus :) Cha!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závidět se nemá, ale závidím. Nesedět v práci, tak si také něco mixnu :-) Napiš, jak chutnal :-)

      Vymazat
  4. Super článek! Smoothie mánii mám tak trochu za sebou - k Vánocům jsem dostala odšťavňovač, takže teď mám každý den k svačině fresh. Ale tvůj článek mě tak navnadil, že smoothie opět zařadím do repertoáru :-) Z receptů mě asi nejvíc zaujal ten s brokolicí. Hned zítra ho zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už smoothie piji 2 roky v kuse a ještě mě to neopustilo. Jen ho vždy přizpůsobuji ročnímu období a kdy ho piji.
      Já jsem zase ještě nepřišla na fresh. Přijde mi škoda vyhodit všechnu dužinu a šlupku. Takže i obchodních centrech, jak jsou ty stánky s fresh, smoothie atd. tak si dávám smoothie i když třeba bez jogurtu a jen třeba citrusové plody. To je skvělý :-)

      Tak jestli ho vyzkoušíš, tak dej vědět :-)

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Děkuji moc. Hlavně na té poslední fotce, jak fouká vítr :-D

      Vymazat
    2. :-D Taková momentka, kterou jsem si nemohla nechat pro sebe :-D

      Vymazat
  6. Také chválím za článek :)
    Jen jedna otázka: řepu a brokolici před rozmixováním vaříte, že ano? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Ne ne vše v syrovém stavu. V uvařeném by to ztratilo většinu vitamínů a výživových složek a to je škoda. Jen to chce o nějakou tu minutku mixovat déle, když se tam přidává tvrdší ovoce či zelenina.
      Jediné nedávám čerstvé je mražené ovoce v zimě, ale jen jako dochucovací složka. Základem je vždy kombinace čerstvého ovoce či zeleniny. :-)

      Vymazat
  7. Je možné si připravit ranní smoothie už večer, dát do lednice a vypít až ráno? Ráno bohužel nestíhám a nechci vzbudit celý barák mixérem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, určitě je. Jen to chce vychytat, jaké suroviny používat. Například psyllium i různé semínka či vločky nasáknou hodně vody. Takže se z toho může stát hodně hustá kaše :-) Každopádně pak stačí do toho přidat trochu vody a opět naředit. K zelenině také radím přidat vždy kousek citronu. Zachová barvu, aby to ráno nebylo hnědé a neměla jsi z toho spíše špatný pocit :-)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď a za užitečné tipy :) Tak teď už mi nic nebrání v tom začít snídat smoothie jupííí!

      Vymazat
    3. To určitě nebrání. Od té doby, co ho snídám každé ráno se cítím skvěle. Plná energie, úsměvu.
      Ještě zkus chia pudink. Recept jsem přidávala teď nedávno, tak bude na hlavní straně. Jinak je v rubrice vaření/snídaně.
      Vezme se pouze lžíce chia semínek, zalije směsí s ušlehaného banánu s mlékem nebo rostlinným nápojem a dá se to přes noc do lednice. Může se to ozdobit nebo doplnit o čerstvé ovoce, ořechy, slunečnicová semínka. Je to vydatné a výborné a práce nulová :-)

      Vymazat
    4. Na ten jsem koukala a hned si ho připravím na zítřejší ráno :) Jsi skvělá!!!

      Vymazat
    5. A ty moc milá. Děkuji :-) Jinak pokud jsi z Prahy nebo vlastně asi i jiných měst. Tak v obchodním centru černý most u globusu je stánek svět oříšků a tam prodávají vážená chia semínka. 100 g za 30 Kč. Což je bomba cena. Já kupovala v DM 150 g za 100 Kč.

      Vymazat
  8. Skvely clanek plny inspirace...jsem presvedcena,ze musim ma smoothie najet ihned. Nemuzu se dockat rana az si udelam sve prvni snidanove smoothie. Dekuju za inapiraci,jsi skvela :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No paráda, vítej do klubu smůtařů. A jestli máš Instagram tak přidej hashtag rannismoothie a ceskesmoothie a inspiruj také ostatní :-)

      Vymazat
  9. Ahoj, tohle presne jsem si potrebovala precist! Uz pul roku jim zeleny jecmen a chlorelu, ucinky citim, ale je to porad malo. Chci jist zdraveji, jen kde zacit? :) Tak jsem zacla cist "Zivot bez psenice", "Vegan v kondici", vcera jeste dokument "Radeji vidlicky nez noze" a dneska mam z toho uz hlavu jak meloun:) Vypustit maso bude asi nejjednodussi, ale mrazak plny masa tak ho prece nevyhodim :d, vynechat psenici - tak to bude tezke sousto, do toho ted urcie nejdu :) Chce to zacit pomalu a nestresovat se, a zda se ze smoothie je presne ten spravny prvni krok pro vsechny ktery chteji jist zdraveji! Takze u sebe mam jasno, kupuju mixer a jdu do toho!:)
    Jen muzu se jeste zeptat, jaky presne mixer pouzivas? ...znacku,typ. Mam na vyber tak cca 30 minut nez se vzbudi syn a zacne mi skakat po hlave :) Nejaky tip by mi usetril spoustu casu. Dekuju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      já si myslím, že je nejdůležitější najít něco, co vyhovuje tobě. To co vyhovuji jiným, nemusí sedět tobě. A to vím moc dobře. Takže spíš zkoušej a hledej a co ti sedne, tak to jez a pij. Vynechávat maso a lepek, jen protože to je dnes moderní není nutné. Stačí jen jíst hodně ovoce a zeleniny a semínek v syrovém stavu, protože to obsahuje nejvíce živin a vitamínů a vlákniny a uvidíš, že zažívání se ti hodí do pohody.
      Doporučuji si koupit Good morning od nutrifeed. Je to slovenská firma, která prodává takovou směs z chlorelly, spirulíny, macy a tak a dáš si každé ráno jednu lžičku do jídla nebo smoothie a má to naprosto dokonalé účinky. Nikdy jsem nic lepšího neměla.

      A k mixéru. To je těžké. Já mám od catler. Ale stojí osm tisíc, takže se spíš podívej po těch, které mají velký výkon a dokážou drtit led. Dnes je na trhu toho spousta a když to odpálíš, tak to vrátíš a koupíš si jiný :-) výhoda reklamace :-)

      Vymazat
  10. Moc skvělý článek, akorát jsem si pořídila mixér a slíbila si, že na sebe budu víc myslet :). Ráda bych se zeptala, zda máš zkušenost s tím, že bych si smoothie připravila večer a ráno ho jen čapla v lednici a vyrazila do práce. Údajně některá smoothie hořknou? Moc díky za radu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, sama to nedělám. Časově to zvládám ráno a nikoho tím neruším. Ale vím, že několik lidí to tak dělá. Třeba můj brácha. Ten si to tedy většinou nakrájí, hodí do mixéru, dá do lednice a ráno jen zapne. Jestli řešíš hluk a ne čas, tak to zkus. Nemůžu říct, co hořkne a co ne. Prostě zkoušej a uvidíš sama. Ale vím, že to tak lidé dělají :-)

      Vymazat