Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

čtvrtek 8. ledna 2015

BULGUROVÝ SALÁT S RAJČETEM A TUŇÁKEM

Hodně z Vás mi píše, že by chtěli snadné recepty na jídla, která prospějí našemu tělu. Dokonce nám pomůžou shodit nějaké to kilo, které nám překáží.

Opět se vrátím do minulosti k návštěvám u výživové poradkyně. Právě u ní jsem se setkala se slovem bulgur. Vysvětlila mi kladné stránky této celozrnné pšenice a od té doby jsem ho zařadila pravidelně do mého jídelníčku.

Můžete ho použít do salátů a nebo jako příloha, např. místo rýže.

CO JE TO BULGUR? Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí na menší kousky.
Namáčením vznikají enzymy a dochází k částečné přeměně škrobů v jednoduché cukry, tím je bulgur stravitelnější a zrno biologicky aktivní.
Bulgur se obvykle nejí samostatně, používá se spíše jako součást různých pokrmů.
Chutná po oříšcích a voní po obilí.
Dnes už ho koupíte v jakémkoliv větším a vlastně i menším obchodě.

Zde na blogu mám už recept na jeden Bulgurový salát, který u nás doma děláváme opravdu často. Hodí se na piknik, ke grilování, k obědu a vlastně i večeři. A s tímhle, který Vám sepíši níže, je to stejné.

Jelikož tyto saláty obsahují bulgur, syrovou zeleninu a vajíčko, tak dostatečně poslouží jako vydatný oběd. A když si k němu přidáte kousek ryby nebo masa, tak tuplem :-)

Určitě ho vyzkoušejte, alespoň jednou a napište mi, jak Vám chutnal...já ale věřím, že ano.

Doba přípravy: 25 minut
Náročnost: malá
Počet porcí:  3 - 4

INGREDIENCE:
  • 200 g bulguru
  • 1 malá cibule.
  • 2 vejce
  • 6 ks sušených rajčat
  • 2 velká syrová rajčata
  • 3 lžičky dijonské hořičce
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgin
  • šťáva ze čtvrtky citronu
  • sůl, pepř
  • tuňák (doporučuji filety Calvo, mám s nimi úžasnou zkušenost)
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si odvážíme bulgur, pokrájíme sušená rajčata a cibuli.
Vložíme bulgur nejlépe do rýžovaru, přidáme polovinu pokrájených sušených rajčat a cibuli. Osolíme půlkou lžičky soli a opepříme, zalijeme vodou a dáme vařit.
Vajíčka vložíme do studené vody, osolíme a dáme také vařit. Od momentu bodu varu vaříme 10 minut.
Když máme bulgur a vajíčka uvařené. Dáme to vychladit.

Vychladnutý bulgur si přendáme do větší mísy. Pokrájíme si vajíčka na proužky nebo kostičky a přidáme do bulguru.
Nyní si pokrájíme syrová rajčata a zbylá sušená rajčata na menší kousky. A vložíme k bulguru.
Vezmeme si  malou misku a vytvoříme si zálivku. Do misky vložím 2 lžíce olivového oleje...
 ...3 lžičky dijonské hořčice...
 ...šťávu ze 1/4 citronu...
 ...osolíme a opepříme...
 Vše důkladně promícháme...
 A nelijeme do bulguru...
 Celý salát pořádně promícháme, ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme.

Jako přílohu podávám tuňáka. Teď jsem objevila tuto novinku od Calvo a je vynikající. Jsou to filety tuňáka a opravdu obrovské pevné kusy. Jsem z toho nadšená.
 Nandáme si bulgur na talíř.
 Na něj naservírujeme tuňáka a kousek vajíčka, lehce z vrchu popepříme a můžeme podávat...


10 komentářů:

  1. Bulgur už jsem ochutnala a moc mi chutnal. Tvůj recept vypadá skvěle, protože tam jsou samé dobré věci... sušená rajčátka, tuňák, vajíčka...to já můžu! :D Asi si budu muset příští týden skočit do zdravé výživy pro bulgur a v dohledné době recept zkusit. :))
    Mimochodem jsem strašně ráda, že jsem Tě před nějakou dobou na Instagramu našla, nejenže mě tvé fotky tam velmi baví a mám je ráda (jste s manželem moc sympatičtí a jeden z nejhezčích párů, co jsem v poslední době viděla!), ale i blog a všechny recepty jsou super! :)) Jen tak dál, vedeš si skvěle. ;)

    Debie

    www.thingsbydebie.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé to je miloučké, děkujeme :-) Bulgur seženeš i v normálním obchodu jako kaufland, penny, albert atd. Většinou je u rýže nebo luštěnin.
      Tak pak zkus i ten druhý recept na bulgurový salát. My ho jíme doma jen tak, nosíme na pikniky a nebo si k tomu uděláme kousek masa.
      Tenhle s tuňákem je také super. Přecijenom ryba, citron, vajíčko a rajče k sobě půjde vždycky :-)

      Vymazat
  2. Zajímavý recept, přemýšlím, že bych ho v pátek zkusila na večeři :) jenom bych se chtěla zeptat, píšeš že bulgur vkládáš do rýžovaru, který bohužel nevlastním tak by mě zajímalo jak je nejlepší ho připravit a když tak jaký poměr bulguru/vody :) moc děkuji za odpověď a už teď se mi sbíhají sliny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, přesný poměr vody a bulguru nevím, ale vše je vždy napsané z druhé strany obalu v návodu na přípravu. Většinou to je 1 ku 2. Jeden poměr bulguru a dva poměry vody. Je to stejné jako s rýží. Nejlepší je to stejně kontrolovat při varu a kdyžtak trošku vody dolít. :-)

      Vymazat
    2. Díky :) myslela jsem si, že to bude jak s rýží, ale pro jistotu jsem se zeptala :D

      Vymazat
    3. Jo jo s rýži je úplně stejné. V mnoha jídlech rýži i bulgurem nahrazuji. :-)

      Vymazat
  3. Vařit bulgur se sušenými rajčaty a cibulí v rýžovaru? Oh můj Bóže, jsi génius a já Tě miluju 😁 Než vychladnul a já připravila zbytek, pořád jsem užírala, je prostě skvělej a já byla skoro po večeři 😂. Teď už mám salát hotový a z něj dva obědy do práce. Děkuju Ti za tenhle recept, je skvělý! Postupně podle Tebe budu zkoušet recepty, jsi holka šikovná 🌷

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D tak to mě moc těší. Zkus i ten druhý recept na bulgurový salát. Ten je náš s manželem nejoblíbenější :-)

      Vymazat
  4. Kaci, tenhle bulgur jsem delala uz po nekolikate a je opravdu vynikajici! Moc diky za recept, samotnou by me takova kombinace asi nenapadla, delam si ho bezne spis s restovanou zeleninou jako je cuketa, mrkev atd. :) Mej se krasne, T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A už jsi zkoušela ten druhý? To je můj top of the top :-)

      Vymazat