10 DŮVODŮ PROČ PÍT ZELENÉ (GREEN) SMOOTHIE



Stránka, přes kterou spravuji blog mi ukazuje, přes co mě čtenáři našli. Přes jakou stránku či skrz jaké zadané slovo ve vyhledavači se dostali na můj blog.
Je to zajímavé, občas kombinace slov, jak dojít k mé stránce jsou i vtipné. Asi je to i tím, že slovo "smooth" je pro někoho nové, čtenář neví, jak se vyslovuje, natož píše.
Ale důležité je, že i různé zkomoleniny zadané do vyhledávače Vás dostanou na můj blog.
 
Velmi časté slovo, které zadáváte je "Smoothie", ale hned po něm je "Green smoothie" nebo "Proč pít green smoothie" nebo "Proč přidávat špenát do smoothie".
 
Proto jsem se rozhodla sepsat "10 DŮVODŮ PROČ PÍT ZELENÉ (GREEN) SMOOTHIE". Pořadí není sepsáno dle důležitosti, prostě jen tak, jak mě to napadá :-)
 
 
1. DŮVOD
Zelené smoothie je neuvěřitelně výživné.
V jedné velké sklenici je čerstvé ovoce a zelenina, která má vysoký obsah vitamínů. Jako například A, C, K, E, vápník, vlákninu a bílkoviny. Pak také beta-karoten, lutein, které chrání naše buňky před poškozením. Některé ovoce a zelenina obsahují i Omega 3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví a funkci mozku.
 
Každý odborník Vám řekne, že  musíme jíst denně čerstvé ovoce a zeleninu. Každý z nás by měl sníst cca 3 šálky listové zeleniny za den. Sníte to? Pravděpodobně ne. Proto je dobré pít zelené smoothie.
Tohle vše můžete mít v 1 sklenici a nemusíte na to dále po zbytek dne myslet.


2. DŮVOD
Zelené smoothie je velmi zdravá snídaně či svačina, kterou si snadno připravíme bez velké námahy.
Většina lidí kolem mě a věřím, že i Vy, jsou zaneprázdnění. Dnešní doba je velmi uspěchaná a jídlo, natož zdravé jídlo odsouváme a odsouváme. Často spadne na dno denních úkolů a je nahrazeno pro nás "důležitějšími" úkoly. Není tedy divu, že nejíme dostatek zelené syrové zeleniny a vlastně ani děti. Proč taky, když to nevidí ani u nás.

Když vypijeme zelené smoothie, tak během pár minut do sebe dostaneme důležitou denní dávku, která je prospěšná pro náš organismus, zdraví, energii a také trávení a štěpení stravy.

 
3. DŮVOD
Zelené smoothie je dobře stravitelné a plné vitamínů.
Já jakožto člověk, který má po celý život problémy s žaludkem a trávením, neznám lepší věc pro nastartování dne.

Jak už jsem psala v jiném článku o smoothie, tak nejhorší je, když ráno vstanete a ihned do sebe nasoukáte chleba s máslem a nějakým salámem. Když dám stranou to, že Vám to nedá žádné živiny a vitamíny, maximálně pocit uspokojení a kalorickou složku. Tak, co to udělá dále? Žaludek spal, vzbudil se a rychle ho zaplácnete chlebem, hutnou hmotou. Takže rychle musí vstát a začít na plno pracovat. Je to tedy pro něj velmi namáhavé a šok a dá Vám to najevo (možná už to nevnímáte, ale po pravidelném pití rozmixovaného smoothie pochopíte ,o čem mluvím).

Zato, když vypijete sklenici smoothie, které je do hladka rozmixované, tak se žaludek ze spánku pomaličku probudí, rozmixované kousky zeleniny a ovoce snadno vstřebá a stráví. Pomalu se roztáhne, probudí a za hodinku, dvě můžete pokračovat v další svačině a to už v pevném stavu.

A to, co málo kdo ví je, že buněčné stěny mnoha listové zeleniny jsou velmi odolné a těžko se rozpadají. Žvýkáním rozbíjíme buněčně stěnu a tím se dostáváme k vnitřní výživě. Problémem ale je, že velmi málo lidí umí dobře žvýkat. Tudíž, když listovou zeleninu dobře nerozkoušeme, tak se nedostaneme k výživě a má to poloviční účinek.
Zase nás to vrací ke smoothie. Mixér nám krásně rozmělní zeleninu, uvolní buněčné stěny a živiny nám jdou takto naproti :-)
 
4. DŮVOD
Zelené smoothie rychle připravíte a rychle po něm uklidíte.
Příprava smoothie trvá cca 3 minuty + 30 vteřin, při kterých mixér opláchnete. Doporučuji opravdu mixér oplachovat ihned po mixování. Stačí vložit pod tekoucí teplou vodu a vše jde krásně dolů. Když ale necháte smoothie zaschnout, jde to velmi špatně dolů. Stejně tak i u sklenic. Proto do nich po vypití smoothie vždy natočím vodu, aby to nezaschlo.

 
5. DŮVOD
Zeleným smoothie neurazíte nikoho a všem se zavděčíte.
Není věková kategorie, pro kterou by smoothe nebylo určeno. Proto ho můžete začít pít v jakémkoliv věku. Výborné je i pro děti. Když dobře zvolíte poměr ovoce a zeleniny, tak děti ani nepoznají, že pijí zeleninu. A jelikož jí pro svůj vývoj a myšlení opravdu potřebuji, proč toho nevyužít, že?

Dobře zvolené smoothie můžou začít pít děti už od 6ti měsíců (vše zkonzultujte s lékařem). Po mateřském mléku pomalu začínáte zavádět normální stravu. A jelikož děti milují koktejly, tak je to naprosto vhodné a ani nepoznají, že konzumují špenát nebo kapustu. Kterou většina dětí nesnáší :-)
Vše ale opatrně, abyste předešli případným alergiím.

6. DŮVOD
Zelené smoothie je salát bez dalších kalorických složek.
Když si budete připravovat salát, tak si ho budete chtít i dochutit. Jenže dochucení znamená olej, sůl, sýr (tuk, sůl, sacharidy) a jiné zálivky a dochucovadla plná tuků, soli a sacharidů.

Zelené smoothie je vlastně takový salát, do kterého tyto zbytečné kalorické složky přidávat nemusíte. Takže pokud držíte dietu či jste v redukčním programu, tak je to nejvhodnější věc právě pro Vás. Můžete si ho připravit místo odpolední svačiny nebo k večeři.

 
7. DŮVOD
Zelené smoothie je plné vlákniny a pomáhá trávení a vylučování.
Vláknina se chová jako silné koště (více v článku ZDE), které zametá tlusté střevo a zbavuje ho toxinů a odpadu ze stravy.

Zelené ovoce a hlavně zelenina obsahuje enzymy, které nám pomáhají štěpit stravu. Proto, když jíte maso, tak byste k němu měli sníst alespoň půl talíře syrové zeleniny, nejlépe té zelené. Pomůže Vám stravu rozložit a lépe strávit a vyloučit.


8. DŮVOD
Zeleným smoothie ku zdravým vlasům a pleti.
Pravidelnou konzumací zeleného smoothie dosáhnete krásnější pleti, bělejšího bělma, lesklých vlasů a mladistvého vzhledu. Žádný krém či kondicionér Vám nepomůže tak, jako právě tento zázračný zelený nápoj.

A čím to je? Samozřejmě konzumací čerstvých živin a vitamínů, které zelené plody obsahují.

 
9. DŮVOD
Zelené smoothie Vám pomůže dosáhnout celkového zlepšení zdravotního stavu.
Pokud budete denně a pravidelně konzumovat zelené smoothie, tak nejenže by se Vám měl zlepšit zdravotní stav, ale budete mít více energie a budete pozitivněji myslet.

Ano, zní to zvláštně, ale je to tak. Člověk se cítí vyrovnanější, plný energie, pozitivně nalazen, ráno vstává s úsměvem a také s úsměvem jde do práce, s elánem vykonává vše, co potřebuje.. Mluvím z vlastní zkušenosti.

A jelikož já sama o sobě mohu říci, že jsem člověk, který chytí každou nemoc, která letí kolem. Tak musím tedy zaklepat (ťuk ťuk ťuk), že od doby, co pravidelně piji smoothie, tak se můj zdravotní stav opravdu zlepšil.

10. DŮVOD
Kombinací všeho co má daný člověk rád, ku prospěchu jeho života.
Zelené smoothie, vlastně jakékoliv smoothie má obrovskou výhodu. A to, že k němu nepotřebujete žádný recept. Stačí smíchat vše, co máte rádi nebo vše, co máte v lednici a nikdy to nebude špatně.

Ano, někdy Vám bude chutnat více, někdy méně. Ale časem zjistíte, co Vám nejvíce vyhovuje a toho se budete držet.

Také je zajímavé, že když vezmete například řapíkatý celer nebo syrový špenát, který jen tak člověku nechutná. Přidáte k němu další ingredience (ovoce, semínka, ořechy, jiná zelenina), tak ani nepoznáte, že tam tato zelenina je. Například já si dávám špenát, jahody, datle, kokos, jogurt, vodu a nikdy bych neřekla, že tam špenát je. Takže si vychutnávám ovocný koktejl a s ním do sebe dostanu dvě hrsti syrového špenátu.
 
A co jsem tím opět chtěla říct? Že zařazení jedné velké sklenice zeleného smoothie do svého denního jídelníčku, Vám může přinést samé pozitivní změny. Když tělo dostane potraviny, živiny a vitamíny, které potřebuje pro dobré fungování, tak změna přijde sama.
 
Výmluvy, že smoothie trvá dlouho slyšet nechci. Příprava a mixování trvá kolem 5ti minut a své smoothie si můžete přendat do přenosného hrnku a vzít s sebou. Pít ho můžete po cestě na autobus, při řízení nebo po cestě na obchodní schůzku.
 
Jen na závěr ještě připomenu, že se vším začněte pomalu a dávky postupně navyšujte. Pokud nejste zvyklí konzumovat denně tolik vlákniny, můžete se předávkovat a mít křeče či být nafouknutý. Pokud se tyto příznaky dostaví, nelekejte se, tělo se s tím vyrovná, břicho splaskne a nadýmaní opadne.
 
 
Opět děkuji za přečtení článku a těším se na Vaše komentáře.
Nezapomeňte na Instagramu k fotce svého smoothie přidat hasthtag #rannismoothie, ať se všichni smooteři najdeme :-)
 
Kásný den
Kačí
 


10 komentářů:

  1. Těchto 10 důvodů mě snad konečně motivuje se do zeleného smoothie pustit, děkuji :)
    Adéla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jestli ne, sepíši klidně další sto milionů důvodů :-D

      Vymazat
  2. Moc děkuji za užitečný článek! Dneska jsem si koupila polníček, tak to sním ráno hned zkusím a šup s ním a dalšími dobrotami do mixéru! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Polníček je super, protože není moc výrazný, tím pádem by tě neměl odradit :-)

      Vymazat
  3. Bojím se té chuti, ale jdu do toho a zkusím to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus :-) Mě překvapila jak byla jemná a příjemná. Ta oříšková podchut tam byla také skvělá. Schválně pak napiš jak ti zachutnala :-)

      Vymazat
  4. Moje první smoothie, které jsem umixovala, bylo zelené, skočila jsem do toho po hlavě a paradoxně ty kombinace, které zní nejhůř, mi chutnají nejvíc :) Jinak je pravda, že když jsem si přečetla všechny důvody, k čemu je vlastně smoothie dobré, tak mám stále větší chuť si drink každý ráno dát, takže bezva :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to opravdu moc ráda slyším. Není nad to si umixovat zelené smoothie. Je to zázračný nápoj a mně pomohl hodně s pletí, vlasy, nehty a celkově zdravím.

      Vymazat
  5. Chtěla bych se zeptat, jestli ztrácí smoothie na hodnotě, pokud si ho udělám už večer předem a ráno pouze vytáhnu z lednice? :) děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak čerstvé je čerstvé to je jasný, ale když nejde jinak, tak je to rozhodně lepší jak nic :-)

      Vymazat