PENNE S CUKETOU A SUŠENOU ŠUNKOU

Ano na fotce jsou špagety a ne penne, ale věřte, že s penne se to dělá lépe!!!

Tento recept je pro už tak zažitý, že když nevím, co vařit, udělám tohle. Seznámila jsem se s ním v italské restauraci Prosecco v Praze. O této restauraci jsem již psala článek a vychválila ji a teď nastal čas vychválil tento recept. Oni ho nazývají Penne s cuketou a italským špekem. Italský špek ale není jako špek český, jen tuk a tuk. Italský špek, to je taková pěkná slaninka. Něco jako Pancetta.

Když jsem toto jídlo ochutnala, upadla jsem do úžasu. Řekla jsem si: "Vždyť na tom nic není, pouze pár surovin a vykouzlí takový zázrak".
Skládá se z šesti základních surovin a to: těstovina, cuketa, slanina/sušená šunka, cibule, česnek a parmazán.

Většinou toto jídlo vařím, když  máme posezení na terase, je léto a nikdo se nechce tláskat ničím těžkým a hutným.
Avšak každý, kdo ho u mě ochutnal, tak ho hned zapojil do svého jídelníčku. Jak říkám, je to vděčné jídlo, které uspokojí každého. Tedy toho, kdo miluje cuketu jako já :-)

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost:    malá
Počet porcí:  4
 
INGREDIENCE:
  • 250 g těstovin
  • 2 střední cukety
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g sušené šunky/slaniny (švardsvaldské šunky, pančety či české slaniny)
  • 100 g parmazánu/grana padano
Dochucení:
Olivový olej, sůl, pepř

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme a pokrájíme suroviny. Potom to už bude taková rychlovka, že na nic jiného, než to vše házet do pánve čas nebude.
 
Takže cibuli si pokrájíme na čtvrt kolečka (cibule na půl a půlku na půl a pak děláme plátky). Česnek pokrájíme na tenké plátky. A slaninu na proužky.
Určitě jí nedělejte úplně nadrobno. Je dobré, když je do čeho kousnout. Zvlášť ta švardsvaldská šunka je opravdu tenoučká, takže je nejlepší udělat proužky cca 1x3cm.
 
A ještě si nastrouhejte Grana Padano.
Rozdíl mezi parmazánem a grana padano je v době zrání. Parmazán zraje 24 měsíců a Grana padano 16  měsíců. Takže už je na Vás, co použijete.
 Vše je pokrájeno a tak si dáme rozpálit pánev.

Také si natočíme vodu do hrnce, pořádně osolíme a dáme vařit těstoviny dle obalu nebo si můžete vyrobit domácí.
Jakmile je pánev rozpálená, tak na ní přidáme trošku olivového oleje a cibuli.
Nejprve rozpalujte pánev, až když je horká, tak přidejte olej a cibuli. Je to z toho důvodu, aby se olej nepřepaloval.
 Když je cibule zlatavá, tak přidáme česnek a restujeme další cca 1 minutu.
 Poté přidáme kousky sušené šunky/slaniny a dále restujeme.
Když už máme vše opečené, tak přidáme cuketu. Je lepší vše dělat na větší plamen a státu u toho. Cuketa by se Vám jinak rozvařila a neorestovala. Tenhle recept je opravdu rychlovka, takže cuketu děláme cca 3 minuty.
Když má vše spojí požadovanou barvu, tak přidáme sůl a pepř. Pozor ale na dochucení. Sušené šunky i slaniny bývají už celkem dost slané, tak ať to nepřesolíte.
 Nakonec vše promícháme s těstovinami a můžeme servírovat. Na talíři ještě posypeme parmazánem a zakápneme kapkou olivového oleje.
Ale na to buďte opatrní, ať to není moc mastné. Hodně také záleží jakou slaninu jste použili. Některé bývají tučnější a proto toho oleje už není moc potřeba.
Podávejte i s mističkou nastrouhaného parmazánu, slánkou a pepřenkou a olivovým olejem, aby si každý mohl dochutit dle svého. Dobrou chuť :-)

11 komentářů:

  1. Jsem velký milovník italské kuchyně a obzvlášť těstovin na téměř jakýkoliv způsob a pravda je, že tento mě úplně nadchl! :) Jednoduchý a přesto jídlo vypadá tak chutně! Určitě někdy vyzkouším, protože těstovin není prostě nikdy dost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cítím to stejně. A ještě když si vyrobím doma domácí těstoviny sama. Pár kvalitních surovin a jaký zázrak to udělá :-) Tak se pak těším ne recenzi jaké to bylo :-)

      Vymazat
  2. Víš, že tohle jsou špagety a ne penne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D to kdybych nevěděla, tak mohu rovnou smazat tento blog :-D Vím a taky je to napsané pod fotkou, že jsem neměla penne, tak tam jsou špagety.
      Brácha to chtěl vařit a já to kvůli němu fotila, aby to zvládl. Aby tam měl fotopostup a doma jsem měla pouze špagety.
      Takže ihned, jak to budu dělat znovu, tak to udělám s penne, jak to má správně být a přefotím to :-)

      Vymazat
  3. Super recept, zítra ho jdu vyzkoušet a nepochybuji o tom, že by to nebylo dobré. Já to tedy budu dělat ze špaget (mám je radši). Ale stejně nejvíce závisí na použitých surovinách než na druhu těstovin. Tvůj blog je naprosto skvělý a každý den sleduji, jestli není náhodou nové video nebo recept :). A jinak z předchozího komentáře si nic nedělej, inteligence některých lidí je nepochopitelná. Místo, aby ocenili nové nápady, tak na vše útočí a ve finále stejně nic uvařit neumí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, určitě zkus. Vlastně jsem ho vařila i v mých vložích z Francie a měl obrovský úspěch. Takže určitě ti bude chutnat. Já si ho dělám i s kus kusem, když nemám moc času :-)

      Nedělám, kladné komentáře, jako jsou tvé mě ženou dále a ty jsou hlavní :-)

      Vymazat
    2. Vlogy z Francie byly naprosto super. Nad všema těma dobrotama jsem slintala :D :). No jo kus kus, to mě vůbec nenapadlo a přitom ho miluju. Děkuji za tip :).
      Karolína

      Vymazat
  4. Ahoj, dneska jsem recept zkusila, je bezvadný, moc díky za inspiraci. A přeji hodně úspěchů ;-)

    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda, mám radost. Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších rychlovek a tak bych ho mohla nějak pořádně přefotit :-)

      Vymazat
  5. Ahojky,
    recept jsem už vyzkoušela 2x a všem moc chutná, rychlá mňamka :) Pár surovin a co dokáží vykouzlit za dobrotu.

    Katka

    OdpovědětVymazat