Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 3. listopadu 2014

DÝŇOVÁ KOKOSOVÁ POLÉVKA

O kombinaci kokosového mléka a dýně se slýchá všude. A tak jsem se rozhodla tuto polévku také uvařit. Připomíná mi chuť Asie, asi je to tou kombinací chilli a kokosu. Zkuste ji také. Je taková dost specifická a je mi jasné, že ne každému bude chutnat. Ale něco do sebe určitě má :-)

U mě na blogu naleznete další super ozkoušené dýňové recepty, jako Dýňový koláč s tvarohovým krémem, Dýňové muffiny, Bezlepkový dýňový koláč, Těstoviny s dýní, Dýňová polévka bez smetany a Noky s dýní. Určitě minimálně jedno z toho zkuste. Barva je krásně podzimní, chuť lahodná a vše Vám dodá živiny potřebné pro podzimní pochmurné počasí a zahřeje v žaludku.

Video recept:

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 8
INGREDIENCE:
  • 1 ks dýně hokaido
  • 6 středních mrkví
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 centimetrový plátek zázvoru nebo chilli
  • 2/3 malé krabičky/plechovky kokosového mléka nebo malá krabička kokosové smetany Alpro
  • sůl, pepř, chilli
  • zeleninový vývar, cca 1l nebo voda
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Pokrájíme si dýni na kousky a vložíme do pekáčku.
 Oloupeme s pokrájíme mrkev a také vložíme do pekáčku.
 Stejně tak i cibuli. Vše nahrubo. Stejně to pak budeme mixovat.
 Zalijeme olivovým olejem.
 Opepříme.
Osolíme.
A vložíme do rozpálené trouby na 200 stupňů. Pečeme cca 20 minut. Zelenina se začne opékat, tak jí jednou za čas promíchejte, aby se nespálila.
Zeleninu přendáme do hrnce a zalijeme vodou a rozmixujeme. Zapneme plotýnku a přivedeme jí k varu.
 Do polévky přidáme zázvor.
 A také česnek. A chvíli povaříme.
 A znovu rozmixujeme.
Nakonec polévku zalijeme kokosovým mlékem dle chuti a 5 minut povaříme. Dosolte a pokud máte rádi štiplavost, tak přidejte ještě namleté chilli.

Kapku můžeme dát i pro design do talíře.


12 komentářů:

  1. Podobnou dělám i já , jen většinou nepeču předem v troubě, musím zase zkusit i tahle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy dělám tak i tak. Když dělám i dezert a mám troubu roztopenou, tak ji předpeču. Je to lepší. Ale pokud dělám jen rychlovku polívku, tak si ji jen uvařím :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, mám jeden dotaz, z dýně se neodstraňuje slupka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, u dýně hokaido se odstraňovat nemusí. Proto jí kupuji. Krásně se rozvaří a je to super. U ostatních musí. Možná jsou další výjimky, ale nevím o nich :-)

      Vymazat
    2. Kačí, zkoušela jsem dýňovou polévku. Doma jsme měli jen půlku hokaido a celou máslovou, tak jsem zkusila dát i kousek máslové a se slupkou problém nebyl. Byla výborná. Jsi super, jen tak dál :-)

      Katka

      Vymazat
  3. Dobrý den.
    K čemu je v ingrediencích ten zeleninový vývar? V receptu zmíněn není. Je to další alternativa nebo se správně má polévka ředit vývarem a ne vodou? Děkuji.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už je to v pořádku. Dříve jsem to zalévala vodou, nyní vývarem. Je to na každém. Ale s vývarem je to samozřejmě výraznější :-)

      Vymazat
  4. ahoj Kačí😊 chci ti moc poděkovat za recept!😘 dneska jsem vařila tuhle dýňovou polévku a byla neskutečně výborná!!! 💗💗💗🔝

    OdpovědětVymazat
  5. ahoj Kačí😊 děkuju ti moc za recept!😘 dneska jsem vařila tuto dýňovou polévku a byla neuvěřitelně výborna!!!💗💗💗🔝děkuju💌 a pokračuj v tom, co dělaš😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, děkuji moc. Tohle je ten největší náboj. Děkuji, opravdu.

      Vymazat
  6. Ahoj Kačí, chci se zeptat jestli můžu kokosový olej nahradit smetanou? :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě. Kokosové mléko klidně nahraď klasickou smetanou :-)

      Vymazat