Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 6. října 2014

BEZLEPKOVÝ DÝŇOVÝ KOLÁČ S TVAROHOVÝM KRÉMEM





















Lepek nebo bezlepek? To je otázka. Pro někoho nařízení lékaře, pro někoho životní styl a pro někoho velká neznámá, tak jako pro mě.

Do včerejška jsem jedla jen pár bezlepkových surovin a tedy musím říct, žádná sláva. Ano, je pravda, že to bylo, když jsem byla na výšce, což nějaký ten rok už je, ale zase ne tolik.
Většina lidí říkalo, že bezlepkové koláče a chleby jsou hutné, nenadýchané a ošklivé. Takže toto bylo pro mě výzva a zkusila jsem něco upéct.

Bylo to hlavně na popud Vás čtenářů, kteří mi často píšete, že vaříte moje recepty, ale v bezlepkové formě. Tak jsem to také tak udělala.

Přes mojí kamarádku, jsem se dostala ke značce Nutri free, přivezla si balení na chleba, balení na rádoby linecký koláč a balení na jogurtový koláč, který vidíte níže.

Upéct z toho, to je na obrázku není žádná věda, já to chtěla obohatit a udělat prostě chutnější. Koho baví suchá buchta, já mám ráda ty vlhké.
A koho baví smíchat sáček s vajíčkem a mlékem a dát péct, mě tedy ne.

Tak jsem se zamyslela a napadla mě dýně, je sezóna, všude jich je mraky a vím, že ten poslední dýňový koláč měl u mě obrovský úspěch.

Tak jdeme na to :)

Doba přípravy: 15 minut + 25 minut pečení
Náročnost: malá
Počet porcí: 12 kousků

INGREDIENCE: Forma o průměru 26 cm
  • 300 g vydlabané a oloupané dýně
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 6 rozdrcených hřebíčků
+ Balení Mix Yo Nutri Free, ke kterému potřebujeme:
  • 3 vejce (vejce jsem rozdělila a ušlehala bílek i když to na krabici nebylo)
  • 80 g mléka
  • 100 g slunečnicového oleje
Krém:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1/2 kelímku šlehačky
  • 1/2 ztužovače šlehačky
  • 30 g másla (rozpuštěného)
  • trocha moučkového cukru (cca 4 lžičky)
  • hrst vlašských ořechů
  • popřípadě skořicový cukr a dýňová semínka na ozdobu
 
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Troubu si předehřejeme na 150 stupňů.
 
Nejprve si oddělíme vejce na žloutky a bílky a bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu.
Do misky se žloutky přidáme směs Mix yo, mléko, olej, skořici, hřebíček a  perníkové koření. Nastrouháme si dýni na struhadle najemno a přidáme také do misky.
 
Tuto misku také prošleháme a nakonec stěrkou opatrně přidáme ušlehaný sníh.
 
Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní těsto. Můžeme být lehce řidší, ale nebojte, ztuhne :)
 
 
Když se nám koláč peče, tak si připravíme krém:
Ušleháme si půlku šlehačky do tuha, přidáme ztužovač a ještě prošleháme. Poté přidáme tvaroh, cukr a rozpuštěné máslo a opět lehce prošleháme. Krém dáme do lednice.
 
 
Po vyndání koláče z trouby, ho necháme vychladnout a když je vychladlý, potřeme ho krémem a posypeme skořicovým cukrem (smíchala jsem cukr moučka + skořici). Nakonec přidáme vlašské ořechy, můžeme dýňová semínka. A je hotovo.
 
Koláč je krásně vláčný, nadýchaný a všem chutná. Nikdo by nepoznal, že to je bezlepek :)













2 komentáře:

  1. Koláč vypadá úžasně a myslím stejně tak bude i chutnat. :) S celiakií je to jak známo složité, i její diagnóza je poměrně komplikovaná, více třeba zde:
    http://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/novinky/nelecena-celiakie-muze-zpusobit-vazne-zdravotni-komplikace

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě je, co jsem slyšela od většiny celiaků, tak byl i problém přijít vůbec na to, že alergii na lepek mají. Ještě že v dnešní době máme tolik možností a druhů mouk a potravin bez lepku :)

      Vymazat