PARMAZÁNOVÉ RIZOTO S GRILOVANÝMI RAJČATY


Před nějakou dobou se na trhu objevila firma Vaříme.cz. Možná jste ji zaregistrovali, možná ne. Ona totiž na trhu byla pouhé 3 měsíce a pak skončila. Firma se zabývala vymýšlením receptů pro dva, balením odvážených a odměřených surovin, vše vložila do kouzelné krabičky a doručila i s receptem až domu.

Vy jste se pak nemuseli zabývat nákupem, dojížděním do supermarketů, stresováním s lidmi ve frontě (a to občas tedy stojí za to) ani vlastně měřením a tím zaneřáděním celé kuchyně. Postačila Vám krabička, kde bylo vše odměřeno v takovém množství, ve kterém jste ho potřebovali k přípravě. Pak už jste jen vše naházeli dle postupu do hrnce a bylo.

Skvělý nápad, že? Jenže bohužel se na českém trhu nechytil.

Nadšenci o tuto myšlenku to ale nevzdali a otevřeli novou firmu a to s názvem Natalíři.cz. Ani vlastně nevím, kdy přesně začnou. Stále čtu, že zanedlouho, tak uvidíme...

Každopádně...

Před dvěma týdny vyhlásili soutěž. Zájemci měli nakoupit suroviny dle tří receptů a to opravdu do detailu, uvařit dle nich, vše nafotit a poslat spolu s účtenkou a vyplněným dotazníkem (cena dopravy, čas strávený na nákupu, co jste dělali se zbylými surovinami atd.).

A já jako nadšenec pro tyto akce jsem to udělala a teď Vám sepíši recepty, které mě opravdu nadchly. Vařila jsem:
  • Krevety na česnekovém másle se salátkem a rozpečenou ciabattou
  • Risotto parmigiano s pečenými cherry rajčaty
  • Hovězí hamburger se slaninou a čedarem
První den jsem tedy zvolila jako předkrm krevety a hlavní chod rizoto. Druhý den, což byla neděle jsem vyráběla hovězí hamburgery. Vše vyšlo dokonale a s receptem šlo jako po másle. Nadchl mě i způsob si vše předpřipravit  a pak vařit s klidem jako v televizi. Vše máte odváženo, odměřeno a jde to opravdu parádně. V kuchyni čisto, myčka myla a já jen čarovala s pánvičkou, hrncem a grilem :)

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost:   střední
Počet porcí: 2


INGREDIENCE:
  • 150 g rýže Arborio (kulatrozrnná rýže)
  • 20 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 0,5 l kuřecího vývaru
  • 10 ks cherry rajčat
  • 70 g parmazánu
  • 50 g šalotky
  • lístky bazalky
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Jelikož rizoto neobsahuje moc surovin, tak jejím hlavním základem je vývar. Vývar ten opravdový. Takže si připravíme VÝVAR nebo koupíme z KONEČNĚ VÝVAR. O tom jsem Vám už psala :)
Odvážíme a odměříme si suroviny. Pak už to jde "jako po másle".
 
 Na rozpálenou pánev si kápneme olivový olej.
 
 Přidáme najemno pokrájenou šalotku.
 Restujeme šalotku, aby byla krásně zlatavá.
 Poté přidáme rýži a lehce ji opečeme. Ne nic drastického. Prostě tak tři minutky.
U toho si můžeme krásně zatancovat :-D


A teď začne to pravé čarování. Začneme vývar podlévat. Hlavní je nespěchat. Pozvolna podléváme, naběračku po naběračce. Plotýnku máme na středním plameni. Podléváme tak dlouho, až bude rýže na skus uvnitř al dente a na povrchu mazlavá. Rizoto nesmí být vysušené, ba naopak mazlavé.
  Rozpálíme si pánev nebo kontaktní gril a když je horký, položíme na něj cherry rajčátka. Můžeme podkápnout olivovým olejem. A ogriujeme si je.
 Připravíme si parmazán na ozdobu. Pěkné tenoučké plátky. Někdo k tomu má potřebné propriety, já to dělám nožem :-)
Osolíme, opepříme a přidáme máslo a necháme ho rozpustit a lehce zamícháme do rizota.

 Nakonec zasypeme parmazánem.
 Tohle je správná konzistence rizota.
 Rizoto začneme servírovat. Jedna čtenářka mi říkala, že se vždy servíruje na mělký talíř a když ho na něj položíte, tak s talířem poklepejte, aby se krásně rozprostřelo. Takže si nedávejte příklad z této fotky :-D
Na rizoto položíme ogrilovaná rajčátka.

 Přidáme bazalku a parmazán.
A můžeme začít degustovat :-)




4 komentáře:

  1. Zrovna včera jsem si taky vařila rizoto, ale to tvé vypadá ještě lépe, ta grilovaná rajčátka se na něm vyjímají ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, je opravdu snadné, jen to chce trpělivost při míchání. A pokud mě chcete podpořit, teď běží soutěž na www.facebook.com, do vyhledávače dát firmu natalíři.cz a tam jsou tři alba finalistů. Když mi dáte Like k mému albu Kateřina Kuranová, tak mohu vyhrát jídlo, ze kterého budu tvořit další a další recepty :) Děkuji moc...

      Vymazat
  2. Miluju rissoto. Nejraději mám hříbkové, šafránové nebo parmazánové s rajčaty a granátkama. Jen do základu dávám bílé víno :) Hned bych si rissoto dala !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono tam i patří a asi to i někde v textu zmiňuji. Já to víno tam nesnáším. Červené k masu miluji, ale bílé mi smrdí. I když jsem použila víno láhev kolem 1000 Kč a stejně. Pořád jsem si říkala, že používám špatné, tak jsem zkusila jedno exkluzivní a stejně mi to vadí. Tak to vynechávám :-)

      Vymazat