HOUSKY / BULKY NA HAMBURGER

Grilovací sezóna se blíží a tak se hodí oprášit můj starý bulkový recept a nahrát ho.

V dnešní době máme 3 možnosti, jak sehnat bulku na burger. Buď si jí můžeme koupit, ale to je většinou taková ta vzduchem napuštěná bulka, která se při prvním kousnutí rozpadne. Upřímně, pokud tohle dostanu v restauraci, tak mě to opravdu naštve a už tam nikdy na burger nejdu. Naštěstí dobré burgrárny si bulky pečou a nebo mají dobrého dodavatele. Bulka je totiž základ.

Pak je další možnost a to využít toho, čeho využívají často burgrárny. Najít si nějakou pekárnu, která je už dnes peče a prodává. Dobré je mají třeba v Le Caveau.

No a máme tu poslední a to třetí možnost. A to upéct si vlastní, dobré a hutné bulky. Proč hutné? Protože šťáva vytékající z masa má tendenci bulku rozmáčet a tak je lepší, když je hutnější a udrží burger pohromadě do posledního kousnutí.

Tak jdeme na to a napište mi, jak vám chutnají :-)

Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina kynutí
Náročnost: střední
Počet porcí: 9x 100 g bulka větších bulek / 12 středních

INGREDIENCE:
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml mléka vody
  • 1 a 1/2 panáku olivového oleje
  • 1 pytíček sušeného droždí na půl kg mouky nebo 1/2 kostky čerstvého droždí 
  • 2 vejce
  • 3 lžičky soli
  • 5 lžičej cukru krupice
  • hrubá sůl, sezamová semínka, ... na ozdobu

Postup aneb jak jsem postupovala já:
 Odvážíme si půl kila mouky.
 Přilijeme 280 ml vlažné vody.
 Nalijeme panáka a půl olivového oleje.
 Přidáme sušené droždí.
 Přidáme jedno vajíčko.
Druhé vajíčko rozšleháme.
Půlku nalijeme do těsta a druhou si schováme na potření bulek.
Dále přidáme 3 lžičky soli.
 Také 2 lžičky cukru.
A vše důkladně uhněteme. Buď ručně a nebo v robotu na nejnižší stupeň cca 10 minut. Těsto bude krásně hladké a propracované.
A dáme těsto vykynout.
Pokud chcete kynutí podpořit, tak si napusťte velkou mísu horkou vodou a vložte do ní mísu s těstem a přikryjte utěrkou. Těsto bude v teple a bude rychleji kynout.
 Po hodině by mělo být těsto krásně nakynuté. Tak ho přendáme na pomoučený vál.
Rozdělíme si těsto na 9x 100g bulek. Těsto opět zpravujeme a vyválíme z něj bulky. Ty vložíme na plech.
A necháme pod vlhkou utěrkou ještě tak 20 minut kynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 180 stupňů.
 Bulky potřeme zbytkem vajíčka.
 A posypeme sezamem nebo hrubou solí.
 Nyní můžeme dát bulky péct cca na 15 minut. Ale řiďte se barvou.
Hotové bulky přiklopíme vlhkou utěrkou. Kůrka nebude pak až moc tvrdá a bude krásně vláčná.





24 komentářů:

  1. Teď se mi sbíhají sliny a to jsem právě doobědvala! :-)
    http://kamenurazu.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to mě těší, to znamená, že to vypadá dobře:) Teď mi akorát kyne další várka, tak jsem zvědavá :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Jdu delat bulky. Jak cca dlouho se pecou? Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží jak jsou velké. Takže nejlepší je sledovat barvu :)

      Vymazat
  4. Recept na bulky je super. Konečně se mi jednou povedly :-). Já jsem dělala akorát vegetariánský karbanátek z hokaida. Manžel ani nepoznal, že tam není maso :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zní úžasně, z hokaida to musí být výborné. Jsem ráda, že se povedly :-)

      Vymazat
  5. Tak už kynou, jsem zvědavá, já a kynuté moc nekamarádíme ;-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce. Jinak já také ne, proto používám sušené :-) To mě nikdy nezklamalo.

      Vymazat
  6. Tak upečeno, jsou skvělé, nahoře křupavé, uvnitř vláčné, díky!

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadají skvěle! :-)Nevíte přesně, jakou mouku by bylo dobré použít, na bezlepkovou variantu? :-) nejsem v tom bezlepkovém pečení zatím zaběhlá, často se mi po upečení pečivo rozpadá pod rukama, díky nevhodnému typu mouky.. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel s bezlepkovým pečením nemám vůbec zkušenost. Ale zkus se podívat na katescuisine.cz nebo cookingwithsusa.cz :-)

      Vymazat
  8. Možná je zkusím jako houstičky ke snídani, burgrům totiž moc neholduji :)

    tripsandweekendactivities.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus, jsou moc dobré. Jen upozorňuji, že jsou více hutnější. Protože to burger potřebuje. A nebo si udělej burger jako já. Dávám si dovnitř avokádo jahody a rukolu :-)

      Vymazat
  9. Ahoj, recept vypadá moc dobře :) Určitě ho zkusím. :) Jen nejsem zvyklá používat to sušené droždí. Jak to vyřešit s běžnou kostkou droždí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Postupuj stejně, jako když dáváš kynout těsto. Tedy půl kostky na půl kg, udělej si kvásek, pak to zapracuj do těsta.

      Vymazat
    2. Díky za odpověď :) já nejsem moc zaběhlá kuchařka, zatím jsem ráda, když zvládnu nějakou tu rychlovku :) přítel bude mít obrovskou radost, když příště překvapím vlastními houskami pro jeho narozeninovou hamburger párty :D :)

      Vymazat
    3. Tak proto možná zkus to suché droždí. Mně to hodně pomohlo v začátcích, kdy mi kostka nevykynula a já byla nešťastná :-)

      Vymazat
  10. Kolik ml je panak? 20 ml nebo 50 ml?

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, bude velký rozdíl když použiji zitnou mouku místo klasické?

    OdpovědětVymazat
  12. Prosim kolko vody tam ide? Raz je uvedene 300 ml a na obrazku 280 ml.
    Receptik je to prekrasny. A tie fotky az vonaju.
    LUBA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liji 280 ml a v případě potřeby dodám ten zbytek :-)

      Vymazat