TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA

Tuňáková nebo rybí pomazánka to je taková klasika. Děláme ji snad všichni, někdo jí naprosto zbožňuje a někdo naprosto nenávidí.

Já naštěstí spadám do té kategorie milovníků. Na tomhle receptu jsem byla doslova odkojená. Mamka jí dělala celý moje dětství, dospívání a ještě teď. Je tedy pravdou, že ona jí dělá převážně z uzené makrely.

Jenže já jsem neměla nikdy moc trpělivost vybírat kostičku po kostičce hodinu a půl, abych to pak položila na stůl a snědlo se to během 5ti minut. Proto jsem začala dělat tuto variantu a to tuňákovou.

Je to nejoblíbenější pomazánka mého manžela a důkazem, že je vážně výborná byl i listopadový sraz s děvčaty ze střední, na který každý rok každá děláme jednu pomazánku. Já vždy dělám tuňákovou. A letos byla opravdu vychválená ze všech stran a vyhlášená za nejlepší toho víkendu, ale i nejlepší za celou dobu. Což je 10 let po sobě :-)

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: malá
 
 INGREDIENCE:
  • 2 plechovky tuňáka 
  • 1 malá červená cibulka
  • 2-3 vajíčka natvrdo
  • sůl, pepř
  • 2 malé kelímky bílého smetanového jogurtu
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 lžičky majonézy (nemusí být)
Postup aneb jak jsem postupovala já:

Dáme si vařit dvě vejce. Vložíme je do studené vody, osolíme a od bodu varu vaříme 10 minut.

Pokrájíme si cibulku opravdu na jemňoučko. Připravíme si domácí majonézu dle receptu ZDE.
Vylijeme olej z tuňáka, avšak kapičku pro chuť tam můžeme nechat.

Do misky s majonézou přidáme tuňáka, sůl, pepř a přidáme pokrájenou cibulku. Po uvaření vajíček je vychladíme, oloupeme, nastrouháme na struhadle na jemno a vložíme také do misky se surovinami.
Pro odlehčení pomazánky dávám 100 g majonézy + 1 malý kelímek bílého jogurtu. Kdo si na odlehčení nehraje, ať přidá 150-200 g majonézy. Dle hustoty.

Vše promícháme, dochutíme solí a pepřem a zakápneme dle chuti citronem.

A můžeme podávat. Jako ozdobu můžeme posypat pokrájenou pažitkou. Doporučuji servírovat na domácí bagetu. Recept ZDE. :-)


8 komentářů:

  1. Díky za recept! Dnes jsem zkoušela a je opravdu vynikající! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já mám v lednici creme fraiche a tak jí udělám dnes. Mnam :-)

      Vymazat
  2. Z mnoha pomazanek na internetu se mi nejvice libila prave tato a dobre, ze jsem poslechla svuj instinkt. Je luxusni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě opravdu těší :-) Zkus i tu druhou s creme fraiche. Je totálně snadná a my si jí naprosto zamilovali :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    děkuji za vynikající recept. Hlavně jsem se vždycky trochu bála výroby vlastní majolky, ale po mrknutí na Váš recept, jsem se rozhodla, že to zkusím a výsledek byl nadočekávání dobrý a ani to tolik nebolelo:) Ráda bych se ale na něco zeptala, hodně tady doporučujete tuňáka v konzervě Calvo. Zajímalo by mně proč? Já si na kvalitu surovin potrpím opravdu hodně a měla jsem vždycky za to, že nejlepší značka je notoricky známý Riomare...ovšem můj dojem se zakládal pouze na reklamě a ceně, což nemusí být vždy spolehlivý ukazatel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to není, že bych tvrdila, že je nejlepší. Jsem na něj zvyklá a vím, co od něj čekat. Myslím si, že s Riomare je to na stejné úrovni. Takže to neber tak, že by měl být nejlepší. Nejlepší je samozřejmě čerstvý :-) A také jak kde :-)

      Vymazat
  4. Je sranda jak ji kazdy dela absolutne jinak :) u nas vsichni tunakovou taky milujou a naucila jsem na ni i manzela ktery ryby jinak bytostne nesnasi �� pro inspiraci nas rodinny recept: plechovka tunaka, 1 lucina, mala cibulka najemno, 2 lzicky plnotucne horcice a dochutit soli, peprem pripadne troskou papriky ��

    OdpovědětVymazat