GRANADÝR

Vždy, když někomu řeknu, že naprosto miluji jídlo, které se skládá z brambor a těstovin, tak se každý oklepe a řekne ble. Jenže to ještě neochutnal Granadýr.

S tímto jídlem jsem se poprvé setkala tak před 15lety, když jsem jela na Slovensko. Přesněji jsme jeli za rodinou mého expřítele a jeho maminka tam uvařila právě tohle. Koukala jsem na to jako spadlá z višně a po prvním soustu jsem věděla, že u jednoho talíře nezůstanu.

Je pravdou, že já naprosto miluji vidličková jídla. To jsou jídle, u kterých nepoužíváte nůž. Nevím proč, ale hůlky nebo vidlička mě baví nejvíce.

Tohle jídlo je dokonale dochuceno restovanou cibulkou, která je zaprášená paprikou, smíchaná do brambor a těstovin. Zkuste to. Aspoň jednou. Vážně. Vážně je to výborné. A je to další národní Slovenské jídlo.

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4

INGREDIENCE:
  • 500 g brambor
  • 250 g těstovin
  • 1 polévková lžíce sádla (másla)
  • 2 velká cibule/nebo 3 střední
  • 1 kávová lžička mletého kmínu
  • 100 g slaniny
  • 1 polévková lžíce mleté papriky
  • pepř
  • čerstvá petrželka nebo pažitka
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Dáme si vařit brambory ve slupce. Do dalšího hrnce si dáme vařit těstoviny.
Když jsou brambory uvařené, scedíme je a oloupeme. Těstoviny také scedíme a propláchneme studenou vodou.
Pokrájíme si nadrobno cibulku.
Rozpálíme si hlubokou pánev nebo hrnec. Když je rozpálený, přidáme do něj lžíci sádla.
 Ihned přidáme pokrájenou cibulku a orestujeme jí dozlatova.
Přidáme drcený kmín a dále restujeme.
Pokrájíme si slaninu na kousky. Když cibule jemně zlátne, tak k ní přidáme tu slaninu. A dále restujeme.
Když je cibulka a slanina orestovaná, tak přidáme lžíci mleté papriky. Na to pozor. To je lehce orestujeme. Cca půl minuty. Pokud se spálí, bude hořká a zkazí se to celé.

 A nyní do cibulové směsi přidáme těstoviny.
 A také pokrájené brambory a důkladně promícháme.
 A na závěr opepříme. Solit nemusíte, protože sádlo a slanina je slaná.

 Na závěr to posypeme čerstvou petrželkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat