Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

čtvrtek 24. dubna 2014

TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA

Tuňáková nebo rybí pomazánka to je taková klasika. Děláme ji snad všichni, někdo jí naprosto zbožňuje a někdo naprosto nenávidí.

Já naštěstí spadám do té kategorie milovníků. Na tomhle receptu jsem byla doslova odkojená. Mamka jí dělala celý moje dětství, dospívání a ještě teď. Je tedy pravdou, že ona jí dělá převážně z uzené makrely.

Jenže já jsem neměla nikdy moc trpělivost vybírat kostičku po kostičce hodinu a půl, abych to pak položila na stůl a snědlo se to během 5ti minut.

Proto jsem začala dělat tuto variantu a to tuňákovou. Ze začátku jsem kupovala nejlevnějšího tuňáka ve vlastní šťávě, přidávala agresivní žlutou cibuli a promíchávala kupovanou majolkou.

Moje gastrománie ale pokročila a tak jsem pokročila i s tímto jednoduchým a základním receptem.

Nyní kupuji tuňáka pouze od zn. Calvo. A to z jednoho prostého důvodu. Je krásně růžový, chuťově perfektní a když už si to chci vymazlit a nemám toho úplně čerstvého, tak tohle je pro mě nejpřijatelnější alternativou za rozumný peníz. Vlastně když se nad tím tak zamyslím, tak co se týče konzervovaných ryb, tak kupuji jenom Calvo. Ale o tom až příště v jiném receptu :-)

Dále místo žluté cibule přidávám tu červenou. Není tak agresivní a štiplavá a krásně zapadne mezi další chutě.

A místo kupované majolky si vyrábím domácí. Recept naleznete ZDE. A vlastně si servíruji pomazánku na naprosto dokonalou domácí francouzskou bagetu, recept ZDE.

Když dodržíte všechny tyto ingredience, zaručuji Vám tu nejlepší tuňákovou pomazánku, kterou jste kdy jedli.
Důkazem byl i listopadový sraz s děvčaty ze střední, na který každý rok každá děláme jednu pomazánku. Já vždy dělám tuňákovou. A letos byla opravdu vychválená ze všech stran a vyhlášená za nejlepší toho víkendu, ale i nejlepší za celou dobu. Což je 7 let po sobě :-)

 
Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: malá
 
 INGREDIENCE:
  • 2 plechovky tuňáka Calvo
  • 1 malá červená cibulka
  • 2 vajíčka natvrdo
  • sůl, pepř
  • 100 g domácí majonézy
  • 1 malý kelímek bílého jogurtu
  • šťáva z půlky citrónu

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Dáme si vařit dvě vejce. Vložíme je do studené vody, osolíme a od bodu varu vaříme 10 minut.

Pokrájíme si cibulku opravdu na jemňoučko. Připravíme si domácí majonézu dle receptu ZDE.
Vylijeme olej z tuňáka, avšak kapičku pro chuť tam můžeme nechat.

Do misky s majonézou přidáme tuňáka, sůl, pepř a přidáme pokrájenou cibulku. Po uvaření vajíček je vychladíme, oloupeme, nastrouháme na struhadle na jemno a vložíme také do misky se surovinami.
Pro odlehčení pomazánky dávám 100 g majonézy + 1 malý kelímek bílého jogurtu. Kdo si na odlehčení nehraje, ať přidá 150-200 g majonézy. Dle hustoty.

Vše promícháme, dochutíme solí a pepřem a zakápneme dle chuti citronem.

A můžeme podávat. Jako ozdobu můžeme posypat pokrájenou pažitkou. Doporučuji servírovat na domácí bagetu. Recept ZDE. :-)


6 komentářů:

  1. Díky za recept! Dnes jsem zkoušela a je opravdu vynikající! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já mám v lednici creme fraiche a tak jí udělám dnes. Mnam :-)

      Vymazat
  2. Z mnoha pomazanek na internetu se mi nejvice libila prave tato a dobre, ze jsem poslechla svuj instinkt. Je luxusni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě opravdu těší :-) Zkus i tu druhou s creme fraiche. Je totálně snadná a my si jí naprosto zamilovali :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    děkuji za vynikající recept. Hlavně jsem se vždycky trochu bála výroby vlastní majolky, ale po mrknutí na Váš recept, jsem se rozhodla, že to zkusím a výsledek byl nadočekávání dobrý a ani to tolik nebolelo:) Ráda bych se ale na něco zeptala, hodně tady doporučujete tuňáka v konzervě Calvo. Zajímalo by mně proč? Já si na kvalitu surovin potrpím opravdu hodně a měla jsem vždycky za to, že nejlepší značka je notoricky známý Riomare...ovšem můj dojem se zakládal pouze na reklamě a ceně, což nemusí být vždy spolehlivý ukazatel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to není, že bych tvrdila, že je nejlepší. Jsem na něj zvyklá a vím, co od něj čekat. Myslím si, že s Riomare je to na stejné úrovni. Takže to neber tak, že by měl být nejlepší. Nejlepší je samozřejmě čerstvý :-) A také jak kde :-)

      Vymazat