SLANÁ GALETKA (Bosch)

Tento článek byl sepsán ve spolupráci s značkou Bosch.


S podzimem přichází chuť na teplá jídla plná oranžových barev. Alespoň já to tak mám. Příval cuket nahradila dýně a tak jsem se vrhla na sepsání dalšího dýňového receptu.

V tomto receptu můžete ale velmi improvizovat, nahrazovat a ladit si ho dle svých chutí a možností. Je to jako pizza. Máte základ a dál je to na vás.

Křehké slané těsto je potřené tvarohovým krémem sýrem, to zaručí vláčnost. Já na něj dávám tenké plátky dýně a slaninu, které se do krému a dýně vypeče do křupava a pustí šťávu. Skvělá na něm jsou ale i třeba rajčata nebo výše zmíněná cuketa.

Galetka se finálně peče v troubě. A tak bych vám o té mojí chtěla říct pár slov. 

Často se mě ptáte, jakou troubu máme. Máme typ HNG6764S6, která naprosto milujeme. Nejen, že skvěle peče, tak má plno úžasných vychytávek. Například mikrovlny a tak nemusíme mít  mikrovlnku. Také má přídavnou páru a tak v ní lze péct dokonale vláčné kynuté pokrmy, zeleninu a další. Miluji na ní sušící program, díky kterému nepotřebuji sušičku a usuší v ní perfektně ořechy nebo houby. Nemůžu zapomenout na pyrolýzu, která funguje tak dokonale, že na závěr stačí setřít jen mikroprach a trouba je čistá. K troubě je i teploměr, který se nacvakne do vnitřní části trouby a můžeme s ním upéct například roastbeef. Což mě navádí na funkce assist. Pod tímto tlačítkem se skrývá mnoho možností. Sama se nastaví a hlídá. Jen se nesmí trouba otevírat. Sama si nastaví čas, teplotu, kterou reguluje a v ten správný okamžik se vypne. Takto často peču koláče nebo třeba zmíněný roastbeef. Dokonalost. 

Tato trouba je opravdu nadupaná. A já se nestačím divit, co vše trouba může umět.

A tak, aby toho nebylo málo, tak vám chci povyprávět i o funkci Home connect. Stačí si nainstalovat aplikaci do mobilu, spárovat telefon a troubou a ovládat skrze telefon. Když už to máte spárované, můžete jít v klidu s dětmi na zahradu, protože vám přijde upozornění na mobil, až bude hotovo :-)

Home connect je aplikace, která propojí nejen troubu, ale i myčku, chladničku, kávovar, varnou desku a digestoř. Je to tak chytré, že to v závěrů může dosti myslet za nás a usnadňuje nám to chod domácnosti.

Například na propojení varné desky a aplikce miluji to, že jedním kliknutím zamknu dětskou pojistku. Víncent nám vyleze všude. Všude! A tak si musíme dávat pozor, kde co necháváme. Samozřejmě ve chvíli, kdy objevil, že varná deska lze mačkat, svítí a vydává zvuk, stala se největším bodem zájmu. A tak jí zamykám. Někdy ale zapomenu a tak jí zamykám na dálku. Myšleno z gauče. 

Když jsem si vybírala troubu, tak mi pán na showroomu vyprávěl, že právě díky této aplikaci mohu jít ke kamarádce na kávu a sledovat vše na mobilu. Když si totiž zapnu funkci assist například na pečení bábovky, tak se trouba i sama vypne. Proto jsem výše psala o té kameře. Bylo by to ještě dokonalejší. Ale to už je hudba budoucnosti. 

Technologie Home Connect přináší do domácnosti zcela nové možnosti. I když nejste zrovna doma, můžete pohodlně kontrolovat a ovládat své spotřebiče na dálku s pomocí mobilního telefonu nebo tabletu. Speciální aplikace ale neslouží jenom jako dálkové ovládání. Obsahuje také spoustu praktických rad a tipů na míru danému spotřebiči nebo informace o vhodném příslušenství, stavu zařízení a technické podpoře v případě závady. Aplikaci je navíc možné propojit s dalšími systémy, například osvětlením, chytrými hodinkami, alternativními zdroji energie nebo Alexou od Amazonu a ovládat spotřebiče hlasovými povely.

V aplikaci najdete i recepty, které jsou propojené s nastavením trouby. Vedou vás krok po kroku a jedním klikem se trouba nastaví přesně tak, jak je potřeba pro daný pokrm. Nemusíte tedy štelovat stupně, čas a další. Jedním klikem se pošle signál do trouby a je to. Což si myslím, že je skvělé jak pro úplné začátečníky v kuchyni, ale i pro ty, kteří mají rádi určitý komfort a možnosti dnešní doby. 

Když jsem se byla "proškolit" na showroomu (což může úplně každý, jen si stačí na webu objednat čas, kdy přijdete), tak jsem byla mile překvapená i zmínkou ohledně servisu. Jakmile totiž budete mít nainstalovanou tuto aplikaci a spárovanou s daným spotřebičem, je oprava o kousek snažší. Kdyby totiž nastal nějaký problém nebo porucha, stačí zavolat na servis, ten se skrze vaše povolení připojit na váš spotřebič a mnohem lépe poradí, protože může nakouknout do toho, co se ve spotřebiči děje. 


Tak jdeme na ten recept.

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 8 kousků

INGREDIENCE:

Těsto:

·        160 g hladké mouky

·        80 g másla (vychlazené)

·        1 vejce

·        30 ml vody

·        1 lžička soli

Náplň:

·        250 g plnotučného tvarohu

·        50 g goudy

·        1 vejce (odebereme část žloutku, kterým potřeme okraje galetky)

·        1/2 lžičky soli

Závěr:

·        cca 450 g dýně Hokaido

·        50 g slaniny

·        chilli

Postup, aneb jak jsem postupovala já:

Těsto:

Nejprve si do mísy vložíme, mouku, máslo, vejce, vodu a sůl.

Z ingrediencí vypracujeme pružné těsto.

Doporučuji s těstem pracovat rychle, aby máslo moc nepovolilo.

Těsto by mělo být pružné, nelepivé.

Lehce si pomoučíme vál a vyválíme tenkou placu o tloušťce cca 2 milimetry.

Placku přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem.

Krém:

Do nádoby vložíme tvaroh, vejce (ze kterého odebereme část žloutku, který použijeme na potření okraje těsta), nastrouhaný sýr a sůl. Vyšleháme.

Krém potřeme na vyválenou placku, necháme ale cca 4 cm nepotřené okraje.

Závěr:

Dýni si pokrájíme na opravdu tenké plátky a to z toho důvodu, aby při pečení změkla.

Plátky poklademe rovnoměrně na krém.

Přehneme okraje. Potřeme je žloutkem.

Slaninu si pokrájíme na tenké proužky a posypeme je na galetku.

Na závěr můžeme přidat trochu čili.

Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.

Pečeme 30 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat