KYNUTÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ

Už dlouho se vám chystám sepsat tento recept. Je to taková moje klasika, která se odráží z kynutých koláčů nebo buchet. Jen s tím je asi nejméně práce. 

Tento koláč je velkou vzpomínkou na mé dětství a zároveň bude na to Tobínka. Je to totiž snad první koláč/dort/buchta/bábovka, prostě jídlo z této série, které jí a u kterého se doslova oblizuje a prosí, ať udělám další.

Nebudu tady rozhodně rozebírat kalorickou hodnotu, ale jelikož nedávám cukr do náplně, v těstě ho je minimum a vlastně ho vcelku sladí hlavně žmolenka, tak to není přeslazený koláč. Takto nám chutná asi nejvíc. Ale pokud jste cukromilci, tak vám v popisu napíši, jak ho výrazněji dochutit, abyste si ho zamilovali, stejně jako my.


Doba přípravy: 90 minut (příprav, kynutí, pečení)
Náročnost: střední
Počet porcí: 2 koláče na velký plech

INGREDIENCE: 
  • 20 g droždí
  • 300 ml mléka 
  • 50 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • půl lžičky soli
  • 60 g tuku (30 g másla, 30 g sádla) nebo 60 g másla
  • 1 žloutek
  • můžete přidat: citrónová kůra z půlky citrónu

  • 1 bílek na potření
Náplň:
  • 500 g plnotučného tvarohu (tvaroh můžete dochutit vanilkovým cukrem a citronovou kurou)
  • 500 g borůvek nebo jiného zahradního nebo lesního ovoce (super je třeba rybíz)
Drobenka:
100 g másla, 100 g cukru krupice nebo krystal, 100 g polohrubé mouky. Smícháme.


Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve necháme vzejít kvásek. Odměříme si plnou dávku 300 ml mléka, ze které část odlijeme do velkého hrnku. Zbytek necháme na později.
 Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí.
 Přidáme lžičku cukru a špetku soli.
 A 1 lžíci hladké mouky.
 Důkladně promícháme vidličkou.
 Přiklopíme a čekáme, až vzejde. Jen pozor, ať to není hrnečku vař :-)
 Mezitím si odvážíme mouky a vložíme do hnětací mísy.
 Odvážíme si i cukr a také přidáme do mísy.
 Přidáme sůl.
 Ostrouháme kůru z chemicky neošetřeného citrónu.
 A přidáme do mísy.
 K surovinám přidáme do mísy vzešlý kvásek.
Odvážíme si máslo a sádlo a přidáme do mísy.
 Do hnětací mísy ještě přidáme žloutek.
 A zbytek vlažného mléka.
 Všechny suroviny uhněteme. Hněteme cca 20 min. Díky tomu bude těsto krásně propracované.
 Takto by mělo vypadat uhnětené těsto. Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka.
 Uhnětené těsto posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou.
Odložíme na teplé místo a necháme nakynout. Mělo by zdvojnásobit své množství.
Já mám v troubě přímo program kynutí, ale pro ty, kteří to nemají a nemají topení jako já (máme podlahové) mám další tipy.

Můžete si napustit větší mísu teplou vodou a do ní ponořit mísu s těstem. Teplo jde od spodu a těsto krásně nakyne.
Můžete ale také zapnout ve své troubě teplotu a ta by měla být cc 35 stupňů, rozhodně ne více jak 40, to už by se začalo těsto péct a to nechceme. Jakmile se trouba zahřeje, tak jí vypněte a mísu vložte do trouby.
 A takto vypadá nakynuté těsto.

Těsto vyndáme z mísy, rozdělíme na 2 části a rozválíme na cca 0,5 cm tlustou placku, okraje necháme cca 1 cm tlusté i vysoké. 

Přendáme na plech na pečicí papír.

Okraje pomašlujeme bílkem.

Do vnitřku rozetřeme tvaroh a posypeme ovocem. Nakonec posypeme žmolenkou.

Necháme na teplém místě a rozehřejme si troubu na 180 stupňů a přidám jeden stupeň páry. Pokud nemáte troubu s párou, tak přidejte misku s vodou. Těsto poté v troubě lépe kyne a je více nadýchané. 


Žádné komentáře:

Okomentovat