Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

neděle 22. listopadu 2015

HRÁŠKOVÁ POLÉVKA ZAKÁPNUTÁ CITRONEM

Jelikož já jsem velmi polévkový typ člověka, tak vařím polévky téměř denně. Samozřejmě je přizpůsobuji ročnímu období, teplotám a hlavně chuti.
Jednoho dne jsem dostala chuť na hráškovou polévku, ale ne takovou jako zná asi každý z nás ze školní jídelny. Byla spíše hnědá než hráškově zelená, byla spíše hustá než řídká a hlavně byla spíše nechutná než chutná.

Někde jsem vyčetla tip, že když k hrášku kápnete (vlastně i k jinému druhu ovoce či zeleniny) trochu citronu, tak neztratí svou barvu. A to zrovna u hrášku je opravdu škoda.

Tato polévka je plná hráškové chutí, svěží po kapkách citronu a zjemněná pár kapkami smetany. Když jsem jí jednoho dne uvařila svému manželovi, nemohl se jí nabažit. Pak jí zkusila mamka i brácha a ti ji vaří dodnes. Je to jedna z polévek, kterou máte hotovou opravdu za 10 minut. Hrášek stačí vařit pouze 3 minuty, aby zůstal zelený a nehnědl. Dlouhým vařením ztrácí živiny a barvu.

Tak jdeme vařit...

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 8 porcí

INGREDIENCE:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nebo 2 malé
  • 400 g mraženého hrášku
  • 700 ml vývaru nebo vody
  • 3 lžíce smetany 31%
  • citrónová šťáva
  • sůl, čerstvě namletý pepř
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Pokrájíme si cibulku na drobno.
Rozpálíme si hrnec, když je rozpálení zakápneme ho olivovým olejem.
Ihned na to nasypeme pokrájenou cibuli a restujeme.
Když je cibule zlatavá...
...přisypeme hrášek, ale tak dvě hrsti si necháme stranou...využijeme ho později.
Zalijeme (nejlépe horkou) vodou nebo vývarem a vaříme max. 3 minuty.
Kdybyste ji vařili déle, tak hrášek ztratí krásně zelenou barvu.
Po 3 minutách polévku rozmixujeme do hladkého krému.
Zakápneme 3 lžícemi smetany.
Nakonec polévku zakápneme citronem. S tím opatrně. Polévka musí být lehce citronová, ale ne moc kyselá.
Osolíme a opepříme.
Přidáme zbytek hrášku a povaříme minutu.


2 komentáře:

  1. Nejsem úplně polévkový tip ,ale hráškovou nikdy neodmítnu :) ! Ta tvoje vypadá obzvlášť dobře:) !
    Můžu se tě zeptat co to máš k ní za krekry ,ty vypadají totiž taky skvěle :D !

    runeatandtarvel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty jsou z Pekárny Kabát. Jsou vážně výborné a když hledám něco k televizi na chroupání, tak si je nalámu na kousky a chroupu jak krekry :-)

      Vymazat