HRÁŠKOVÁ POLÉVKA ZAKÁPNUTÁ CITRONEM

Jelikož já jsem velmi polévkový typ člověka, tak vařím polévky téměř denně. Samozřejmě je přizpůsobuji ročnímu období, teplotám a hlavně chuti.
Jednoho dne jsem dostala chuť na hráškovou polévku, ale ne takovou jako zná asi každý z nás ze školní jídelny. Byla spíše hnědá než hráškově zelená, byla spíše hustá než řídká a hlavně byla spíše nechutná než chutná.

Někde jsem vyčetla tip, že když k hrášku kápnete (vlastně i k jinému druhu ovoce či zeleniny) trochu citronu, tak neztratí svou barvu. A to zrovna u hrášku je opravdu škoda.

Tato polévka je plná hráškové chutí, svěží po kapkách citronu a zjemněná pár kapkami smetany. Když jsem jí jednoho dne uvařila svému manželovi, nemohl se jí nabažit. Pak jí zkusila

mamka i brácha a ti ji vaří dodnes. Je to jedna z polévek, kterou máte hotovou opravdu za 10 minut. Hrášek stačí vařit pouze 3 minuty, aby zůstal zelený a nehnědl. Dlouhým vařením ztrácí živiny a barvu.

Tak jdeme vařit...

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 8 porcí

INGREDIENCE:
  • 2 lžíce olivového nebo řepkového oleje
  • 1 velká cibule nebo 2 malé
  • 500 g mraženého hrášku
  • Plus 100 g, které nemixujeme
  • 700-1 000 ml vývaru nebo vody
  • 60 ml smetany 31%
  • citrónová šťáva dle chuti
  • sůl, čerstvě namletý pepř
  • lžíce bazalky, špetka mletého nového kořeni, lžička medvědího česneku
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Pokrájíme si cibulku na drobno.
Rozpálíme si hrnec, když je rozpálení zakápneme ho olivovým olejem.
Ihned na to nasypeme pokrájenou cibuli a restujeme.
Když je cibule zlatavá...
...přisypeme hrášek, ale tak 100 g necháme stranou...využijeme ho později.
Zalijeme (nejlépe horkou) vodou nebo vývarem a vaříme max. 3 minuty.
Kdybyste ji vařili déle, tak hrášek ztratí krásně zelenou barvu.
Po 3 minutách polévku rozmixujeme do hladkého krému.
Zakápneme 3 lžícemi smetany.
Nakonec polévku zakápneme citronem. S tím opatrně. Polévka musí být lehce citronová, ale ne moc kyselá.
Osolíme a opepříme.
Přidáme zbytek hrášku a povaříme minutu.


2 komentáře:

  1. Nejsem úplně polévkový tip ,ale hráškovou nikdy neodmítnu :) ! Ta tvoje vypadá obzvlášť dobře:) !
    Můžu se tě zeptat co to máš k ní za krekry ,ty vypadají totiž taky skvěle :D !

    runeatandtarvel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty jsou z Pekárny Kabát. Jsou vážně výborné a když hledám něco k televizi na chroupání, tak si je nalámu na kousky a chroupu jak krekry :-)

      Vymazat