FETA SALÁT (Bosch)

Tento článek byl sepsán ve spolupráci s firmou Bosch.


Když je tepleji, tak ihned začínám mít chuť na čerstvou a syrovou zeleninu. Její konzumace je tedy na denním pořádku. Kvůli tomu ale nastávají chvíle, že nevím, co dalšího si připravit. Základem, aby nám to chutnalo je totiž dokonalé dochucení. Samotná zelenina je fajn, ale když se k ní připraví skvělá zálivka, doplní výraznou chutí, jako jsou například olivy, sušená rajčata nebo sýr, tak z toho vzniká rázem zajímavý, ale hlavně chutný pokrm, který můžu obědvat, večeřet, ale klidně i snídat. 

A kde beru na tyhle chutě inspiraci? Nejvíce na cestách, když jedeme do teplých krajů. V zahraničí to prostě umí, mají skvělé a chuťově výrazné suroviny, ze kterých se to dělá samo. Naštěstí doba pokročila, a i u nás se dají koupit kvalitní a chuťově výrazné suroviny i mimo sezónu, a to pocházející z České republiky. Například rajčátka Nelinka nebo Strabena. Ty prostě miluji a chutnají skvěle i v zimě. 

Základem plné chuti a příjemného křupnutí zeleniny je ale jeho skladování. Například rajčata nepatří do lednice. A tak je nechávejte na lince nebo na lehce chladnějším místě (pokud máte). 

Když ale skladujete zbylou zeleninu a další suroviny v lednici, tak určitě koukejte, kam co dáváte. Ty poličky tam nejsou jen tak. Tvoří určité zóny, které dělí potraviny na ty, které potřebují více chladu (jako třeba maso) a na ty, které potřebují méně chladu (jako třeba marmelády, hořčice, kečup a další dochucovadla). A také si dejte pozor, abyste nemyli ovoce a zeleninu před ukládáním do chladničky. Vždy  se myje těsně před konzumací. Tím byste smyli jejich přirozený ochranný povrch a začalo by se to rychleji kazit.

Jenže ani tohle nám nemusí zaručit zachování kvality. Prvním rozhodujícím bodem je to, jak se k dané potravině choval článek, který jí skladoval před námi. Tedy prodejce a jeho další články řetězce, přes které putuje, než k nám dojde. Proto je nejlepší si kupovat suroviny přímo od zemědělce, souseda nebo na farmářských trzích. Tam to jde přímo od pěstitele k vám a tedy vám to zaručuje co největší kvalitu. Druhým rozhodujícím bodem je ale to, kde to skladujeme. Přesněji v jaké lednici. Není totiž lednice, jako lednice.

Já jsem jich za svůj život vyzkoušela poměrně dost. Za svůj život jsem se totiž stěhovala 6x. Tedy jsem měla možnost vyzkoušet 7 druhů lednic. Převážně to byla lednice vestavěná, která má menší úložný prostor, než lednice samostojící a nemá tolik kvalitní prostředí pro uchování potravin. U mě byl ale hlavní problém to, že jelikož jsme kupovali opravdu hodně ovoce a zeleniny a vajíček a celkově potravin, které je nutné skladovat v lednici, tak se nám to v lednici mačkalo, nedodržovala jsem doporučené zóny a moc čerstvé to tedy dlouho nevydrželo. Ale i když jsem vše dodržela, tak jsem pozorovala, že když například koupím mrkev, tak už je druhý den lehce gumová a třetí den úplně. Proto jsem při výběru lednice do nového baráčku hodně načítala rady zkušených lidí na internetu a ptala se ve svém okolí.

Věděla jsem, že chci lednici velkou. Ani ne proto, že bychom nakupovali 1x týdně velký nákup a proto se mi to tam nevešlo. Ale protože jsem chtěla, aby daná potravina měla své místo a hlavně, abych na všechno viděla. Pokud tomu tak není, tak se jednoduše stane, že něco zastrčíte dozadu, zapomenete na to a najdete už zkažené. I proto se řídím ještě dalším tipem a to, že potraviny, které je potřeba spotřebovat co nejdříve ukládám do úrovně očí a hlavně do přední části poličky. A takhle to posouvám a přeskládávám po každém vaření. I díky tomu mám skvělý přehled, co doma máme. Proto jsme nakonec vybrali volně stojící rodinnou lednici od značky Bosch.

Mám pro vás spoustu tipů, jak skladovat potraviny, abychom prodloužili jejich čerstvost. To vám ale sepíši do dalšího článku, protože teď už jdu psát recept na tento skvělý feta salát, který jsem ochutnala v Řecku, kde jsme byli na skvělé dovolené.


Doba přípravy: 20 minut 
Náročnost: malá
Počet porcí: 4

INGREDIENCE: 
  • 300 g rajčat (doporučuji Nelinka nebo Strabena)
  • 1 zelená silnostěnná paprika
  • 1 okurka hadovka (super to je i z malých zavařovaček)
  • 1 červená cibule
  • 100 g černých oliv
  • pár lístků máty (dle chuti)

Zálivka:
  • šťáva z limetky
  • špetka třtinového cukru (dle chuti)
  • špetka soli (dle chuti)
  • olivový olej
  • malý stroužek česneku
  • trocha pepře
Na vrch:
  • 200 g feta sýru (na něm nešetřete, dá jídlu úplně jiný rozměr)
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si umyjeme a pokrájíme zeleninu. Doporučuji cherry rajčátka na půlky, okurku na kolečka, cibuli na půl kolečkové proužky a papriku také na proužky. A vše vložíme do mísy.

Přidáme černé olivy a lístky máty.

Připravíme si zálivku. Do zavařovací skleničky s víčkem vložíme šťávu z limety, cukr, sůl, olej, prolisovaný česnek a pepř. Skleničku zavřeme a důkladně šejkováním promícháme. Ochutnáme a popřípadě dochutíme. Raději dávejte všeho méně a přidávejte, než naopak. Zálivka musí být svěží a hlavní roli v ní hraje limeta a olej.

Zálivku nalijeme na salát, zamícháme a na vrch položíme sýr feta. Přesně tak, jak se to podává v Řecku.

Dobrou chuť.






Žádné komentáře:

Okomentovat