KUŘE NA PAPRICE

Kuře na paprice je jídlo dětství a to snad každého znáš. Stejně tak, jako miluji rajskou omáčku, tak miluji toto. Ale také stejně tak, jako z rajský jsem se snažila udělat jiný recept, než je jen protlak, cukr a skořice a zakomponovala tam i várku zeleniny, tak i tady jsem se o to pokusila.

Pravdou je, že tohle kuře na paprice nechutná jako to, které známe z dětství. Ale na druhou stranu vždy chci, aby jídlo mělo nějaký lepší základ, než jen smetanu, mouku a sušenou papriku a tak jsem to zkusila. Výsledek byl více jak překvapující. A to v tom dobrém slova smyslu.

Sice jsem se omáčku stále snažila dochutit tak, aby více seděla té klasické, ale když jsem pak viděla, jak to chutnalo manželovi a hlavně Tobínkovi, tak jsem si řekla, že se o to pokoušet bylo zbytečné. Tobínek snědl dva plné talíře, večer další a 3 dny na to jsem tohle jídlo vařila znovu.

Tak se zkuste oprostit od té klasické chuti a dějte šanci i tomuto receptu.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 5-6

INGREDIENCE: 
  • 3 kuřecí stehna
  • řepkový olej nebo ghi
  • 1 velká cibule
  • 1 střední mrkev
  • 100 g tlustostěnné červené papriky
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru (i voda postačí v nouzi)
  • 1-2 lžíce mleté papriky (dle toho, jakou máte doma, někdy je kvalitnější a chuťově výraznější)
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl a pepř
  • 1 kelímek 31% smetany
  • lžíce másla a 2 lžíce hladké mouky na světlou jíšku


Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Na troše tuku si orestujeme na jemno pokrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, tak k ní přidáme na kostičky pokrájenou mrkev a papriku a orestujeme. Poté zalijeme vývarem, přidáme mletou papriku, bobkový list, nové koření, sůl i pepř a nakonec přidáme kuřecí stehna. Vaříme do změknutí kuřete. Mělo by doslova odpadat od kosti.

Poté vyjmeme kuře, nové koření a bobkový list a omáčku důkladně rozmixujeme. Dejte si na tom záležet, aby bylo opravdu jemná.

Omáčku zalijeme smetanou a dochutíme. Někdy je potřeba přidat ještě trochu sušené papriky, někdy sůl a pepř.

Pokud je omáčka řídká, tak si připravíme jíšku. Na pánev vložíme máslo a hladkou mouku a jemně opečeme. Do této omáčky se ale dává světlá jíška, tak opravdu jen trochu. Přidáme do omáčky a důkladně rozmícháme. Díky jíšce by měla zhoustnout.

Jelikož já osobně mám problém s vařeným kuřetem a věřím, že nejsem sama, tak nakonec obereme kuře od kostí, na pánev si přidáme trošku másla, kousky kuřete a můžeme jemně osolit a opepřit. Kuře lehce orestujeme, aby chytlo krásně zlatavou barvu a hlavně dostalo opečenou chuť.

Jako přílohu máme nejraději vařené těstoviny.

Tak jsem zvědavá, jak vám bude chutnat :-).



1 komentář:

  1. Dnes uvařeno, jen bez cibule, ale je to výborné!!!

    OdpovědětVymazat