TVAROHOVÉ PLACIČKY SE SÝREM A BYLINKOU

Recept na moje vyhlášené tvarohové placičky/lívance už možná znáte. Denně mi od vás chodí fotky a denně mi to dělá radost.
Dnes ráno, když jsem se ptala manžela a Tobínka, co by chtěli snídat, tak řekli vajíčka. Já úplně vajíčková nejsem a měla jsem zase chuť na nějakou sladkou snídani. Njn, budu to svádět na těhotenství. A tak jsem nakoukla do naší lednice a napadlo mě jedno. Zkusit udělat slané lívance a udělat k nim míchané vajíčka. A bylo vyřešeno. Z půlky várky těsta jsem udělala lívance na sladko a z druhé várky na slano. Uspokojila jsem tak chutě celé rodiny.

A jelikož se s těstem opravdu dobře pracovalo, tak jsem si řekla, že musím tento recept sepsat rychleji, než ho zapomenu.


Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 30

INGREDIENCE: 
  • 250 g tvarohu (používám tento farmářský, který je něco mezí měkkým a tvrdým)
  • 2 vejce
  • 250-300 ml mléka (dle tvarohu, který použijete, čím měkčí, tím tekutější a tím pádem použijte méně mléka)
  • 200 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 100 g tvrdého sýra (já použila vyzrálý na způsob grana padano, ale dělala jsem i s goudou)
  • hrst bylinek (já použila čerstvě nastříhanou pažitku, zkuste ale přidat i třeba trochu petrželky, bazalky nebo tymiánu, každý tomu dodá nový rozměr)

POZOR!
Pokud chcete dělat snídani jako já a to napůl sladkou a napůl slanou, tak udělejte plnou várku těsta, jen nepřidávejte cukr. Vše promíchejte, odeberte půlku a do jedné přidejte vanilkový cukr a do druhé na jemno nastrouhaný sýr a bylinku.

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy si vložíme tvaroh a vajíčka a důkladně promícháme. Poté přilijeme mléko a opět promícháme. Dále přidáme mouku a kypřící prášek a opět promícháme.

Nakonec si nastrouháme na jemno sýr a pokrájíme bylinku a přidáme.

Těsto by nemělo být řídké. Pozor na to. Má být naopak hustější a díky tomu se hezky zvedne a nebudete mít tenké nenadýchané placky ála palačinky.

Pečeme na suché pánvi na střední plamen a to bez tuku. Tvaroh i sýr jsou dost tučné. Obracíme, když je spodní část už upečená a vrchní ještě syrová.

A je to. Jsou výborné suché, ale já k ním dělala míchaná vajíčka. Ty dělám tak, že na pánev dám kousek másla, přidáme bílky, sůl a pepř, jemně je promíchám a jakmile zbělají, tak přidám žloutky a už jen rychle promíchám. Vajíčka nesmí být suchá a díky máslu nebudou. Ale i tak je nepřepečte a pamatujte na to, že i když vypnete plotýnku, tak pánev je horká a tak se na ní můžou ještě dodělat. Buď tedy plotýnku vypněte o něco dříve, než jsou hotová nebo ihned servírujte.

Žádné komentáře:

Okomentovat