ZE ŽIVOTA: BOJ PROTI NACHLAZENÍ A POSÍLENÍ IMUNITY

Tento článek byl sepsán ve spolupráci s firmou Actimel
Ač Ladovské zimě už dávno odzvonilo a někteří jí ani nezažili a znají jí pouze z jeho obrázků, ač tato zima působí spíše jako jaro, než období, kdy má pořádně vymrznout půda a připravit se na novou sezónu, ač nám přijde, že zimní bundy můžeme uklidit do skříní a zapomenout na ně, tak slovo "imunita" je stále horkým tématem. Je sice pravda, že o pořádné zimě si asi můžeme nechat jen zdát a tohle počasí nás láká chodit s rozepnutou bundou a odhaleným krkem, ale o to snadněji nás může něco ofouknout a my nastydneme. Poté se opakuje ten začarovaný kruh, kdy potkáváme nachlazené lidi v obchodech, MHD, školkách nebo třeba práci. V tu chvíli je většinou jen otázka času, kdy nám propuknou projevy nachlazení.

A jelikož jsem momentálně těhotná a většinu léků v mém požehnaném stavu nemohu používat, tak se snažím posilovat mojí imunitu (a imunitu mé rodiny) a tím bojovat proti bacilům. Něco je taková prevence, něco je už tip, jak bez léků nad nemocí vyhrát nebo k té výhře aspoň pomoci.

Když se vrátím do své minulosti, tak každý, kdo mě zná, potvrdí, že jsem byla člověk, který chytl snad každou nemoc, která šla kolem. Ano. Takový speciální lapač nemocí jsem měla. Dělala jsem si z toho už legraci a říkala, že se snažím chránit své okolí a tak všechny nemoci chytám za všechny.

Ti, kteří mě už nějakou dobu sledují, tak pochopili, že vše se snažím brát s úsměvem a nadsázkou. Ono to ani v té dnešní době jinak nejde. A tak to beru i s nemocemi. Myslím si, že psychika v nich má opravdu velkou váhu a tak ponořit se do chmur naseká více zla, než dobroty. 

To jsem odbočila trochu jinam, než jsem chtěla. V tomto článku se chci podělit o poznatky, které mi pomáhají. Kterými léčím nachlazení a jiné nemoci a hlavně, kterými těmto nemocem předcházím. 

SAUNOVÁNÍ
To, že saunování pomáhá na posilnění imunity se ví už léta. Ale málo kdo to opravdu pravidelně využívá. Já sama to často odkládám a to z jednoho prostého důvodu. Nemám ráda veřejné prostory a veřejné sauny už vůbec ne. Ale pochopila jsem jedno. Když jsme zkusili zajít do nějakého saunového centra, kde jsou sauny privátní, tak mi tam hned bylo příjemně. Je to takový společný zážitek, který můžete prožívat s celou rodinou a od určitého věku i s dětmi. Je to zážitek, který vás bude spojovat a ještě posílí vaší imunitu.

TEPLO A ODPOČINEK
V dnešní době, kdy člověk musí chodit do práce je to obzvlášť těžké. Takže chápu, že většina z nás chodí do práce, i když jsme nemocní.

Ale i tak se vždy snažím každou volnou chvilku odpočívat, teple se obléct, zavázat velký šátek kolem krku a být v klidu. Někdy 1 den klidu pomůže více, než týden rádoby odpočinku.

VĚTRÁNÍ A VYTÁPĚNÍ
Znám spoustu domácností, kde se moc nevětrá a topí se na opravdu vysoké teploty. Chápu to. Někdo je zimomřivý a někdo teplokrevný. A přesně takhle se dělila naše domácnost s mamkou. Mamka si vždy ráda zatopila a teple se oblékla, já už od mala nenosila pantofle, většinou ani ponožky, chodila jsem doma v kraťasech a tílku, vypínala si v pokojíku topení a stále větrala. A třeba takový Tobínek je na tom úplně stejně. Ponožky na něm najdete málokdy, i přes to, že mu je oblékáme xkrát denně.

Každopádně si myslím, že i přes to, zda máte rádi teplo nebo zimu, tak je potřeba pravidelně větrat. Klidně několikrát denně. Což my opravdu děláme. K tomu ložnici větráme celý den a spíme v cca 19stupních. V baráku pak udržujeme kolem 22 stupňů. Takže větrejte a nepřetápějte. Možná je to i forma otužování :-).

SMOOTHIE A FRESH
Asi vás nepřekvapí, když začnu mluvit o smoothie. Ano, já tomu prostě věřím. Než jsem začala denně pít smoothie, byla jsem opravdu hodně a často nemocná. Nebyl měsíc, kdy bych nějakou tu rýmu, bolest v krku, kašel a jiné podobné potvory nechytla.

Určitě to bylo také tím, že jsem jedla opravdu málo ovoce a zeleniny v syrovém stavu. Vlastně i v tepelně upraveném. I když jsem si myslela, že toho jím dost, tak teď zpětně musím přiznat, že opravdu ne.

Jenže, jak dostat do sebe ty vitamíny, které je potřeba jíst? Právě tím smoothie a freshem. V jednom drinku můžu nakombinovat ovoce a zeleninu, kterou bych normálně (myslím tím vložit do úst v pevném stavu, rozkousat a polknout) nesnědla. Jen myslete na to, že tyto nápoje většinou obsahují velký počet sacharidů a tak je berte spíš jako variantu ke snídani nebo třeba na svačinu. Přidejte si i do ovocného nápoje nějaký kousek zeleniny nebo vyzkoušejte převážně zeleninové. Když si do nich přidáte ještě nějaké oříšky, semínka nebo jogurtový nápoj, tak hned bude mít takové smoothie jiný rozměr.

Takže ťuk ťuk ťuk od té doby, co toto piji se mé nachlazení a nemoci eliminovali na minimum. Vlastně tak na jednou ročně. Což je opravdu málo. Na mě ano.

Šťávy a smoothie si připravuji doma. To je asi to nejjednodušší. Ale občas lítám po městě, či jsem někde na cestách a tak si je koupím v nějakém fresh baru.

ČAJ
Čaj je základním a zásadním lékem. Pokud mám teplotu, tak se hodně potím a tím jsem dehydratovaná. Rty mám popraskané a suché a stejně tak i celou pleť. Proto je důležité pít. Hodně pít.

Nejčastěji si připravuji zázvorový vývar s citronem a medem. Ale, abych tam zachovala vitamíny, tak postupuji takto.

3 cm zázvoru vložím do smoothie makeru a zaliji ho 1,5 litrem horké, ale ne vroucí vody a důkladně rozmixuji. Rozmixovanou směs přeliji přes jemné sítko a odstraním z nápoje dužinu. Díky tomuto způsobu přípravy vám stačí opravdu kousek zázvoru, který má pak sílu a nemusíte dlouho čekat na vylouhování.
Když má "čaj" cca 42 stupňů, tak do zázvorového vývaru přidám lžíci medu od včelaře a zaliji šťávou z 1/2 citronu. Zamíchám a piji. Toto opakuji několikrát denně.
Když už mi chuť zázvoru "leze krkem", tak k zázvoru přidám sáček černého čaje a louhuji spolu se zázvorem. Někdy je ale super přidat i pár lístků meduňky, máty nebo špetku kajenského pepře. Ten umí opravdu zázraky.

KYSANÉ NÁPOJE A ACTIMEL
Actimel a další kysané nápoje jsou už takovou naší stálicí v lednici. Nezáleží na ročním období, protože posilovat imunitu je potřeba i v létě, když řádí vysoké teploty.
Až přijde zase léto a dostaví se tropické teploty, tak si vzpomeňte na tuto malou, ale kolosální lahvičku. Actimel (plný vitamínů B6 a D a probiotik) kupujeme ve chvíli, kdy potřebujeme posílit naší imunitu a to v zimě i v létě. To se dostáváme do toho úvodu, o kterém jsem psala. Proto už cca poslední rok máme Actimel neustále v lednici a bereme jeho pití jako takový náš rituál.

Ten rituál ale popravdě začal hlavně ve chvíli, kdy se na trhu objevila řada Actimelu bez přidaného cukru. My vcelku nekupujeme slazené jogurty, slazené kefíry, či jiné mléčné výrobky. Naopak máme rádi přírodně nakyslou chuť těchto výrobků a když si chceme dopřát změnu, raději do nich přidáme trochu ovoce. Ale i zeleniny. Takže pokud jste tuto řadu ještě nezaregistrovali a milujete stejně jako my nedoslazované chutě, tak ho vyzkoušejte. Určitě potěší vás, ale i vaše děti, kterým ho pak můžete zařadit například ke svačinám nebo snídaním tak, jak to děláme my.

GOLDEN MILK ANEB ZLATÉ MLÉKO
Kurkumový teplý nápoj neboli Golden milk je absolutní zázrak. Je výborný na zklidnění organismu například před spaním nebo třeba na prohřátí prostydlého organismu. I pro děti.

Kurkuma je silní antioxidant, účinkuje protizánětlivě a protirakovinně. Posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, je skvělý na neurotická onemocní, tlak nebo třeba pleť.

Kurkuma ve spojení se skořicí a kajenským pepřem je aromatická, zprvu nemusí zachutnat každému. Jak já říkám, je to jak s Matchou. Buď to miluješ nebo nenávidíš. Ale zároveň je to jako s olivou a to tak, že je potřeba se k tomu projít, v tomhle případě propít a jednou určitě narazíte na ten hrníček s Golden milk, který vám zachutná. Kdybyste hledali recept, mám ho na blogu.

HORKÝ VÝVAR, POLÉVKA
Když jsem nemocná, tak často trpím na zimnici a špatně se mi polyká.

Proto si vždy uvařím teplou polévku. Nejlépe vývar. Nemusí se kousat, má příjemnou jemnou chuť a vždy zahřeje. A v žaludku potěší. A hlavně nás opět hydratuje.

Proto je dobré si jednou za čas udělat zásoby čistého vývaru a zamrazit je. Poté stačí přidat jen kousky zeleniny a nudličky a vývar je hotový.

CIBULE A BÍLÁ ŘEPA
Tohle je lék, který mi dělávala maminka, když jsem byla malá.

Stačí nakrájet cibuli nadrobno, zasypat jí 2 lžícemi cukru a nechat. Po chvíli začne vytékat šťáva z cibule smíchaná s cukrem nebo medem.
Tu šťávu po lžících konzumuji. A stále to pomáhá.

Stejně tak pomáhá bílá řepa. Do bílé řepy na vrchu vykrojím žlábek a ten zasypu trochou cukru. Opět se začne uvolňovat šťáva a tu po lžičkách jím.

Toto jsou tipy, které využíváme u nás, v rodině.  Pomáhají mně, mému manželovi a našemu dítěti. Nic z toho nemám ověřené nezávislou studií, spíš dávám na svůj pocit, slova mamky a babičky a na to, co nám opravdu zabírá. Tak třeba něco z toho pomůže i vám.



Žádné komentáře:

Okomentovat