RAJSKÁ OMÁČKA

Jak já miluji vařit a následně sepisovat tyto recepty, které jsou plné vzpomínek na dětství. Člověk si řekne, že to je obyčejná rajská, ale v takovém obyčejném talíři se toho najde tolik. A víte, s čím mám zrovna rajdu spojenou úplně nejvíc?

Pravidelně o velkých prázdninách nás hlídala teta. Je o 10 let mladší jako moje mamka a tak nám byla spíš takovou kamarádkou. Hodně se na tom podílela i její povaha. Byla učitelkou v mateřské školce a tak byla doslova prdlá a s dětmi to uměla. Sama má 2 dcery a tak jsme pravidelně trávili čas na chatě s ní, bráchou a sestřenkami. 
No ale k tý rajdě. Zrovna taková rajská nám chutnala úplně nejvíc, což mé tetě dělalo obrovskou radost. Oběd byl rychle na stole a my vždy doslova vylízali talíř. Rajská totiž spadá do takového toho vidličkového jídla, tedy jídla, ke kterému mi stačí pouze vidlička a nemusím jíst celým příborem. To miluji doteď. 

Někdo k rajské miluje hovězí plátek a knedlík a já jí miluji klidně úplně bez masa (popřípadě s čuftami) a těstovinou. A přesně takhle bude vypadat i dnešní recept.

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6

INGREDIENCE: 
Čufty:
  • 500 g mletého masa (lze použít krůtí, hovězí, vepřové, mix hovězí vepřové nebo telecí)
  • sůl, pepř, trocha petrželky
  • 1/2 malé cibulky
Omáčka:
  • 1 a 1/2 střední cibule
  • 1 lžíce přepuštěného másla nebo řepkového oleje
  • 3 střední mrkve
  • 1 střední petržel (nemusí být)
  • 3 plechovky pokrájených rajčat
  • 1 malý rajský protlak
  • 3 bobkové listy
  • skořice, sůl, pepř, cukr dle chuti
  • 300 ml zeleninového nebo hovězího vývaru plus voda (vývar lze nahradit pouze vodou)
Postup, aneb jak jsem postupovala já: 
Nejprve si připravíme čufty. Do mletého masa přidám zarovnanou lžičku soli, trochu pepř, posekané petrželky a na opravdu jemno pokrájenou cibuli. Vše rukami promícháme a vytvoříme malé kuličky. My je děláme cca 2 cm veliké.

A nyní začneme dělat omáčku. 
Rozpálíme si hrnec na střední plamen, přidáme tuk a na jemno pokrájenou cibuli. Restujeme do zlatava.
Oloupeme si a pokrájíme mrkev (popř. i petržel) na kostičky.

Když nám cibule začíná zlátnout, tak k ní přidáme mrkev (popř. i petržel) a také lehce orestujeme.

Dále přidáme rajčata, rajský protlak, vývar nebo vodu, bobkové listy, trochu soli a pepře a povaříme.
Když nám zelenina změkne, tak vyndáme bobkové listy a důkladně rozmixujeme do hladka. Kdyby byla omáčka hustá, přidáme ještě trošku vody.

Nakonec celou omáčku dochutíme skořicí, cukrem a solí. Opravdu to chce pomalu přidávat, popř. ještě mixovat tyčovým mixérem a ochutnávat. Nejde říct přesný poměr, protože někdy jsou rajčata sladší a někdy kyselejší. Ale nebojte se toho, někdy to spolkne opravdu dost skořice, cukru i soli. 
Nyní necháme omáčku pomaličku probublávat a vrátíme se k masu.
Rozpálíme si pánev a vložíme na ní kuličky masa. Tady opravdu záleží, jaké maso použijeme. Pokud krůtí nebo telecí, tak je dobré pod maso přidat trochu přepuštěného másla. Takové vepřové je hodně tučné a během chvíle pustí svůj tuk. 
Kuličky opečeme ze všech stran tak, aby se nám tuk a výpek nepřepaloval, lepší je zvolit střední plamen. 
Nyní vyjmeme kuličky z pánve a pokud není výpek přepálený, tak do něj nalijeme trošku vody a rozpustíme ho a nalijeme do omáčky. Přidá další chuť.
Kdyby byl ale výpek přepálený, tak to nedělejte. 

A to je vše. Opět ochutnáme omáčku, popř. ještě dochutíme a můžeme podávat. Výborná je s houskovým knedlíkem, já jí ale miluji ze všeho nejvíc s obyčejnými těstovinami.

Kdyby na vás bylo omáčky hodně, nebojte se jí ihned zamrazit. My si takhle vždy odložíme cca 3 porce a když se nám nechce vařit, je to skvělá pomoc.


Žádné komentáře:

Okomentovat