RECENZE NA ROBOT BOSCH

Tento článek vznikl ve spolupráci s firmou Bosch.

RECENZE NA KUCHYŇSKÉHO ROBOTA BOSCH
Jak už jsem vám psala, tak před několika měsíci jsem navázala dlouhodobou spolupráci se značkou Bosch. Značku, které svěřím své jméno a která svěří své jméno mně jsem hledala opravdu dlouho. Ptala jsem se známých, četla recenze na internetu a ptala jsem se vás. Vy mi dáte stejně vždy ty nejlepší rady. Většina z vás mi doporučila Bosch a Siemens, ale nakonec jsem se rozhodla pro Bosch.

S Boschem jsem se domluvila na spolupráci ohledně vestavěných spotřebičů do našeho nového baráčků. Bude to tedy součást takového základního kamene, tedy místa, kde se bude scházet a trávit ty nejlepší chvilky pospolu. V kuchyni.

Původním plánem bylo mít od značky Bosch troubu, indukční desku a myčku. Nakonec jsme to rozšířili i o lednici. Proč? To vám napíši v jiném článku. Teď se chci věnovat recenzi, která je mířená na kuchyňský robot.

KUCHYŇSKÝ ROBOT MUM9BX5S61
Jak jsem psala výše, tak původní spolupráce byla mířená na vestavěné spotřebiče. Ale než jsme stihli dostavit barák a vybavit kuchyň, tak se mi vše začalo rozpadat pod rukama. První přišel na řadu robot.

Dříve jsem bez robota žila a byla jsem spokojená, vše jsem hnětala ručně a co bylo potřeba, to jsem vyšlehala ručním mixérem. Jenže pak jsem přičichla ke kouzlu a pohodlí robota a hned jsem tomu propadla. Zatímco se mi hnětalo těsto, já se mohla věnovat něčemu jinému. Jenže to těsto jsem hnětala asi tak často, že jsem původní robot odpálila. Začal smrdět, pálit se a dosloužil. Proto jsem se spojila s Boschem a rozšířili jsme naší spolupráci i o stolní spotřebiče. Dává to smysl. Jakmile je vše od jedné značky a z jedné kolekce, tak to vypadá jako celek naprosto dokonale a jde to ruku v ruce.

Se zástupkyní Bosche jsme vybraly tento model MUM9BX5S61. A to hlavně proto, protože je to opravdu nadupaná mašina, která umí dělat plno věcí za vás. Možná až moc. Ale nebudu lhát, na ten luxus a pohodlí jsem si opět strašně rychle zvykla.


CO UMÍ?
Když vybíráte robota, tak se dívejte na 2 věci. Na sílu motoru a také na velikost mísy. Pokud jste doma pouze 2 a neplánujete v nejbližší době rozšířit počet strávníků, tak bych volila klidně menší. Jde o to, že tam pak dáte 1 bílek a ten plno robotu neumí dobře vyšlehat, protože se ve velké míse ztrácí. A také samotný robot zabírá zbytečně moc místa.

I přes to, že jsme doma 2 a půl strávníka, tak jsem volila velkou mísu. Třeba se ještě rozrosteme, kdo ví. Peču často, vařím často, hnětu často a to vždy pro hodně hostů. Málo kdy peču jen pro nás. Když už se do toho pustím, tak obdaruji rodinu, přátele, popřípadě kolegy u manžela v zaměstnání. To je pro vás i vysvětlení na hodně častou otázku, kdo tohle šílené množství u nás jí a jak je možné, že nevážíme metrák. :-)

Tento robot je ale tak dobře sestaven, že ač má velkou mísu, tak zvládne dokonale vyšlehat i jeden jediný bílek. Vážně. Za to jsem ráda. Někdy to totiž uvítám a nemusím tak vytahovat ruční šlehač. Takže u tohoto modelu se toho bát nemusíte. Rameno je vyrobeno tak, že se netočí pouze dokola, ale jakoby mění polohu při šlehání do různých úhlů, tedy simuluje pohyb ruky.

Druhý požadavek byl na sílu motoru. Někdy může totiž robot vypadat dokonale, cena může být opravdu vysoká, ale motor nemusí být silný. Takže čtěte. Nejen recenze, ale i popisky. Tento robot motor silný má a to nejen v číslech v popisku, ale i v praxi. Ručím za to několika měsíční zátěží. Dala jsem si totiž na čas a zkoušela robota 5 měsíců. Psát recenzi po prvním šlehání smysl nemá. Takže jsem robota vyzkoušela jak na hnětení, na šlehání, na výrobu krému, na smoothie a to hodně krát a na velké množství.



VYBAVENÍ
Kromě těchto dvou bodů se vždy dívám na vybavení. Asi sami uznáte, že pokud 1 robot umí vše, je to naprostá pecka. Nemusíte tak mít mlýnek na maso, smoothie maker, krouhač a podobně. Takže jsem hledala něco, co mi uvolní pracovní desku a bude mít mnoho využití. A to tento model má.

Co tedy tento robot umí?

  • Míchat - například krémy, metla krásně kopíruje obrysy nádoby a tak přísady dokonale promíchá.
  • Šlehat - metla je výškově nastavitelná a tak vyšlehá malé i velké množství surovin.
  • Hnětat - speciální tvar háku dokonale zapracuje všechny suroviny i ze dna.
  • Mixovat - skleněná nádoba je vhodná na mixování horkých polévek i studeného smoothie. Na to jsem profík a tak můžu potvrdit, že mixovací nože jsou opravdu ostré a smoothie rozmixují do dokonale hladké hmoty.
  • Mlýt maso - sama maso moc často nekupuji, ale když už, tak kvalitní a tak si ho i ráda zpracuji. Proto jsem uvítala, že si mohu maso umlýt sama a tak vím, co v něm je. Mele opravdu rychle. 2 kg masa za minutu, což je fakt super rychlost a nastavení je na 3 hrubosti mletí.
  • Krouhání - tohle uvítá každý, kdo u strouhání nechá půlku svých prstů jako já. Takže pokud nemusím, nic nekrouhám, nic nestrouhám a vše svěřím robotovi. Zde je 5 nástavců a každý má 2 velikosti. Takže jde strouhat na jemno, krájet na jemné plátky nebo nudličky.
  • Kostičkovač - dokonce robot umí nakrájet suroviny na stejně velké kostičky. Což uvítáte například u přípravy svíčkové nebo u jídla, kde je krásně, když je každá kostička stejně velká.
  • Kryt na mísu - tento kryt má asi zprvu funkci takovou, aby nestříkal krém či těsto na stěnu a ušetřili jsme si hodiny úklidu. Ale pokud máte malé děti, tak ho uvítáte. Asi znáte situaci, kdy děti dorostou do věku, že jsou zvědavé jak opice. Přisunou si učící věž a strkají prstíčky i tam, kam nemají. A tak tento kryt používám při každém šlehání a hnětení, aby mi tam Tobínek nestrčil ruku a nebylo neštěstí. Tohle doporučuji.
Co mi zde chybí?
Abych se mohla zbavit dalšího robota na kuchyňské lince, tak bych potřebovala, aby uměl i mixovat hummus. Přecijenom, jak to tato hmota hustější, tak je lepší, když se připravuje v nádobě s velkými noži, než v nádobě na smoothie. Jo a také by mohl umět vařit vodu, abych nemusela mít ani rychlovarnou konvici. Ale to už bych chtěla možná moc. :-) 
Naopak ale má robot 3 funkce, o kterých jsem nikdy neslyšela a neuvěřitelně mi ulehčují život. S dítětem jste prostě rádi, jde vše jako po másle a robot vám simuluje tak dalších 6 rukou.


VESTAVĚNÁ VÁHA
Robot má několik úžasných funkcí, nad kterými mi zůstal rozum stát. Vestavěná váha. Jednoduše si zapnete funkci "váha" a přidáváte suroviny, ono je to postupně váží a na digitálním displeji se vám to zobrazuje. Usnadňuje to neuvěřitelně život. Jen si dejte pozor na jednu věc. Vždy je dobré, aby robot stál na rovném stole a neopíral se o nic v okolí. To by mohlo váhu rozhodit. Stalo se mi to na začátku dvakrát a pak jsem se divila, proč mi těsto, které peču už poslepu nevyšlo.

ČASOVAČ
Tohle je také super. Jelikož já vždy dělám deset věci naráz, tak uvítám, když vidím, jak dlouho dané těsto hnětu či šlehám. Kolikrát ho zapnu na pomalé hnětení, odejdu a pak vidím, že se hněte třeba 10 minut. Což například u kynutého těsta je super. Naše babičky také hnětaly pomalu a dlouho. Takže tohle mi celkem usnadňuje práci a rozhodně jsem si na to také rychle zvykla.

ŠLEHÁNÍ BÍLKŮ A SMETANY
Tahle funkce mi přišla zprvu neuvěřitelná a upřímně jsem jí nevěřila. Ale funguje to. Na displeji si stačí nastavit šlehání smetany či bílků, váha se vynuluje, vy do mísy nalijete smetanu či bílky a zapnete. Robot sám uzná za vhodné, kdy se vypne a kdy je to hotové. Vážně to funguje. Takže opět můžete zapnou šlehání a odejít třeba skládat prádlo a nemusíte se bát, že se vám ze šlehačky vytvoří máslo. Což se mi mimochodem stalo nespočetkrát :-D.


SHRNUTÍ
Asi by to chtělo nějaké obecné shrnutí. Vím, že cena je vyšší, ale odpovídá provedení, materiálu, funkcím a náročnosti mého vaření. Když jsem se v životě dostala do určité fáze, když jsem si mohla našetřit na dražší spotřebič, u kterého je zaručená kvalita, tak jsem do toho vždy šla. Jak u žehličky, tak u smoothie makeru, tak vysavače, vrtačky a dalších. Samozřejmě jsem si prošla chvíli, kdy jsem vše dědila či kupovala z druhé ruky, ale pokud se vám může rodina složit na jeden velký dárek, jděte do toho. Jestli jste vařící maniak, tak vám zaručuji, že tohle vám usnadní život a pomůže ve vaření.

Za 5 měsíců užívání jsem nenašla nic, co by mi zde vadilo, co by bylo nepraktické a co by nedávalo smysl. Zbavila jsem se svého smoothie makeru a mám více místa na lince.

Takže za mě obrovská pochvala.

Pokud máte nějaké dotazy před koupí, tak mi je určitě napište. Ráda cokoliv vyzkouším a odpovím. Proto to testuji a proto jsem tu pro vás.

Mějte se krásně,
s láskou vaše Kačí

1 komentář:

  1. Dobrý den. Tento robot jsme také pořídili, ale zatím jsme nepřišli na to, jak mixovat v mixéru aniž by musela být upevněna mísa v přední části robota. Resp. jsme mísu měli v myčce a chtěli si umixovat ovoce, ale bez mísy nám mixér nejel. Poradíte prosím, co s tím. Děkuji. David

    OdpovědětVymazat